Poate pt ca am terminat deja Hana Yori Dango si comparatia cu BOF nu mai e asa de imperioasa, parca- parca a inceput sa-mi placa un pic si varianta coreeana. Am ajuns deja la episodul 21 si pana la final nu mai e mult. Faptul ca stiu deja despre ce e vorba nu-mi diminuiaza interesul. Pesemne ca intre timp echipa s-a mai rodat, sau poate regizorul s-a indurat de telespectatori si a mai dat ceva indicatii interpretei lui Jan Di, cert e ca nu se mai stramba asa de disgratios ca in primele episoade.
Ba chiar in scena in care menajera sefa (careia i se spune Mama-Mare, daca e sa credem traducerea engleza) ii cere sa invete meniul pt cina e chiar simpatica. Ei, si meniul ce i se ofera Tanarului Stapan numai la marile restaurante de lux il poti intalni. Am notat de curiozitate acest menu (il gasiti in episodul 20) si il voi transcrie mai jos, intai in engleza, asa cum e prezentat si in serial, apoi voi incerca sa il traduc:
-Shrimp Carpaccio with Whyte Truffle Oil.
-Asparagus Garnished Skirt Steak.
-Bell Pepper Chutney Lined Arugula Topped with Smoked Duck
-Basil Oiled Lentil Beans.
-Carpaccio de Creveti cu Ulei de Trufe Albe
-Friptura de Vita Garnisita cu Sparanghel
-Salata de Arugula cu Chutney de Ardei si Rata Afumata
-Salata de Linte si Fasole cu Ulei de Busuioc.
Inainte de a va spune cum am folosit eu intens Google ca sa incerc sa va arat despre ce minunatii de feluri de mancare e vorba hai sa facem o mica recapitulare si sa ne reamintim trista experienta a lui Jun Pyo cand a incercat sa se coboare la nivelul de trai al iubitei lui inchiriind un apartament in imprejurimile locuintei acesteia. el fiind total nepriceput la manuirea unor lucruri atat de triviale ca aragaz, oale, instant noodles. Insa rupt de foame bogatul fiu de mare magnat international incepe sa infulece oarecum cu pofta niste taitei (noodles) cruzi. Poza am luat-o din Drama Beans, unde am gasit si o scurta impresie lasata de scena despre care v-am vorbit nu de mult:
I’ve been softening on Kim Hyun-joong because he seems like a nice guy and the more I read about him in the press, the more I like him as a person. I’ve let his vague, dull acting slide in recent episodes because at least his character didn’t have much emoting to do. But when a spot of real emotion is required, it just can’t be ignored: He is not a good actor.
Traducerea va avertizez ca e f libera:
Am inceput sa am o impresie mai buna fata de Kim Hyun -joong pt ca pare a fi intradevar un tip cumsecade si cu cat citesc mai mult despre el in presa, cu atat imi place mai mult de el ca persoana. Am trecut cu vederea modul lui vag si cam neinteresant de a juca in episoadele recente pt ca cel putin atunci personajul sau nu avea prea mult de facut din pdv emotional. Dar cand a fost necesar sa arate o emotie reala, nu se mai poate ignora: El nu este un actor bun.
Bun, si acum dupa ce l-ati prins pe Lee Min Ho cu instant noodles crude in gura hai sa luam meniul de la palat la puricat. Deci primul fel e Shrimp Carpaccio with Whyte Truffle Oil. Trebuie sa va spun ca nu am gasit exact poza care sa ilustreze minunea pusa pe masa lui Jun Pyo, in schimb daca cineva ajunge in Spania poate comanda acest fel la restaurantul L'Altzar unde il gaseste pe menu fie in engleza, fie in catalana.Dar hai intai sa vedem ce e acela un carpaccio.
Carpaccio is an Italian dish, mainly an appetizer, made of very thin slices of raw beef. It is usually flavoured with olive oil, parmesan cheese and capers or pine seeds. Nowadays also other types of meat and fish (particularly salmon) are being used.
The name carpaccio is, according to legend, derived from the Italian Renaissance painter, Vittore Carpaccio (c.1455/65-1525/26). In 1950 chef Giuseppe Cipriani from Venice served thinly sliced beef to a customer who could not eat cooked beef. He named the dish in honour of the painter, whose works were exhibited in Venice in that year. Although a lot of Carpaccio's paintings survive, none has a food-related theme…
Carpaccio este un fel italian, mai degraba un aperitiv, facut din felii f subtiri de carne cruda de vita. De obicei se asezoneaza cu ulei de masline, parmezan si capere sau seminte (nuci) de pin. Totusi se poate folosi orice alt fel de carne sau peste (in special somon)
Numele carpaccio provine, potrivit legendei de la pictorul renascentist Vittore Carpaccio (c.1455/65 -1525/26). In 1950 Seful bucatar Giuseppe Cipriani din Venetia a servit unui client care nu putea sa manance carne gatita de vita niste felii f subtiri de carne de vita cruda. El a numit acest fel in cinstea pictorului ale carui opere erau expuse in Venetia in acel an. Desi o multime de opere ale lui Carpaccio au supravietuit pana in zilele noate, nici una din ele nu are o tema dedicata mancarurilor...
Cand RDS-ul ne dadea pe analog si RAI UNO am vazut nu o data cum se gateste acest carpaccio, precum si de unde ii vine numele. Sincer eu nu as agrea un asemenea fel de mancare. In ce priveste carpaccio de creveti, am gasit undeva o reteta cu creveti cruzi dar mi s-a facut greata numai citind. In cele mai multe retete vazute crevetii se fierb cam 8 minute, ceea ce e de inteles, pt ca numele acestui fel este dat de coloritul care abunda in panzele lui Carpaccio, si nu de faptul ca se consuma carne cruda, iar rozul crevetilor gatiti se apropie destul de bine de coloritul panzelor pictorului.
Am gasit pe diverse situri tot felul de imagini de carpaccio, cu tot felul de ingrediente, am sa pun aici carpaccio de creveti (incep cu ei pt ca au constituit sursa de inspiratie), de vita, de somon, de ton, de peste spada, de scoici, de langustine si chiar de trufe negre (de fapt de vita asezonata cu ulei de trufe negre).
Picturile lui Carpaccio le puteti vedea aici, eu am gasit pe net pt ilustrare cateva detalii semnificative pt tema aleasa. Pentru restul meiului nu m-am mai strofocat asa de tare, am sa pun poze care au doar cateva din ingredientele amintite in meniu, pt ca bineinteles ca nu am gasit exact retetele si pozele acelor feluri. Daca vreti sa le vedeti, mergeti la episodul respectiv, sunt chiar la inceput.
Asparagus Garnished Skirt Steak: am gasit ceva care seamana destul de bine cu modul de prezentare din serial, mai exista in plus in poza de mai jos niste ananas si un bol de orez, daca va inspira ce vedeti sa incercati (si daca aveti si ingredientele necesare) reteta, una hawaiiana, o gasiti aici
Bell Pepper Chutney Lined Arugula Topped with Smoked Duck. Pentru acest fel am sa pun doua poze disparate, una cu salata de arugula cu rata afumata (Arugula Salad--smoked duck, dried figs and cranberries, walnuts), si alta de chutney (nu exista echivalent in romana, este specific bucatariei indiene, de unde rezulta ca bucatarul sau bucatareasa sefa din palatul lui Jun Pyo era adept/a bucatariei numite fusion) de ardei cu rosii, reteta de chutney o gasiti aici
Basil Oiled Lentil Beans. Pt asta am gasit o fotografie care prezinta o reteta in care mai exista si rosii coapte in cuptor si cepe caramelizate. Bineinteles ca nu arata atat de rafinata si eleganta ca in serial.