Nu înţeleg de ce ţipă Băsescu la mine. De ce mă ameninţă că intră România în colaps. În ceea ce mă priveşte, ţara mi se pare în colaps dintodeauna. De când m-am născut. Comuniştii, nu ştiu cum se făcea, dar nu se ajungeau fără să ne ia la contract porcul din coteţ. Erau stăpâni pe livada noastră, pe cazanul cu ţuică, pe orătăniile din bătătură. Pe capitalişti i-am primit cu bucurie generoasă, aproape nefirească. Trezirea din reverie m-a dus în primul colaps. În dificultate a fost ţara şi la mica privatizare, şi la marea privatizare, şi după ce am scăpat de primul FMI, şi când duduia economia, şi când căutam luminiţa de la capătul tunelului, pe care văd că n-am mai găsit-o. Va fi fiind, probabil, lumânarea de la căpătâiul părinţilor şi bunilor noştri. Şi-acum aud că România se duce fix în faliment. Iar Traian Băsescu mă solicită să fiu solidar nu ştiu cu cine, să dau 25% din leafa mea, 15% din pensia mea. Mă uit la Băsescu şi nu seamănă a om aflat în criză. Nici Guvernul sau Parlamentul nu sunt în criză. Nici miile de hectare de vile nu-s crizate. Dar, defectul meu, am avut ochi de văzut şi urechi de auzit.
- Da. Aparatul de stat este uriaş. Dar nu populaţia l-a făcut uriaş. Voi, clasa politică, l-aţi transformat în monstru.
- Dacă există un monstru care căpuşează mediul privat, acela nu este profesorul, doctorul, inginerul, funcţionarul public; monstrul care a încălecat ţara asta sunteţi voi, clasa politică. Şi pentru că sunteţi la putere peste tot, voi, PDL, sunteţi grasul care l-a încălecat pe slab! Cu contribuţia anterioară, în ordinea procentelor de reprezentare în structurile politice, a PSD (30%), a PNL(15%), a UDMR (6%) etc. Aţi devastat România cum nici popoarele migratoare n-ar fi reuşit. Şi-apoi aţi călărit ţara, aţi luat-o sub asuprire. Nici nu mai poate respira, de câtă clientelă i-aţi vârât pe gât.
- Aţi spart instituţiile statului nu pentru că aşa era necesar, ci pentru că vă trebuiau posturi de conducere pentru clientela de partid.
- Aţi creat instituţii noi nu pentru că nu funcţiona statul fără ele, ci pentru că aţi avut un mofturos căruia, fiindcă i s-a năzărit să fie mare director, mare preşedinte, i-aţi fabricat o instituţie.
- Şi nu v-a ajuns: an de an, legislatură de legislatură, aţi mai creat alte structuri; aţi adus directori noi, ceilalţi au rămas în sistem.
- Nu populaţia ocroteşte fărădelegea în ţara asta, ci voi, cu cercurile voastre de interese cu tot.
- Nu populaţia a votat pensii de 370.000.000 lei vechi. Şi venituri de 100.000 de euro pe an, de la stat. Voi, clasa politică, aţi făcut-o: în guvernele formate din partidele voastre, în parlamentul format din partidele voastre, iar legile le-a promulgat.. instituţia preşedintelui României.
- Nu mama – mare din pământ a distrus industria, a vândut petrolul şi rafinăriile, a tăiat pădurile şi a mânărit pământurile. Ministere conduse de voi, clasa politică, au făcut-o. Prefecturile voastre, consiliile judeţene ale voastre, primăriile voastre.
- Nu populaţia a prăpădit banii statului – sute şi mii de miliarde de lei, munţi de bani – pe licitaţii trucate, pe lucrări proaste, inutile, pe şosele cu gropi, pe autostrăzi care înghit bani cu ghiotura, ci primarii voştri, ai clasei politice; consilierii voştri, ai clasei politice; miniştri voştri, ai clasei politice.
