duminică, 22 ianuarie 2012

The Greatest Love---Indura

Daca in anii 80 nu as fi vazut cu ochii mei (la bulgari) imagini de la mitingurile de protest din Coreea de Sud unde niste multimi f bine determinate, bine organizate si disciplinate ripostau cu frenezie atacurilor fortelor represive poate as fi crezut ca imaginea pe care o acrediteaza unele seriale, ca acest popor e gata sa indure orice, chiar si umilinta, minciuna si nedreptatea (King Geunchogo) sau o imagine publica cat se poate de proasta (The Greatest Love) de dragul de a proteja pe cei dragi (sau o cauza mareata, in cazul regelui) e cea reala.

De altfel tema asta cu protejarea e f frecventa in seriale, numai ca aceasta comedie romantica, TGL, schimba putin datele problemei. De data asta nu barbatul e cel care protejeaza femeia, ci ea protejeaza restul familiei, si in special tatal si fratele care traiesc de pe urma muncii ei. Sigur, mai era un astfel de personaj in serialul atat de indragit de mine, Ireland, numai ca aceleia nu i s-a propus sa "vanda" imaginea familiei pt a-si ridica macar un pic statusul social. In TGL nici nu a contat ca acea imagine proasta a protagonistei se baza de fapt pe un neadevar, pe dorinta ei de a pastra un secret astfel incat sa nu sifoneze reputatia unei foste colege de trupa si sa nu-i creeze probleme in familia pe care aceea a reusit sa o intemeieze.

Martusisesc ca pe mine atat altruism ma revolta (se stie ca cei nascuti in zodia Berbecului sunt mai egoisti) pt ca mi se pare nedrept. Dar deh, in  Coreea se pare ca a inceput sa se extinda nr celor care trec la crestinism, si e cat se poate de crestinesc sa intinzi obrazul celalalt. Iata ca la antipozi ni se da noua, europenilor atat de mandri de fetele noastre albe inca o lectie despre ce inseamna sa fii cu adevarat crestin.

Asta in conditiile in care in Europa sau America atunci cand se casatoreste o persoana de confesiune ortodoxa (My Big Fat Greek Wedding) cealalta persoana, de alta confesiune, e obligata sa se boteze in rit ortodox daca vrea sa faca o casatorie religioasa (si credeti-ma ca nu e vorba numai de film, stiu cateva cazuri cat se poate de concrete, ba chiar in unul asta nu a ajutat la nimic, binecuvantarea obtinuta in acest fel nu a durat mult)

Daca vreti sa vedeti My Big Fat Greek Wedding puteti incerca aici, mai erau si alte linkuri, dar au fost blocate, poate asta rezista mai mult. credeti-ma ca merita , din pacate e subtitrat doar in greaca, dar e vorbit in engleza. Si celor mai in varsta, care au indragit serialul "Doctor in Alaska" (Northern Exposure) sau mai noul "Sex And The City 2", o sa le reamintesc ca sotul in spe al greecoaicei e frumosul John Corbett. In plus cica e comedia romantica cu cele mai mari incasari  din istoria cinematografiei, tinad cont ca a fost un film independent, cu un buget de numai 5 milioane $, a fost si cel mai profitabil film, intrecandu-l chiar si pe E.T. al lui Spielberg



Niciun comentariu: