joi, 14 august 2008

Maya Indica

Se supara fetele mele atunci cand amintirile mele nu coincid cu ale lor. In articolul "Your brain lies to you" SAM WANG and SANDRA AAMODT descriu modul in care, prin procesare si reprocesare, creierul nostru pur si simplu modifica adevaratele amintiri, mai mult, uitand care este sursa informatiilor stocate si cat de credibila sau nu este aceasta sursa ajunge sa-si reaminteasca o minciuna ca pe un fapt adevarat.
Lucrul acesta era cunoscut, fara prea multe studii platite cu sume mai mult sau mai putin apreciabile de catre contribuabilii din diferite tari apusene, inca de acum cateva mii de ani.
"Nimic nou sub soare", a zis Ecleziastul
Vechii indieni spuneau ca lumea in care traim e o iluzie, ca fiecare isi construieste realitatea lui iluzorie.
Scoala pe care am urmat-o ne invata, in spirit materialist, ca filozofia idealista e complet gresita. Ca nu cumva sa pricepem singuri care e adevarul in aceasta privinta ni se prezenta aceasta asertiune ca pe o axioma sau, si mai rau, ca pe o dogma care nu mai trebuie discutata.
Cata dreptate au cei care spun ca Istoria nu va fi niciodata o stiinta exacta. Nu numai faptul ca cel ce invinge are totdeuna dreptate face ca asta sa fie adevarat, nici faptul ca adesea invingatorul chiar rescrie istoria ci, mai ales, faptul ca insusi creerul nostru ne minte face ca Istoria sa fie compusa din milioane de istorii individuale, una mai falsa ca alta.
Totusi e in firea omului sa doreasca sa aiba un teren ferm sub picioare si sa extrapoleze aceasta dorinta si la taramul ideilor si al amintirilor. Si atunci unii dintre noi incep sa fie convinsi ca ei si numai ei detin adevarul absolut, fie el o religie sau o ideologie, si incearca sa vare acest adevar absolut pe gatul (cate o data descapatanandu-i) celorlalti.
Astfel apare infamia numita razboi.
Iisus ne-a dat o lectie pe care nu stiu cati au invatat-o atunci cand a spus "Iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti" N-a spus "Iubeste-ti familia, iubeste-ti neamul, iubeste-ti tara." A spus simplu: Aproapele.
Din pacate an dupa an se vede cat de necesara e aceasta lectie si cat de neinteleasa ramane ea.
Ei da, totul e Maya Indica, totul e iluzie!

Niciun comentariu: