miercuri, 11 ianuarie 2012

Patrimoniul Cultural National al Romaniei

Dupa ce am apasat butonul de publicare al articolului despre National Treasures of Korea am realizat cat de deficitara a fost traducerea mea. Am folosit practic cuvintele engleze pt o notiune ce are echivalentul in romana ca "Patrimoniu Cultural National". Si atunci m-am gandit ca poate nu ar fi lipsit de interes sa va fac cunostinta si cu materialele existente online pe tema patriotica, adica Patrimoniul Cultural National al Romaniei. Nu a fost greu, am gasit practic "Poarta către patrimoniul cultural mobil, imaterial și digital al României. ... Bunuri culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Naţional " 

Am vazut ca noi, spre deosebire de Coreeni, nu avem o lista unitara cu numere valabila pt intreg teritoriul tarii, (de altfel nici la coreeni nu exista un criterii clare dupa care s-a facut lista lor, am vazut chiar o precizare ca nu s-a luat in consideratie nici vechimea, nici valoarea artistica, pur si simplu se pare ca s-a tinut cont de inspiratia celor care au avut initiativa) ci sunt liste pe teme, pe detinator, pe judete, etc. 

Ei, mobilele ca mobilele dar durerea mare a noastra este ca lista Monumentelor Istorice si a Siturilor Arheologice tinde sa devina din ce in ce mai redusa, nu mai comentez de ce, oricine urmareste si alte stiri in afara celor apocaliptice sau de fapt divers stie bine ce se intampla.

Dar sa nu credeti ca distrugerea monumentelor istorice e apanajul guvernelor si conducerii tarii de dupa 89. Inca din 1979, cand a inceput constructia noului pod Grant si s-a procedat la demolarea vechiului pod Grant cateva voci curajoase au cerut in presa sa nu se dea la topit tablierele acestui pod ci sa se pastreze undeva, ca o amintire a unui veritabil monument istoric. Numai ca ei au scris, ei au citit, autoritatile au fost surde si oarbe. Am gasit un articol recent din Libertatea dedicat acestui pod, am sa copiez cateva date din el, si am sa imprumut una din poze, ca sa vedeti despre ce era vorba:

A fost una dintre emblemele Bucureştiului în perioada interbelică. Dat în folosinţă în urmă cu 102 ani, mai exact în 1909, Podul Grant a suferit de-a lungul vremii o serie de modificări considerabile. Din vechea construcţie a rămas în picioare un zid ce se încăpăţânează să reziste trecerii timpului.

Aşa cum reiese din cartea "Construcţii pentru transporturi în România 1881-1981" (autori D. Iordănescu şi C. Georgescu), în 1909, când a fost dat în folosinţă, podul avea structură metalică. Ulterior, în anii 1933, 1939 şi 1967, a suferit mai multe modificări pentru a se lărgi partea carosabilă. Construcţia era atât de populară în Capitală încât, în 1959, i s-a compus o melodie, celebră până prin 1970, cântată de Gică Petrescu şi de formaţia Trio Grigoriu.
Odată cu trecerea timpului, bătrânul pod Grant a devenit nesatisfăcător pentru cerinţele traficului rutier din ce în ce mai intens. Astfel, în anul 1979, a început construirea noului pod Grant, lucrare care a fost dată integral în folosinţă în anul 1982.

Numele, dat de un englez

Numele podului provine de la un englez, Effingham Grant, sosit în Ţara Românească la începutul secolului al XIX-lea, ca secretar al Consulatului Britanic la Bucureşti. În 1850, el s-a căsătorit cu Zoe Racoviţă, nepoata Zincăi Golescu. Fiul acestuia, inginerul Robert E. Grant, s-a însurat, în 1885, cu Zoe, cea mai mare fiică a boierului Ion Bălăceanu. Urmaşii lor au parcelat şi au vândut terenuri de construcţie situate între şoseaua Crângaşi şi Manufactura Belvedere. Astfel, aici a luat naştere cartierul Grant. În 1909, podul preia numele cartierului pe care-l deservea.


Daca vreti totusi sa vedeti, de ex, unde se afla siturile arheologice in tarisoara noastra puteti merge la serverul acesta http://map.cimec.ro/scripts/mapserv.exe?map=E:\Mapserver\Mapserver\MapserverVechi\mapserver_ro.map&mode=browse.

Daca va intereseaza numai Lista Monumentelor Istorice din Romania puteti apela la Wikipedia, unde criteriul luat in consideratie este judetul in care se afla amplasate.

Niciun comentariu: