duminică, 29 ianuarie 2012

Campionatul European de Patinaj Artistic 2012-Baieti Programul liber

"S-a terminat si acest campionat" a anuntat triumfatoare Alina Alexoi la sfarsitul programului liber la baieti. A readus-o cupicioarele pe pamant Marius Negrea, amintindu-i ca mai exista si fetele, si gala.

Transmisia a inceput ceva mai devreme decat era programat, semn ca exista multi amatori de patinaj artistic la acest post, dar inca mai devreme decat anuntase Alina aseara (cred ca era obosita, altfel nu imi explic de ce ne-a dat intalnire la ora 17:00 in loc de 15:30, noroc ca nu am crezut-o)

Am inceput sa urmaresc din momentul in care pe gheata a intrat reprezentantul tarii noastre Zoltan KELEMEN. Stiam ca la programul scurt a dovedit ca a facut progrese si mi-era tare teama sa nu greseasca la liber, cum se mai intampla. A inceput cu o combinatie frumoasa de triplu Axel dublu Touloupe, la cea de doua, un triplu Lutz cu dublu Touloupe a avut o usoara ezitare, dar asta nu i-a adus nici o deductie, doar ca notatia a fost cea de baza, f bine a fost executat si al doilea triplu Axel. Din pacate a gresit la triplu Flip si in general la sariturile din partea doua, pt care in mod normal se acorda bonificatii de 10% el a avut deduceri, totusi secventele de pasi si pirueta au fost bine apreciate de arbitri incat de data asta notele la componente au fost mai ridicate decat la programul scurt. Operatorul ne-a aratat si un grup de spectatori care au arborat steagul Romaniei, spre bucuria noastra, a celor de acasa. Faptul ca in final s-a situat pe locul al 14-lea e f bine, facea parte din obiectivele lui, pt ca in felul acesta scapa la campionatul viitor de extenuantele calificari.

Nu pot decat sa fiu de acord cu AA care a apreciat faptul ca "s-a incapatanat sa se ocupe de patinaj in ciuda conditiilor neprielnice din Romania". MN ne-a spus ca la Brasov se pune mare accent pe hochei si sunt din ce in ce mai putini patinatori, iar antrenoarea Mariana Cristodur are f putine ore disponibile pt antrenament, asta pe langa salariul f mic. De coregrafia lui Zoli se ocupa Iuri Liutikov. Amintindu-mi ca asta vara Cornel Ghorghe dadea lectii de patinaj la mallul AFI e clar ca tara noastra nu prea are cu ce defila in materie de patinaj artistic. O fi criza numai la noi? In Cehia, de ex, s-o fi terminat criza? Dar in Polonia? Sau Estonia? Si ma refer numai la tarile din fostul lagar socialist din care au provenit patinatori calificati in finala.

A urmat Paolo BACCHINI, pe care l-am mai vazut la GP. Pe langa sariturile destul de bine executate (dar a cazut la triplu Lutz) a interpretat destul de bine rolul lui Figaro din "Barbierul din Sevilla", dar mi-a confirmat parerea de la GP ca nu e chiar printre cei mai buni europeni, el s-a situat in urma lui Zoli. 

In pauza am revazut programele de aseara ale perechilor de dansatori medaliati cu bronz, respectiv aur si astfel m-am convins ca AA nu are cunostinta de filmul care a ecranizat excelentul roman cu acelasi nume, Faraonul de Boleslav Prus. A fost unul din romanele care m-au impresionat in mod deosebit, nici filmul nu a fost rau, interesant la film a fost faptul ca eroul principal a fost costumat in asa fel incat bustul sa ii fie acoperit numai de un colier egiptean f lat. Nah, daca nu a spus AA nimic de film, o fac eu. Si ca sa mai adaug un pic de sare la povestea Faraonului, interpretat excelent de Natalie Pechalat/ Fabian Bourzat am sa spun ca din Wikipedia rezulta ca romanul lui Prus era lectura favorita a lui Stalin, si inteleg f bine de ce. Cunoscatorii de engleza pot gasi romanul digitalizat pe Scribd

Dar sa lasam Faraonul sa-si doarma somnul de veci in Egipt si sa ne intoarcem la Sheffield. Tocami cand urma sa isi inceapa programul Kevin VAN DER PERREN parea f preocupat si oarecum intunecat la fata. AA comenta ca acum a avut loc o lupta intre cei experimentati si "lupii cei tineri" cand Kevin a inceput sa discute la mantinela ceva cu doctorita, dupa care a mers la arbitra principala. Pt ca nu parea deloc in apele lui era clar ca vrea sa se retraga, lucru care a si fost anuntat la microfon, s-a retras din cauza unei accidentari, dar nu inainte de a saluta publicul si de a culege cadourile ce-i fusesera pregatite. Mi-a parut rau de el, AA comenta ca asa ceva nu s-a mai intamplat, eu imi mai amintesc ceva asemanator, dar n-as putea preciza cand si unde. Oricum, in acest fel Brian JOUBERT a avut prilejul sa se mai incalzeasca un pic.

Spuneam dupa programul scurt ca BJ nu va reusi sa urce pe podium chiar daca va avea un program f bun. A ales sa reia Matrix cu care a avut mare succes dar, desi a fost intr-o forma mai buna decat la scurt, nici de data asta nu s-a ridicat la inaltimea pe care i-o stiam. A inceput bine cu un cvadruplu Touloupe reusit, urmat de un bun triplu Axel si un triplu Flip pe care arbitrii tehnici l-au depunctat, insa al doilea cvadruplu Touloupe nu l-a mai reusit. Ma asteptam sa ii fie anulat cu totul, pt ca ar fi trebuit sa-l faca intr-o combinatie, dar de pe foaia de arbitraj rezulta ca doar i s-au scazut f multe puncte. In schimb la secventa de pasi si-a aratat intregul talent si intreaga valoare, de altfel el a obtinut la componente note f mari (meritate) incat a depasit notele de la tehnic cu aproape 17 puncte, lucru deloc de mirare tinand cont ca a mai gresit si la un triplu Lutz si la un triplu Ridberger, tocmai el care este si un tehnician f bun (asta chiar e o ironie a sortii, pt ca o mai veche controversa cu Patrick Chan era tocmai pe tema carei parti primeaza, cea tehnica sau cea artistica). Parerea mea e ca o contributie la ratarea sariturilor a avut-o si ideea nefericita de a-si prinde o parte a pantalonului cu un elastic deasupra genunchiului, elastic care tot ceda si pantalonul ii cadea la loc peste gheata incat AA a avut chiar emotii nu cumva sa ii cada elasticul peste gheata, sa se impiedice si sa cada si Brian. Pe banca kiss and cry BJ parea destul de fiert, lucru de inteles.

De la GP mi-am format si despre Alexander MAJOROV o parere mai putin favorabila, iar atunci cand a cazut si el la triplu Lutz dupa ce incepuse bine cu o combinatie de triplu Axel dublu Touloupe MN a apreciat ca nu e mult peste nivelul lui ZK. Totusi si-a mai revenit cu o serie de sarituri si combinatii destul de bine executate, printre ele un bun triplu Axel si o prezentare artistica pt care a primit note peste 6. Mie nu mi-a placut deloc varianta moderna a Boleroului lui Ravel pe care a aleas-o ca ilustrare muzicala, MN a fost de parere ca nu i s-a potrivit stilului sau. Nu mi-au placut nici consideratiile si comparatiile lui MN despre micuta statura a lui AM, in definitiv nici Cornel Gheorghe nu e vreun  urias, dar cat de talentat este... In plus intre AM si Alexandr Fadeev sau Elvis Stojko este  o diferenta apreciabila de valoare, chiar daca alura si statura sunt asemanatoare.  Totusi nu stiam ca ES a fost primul care areusit o combinatie de cvadrupla cu tripla intr-un concurs.

A ramas ca onoarea Belgiei sa fie aparata de Jorik HENDRICKX. Pentru varsta si experienta sa as zice ca acesta s-a achitat destul de bine de aceasta sarcina. El a ales muzica din filmul "Dragonul" si a avut un costum in consecinta. Inceputul insa nu a fost prea bun, gresind la triplu Axel dar celelalte sarituri si combinatii, cu exceptia unei combinatii din partea doua a programului, au fost destul de corecte. Mi-a placut modul cum a interpretat muzica, fiind f expresiv. Notele pt partea artistica au fost bunicele, a primit si bonusuri de la arbitri tehnici, deci pt varsta si experienta lui a fost un program bun. Ca si la KVDP partea tehnica a fostr mai bine cotata. AA ne-a spus ca a fost la Brasov, la Cristal Skate unde a ocupat locul 2. Oricum, el a fost multumit.

Samuel CONTESTI s-a dovedit din nou un artist desavarsit, f expresiv, cu o interpretare artisitica de exceptie. Desi mai vazusem programul la GP unde i-am admirat jocul cu bretelele (muzica, "La vie en rose", partea cu acordeonul f bine subliniata de SC) cred ca acum a fost cel mai frumos program in care l-am vazut vreodata. Si publicul il indrageste, a fost f aclamat. Toate astea sunt valabile din pdv artistic. Insa mai exista si sariturile, incat dupa un debut cu un triplu Axel f frumos urmat de un triplu Flip f bun a ratat triplul Lutz. Pt piruete si combinatia de tripla urmata de doua duble, aleasa cam de toti sportivii si chiar si de fete in diverse variante, a primit bonificatii, din pacate la combinatia de triplu Salkow cu triplu Touloupe a aterizat ultima saritura pe ambele picioare. Oricum, a avut un program mult mai bun ca la scurt, dar in final s-a clasat abia pe locul 7, desi la liber a fost pe 5.

Pe Chafik BESSEGHIER l-am vazut prima data si nu m-a impresionat in mod deosebit. Am remarcat ca la un moment dat muzica aleasa parea a avea accente arabe. Intrand pe gheata imediat dupa SC, care mi-a placut atat de mult, el mi s-a parut cam sters, desi s-a plasat la liber imediat deasupra lui ZK si in final pe locul 12. A participat la Cristal Skate, la Brasov, anul trecut, unde a ocupat locul 1, dupa ce a aterizat cu bine un cvadruplu, ne-a spus MN. Aici se pare ca in partea doua a programului a obosit si normal ca nu a fost multumit cu evolutia lui. MN a remarcat, pt ca era vorba de Franta, ca BJ a primit note mai bune din pdv artistic decat SC.

Ei, si a venit randul lui Tomas VERNER, tot cu programul vazut la GP, tot cu bretele, numai ca de data asta le-a dat jos abia catre final si nu l-au mai inoportunat asa de tare la sarituri. Totusi a debutat, ca sa zic asa, cu stangul, cazand destul de rau la cvadruplu Touloupe. A mai gresit si la combinatia de triplu Lutz cu triplu Touloupe si la triplu Flip, dar a compensat cu alte sarituri reusite si cu note destul de bune la componente, cel mai mult pt skating skill si interpretare, insa prea putin pt a se putea mentine pe locul 3. Si cum eu doream ca MB sa ia medalie...

Si a intrat The King, Evgeni PLUSHENKO, cu un program de zile mari. Sa spun ca totul a fost minunat, ca l-am admirat din nou ca in prima zi cand l-am vazut (nu pot sa spun ca l-am indragit, adorat ar fi cuvantul mai potrivit, mi se pare ca ar fi o statuie pe un soclu si eu sunt ceva mic, mic, la poalele piedestalului si aduc o ofranda insignifianta fata de imensul lui talent si, mai ales, fata de imensa lui ambitie si nemasuratul orgoliu). Nu mai spun cu ce grozav cvadruplu a inceput programul, sarit de parca pasea pe strada si sarea peste o piatra, ce triplu Axel a urmat, ce triplu Ridberger si ce combinatie de triplu Axel cu triplu Touloupe, ce secventa de pasi cum numai el stie sa faca (desi unii rad ca ar da din maini ca o moara, de data asta am remarcat si eu ca avea spatele cam rigid, dar stiind cu ce probleme de sanatate se confrunta nu m-a deranjat deloc). A facut si el nelipsita combinatie de triple cu duble, dar el a ales triplu Lutz, (pe care atatia l-au ratat) cu dublu Touloupe si dublu Ridberger, apoi a mai tras un triplu Lutz si a ezitat un pic, dar unul mic de tot, la combinatia de triplu Salkow cu dublu Axel. 

Am insirat cele de mai sus nu numai pt ca dupa ce ne-a aratat ce stie in materie de sarituri a zambit satisfacut, ci si pt ca sa va reamintesc de ce MN a zis ca a sarit cam tot ce se putea sari. In plus asa, ca sa cad complet pe spate, in ciuda problemelor cervicale a facut si o pirueta Bielmann, e drept ca doar o varianta laterala, totusi...Imediat ce am comentat spre mamita ca e intr-o forma de zile mari a zis si AA acelasi lucru, m-am bucurat ca am fost in sincron, sync, cum zic americanii. La sfarsitul programului a avut un gest care parca spunea "V-am aratat eu voua", pesemne ii cantasera unii prohodul si el a dovedit ca va fi The King indiferent de situatie. Mi s-a parut oarecum sfidator cand a salutat publicul care partial se ridicase in picioare, avea si de ce. AA se intreba daca se va putea mentine pe locul 1, de parca mai tanarul sau compatriot mai avea vreo sansa. 

