miercuri, 17 februarie 2010

Queen Seokdoek=Secretele palatului Asteptari

Regina Seokdoek

Am eu asa o banuiala ca scenariul de la serialul asta a fost facut ca sa ne testeze noua neuronul. Nu ajunge ca se schimba fie actorii fie machiajul si infatisarea lor de nu-i mai recunosti de la un episod la altul mai ceva decat in soap-operele americane nesfarsite. Din 1994 pana in 2000 TVR2 a difuzat un serial fluviu, Santa Barbara, care cica avea 2000 de episoade, incat o tanara pensionara de doar 71 de ani era disperata ca o sa moara si n-o sa vada sfarsitul serialului. Nu stiu daca respectiva mai e in viata dar nici un telespectator nu a reusit sa afle daca pruncul lui Cruz si Eden a fost recuperat de la kidnapperi, dar se stie ca personajul Kelly ajunsese deja la a treia actrita, sotia lui Sean Penn, Robin Penn, cea care a jucat alaturi de Tom Hanks in premiatul film Forest Gump.

Nu mai vorbesc de nesfarsitul Tanar si Nelinistit in care artistii ba apar, ba dispar, ba se maturizeaza peste noapte. In Queen Seok Deok cea mai uimitoare transformare a suferit-o Yu Sin (eu aud ca i se zice iu shin) care dintr-un tanar imberb de vreo 13 ani s-a transformat dintr-un episod in altul in ditamai tanarul de peste 30 de ani, lasa ca si printesa CM ar fi trebuit sa aiba inainte de a muri sotul ei, Yong-Chun, cel mult vreo 16 ani dar arata aproape de 30 ani, iar acum mi se pare ca actrita a fost inlocuita cu alta si mai trecuta (sau poate doar i s-a schimbatt machiajul?).

Dar lucrul care ma face sa cred ca suntem luati chiar de prosti e povestea asta cu deghizarea lui Deok Man. Adica sta o fata intr-o armata numai de barbati, doarme cu ei in aceeasi camera, s-or fi spalat si ei din cand in cand, or fi facut si ei pipi macar de cateva ori pe zi si nimeni nu are nici macar o banuiala ca ar fi un fel de Ioana d'Arc avant la lettre? Chiar asa de bogate erau hainele alea de ascundeau perfect sanii? Dar ciclul menstrual nu exista pe vremea aceea?

Faptul ca printesa Cyeong Myeong parasea palatul noptile cand Mi Shil era cu ochii pe ea si stia tot ce misca in palatul ala zi si noapte deja e de mai mica importanta. Cred ca serialul asta a fost facut in special pt a da de lucru numerosilor figuranti (or fi fost ca in cazul filmelor noastre istorice, soldati adevarati?) in nesfarsitele scene de razboi. o fi fost epoca aceea f zbuciumata (iar speranta de viata teribilde mica din aceasta cauza) dar parca nu se prea mai petrece nimic acolo decat lupte asezonate cu rare scene oarecum pasnice.

Cel putin asediul portii fortului cum-se-cheama parea o ilustrare vie a "Caderii Constantinopolului" de Vintila Corbul desi epoca in care se petrece e cu vreo 900 de ani mai devreme. Iar scenele de lupta folosesc atat de multa culoare rosie incat amintesc de curentul literar numit naturalism din care as cita romanul "Negura" al lui Eusebiu Camilar (cu ocazia asta am aflat si eu din Wikipedia ca a fost casatorit cu poeta Magda Isanos, ale carei versuri delicate mi-au incantat tineretea iar numele ei m-a ajutat de nenumarate ori sa dezleg careuri de cuvinte incrucisate, fiind f frecvent folosit de catre autorii de astfel de careuri, aproape la fel de des ca numele pictorului tabloului "Hora Unirii de la Craiova", Aman) in care se descriau cu lux de amanunte toate ororile razboiului, de ti se facea rau daca incercai sa-ti imaginezi despre ce e vorba (lasa ca nici cu romanul lui VC nu mi-e rusine, cu cata precizie descrie el efectele mijloacelor de respingere ale asediului asupra organismelor atacatorilor)

Cred ca o sa ajung sa urmaresc acest serial asa cum faceam pe vremuri cu "Pasiuni" (un serial mai idiot decat ala greu de imaginat, de ex Sheridan a stat ingropata de vie intr-un sicriu timp de vreo luna --atat a durat difuzarea episoadelor cu acest subiect--timp in care ceilalti se dadeau de ceasul mortii ca s-o gaseasca, nu mai spun ca aceeasi Sheridan a scapat dintr-o explozie fara nici o zgarietura, numai cu o amnezie persistenta si timp de alte nesfarsite saptamani a tot bantuit pe o insula cam cat un microcartier din Drumul Taberei--si DT are multe microcartiere--fara a reusi sa dea nas in nas cu iubitul ei Luis) adica din pur masochism. Sper sa nu se intample ceva sa uit de Damo duminica, ca sa-mi mai treaca dorul de un serial sud coreean fara tente americanizante.

Nici nu-mi vine sa cred ca scenariul la QSD e scris de
Kim Young-hyun, care a scris si scenariul pt Dae Jang Geum (Giuvaerul Palatului)

Date istorice despre regina Seondeok pot fi gasite aici:

Cine vrea sa afle mai multe despre Hwarang, dar si despre istoria artelor martiale coreene si cunoaste limba engleza poate merge la acest link, este un articol deosebit de interesant. De aici am inteles, cred, de ce Banza coreean seamana atat de mult cu Banzai japonez:

Because of the Hwarang, the Silla kingdom was able to defeat Koguryo and Paekche, unifying the peninsula. A version of this Hwarang system later spread to Japan and gave rise to their shogun-samurai system.

Datorita Hwarang regatul Silla a fost capabil sa invinga Koguryo (Gokuryo) and Paekche (Baekje), unificand peninsula. O versiune a acestui sistem Hwarang s-a raspandit ulterior in Japonia si a dus la crearea sistemului lor de shogun-samurai.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Daca pui problema in felul tau ma intreb de ce te mai ,de ce te duci la teatru,la filme,etc.etc. Baga caputul sub dus fa gura mare si...hai sa ne vedem gunoaiele din ochi.

Viorica spunea...

Iti admir curajul de a nu te semna.
Felicitari si la mai mare!