marți, 2 februarie 2010

Yi San=Furtuna la palat Istorie

F interesanta istoria Coreei, nu-i asa? Din serialul asta, Yi San, care mai are f putin si se termina eram gata-gata sa trag concluzia ca nefericitul erou care se pare ca a avut numai ghinioane cu sotiile mai mult sau mai putin legitime n-a avut noroc nici de urmasi.

Din Mica Enciclopedie de Istorie Universala a lui Marcel D. Popa si Horia Matei (pe care am avut-o tot timpul in casa dar mi-a fost lene sa o consult) rezulta ca lui Chongjo (folosesc varianta din carte) adica Yi Sun, care a domnit intre 1777-1800 i-a urmat Sunjo adica Yi Kwang, intre 1801-1834, care a domnit pana in 1804 sub regenta bunicii sale, regina Chongsun. Bunicul lui Yi Sun, Yongjo, adica Yi Eum a domnit intre 1725-1776.

Eram tare curioasa sa stiu daca bunica de care e vorba mai sus e cumva autoritara mama a lui Yi Sun. Din Wikipedia am aflat ca a existat un rege care a avut si mai mult de luptat cu rivalitatile fratilor sai pana sa ajunga la tron, Yi Bang-won, care a domnit sub numele de Taejong, adica anume Yi Pang-won, intre 1401-1411. Nu numai ca s-a luptat cu cei care i-au stat in calea ascensiunii la tron ci, spre deosebire de Yi Sun de mai tarziu nu s-a sfiit sa ii asasineze pe dusmani, netinand cont de legaturile de sange.

Acest rege, desi a domnit relativ putin, a reformat statul aproape din temelii daca tinem cont de faptul ca, printre altele, a introdus confucianismul in locul budismului. De la el ar proveni si obiceiul ca oamenii de rand sa se poata adresa direct regelui batand intr-o toba, asa cum a facut Lee San cand a incercat sa-si salveze tatal de la moarte apeland la bunicul sau aflat in calatorie prin tara. Tot Taejong a fondat Garda Regala care a activat si ca politie secreta si a mutat capitala tarii la Haniang, Seoulul de azi. A avut nu mai putin de 11 consoarte si 29 de copii.

O asemenea figura istorica nu se putea sa nu devina erou al unui serial (ba chiar doua, se pare), Tears of the Dragon in 1998-99 si King Sejong the Great (TV series) in 2008, in cea din urma eroul principal fiind fiul sau, Sejong cel Mare, in favoarea caruia a abdicat si care a domnit intre 1419-1450.

Daca m-as fi uitat tot in in Wikipedia as fi aflat ca nefericitul Yi San a fost urmat la tron de fiul sau, Sunjo, despre care am gasit date si in State master Encyclopedia, unde scrie ca a avut ca mama pe consoarta regala Su-bin si a urcat pe tron dupa ce a fost numit Print Mostenitor ca urmare a mortii fratelui sau mai mare, Printul Mostenitor Munhyo.

Interesant este ca din Wikipedia rezulta ca printul decedat la 4 ani era fiul consoartei Ui, in timp ce Sunjo era fiul consoartei nobile regale Su-ki din clanulPark, adica exact Song Yeon rezulta deci ca scenariul nu a urmat intocmai adevarul istoric. Las la o parte faptul ca n-am inteles deloc ce boala a dus la sfarsitul atat de timpuriu al scumpei SY, ar fi fost mai degraba cancer decat ciroza pt ca nu cred ca s-a incercat vreodata, fie si de medici occidentali avantgardisti, vindecarea prin operatie a cirozei.
Wikipedia asta e plina de surprize.
Iata, din articolul dedicat regelui Sunjo reiese ca el a urcat pe tron la 11ani iar regenta ar fi fost nu bunica, ci strabunica sa, Imparateasa Vaduva Jeongsun, adica a doua sotie a lui Yeongjo, adica cea care in serial desi a fost mereu capul rautatilor a scapat nu numai cu viata, dar a si ramas sa locuiasca in palat. Ei, asa, cu ajutorul contributorilor popularei Enciclopedii am inteles ca de fapt nu din prostie sau pt ca avea o inima tare larga sau era grijuliu sa nu provoace mari tulburari in tara a tot crutat-o Yi San pe Imparateasa Vaduva care se dovedea de o ambitie si o nesimtire iesita din comun, ci pt ca in privinta ei scenarista era obligata sa respecte adevarul istoric.

Recomand, pt amuzament, sa se mearga la articolele din Wikipedia si sa se citeasca full posthumous name al Imparatilor coreeni.

Mai recomand si vizionarea unui frumos pps dedicat Coreei, pe
Slideshare

Inainte de a da cateva date istorice despre urmatorul serial de la TVR1 o sa spunca am f impresionata de costumul purtat de Imparat in timpul manifestarilor de la Suwon, mai ales in scenele in care urmarea exercitiile militare iar capul dragonului de pe umarul sau drept era replica dragonului de pe acoperisul estradei pe care se afla. Am mai remarcat si mantiile ofiterilor la ceremonia de avansare in grad, in special cea a lui Dae Soo, de culoare violeta :)).

Iata ce scrie in MEIU despre Statul Silla: stat coreean care a cuprins intre hotarele sale partea de sud-est a peninsulei Coreea, avandu-si nucleul in regiunea Kyongju din actuala provincie Kyongsng-Pudko; capitala in apropiere de actualul oras Kyongju; in secolul 7 a reusit sa supuna autoritatii sale intreg teritoriul coreean situat la sud de fluviul Taedongong.
In SME scrie ca statul Silla s-a format intre 250-350 AD iar Regina Seondeok a domnit intre 632-647. Din serialele anterioare rezulta ca femeile aveau un statut de inferioritate, din articolul dedicat acestei regine rezulta ca acest statut a fost atribuit de catre confucianisti incepand cu secolul 15, pana atunci femeile fiind capul familiei (deci un soi de matriarhat) totusi SD a urmat la tron tatalui sa pt ca acesta nu a avut fii. Se pare ca femeile erau f respectate in acea perioada si datorita rolului lor de shamani, care intre altele erau in stare sa prevada viitorul, lucru pe care f inteligenta Sondok il reusea. A fost urmata la tronde vara sa, Regina (Imparateasa) Jindeok,care a domnit intre 647-654.In acea perioada in Coreea mai existau doua regate, Koguryo si Paekche.

Mai multe despre aceasta regina se pot afla si din Wikipedia , tot Wikipedia are date despre serial dar si mai multe date se gasesc aici. Interesant e ca are aceeasi scenarista (ale carei vederi de stanga, aproape comuniste, sunt f vizibile in Yi San) ca si Dae Jang Geum si Yi San.

44 de comentarii:

Belle de Jour spunea...

maine incepe noul serial
:)
maine ma cum sa il vad
abia astept
multumesc pentru informatiile din post
:)

Viorica spunea...

Pentru putin.
"maine ma cum sa il vad"
Maine te ce ?????

Andreea Iordache spunea...

Buna Viorica,

Yi San are alta scenarista (Kim Yi Young). Nu este aceeasi cu scenarista serialelor Dae Jang Geum si Queen Seon Duk(Kim Young Hyun). De altfel la scenariul serialului Queen Seon Duk au lucrat 2 scenariste: Kim Young Hyun & Park Sang Yun.

O seara buna.

Andreea

Viorica spunea...

Multumesc Andreea
Esti bine documentata ca de obicei.
Cred ca am ramas cu ideea asta gresita pt ca era acelasi regizor si aproape aceeasi echipa .
Iar impresia gresita mi-a fost intarita cand cele doua doamne de la curtea imparatesei si-au marturisit in bucatarie impresia ca s-au mai intalnit in alta viata in bucataria palatului,lucru ce s-a intamplat in Dae Jang Geum :))

Alexandra spunea...

salut!

sincer si eu aveam aceeasi impresie. ca este aceeasi scenarista la toate serialele:D.

la noul serial, nu stiu de ce, dar am impresia ca desi este din sec 7 pare mai avansat ... sau poate doar mi s-a parut.
oricum mi se pare destul de bun (desi nu il pot compara cu YI SAN care m-a "marcat" )


si apropo imi place la nebunie blogul tau :)


o seara placuta!

Viorica spunea...

Bine ai venit Alexandra!
Pt ca nu sut sigura ca ai mai comentat cred ca nu te superi daca te mai intampin odata cu urarea de bun venit.
Este alta atmosfera in acest serial, se apeleaza, cel putin in acest prim episod, la mai multe efecte speciale.
Ma bucur ca iti place blogul, muncesc mult la el. Ma mai intreaba sotul unde sunt banii, eu nu o fac pt un folos material, ci de dragul comunicarii si altora a lucrurilor pe care le gasesc interesante.

Anonim spunea...

Daca te uiti mai bn in serialul Yi San toate sotiile inparatului inafara de imparateasa erau consoarte nobile si Seong Yeong( consoarta Ui Bin ) era din clanul Seong nu din clanul Park si fiul ei chiar a murit nu este Sunjo uita-te mai bn pe net sa vezi k acolo explica famiile tuturor imparatilor.

Viorica spunea...

Unde anume sa ma uit pe net? Da-mi macar un link. Si data viitoare te semnezi sub comentariu, da?
Poate ai dreptate, eu m-am ghidat dupa faptul ca pe Dae Soo il chema Park, si e posibil sa-mi fi fost intarita confuzia de faptul ca Jang Geum din Giuvaerul, era din clanul Park.
Stii, se mai intampla la oamenii mai in varsta...
Bun, m-am uitat la propriile mele linkuri.Cica Uibin a mai avut o fiica, dar in serial moare inainte de a naste.

Alynna spunea...

Poate k a nascut dar in serial nu a mai aratat asa cum nu a mai aratat-o nici pe ultima consoarta care era mama imparatului Sunjo. Pai Dae Sun era din clanul Park ka si unchiul sau da Seong Yeong nu era nepoata acestuia doar au fugit impreuna si unchiul sau a "adoptat-o". Sper sa nu te superi de ce-am zis mi-am scris doar parerea din ce am inteles din film si m-am uitat si pe net.

Viorica spunea...

Iti spun acum bine ai venit,Alynna!
Nu am de ce sa ma supar, nimeni nu e infailibil in afara de Doamne-Doamne!
Ai dreptate, in serial Yi San a murit fara mostenitor.
Iti place serialul asta nou?

Alynna spunea...

Nu am inteles ultima parte cum k a murit fara mostenitor.Sunjo era mastenitorul sau. II frumos, dar inka nu m-am obisnuit cu personajele si povestea. Uita-te si pe TVR2 in fiecare duminika de la 18:10 la Damo tot serial coreea cu actorul Lee Seo Ji di Yi San. Tie iti place noul serial???

Anonim spunea...

De fapt cred k te refereai la Seong Yeong acum mi-am dat seama. Ea a nascut o fetita poate dak ar mai fi avut inka un baiat el ar fi fost mostenitorul.

Anonim spunea...

Eu am crezut k te refereai la imparat.

Viorica spunea...

Nu stiu ce a avut Bloggerul azi noapte ca a refuzat sa publice comentariul de mai jos.

Apare si Sanjo in serial? Scuza-ma dar in ultimele episoade actiunea a fost atat de alerta incat e posibil sa-mi mai fi scapat cate ceva.
Ma intrebi daca mie imi place noul serial. Sincer nu. Am si scris ceva din care ar trebui sa rezulte ca astept sa inceapa sa-mi placa. Mi s-a intamplat cu unele carti sa nu-mi placa deloc la inceput si sa-mi para rau ca s-au terminat.
Multumesc, am vazut primul episod din Damo si am scris deja o cronica despre el, am deschis emailul ce continea comentariul tau dupa ce am publicat-o.

Intre timp am primit raspunsul. Vezi, nobody is purfect! :))
Te rog sa te semnezi la fiecare comentariu. Nu-mi plac anonimele, chiar daca e evident de la cine vin.

Alynna spunea...

Buna Viorica poate mai uit din cand in cand sa ma semnez scz. Da apare la sfarsit cand moare imparatul si urca el pe tron la varsta de 11 ani domnind mai mult decat tatal sau (1800-1834).

Alynna spunea...

Acuma am vaz ce ai scris despre celelalte seriale coreene.Esti foarte bn documentata si de vede k te pasioneaza ceea ce faci.Eu nu am vaz Giuvaerul Palatului si Yi San am vaz doar de la ep 46 si mi-a placut ff multde aceea urmaresc pe youtube ep de la inceput.

Viorica spunea...

Incearca sa vezi si Giuvaerul. poate fi gasit si sub numele Dae Jang Geum.Sunt sigura ca o sa-ti placa.

Datorita succesului reportat de acest serial s-au difuzat si urmatoarele.

Viorica spunea...

Nu stiu ce are Bloggerul in ultima vreme ca ba vrea, ba nu vrea sa publice comentariile. Pe cel de mai sus am vrut sa-l pun imediat ce am primit ultimul comentariu de la tine, Alynna. Abia acum am reusit, cu IE6, nu cu Firefox.

Alynna spunea...

Buna Viorica! Mie cel mai mult imi place actorul Lee seo-jin pt k i se potrivesc f bn rolurile din serialele istorice decat cele moderne; si pe langa rolurile pe care le interpreteza mai este si vestimentatia care ii sta ff bn ka si cum ar fi trait cu adevarat in acele perioade. Tie cum ti se pare?

Viorica spunea...

Nu l-am vazut in roluri moderne, doar f fugitiv in cateva secvente din Lovers pe youtube, dar cred ca intr-adevar e f potrivit in roluri istorice,desi in Yi San mi se parea uneori cam prea deschis si increzator dar deh, asa era rolul.

Alynna spunea...

Buna Viorica, a inceput sa-mi place si noul serial de la TVR1 dar si celalalt Damo. In acest serial Lee seo-jin are un rol mai de "dur" sa zicem.

Viorica spunea...

Eu inca mai astept sa apara niste "secrete" care sa-mi faca placere. Filmul e cam prea violent dupa gustul meu, nu este destul de cizelat din pdv regizoral.
in schimb Damo imi place f mult. Intr-adevar personajul lui Lee Seo jin nu mai pare asa pampalau cum dadea uneori impresia in Yi San.

Anonim spunea...

Buna Viorica, ceea ce imi mai place la filmele coreene este si interpretarea micilor actori dovada fiind aceste 2 seriale pe care le-am vazut. Din intamplare am descoperit primul film pe care nu l-am vazut Giuvaerul Palatului si la unguri. Se pare ca aceste seriale sunt tot mai apreciate.

Alynna spunea...

Nu stiu ce are netul asta ca m-am semnat da vad ca apare anonim.

Viorica spunea...

Are draci pe el. Mie imi e din ce in ce mai greu sa raspund la comentarii.
Poate ar fi bine sa te semnezi si sub comentariu.
Giuvaerul e cel mai apreciat, pe plan international, serial istoric sud-coreean, si are si de ce.
Fa tot posibilul sa-l vezi. Cititorii mei recomanda azntv, dar se pare ca mai nou cere un cod. Eu m-am inregistrat fara sa mi se ceara cod, dar computerul meu nu e destul de performant, se pare, cert e ca Winampul care e obligatoriu pt azntv nu merge cu Ws 2000 pe care il am eu.
Se gasesc episoade si pe youtube, unii au recomandat descarcarea cu torrent (eu am in momentul asta cam 1GB liber pe disc, torrentul cere cateva sute :).

Alynna spunea...

LA MULTI AI!!! se pare ca filmul devine din ce in ce mai interesant.M-am uitat pe youtube la cateva episoade in avans si de acum incepe actiunea. In sfarsit a aparut si Bidam si imi place f mult felul in care ii da viata acestui personaj actorul.

Viorica spunea...

LA MULTI ANI! si tie.
E un adevbarat club al admiratoarelor lui Biudam(Bi Dim) se pare.Si mie imi place, dar mai mult imi place Yu Sin. Bi Dam e tipul celui de care te indragostesti cand esti tanara pt ca are atractia pericolului si a neprevazutului. Yu Sin e mai serios.
M-au pus pacatele sa citesc niste fragmente de recenzii si stiu si cine e Bidim, si ce rol a avut in istoria regatului Silla.
Dar nu-ti spun!

Alynna spunea...

Daca nu-mi spui, trimite-mi linkul asta daca ai citit de pe net, ca m-ai facut curioasa...

Alynna spunea...

Cred ca am gasit ceva ...devine gelos pe Yu Shin si porneste o revolta impotriva acestuia???

Viorica spunea...

Bine ca ai gasit tu, ca eu nu mai stiam unde sa caut :))
Tie nu ti se pare ca daca stii dinainte unele lucruri parca isi pierde farmecul?

Alynna spunea...

Poate, dar curiozitatea m-a impins sa urmaresc cateva secvente din film sa vad ce se intampla. Ceea ce imi mai place la acest film este cum puteau fi foarte usor oamenii simpli pacaliti,se pare ca cei care aveau cunostiinte astrologice erau priviti ca niste divinitati (Mishil si apoi Deokman)asa devenind ea printesa.Tie ce-ti place cel mai mult din film???

Viorica spunea...

Intotdeauna oamenii simpli (si nu numia ei) au fost usor pacaliti, de orice fel de religie.
Mie cel mai mult imi place cum joaca Yo-won Lee in rolul lui Deok man. Mi-e teama pt sanatatea ei mintala pt ca pare ca se identifica total cu personajul.
Exista un precedent cu Robert Powell in filmul lui Zefirelli Iisus din Nazaret, si care a innebunit crezand ca el e insusi Mantuitorul.
Ai vazut filmul pe care l-am recenzat de curand, The Reckoning? A fost pe TVR2

Alynna spunea...

Din ceea ce am vazut pe youtube Bidam se intoarce impotriva lui Deokman poate pt ca afla ce el este mostenitorul de drept al tronului fiind fiul lui Mishil si al fostului imparat Jinji, ceea ce are intr-un o logica.

Viorica spunea...

Pacat ca nu ai vazut filmul, pt ca mie mi s-aparut f interesant. Mi-a placut f mult cum a interpretat Paul Bettany rolul, se pare ca cei de la TVR insa nu au inteles sensul titlului in engleza pt ca altfel nu pot sa-miexplic de ce l-au tradus (adaptat) Calea spre mantuire. Tocmai ca din titlu reiese ca mantuireale-a fost refuzata.

Din ceea ce am citit, fugitiv insa, Bidam devine gelos pe Yu Sin si de aceea se revolta impotriva celor doi. Noi abia in episodul cel mai recent ar trebui sa intuim ca el e fiul abandonat al lui Mi-Shil si Jinji (lamureste-ma, Jinji e tot una cu lordul Senjon?). Pt ca l-au schimbat pe actorul ce-l interpreta pe Mun No n-am ghicit ca el era marele maestru si ca de el si-a amintit Seol-won cand l-a vazut pe Bidim cum se lupta.

Viorica spunea...

Bi Dim nu era "os sacru" precum Seon Doek, pt ca nu aveaambii parinti de os sacru. Nici Yu Sin nu era os sacru, desi mama lui era sora imparatului, deci el era var cu Deok Man, pt ca tatal lui nu era os sacru, adica neam regesc.
Mi-Shil era clar o uzurpatoare aroganta si lacoma de onoruri (pt ca putere avea oricum)

Alynna spunea...

Jinji este imparatul detronat de Mishil. Bidam ar fi fost "os regesc" daca imparatul Jinji ar fi luat-o de sotie pe Mishil.Neluand-o ea s-a razbunat si l-a detronat.
Am mai observat o chestie,pe atunci se pare ca imparatul nu putea avea mai multe sotii si de aceea cred ca era o mare problema nasterea unei fetite sau mai ales nasterea unor gemene pt ca tronul revenea primului ministru sau regina ar fi fost detronata si "inlocuita" cu alta.

Viorica spunea...

Uite ce zice Wikipedia;
http://en.wikipedia.org/wiki/Silla
. Silla had two royal classes: "sacred bone" (seonggol, 성골, 聖骨) and "true bone" (jingol, 진골, 眞骨). Up until the reign of King Muyeol this aristocracy had been divided into "sacred bone" and "true bone" aristocrats, with the former differentiated by their eligibility to attain the kingship. This duality had ended when Queen Jindeok, the last ruler from the "sacred bone" class, died in 654.[3] The numbers of "sacred bone" aristocrats had been decreasing, as the title was only conferred to those whose parents were both "sacred bones," whereas children of a "sacred" and a "true bone" parent were considered as "true bones".

Deci nici BiDam, nici Yu Sin nu erau sacred bone, doar true bone, deci nu puteau accede la tron.

Am mai citit ceva interesant in
http://www.statemaster.com/encyclopedia/Seondeok-of-Silla

One anecdote tells of the time the king received a box of peony seeds from China accompanied by a painting of what the flowers looked like. Looking at the picture, seven year old Sondok remarked that while the flower was pretty it was too bad that it did not smell. "If it did, there would be butterflies and bees around the flower in the painting." Her observation about the peonies lack of smell proved correct, one illustration among many of her intelligence, and thus ability to rule.

Deci nici vorba sa fi fost indepartata de la curte pana la adolescenta.

Anonim spunea...

Acuma stii cum ii realitatea nu e tot una cu fantezia!!! Eu ma refeream strict la film. Si eu am citit fragmentul asta undeva cum ca regele a intrebat-o ce vede in neregula la floare si ea a spus ca faptul ca nu are miros. Si am mai ciit undeva ca ea prevedea si viitorul si si-a prezis propria moarte; asa se termina filmul. Si oricum Yu Shin se casatoreste pana la urma cu fata unuia dintre fii lui Mishil. Asa am citit undeva. Filmul trebuia sa termine cum ea devine regina,dar cum a avut foarte mare succes au mers mai departe evidentiind tradarea lui Bidam.Nu stiu daca asa chiar s-a intamplat in realitate. Si in film Bidam ar fi fost de "os sacru" daca imparatul ar fi facut-o pe Mishil regina.

Viorica spunea...

"Si oricum Yu Shin se casatoreste pana la urma cu fata unuia dintre fii lui Mishil"

Mai stii unde ai citit asta?

Poti sa-mi raspunzi pe o pagina mai recenta. Eu salvez pe computer blogul (si cred ca bine fac, am citit la mai multi bloggeri ca le-a disparut mare parte din continutul blogului, sa bat in lemn, mie inca nu mi s-a intamplat).
Nu mi-e greu sa-ti gasesc comentariile nici aici, le primesc prin email (de aceea am setat moderarea) mi-ar fi mai comod daca imi asculti rugamintea.
Vezi ca iar ai dat-o anonima, noroc ca de-acum iti recunosc stilul.

Alynna spunea...

Nu am inteles foarte bine unde sa-ti trimit comentariile.Scrie "secretele de la palat wilkipedia" si acolo o sa afli toate amanuntele legate de film, ceea ce ti-am spus despre Yu Shin si Bidam.

Viorica spunea...

Draga mea, suntem cam lajumatatea lui martie si tu pui comentariile la un articol scris pe 2 februarie!
Am scris 5 (cinci) cronici despre Secrete (doua comune cu Damo). Cauta si tu pe blog (daca faci click pe Viorica in susul paginii de blog, acolo un de e poza cu copacii cu flori roz) nu de Feed, ajungi la pagina care contine cele mai recente articole) la eticheta Secretele Palatului sau la cea cu Seriale chinezesti un articol din martie. Etichetele sunt in stanga paginii de blog.

Viorica spunea...

scuze pt greselile de typo

bunny_flo spunea...

Hello! :) Am vazut pe youtube ca Bidam se intoarce impotriva lui Deokman poate pt ca afla ce el este mostenitorul de drept al tronului fiind fiul lui Mishil si al fostului imparat Jinji, ceea ce are intr-un o logica :D.

Viorica spunea...

N-ai ghicit. Nu e vorba numai de ambitie, ci si de gelozie.
Bidam e un personaj real.