- Nu populaţia a organizat doi ani întregi de dănţuieli, de parcă venea sfârşitul lumii. Voi, clasa politică, aţi făcut-o. Pe banii cui?!! Pe ăştia pe care-i tăiaţi azi de la pensionari!
- V-aţi construit un aparat uriaş de represiune: ministere, agenţii, deconcentrate conduse de voi şi clientela voastră politică. Prin ei, controlaţi tot, terorizaţi instituţiile mai ceva decât poliţia politică a lui Ceauşescu.
- Nu populaţia se află în AGA şi CA din companiile şi băncile de stat, plătite, am văzut, regeşte, ci voi, clasa politică.
- Nu populaţia a stricat ţara asta la fiecare patru ani, ci voi, clasa politică. Cum aţi venit, aţi distrus tot ceea ce a făcut guvernul de dinainte şi aţi luat-o iar de la zero. Şi-apoi, aţi rostogolit vinovăţii între voi, partidele politice, de parcă aţi fi jucat ping-pong cu România.
Daţi-vă afară întâi pe voi şi clanurile voastre şi-apoi să v-atingeţi de părinţii noştri!
Şi veniţi, acum, să mă trageţi de urechi pe mine. Să ne trageţi de urechi pe noi, că se duce România de râpă.
Vreţi s-o scoateţi din criză pe spinarea şomerilor, a pensionarilor şi a bugetarilor de execuţie, cei care vă ţin în spate aleşii şi numiţii, în funcţiile de conducere.
Ce ce curaj? Cu ce moralitate?
Până să vă atingeţi de pensionarul ăla slăbănog, de profesorul care v-a pus creionul în mână, restructuraţi- vă întâi pe voi!
Daţi-vă afară şi în şomaj pe voi, pe oamenii voştri, ai clasei politice, şi după aceea scuipaţi pe noi.
După aceea umblaţi la salariile şi pensiile necăjite.
După aceea să-l certaţi pe bătrân că mai are îndrăzneala să trăiască, să ducă România-n faliment, cu venitul lui.. gras, de 500 sau 600 de lei.
- Dacă nu sunteţi capabili să comasaţi sau să desfiinţaţi instituţiile de pomană create de voi, clasa politică, măcar reduceţi numărul de directori. Aveţi o droaie de şefi. Aţi umplut ţara de şefi. Pe ei daţi-i afară întâi şi după aceea ajungeţi la pensionar. Sau la doctor.
- Trei sferturi dintre directorii voştri pe care i-aţi instalat, moţ, în instituţiile bugetare, au afaceri acasă. Fac afaceri cu banul public. Daţi-i pe aceştia afară! Nu ei să mănânce cu două guri, şi de la firma lor grasă, şi de la buget, iar altul să crape de foame!
- Luaţi-vă clientela politică din toate AGA şi CA-urile companiilor de stat, de pe lângă primării, consilii judeţene şi ministere. Aveţi deja directori acolo, există specialişti.
- Daţi-vă afară consilierii de la birourile demnitarului. De ce aţi crede că ei sunt mai puţin paraziţi pe buget decât profesorul?
- Daţi-vă afară consilierii de pe lângă miniştri, secretari de stat, subsecretari de stat, primari, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, căţel, purcel, directori generali, din companiile de stat, din parcurile industriale.
- Încetaţi să mai căpuşaţi ministerele (primăriile, consiliile judeţene) cu clientela pe care o serviţi cu miliarde de euro.
- Voi, clasa politică, aţi creat şi întreţineţi evaziunea fiscală şi munca la negru. Oamenii voştri, ai partidelor, îi protejează. Îi apără de funcţionari, să nu-i descopere. Îi apără de lege.
- După ce veţi face toate astea, abia atunci să aveţi îndrăzneala să vă legaţi de bătrânii acestei ţări.
Asta este România, dle Băsescu. O ştiţi, o cunoaşteţi, dar nu îndrăzniţi să vă apropiaţi de clanuri. Dar vă este la îndemână să-i jupuiţi de vii pe bătrâni. Sunt inofensivi. Ascultători. Mult prea blajini. Tăcuţi. Loviţi-i cu nădejde! Nu ţipă.
Cu stimaLt.col.rz. Ing. Gheorghe NEDELCU
Şef compartiment GIS C.J. Bihor
9 comentarii:
Mda. Cand omul are dreptate, are dreptate. Dar in Romania dreptatea umbla cu capul spart.
hmmm!!! romanii si sindromul miorita. asa s-ar traduce toate cuvindele pe care le zicem de ceva vreme incoace. in rest, un non comment mare cat roata carutei fiindca cu voarbe goale nu se hraneste nimeni
Foarte interesant....merita citit
nimic nu mai e interesant fiindca cu stangul dam din '98 incoace. nu stiu de unde s-au inspirat politicienii nostri "dragi" dintru inceputuri dar, in loc sa devenim o tara moderna pentru a putea trai in ea, s-a facut partie larga si generoasa pentru o noua era fanariota. degeaba au purces minti luminate in cele vanturi pentru a lua model de democratie si civilizatie fiindca imbuibati cu aerul occidental, le-a fost prea lene sa aduca vantul cel adevarat al schimbarii si ne-au adus constienti la sapa de lemn pentru ca noi sa acceptam mai usor pupincurismul fanariot si tarile care ne-au "gazduit" pentru a le face treaba murdara pe bani putini (cules de capsuni, ingrijit de batrani, curatire de gunoaie). si apoi au mai avut o treaba: grija permanenta de capra vecinului sa devina sport national. nu-i asa? dur, dar adevarat.
Primul izvor de inspiratie a fost Perestroica lui Gorbaciov. Noi am fost aboanti la Moscovschie Novosti (in franceza sau spaniola, cred, nu-mi mai amintesc exact) si stiam f bine ca nu a fost cea mai buna cale, asta a si fost motivul pt care am militat pt democratie adevarata(fara succes), si nu una "originala" in anii 90.
Cu timpul esaloanele doi si trei au prins gustul averii etalate si s-a ajuns unde ne aflam acum. Eh, daca nu-si batea joc Rosiianu cu atata succes de Proclamatia de la Timisoara.
Dar in ziua cand a fost etalata sub forma de banner urias pe peretele Universitatii s-a produs o furtuna cumplita care a sfasiat-o si noi, superstitiosi, ne-am spus ca ar putea fi un semn ca n-avem scapare.
Si asa a fost, a votat lumea Frontul si "Tatucul" de atunci cu 85% practic (ca FSNul avea si niste sateliti mascati). Ce s-a stricat atunci nu cred ca mai poate fi reparat nci in o suta de ani. Bine ar fi sa ma insel.
si atunci de ce sa ne mai ascundem dupa degete? toti suntem vionovati fiindca in loc sa muncim preferam sa dam plocoane pentru a ne rezolva problemele. si ca sa ingros exemplele de ce neam suntem, cred ca suntem singura tara din univers in care se dau cadouri la medici si asistente cand te duci la o clinica particulara. am tot invatat sa ne furam singuri caciula. deci, constientizarea va trebui inceputa mai intai de la noi, noi trebuie sa ne schimbam ca mai apoi sa porneasca spre varf.
"se dau cadouri la medici si asistente cand te duci la o clinica particulara."
Unde asta? Am fost si eu la doua clinici particulare si nu am dat nimic, decat tariful, destul de piparat.
Aaa, la policilnica cu plata e alta treaba, aia nu e decat semiparticulara, statul ia el partea leului si atunci...
ha! ha! ha! pe unde ma preumblu eu, se poarta. de asta pot zice: obisnuinta, cumplit gest de tampenie.
Sigur ca e o tampenie cat casa sa dai bacsis la particulari, cei din strainatate ar rade si cu fundul daca ar sti, nu odata mi s-a spus de cei de peste granita: "n-am dat un ban nici la dr nici la asistente, pt ca e particular sau, si mai bine, pt ca am asigurare..."
Trimiteți un comentariu