luni, 22 februarie 2010

Queen Seokdoek=Secretele palatului Achul

In sfarsit parca s-a mai schimbat ceva in abordarea acestui serial. Incepe sa-mi placa. Mai ales ca ma tot intrebam cine e Bidim, despre care am citit in mai multe recenzii, dar nu se sufla un cuvintel despre el. Sigur, inca nu a aparut in serial, dar umbra lui deja se intrezareste. Dar nu despre "Floarea de prun a lui Sahadam" voiam eu sa vorbesc acum, ci despre o problema culinara.

O fi stiind Mirela Strainu, care a tradus subtitrarile acestui episod, engleza (ma bazez pe asta pe faptul ca foloseste transcrierea engleza a numelor, diferita de cea fonetica, ex se aude clar Tok man, dar se scrie Deok man, se aude Pakje dar se scrie Baekje, etc, in plus MS a tradus cu multa usurinta dialogul in limba chineza dintre negustori si fratele lui Mi Shil) , dar e clar ca n-a auzit macar de turmeric, nici vorba sa-l fi folosit vreodata. Eu am citit prima data despre el in romanul lui John Masters despre Tughs, asasinii rituali din India, care alcatuiau o veritabila secta dedicata zeitei mortii Kali. Desi erau de religii diferite, unii hindusi, altii musulmani totusi aveau ritualuri comune si in unul din ele era folosit turmericul pt a colora in galben orezul.

De aceea se spune ca in Coreea era cunoscut ca un colorant textil, desi nu stiu exact ce mordant (fixativ) foloseau pt a nu se decolora obiectele astfel vopsite. Am cautat in dictionare acest cuvant si nu l-am gasit, dar cand am fost in SLC am cumparat o carte f groasa (si f grea, am avut mari emotii la plecare cand mi-am facut bagajul ca sa nu depasesc greutatea permisa) intitulata "Vegetarian Cook Book" si acolo la condimente am gasit si turmericul.

Ulterior, la al doilea sejur in SLC, imprietenindu-ma mai bine cu o indianca din neam de maharajahi (f simpatica si vorbareata, fiica mea spunea ca de aceea ne intelegem asa bine, pt ca vorbim mult) am aflat ca indienii aproape ca nu concep sa gateasca ceva fara turmeric (supranumit si sofranul indian, dar e diferit ca aroma si gust) de aceea plitele lor au cercuri persistente galbene in jurul ochiurilor folosite.

Sofranul e un condiment f rar si f scump, cel mai scump condiment din lume, se obtine din staminele unei specii de brandusa care creste in special in tarile cu clima mai calda (dar mama mea spunea ca mama mare avea la un moment dat in gradina sofran) trebuie mare atentie la cei ce ar fi tentati sa creada ca brandusa noastra galbena ar putea produce sofran pt ca la noi, pe cat de aspectuoasa pare pe atat de toxica este aceasta brandusa.

Turmericul se obtine dintr-o radacina, curcuma longa pe nume, am gasit in DEX descrierea ei sub numele de zerdiceaf, dupa sonoritate pare a fi de origine turceasca, deci prin intermediul turcilor s-a ajuns sa intre in zestrea de cuvinte a vocabularului nostru la fel ca atatea alte cuvinte dintre care as cita numai geamantan si ciorap. Cam asa cum se intampla cu f multe condimente, pe langa influienta asupra papilelor gustative, deloc de neglijat, mai are si proprietati curative. Turmericul are proprietati antiseptice si antihemoragice, probabil de aceea se foloseste atat de mult in bucataria orientala. Impreuna cu ardeiul iute, f apreciat pt capsicina lui care distruge microbii, cuminul care are rol si de pansament gastric precum si multe alte condimente (cardamom, cuisoare, dafin, etc) praful de curcuma sau turmeric este nelipsit din praful de curry su de garam masala, alt amestec de condimente indiene.

Iesind din bucatarie am sa spun ca mi-au placut f mult costumele din acest episod, mi-a placut si cum era aranjata acea bibilioteca secreta subterana. Nu sunt sigura ca pe vremea aceea existau atat de multe scaune, dar e posibil sa se fi renuntat ulterior la ele ca elemente de mobilier (admise numai in anumite locuinte, ale unor persoane mai bine situate pe scara sociala) odata cu instaurarea confucianismului de influienta chineza. Am vazut de mult, cand eram copil, un documentar de propaganda despre arta chineza care, dupa ce ne-a prezentat cu lux de amanunte artefacte de o finete si eleganta iesita din comun ne-a laudat, pe langa niste hidoase statui de muncitori si muncitoare, facute cat se poate de grosolan, si marele progres in mobilarea camerelor de locuit cu scaune, incat nu se mai sedea pe jos, ca pe timpul imparatului ci fiecare om al muncii isi putea dezvolta nestingherit stima si respectul de sine stand in fund pe scaun.

Pt ca vorbeam in alt articol despre personajele malefice care par indestructibile, si care reintra in firul narativ exact cand erai mai convins ca au fost definitiv invinse si char nimicite, nu m-am mirat cand printre negustori a aparut arcasul Chil-suk, cel care a urmarit-o pe mama adoptiva a lui DM timp de 15 ani cu scopul de a o ucide impreuna cu DM (o fi avnd poate rolul de a o desconspira ca e fata si nu baiat, ma intreb si eu asa) desi as fi preferat sa apara negustorul italian care s-a ocupat de educatia ei cand era la hanul din desert, han aflat in drumul caravanelor care legau Asia de Europa (probabil trecand si prin Afganistan), han aflat la 800000 de mii km distanta, daca e sa credem ce scria pe micul ecran, circumferinta pamantului e de aproximativ 40000 km, nu stiu exact din ce punct al spatiului cosmic crede Mirela Strainu ca venea Deok-Man, ar trebui sasemnalez asta la Carcotasi, dar am alta treaba mai importanta de facut, si anume sa termin articoluldespre proba de dans original de la Olimpiada.

Fara nici o legatura cu cele de ami sus am sa spun ca am mai adaugat niste ppsuri la adresa http://www.slideshare.net/viorea4u, doua dintre ele sunt cu imagini de la Carnavalul de la Rio de anul acesta, cu imagini culese de pe internet. Am deja peste 80 de ppsuri publicate.


Niciun comentariu: