joi, 5 ianuarie 2012

Masa de Revelion

M-am laudat eu ca nu am facut abuz cu prilejul festinului de Craciun, insa Cel de Sus nu bate cu maciuca, cand mai aveam putin pana la trecerea dintre ani a dat peste mine ceva ce, dupa toate probabilitatile, a fost o viroza abdominala importata direct din Irlanda. Din fericire nu a avut urmari grave, m-am doftoricit cum m-am priceput mai bine si acum pot sa-mi amintesc cu drag ce bunatati am pregatit pt invitatii la masa de Revelion, desi mie nu mi-a prea ars de ghiftuit, am recuperat insa in primele zile dupa Anul Nou folosind ceea ce americanii privesc cu oroare, adica left-overs, resturile de la masa festiva.



Masa am inceput-o devreme, pe la 17:30, cand am servit doar o gustare cu ficatei prajiti in amestec de ulei de masline si unt, ca garnitura am avut fasole pastai galbena murata, si somon marinat tras in tigaie cu garnitura de cartofi fierti. Am mai avut si o placinta rumena cu branza, placinta n-am preparat-o eu, am avut incredere in Bella cea bulgareasca si am luat-o gata congelata, numai buna de pus la copt in cuptor.

 Ce a ramas am rearanjat pt masa de seara

Si pt ca exista superstitia ca de la masa de Revelion nu trebuie sa lipseasca pestele pe langa somon am mai preparat si doua stiuci rasol servita cu maioneza, morcovi rondele si capere, stiucile provenind din excursiile de  la pescuit ale sotului meu. Icrele procurate in acelasi mod le-am sarat usor si le-am tinut la congelator, pe 31 Decembrie le-am decongelat si sotul meu a preparat, ca de obicei, o salata din ele.

E un singur platou, fotografiat din doua unghiuri diferite.
Asa a aratat salata de icre dupa ce a fost atacata. In casa de pescar nu puteau fi doar doua feluri de peste, magazinele ofera si macrouri afumate, asa ca am pescuit unul din raft, l-am transat frumos si l-am pus pe masa.

Pentru ca ne plac ciupercile am avut si o tocanita de pleurotus (simpla de tot: ceapa prajita usor, adaugat pleurotusul taiat fasii si tinut totul pe foc pana a scazut lichidul, condimentat totul cu piper din belsug, marar si patrunjel, fara untura de catel din poezioara pt copii cu poarta popii) pe care am ornat-o cu atat de prezentabila carliontata salata Lolo Rossa, care de data asta, spre marea mea mirare, a avut un pret f accesibil,  precum si un platouas cu ciuperci marinate, provenite in cel mai pur stil american dintr-un borcan cumparat de la supermarket.
Pt ciupercile marinate nu m-am ostenit sa fac o poza speciala, le puteti vedea intr-una mai de ansamblu.
De la Craciun ne-au mai ramas andive si Nappa Cabbage, asa ca le-am pus si pe ele in meniu, taiate fasii subtiri si amestecate cu maioneza, ca sa aiba aspect mai "comercial" le-am prezentat ca mai jos
Si pt ca in frigider asteptau si niste foi de salata verde am amestecat-o cu italianca (Lolo Rossa), ceapa taiata pesticori, ulei de masline EV si otet de mere si am ornat-o in prima faza cu floricele de daikon, ridiche japoneza alba, care la noi se aduce din Olanda, apoi cu rosii si branza telemea de la Sibii, de la rudele Chivutei, care stia mai bine decat oricine pe lume ce fel de branza imi place mie, dar s-a maritat, are si plod, si acum a petrecut sarbatorile la casa ei din Marginime.
De la masa nu putea lipsi  friptura, facuta din muschiuleti impletiti dupa o reteta de la TV (am taiat fiecare din cei 3 muschiuleti in doua pe lungime, i-am aplatizat usor si am tras de ei sa devina mai lungi si mai subtiri, apoi i-am impletit ca pe niste codite de scolarita, dar nu gen ritzi-pitzi, i-am pus intr-o tava tapetata cu hartie de copt si cu catei de usturoi, condimentat cu Cajun mix si am turnat din belsug niste vin rosu mai acrut, am acoperit tava cu folie de Al pe care am avut grija sa o perforez usor ca sa nu-mi mai curga sosul in cuptor si am tinut-o la ~ 200 C vreo ora jumatate, sa se topeasca in gura)
Bineinteles ca nu am uitat nici sarmalele noi noute, speciale pt anul nou, condimentate cu piper, coriandru macinat, nucsoara, maghiran si cimbru iar intre ele cu fasii de sorici afumat, boabe de piper, foi de dafin si pasta de tomate. 
Pe langa cozonacul cumparat de sotul meu si ceva prajiturele asortate de la pravalia Stelei (v-am prezentat-o altadata) am preparat o gelatina de fructe pt diabetici, din lapte, felii de portocale, de grapefruit, de banane, boabe de struguri fara samburi si zmeura pusa inca de asta vara la congelator, precum si indulcitor pastile Diamant, vreo 14 pastilute puse in platele cald sa se dizolve.
Gelatina asta a fost buna ulterior combinata cu seminte proaspete de rodii, anul acesta parca nu au mai fost chiar asa de scumpe si au fostsi f coapte. Mi-a prins bine si ca un fel de tratament.

8 comentarii:

mihaeladr spunea...

La multi ani cu sanatate! Parca ai muncit mai putin ca de Craciun sau mi s-a parut mie!

Viorica spunea...

Nu ti s-a parut, au fost mai putine guri la masa...

Anonim spunea...

arata foarte bine preparatele!se vede ca sunteti o gospodina desavarsita!arata foarte bine placinta rumena cu branza,FELICITARI!Alina.

Viorica spunea...

Multumesc Alina, rumeneala e opera mea, placinta e de la Bella (firma)

Anonim spunea...

nu aveti pentru ce!pana acum eu am mancat doar placinta sarbeasca cu branza,e foarte gustoasa,v-o recomand si dumneavoastra!Alina.

Viorica spunea...

As manca si eu placinta sarbeasca, dar n-am vazut in supermarketuri. In schimb toata familia, inclusiv mofturoasa noastra nepotica, consuma cu multa placere placinta Kihi, cred ca macedoneana, cu branza simpla sau cu branza si praz sau branza si spanac, Era f gustoasa dar cam scumpa, probabil de aceea nu se mai importa, cel putin nu in magazinele unde merg eu.

Anonim spunea...

eu nu am cumparat-o de la supermarketuri,o gasiti si la patiserie,incercati acolo,sigur o are!Alina.

Viorica spunea...

Bine, o sa incerc :)