Tot ea ne-a reamintit ca in aprilie vine la Bucuresti cu spectacolul Kings on Ice impreuna cu Stephan Lambiel si Brian Joubert si a incheiat "haideti la patinoar!" Ei bine, chiar imi doresc mult asta, dar nu prea depinde de mine...Cum muzica de la programul lui EP era din filmul "Moulin Rouge" (ma mir ca nu l-a tradus, patrioata cum e,  "Moara Rosie") AA nu s-a putut abtine si a incheiat astfel comentariul la programul lui "Adevar, frumusete, libertate si mai presus de toate iubire, aceasta este actiunea filmului Moulin Rouge" Ba nu, a mai comentat ca note;le obtinute constituie un record (chiar si) pt el, mie mie-era deja clar ca el e campionul, nu si pt AA.

Eh, e inutil sa va spun ce presiune a pus pe bietul Michal BREZINA faptul ca intrat pe gheata dupa ce a plecat monstrul sacru. Chiar si MN a comentat ca acesta a fost cel mai prost loc de start pt MB. Triplul Axel din deschidere a fost asa de bun incat a primit si bonus, dar cand a cazut la cvadruplu Touloupe m-am dezumflat, n-am mai sperat la medalie. Totusi el nu s-a descurajat si a mers f bine, cu o singura exceptie (nelipsita combinatie de trei sarituri, nu prea buna pt el) incat s-a situat pe moment imediat dupa EP, desi la distanta mare ca punctaj, dar oricum, mai era o speranta, mai ales ca mie baiatul asta mi-e tare drag, nu prea stiu bine de ce.

Artur GACHINSKI a avut si el un program extraordinar de bun, mai ales din pdv tehnic, si nu e de mirare avand in vedere ca a reusit doua cvadruplu Touloupe, unul din ele in combinatie cu doua duble, Touloupe si Ridberger (daca va mirati cum de le stiu asa de bine cand am marturisit in repetate randuri ca nu sunt in stare sa le identific aflati ca foaia de arbitraj e sursa cunostintelor mele) si, cu exceptia unui rateu la triplu Ridberger, toate celelalte elemente le-a reusit din pdv tehnic, dar nu suficient sa-l intreaca pe EP. El fiind si mai tanar si mai putin experimentat a obtinut insa mult mai putin la componente. Ambitios cum este, s-a vazut clar ca s-a ofticat, si mai sunt cativa ani in care EP ii va sufla in ceafa, pt ca acesta nu se va mai retrage pana la Olimpiada de la Soci. AG insa e din alta plamada decat BJ, sunt sigura ca el nu se va demobiliza si va lupta continuu ca sa incerce sa-l depaseasca pe EP. Numai de nu s-ar accidenta si el...

Din pacate pt Brian Orser Javier FERNANDEZ nu a confirmat sperantele la medalie puse in el. Dupa ce a reusit sa aterizeze doua cvadrupluri diferite (la primul s-a intors dupa aterizare, fiind usor depunctat, pt ca al doilea nu a fost in combinatie n-am fost sigura ca va conta dar a contat, si inca mult, 12,21 puncte cu bonusul) se pare ca a fost cam stors de vlaga pt ca apoi cam tot programul a fost o catastrofa pt pretentiile si talentul lui, il si vedeam pe MB pe podium dar...

A intrat pe gheata alt elev al lui Nicolai Morozov, Florent AMODIO care a demonstrat ca ce s-a intamplat la programul scurt a fost doar un accident, nu degeaba a fost el campion anul trecut. Era clar ca nu are nici cea mai mica umbra de sansa sa-si pastreze titlul in fata rusilor, insa, in ciuda faptului ca din pdv tehnic nu a fost cine stie ce (de ex a debutat cu un dublu Salkow dar pt absolut toate elementele cu exceptia unui triplu Flip a primit bonificatii, nici un alt concurent nu a avut acesta sansa) a ajuns pe podium intr-un mod care pe el l-a uluit (daca nu ma insel, si pe Morozov) si a sarit din nou in sus de bucurie si apoi a inceput sa planga. Le-or fi placand arbitrilor cum reactioneaza el cand e fericit si de aceea i-au dat niste note la componente atat de umflate incat atat Patrick Chan cat si abonata la umflat cu pompa notele, Carolina Kostner, ar putea fi invidiosi. Judecati si voi: a luat 81,54 fata de 88,84 EP si 78,86 AG (mi s-a parut ca a fost dezavantajat voit) si 80,02 Brezina. La tehnic MB 74,15, FA 74,14. Ei, mi-am argumentat parerea? Daca stau sa ma gandesc bine, poate arbitrilor nu le plac prea tare blonzii si au dorit o pata de culoare pe podium. Glumesc, desigur.

Numai asa, de oftica, n-o sa caut poze numai cu primii trei clasati, ci si cu dragul de MIchal.





Men - Free Skating
 
Result Details
 
  Pl.  NameNationTSS
=
TES
+
 PCS
+
SSTRPECHINDed.
-
StN.
1Evgeni PLUSHENKORUS176.5287.68 88.848.898.259.218.829.250.00#20
2Artur GACHINSKIRUS161.4782.61 78.868.117.508.047.827.960.00#22
3Florent AMODIOFRA155.7074.14 81.568.147.688.258.218.500.00#24
4Michal BREZINACZE153.1774.15 80.028.117.758.048.048.071.00#21
5Samuel CONTESTIITA145.4670.04 76.427.577.217.797.687.961.00#17
6Tomas VERNERCZE144.2267.06 78.168.007.547.647.868.041.00#19
7Javier FERNANDEZESP142.1565.37 76.787.757.467.617.757.820.00#23
8Brian JOUBERTFRA139.9161.07 78.848.077.468.007.758.140.00#14
9Jorik HENDRICKXBEL135.6571.43 64.226.546.216.546.366.460.00#16
10Sergei VORONOVRUS135.0174.15 61.866.465.686.366.146.291.00#9
11Alexander MAJOROVSWE124.8562.29 63.566.546.146.396.256.461.00#15
12Kim LUCINEMON121.6963.11 58.585.575.396.115.936.290.00#8
13Chafik BESSEGHIERFRA118.7358.15 60.586.295.826.115.896.180.00#18
14Zoltan KELEMENROU117.9058.98 58.926.075.755.965.795.890.00#11
15Paul FENTZGER117.6666.88 50.785.364.825.145.075.000.00#1
16Peter LIEBERSGER115.6761.61 55.065.755.465.395.505.431.00#7
17Viktor PFEIFERAUT115.3459.64 55.705.825.325.575.465.680.00#3
18Paolo BACCHINIITA114.3454.14 61.206.215.716.186.186.321.00#12
19Maciej CIEPLUCHAPOL112.6961.33 51.365.394.825.295.045.140.00#4
20Dmitri IGNATENKOUKR103.2757.43 46.844.894.434.754.644.711.00#5
21Justus STRIDDEN101.6248.64 54.985.645.215.545.465.642.00#10
22Alexei BYCHENKOISR86.5042.00 45.504.934.254.574.504.501.00#2
23Viktor ROMANENKOVEST82.8539.91 43.944.864.254.184.434.251.00#6
WDKevin VAN DER PERRENBEL          #13
 
Legend
TSSTotal Segment Score
TESTechnical Element Score
PCSProgram Component Score
  
SSSkating Skills
TRTransitions
PEPerformance/Execution
CHChoreography
INInterpretation

Rezultatele finale

FPl.NameNationPointsSPFS
1Evgeni PLUSHENKO

RUS
261.2321
2Artur GACHINSKI

RUS
246.2712
3Florent AMODIO

FRA
234.1853
4Michal BREZINA

CZE
229.3064
5Tomas VERNER

CZE
225.3636
6Javier FERNANDEZ

ESP
222.2647
7Samuel CONTESTI

ITA
212.32115
8Brian JOUBERT

FRA
207.83108
9Jorik HENDRICKX

BEL
204.6389
10Sergei VORONOV

RUS
195.891410
11Alexander MAJOROV

SWE
193.18911
12Chafik BESSEGHIER

FRA
181.851213
13Kim LUCINE

MON
179.331612
14Zoltan KELEMEN

ROU
178.021514
15Peter LIEBERS

GER
176.751316
16Paolo BACCHINI

ITA
170.111718
17Paul FENTZ

GER
169.402315
18Viktor PFEIFER

AUT
168.922117
19Maciej CIEPLUCHA

POL
166.862019
20Justus STRID

DEN
156.331821
21Dmitri IGNATENKO

UKR
154.882420
22Alexei BYCHENKO

ISR
141.191922
23Viktor ROMANENKOV

EST
135.092223
WDKevin VAN DER PERREN

BEL
 7
25Jason THOMPSON

GBR
FNR25
26Pavel KASKA

CZE
FNR26
27Vitali LUCHANOK

BLR
FNR27
28Slavik HAYRAPETYAN

ARM
FNR28
29Ali DEMIRBOGA

TUR
FNR29
 
Legend
FNRFinal not reached
WDWithdrawn

Niciun comentariu: