joi, 3 noiembrie 2011

Skate Canada-Programul Liber- Perechi

Cea mai grea proba din tot patinajul artistic este fara indoiala cea de perechi, iar programul liber e inca si mai greu. De aceea nu e de mirare ca numarul perechilor  care au evoluat la Skate Canada a fost numai de 8.

La inceput ni s-au prezentat insa cateva secvente din programul scurt.

Prima a fost perechea canadiana Meagan DUHAMEL / Eric RADFORD  Cei doi au avut un program f frumos, bine executat, pe alocuri chiar perfect. Au patinat pe "Concierto de Aranjuez" by Joaquin Rodriguez.  Ce a impresionat totusi neplacut a fost diferenta f mare de inaltime, Megan are 1,49m, Eric 1,85 (Nicolae Bellu sustinea ca diferenta e de 30 de cm). Totusi pt ca ridicarile sa fie mai spectaculoase si in general executia figurilor sa fie mai usoara e mai confortabil pt baiat sa fie de talie mai mare decat fata. in ultimul timp campioni ca Totmianina/ Marinin sau Savcenko/ Szolkovy au cam facut sa se creada ca regula de 20 (diferenta de 20cm si 20kg intre parteneri) e depasita. Cand au ajuns pe banca smile and cry MD a exclamat "I'm so happy" si a avut si de ce, s-a bucurat f tare la vederea punctajului.

Tatiana VOLOSOZHAR / Maxim TRANKOV au dovedit ca retragerea lui Stanislav Morozov si trecerea lui pe post de antrenor a fost cat se poate de inspirata, Tatiana fiind mult mai compatibila cu Maxim decat cu propriul sot. Ba chiar si Maxim e mai potrivit cu Tatiana decat cu partenera lui anteriora, Maria Muhortova. TV/MT au dovedit ca sunt cu adevarat artisti ai figuristilor, aruncarile pe orizontala au fost aterizate perfect, ridicarile au fost complicate si dificile dar frumoase, ce mai au meritat notele mari care le-au fost acordate, iar Tatiana a parut ca priveste punctajul obtinut ca pe ceva absolut firesc. Se pare ca muzica aleasa, Bring Me Back To Life by Evanescence, a adus-o pe Tatiana inapoi in viata patinatorilor de frunte ai lumii.

Pentru prima data am vazut in concurs o pereche japoneza Narumi TAKAHASHI / Mervin TRAN. Mie baiatul mi s-a parut mai bine pregatit decat fata, venind dupa canadieni si rusi programul lor mi s-a parut mult mai slab, insa NB, care spunea ca ii cunoaste bine, stie ca sunt darji si stiu sa se concentreze, i-a laudat ca au patinat frumos, sincronizat (cand eu observasem la un moment dat o desincronizare). Totusi se pare ca NB, ca fost arbitru, stia mai bine ce spune, nefiind diferenta f mare de puncte intre ei si canadieni. Muzica, Imagine a lui John Lennon, a fost totusi bine interpretata.

Si a inceput programul liber.

O impresie deosebit de frumoasa mi-au facut chinezii Xiaoyu YU / Yang JIN, scoala chineza de patinaj (antrenoare Luan Bo, care a facut pereche cu Yao Bin, cel ce a insotit mereu patinatorii chinezi in concursuri) aratand ca are pe cine se baza si in viitor, ei fiind la Campionatul Chinei abia pe locul 3, si sunt inca juniori. Aruncarile in special au fost extraordinare,  la aruncarea pe orizontala a zburat in stilul caracteristic chinez, dar si ridicarile au fost tare interesante, ce mai tot programul patinat pe muzica din baletul "Spargatorul de nuci" de Ceaikovski (s-a remarcat coregrafia Marinei Zueva, primele perechi chineze erau mereu depunctate din cauza aspectului artistic al patinajului lor) a fost o incantare. Si pt ca am vorbit mai devreme de diferenta de inaltime, fata are cica 1,50m iar baiatul 1,82, totusi diferenta nu parea atat de disproportionata ca la canadieni. Interesant e ca fata parea ca e racita, ceea ce face evolutia lor si mai valoroasa. Campionatul Chinei este primul pe plan mondial , el are loc in Septembrie, celealalte abia de acum vor incepe. 


Paige LAWRENCE / Rudi SWIEGERS din Canada au avut un program destul de slab, cu aterizare la aruncare pe doua picioare, desincronizari, etc. Ce n-am remarcat eu dar a spus NB e ca ei se rotesc in sens invers decat ceilalti patinatori. Yvonne Ghita iar m-a enrvat cu graba ei de a comenta si performanta perechii imediat dupa terminarea programului, NB aproape ca nu mai avea cand sa deschida gura. Totusi NB a laudat indelung scoala canadiana de patinaj, care se pare ca are de unde alege perechi, in timp ce in Europa nr fetelor il depaseste pe cel al baietilor si de aceea, pt a inviora aceasta proba, Comisia Internationala a permis formarea de perechi cosmopolite, care sa aleaga ele ce tara vor sa reprezinte. Totusi baiatul din perechea canadiana provine din Africa de Sud.

Cealalta  pereche canadiana Jessica DUBE / Sebastien WOLFE s-a prezentat ceva mai bine, dar a avut si ea greseli, Jessica a cazut la saritura side by side, de ex. NB ne-a povestit cateva incidente neplacute suferite de Jessica si partenerului ei anterior, Bryce Davison, la Campionatul celor 4 continente din 2007 a fost taiata pe fata de el si a avut nevoie de 83 de copci, dar, ca sa zic  asa, si-a luat revansa 2 ani mai tarziu la World Team Trophy in Tokyo cand ea l-a accidentat pe el (l-a izbit in cap) si el nu a mai putut sa o prinda iar ea a cazut cu capul de gheata, din fericire nefiind nimic grav. Toate aceste amintiri au aparut in mintea lui NB cand SW era cat pe ce sa o scape pe Jessica la o ridicare, din fericire ea s-a prins de umerii lui si nu a cazut, cum s-ar zice, biata fata e urmarita de ghinion. NB a fost impresionat de faptul ca cei doi au reusit sa sara side by side intai un triplu Flip (sunt fete care nu pot face saritura asta si ei au facut-o) si apoi un dublu Axel ambele sarituri f bine sincronizate. Mie mi s-a parut ca o aud pe ea dand comanda la elementele side by side.

Castigatorii Skate Canada de anul trecut Lubov ILIUSHECHKINA / Nodari MAISURADZE au avut un program destul de reusit, mie mi-au placut f mult pasii de final, dar si ridicarile, despre care NB a spus ca sunt tare greu de arbitrat, avand atatea schimbari de pozitie si de priza, "e gre usi sa te uiti, dar sa arbitrezi". Apoi NB a continuat spunand ca ridicarile din proba de perechi au elemente de circ, fiind f periculoase si nu odata producandu-se accidente (cum s-a intamplat cu Totmianina care a fost scapata de aprtener de la vreo 2m inaltime de a ramas nemiscata vreo 5 minute pe gheata, pt toti cei din sala trebuie sa fi parut secole, din fericire nu a fost ceva grav si ea a castigat in continuare campionate impreuna cu el)

In pauza NB ne-a povestit ca Gh Chiper a fost singurul patinator roman care a participat la un GP (sa nu uitam ca el se antrena in Elvetia) in Franta unde a obtinut locul 3, iar Cornel Gheoghe nu a participat la GP pt ca era alt sistem de notare cand a concurat el si nu se infiintasera GP. Apoi ne-a explicat ca la individual se incalzesc 6 patinatori dar la perechi numia 4 perechi, adica 8 patiantori, ca sa aiba loc pe gheata. Cu toate astea s-a mai intmplat cateodata sa se accidenteze cineva la incalzire si sa nu mai poata concura.

O adevarata incantare a produs a doua pereche chinezaWenjing SUI / Cong HAN care a executat un program fara greseala . Nu stiu ce au facut ei la programul scurt, oricum medalia de argint a fost cat se paote de meritata. La aruncarea verticala fata a facut ceva incredibil, s-a rotit de 4 (patru) ori in aer, dar totul a fost perfect, ridicari, piruete, aruncari, sarituri, pasi, scoala chineza mai are inca multe de aratat in concursuri. Chiar si muzica aleasa, The Soul of Flamenco by Michael Laucke, i-a avantajat. Si la ei a contribuit Marina Zueva la coregrafie iar antrenoarea a fost Luan Bo. Costumele au fost armonioase, au avut viteza, sincronizare, s-a vazut ca exista chimie (cum zic americanii) intre ei.

O impresie destul de buna au facut si japonezii Narumi TAKAHASHI / Mervin TRAN (mama lui e vietnameza, tatal cambodgian, nascut in Canada, se antreneaza in Canada beneficiind, dupa spusele lui NB, de cea mai buna scoala de patinaj perechi din lume si reprezinta Japonia!) M-as fi ofticat sa se claseze inaintea chinezilor, ambele perechi chineze mi s-au parut mai bune, chiar daca n-or avea ei "cea mai buna scoala de perechi din lume". Interesant e ca NT a facut o vreme fotbal (si nepotica mea e pasionata de fotbal, dar la patinaj nu avem pretentii de performanta, desi ii place sa patineze) iar MT a facut atletism, saritura in ianltime. Muzica aleasa a fost Concerto de Quebec by Andre Mathieu

In timpul programului perechii canadiene  Meagan DUHAMEL / Eric RADFORD  NB a excalamat incetisor "bine ca a fost numai atat" pt ca el era sa o scape, nu a tinut mainile destul de sus, dar Meagan a avut o prezenta de spirit deosebita. Si cand te gandesti ca ea e tare mica pe langa el, ridicarile si aruncarile ar fi trebuit sa fie floare la ureche. Au mai avut ei si alte ezitari, dar eu am notat "pronostic: o sa-i tina pe locul 2, pt ca sunt din Canada" si dupa cum se vede mai jos, am gresit, arbitrii au fost corecti.

Desi au gresit la un moment dat, rusii  Tatiana VOLOSOZHAR / Maxim TRANKOV 
au castigat acest trofeu si NB a explicat de ce, pt ca au avut legaturile intre elemente prin poze, intr-adevar am remarcat ca uneori patinatorii perechi fac unele scurte ridicari ca la dans, acum am aflat ca acestea sunt poze de legatura intre elemenete. Mi-a cam parut rau de chinezi pt ca ei au avut un program perfect, dar nu trebuie sa uit ca TV/ MT erau dupa scurt pe locul 1 iar chinezii pe 4. Maxim parea f obosit dupa terminarea programului si cam nemultumit de cele petrecute pe gheata. Muzica, ascultata si la fete, (candva cineva comenta ca sportivii adesea aleg aceeasi muzica, de parca nu ar mai exista si alte bucati muzicale interesante sau potrivite pt ei, as zice ca e ceva in aer care ii face sa aiba aceleasi preferinte) a fost Black Swan (soundtrack) by Clint Mansell, Petr Tchaikovski

Pairs - Free Skating 

Pairs - Free Skating
 
Result Details
 
  Pl.  NameNationTSS
=
TES
+
PCS
+
SSTRPECHINDed.
-
StN.
1Tatiana VOLOSOZHAR / Maxim TRANKOVRUS130.9665.1965.778.327.968.218.368.250.00#8
2Wenjing SUI / Cong HANCHN121.5966.0155.587.006.757.146.966.890.00#5
3Meagan DUHAMEL / Eric RADFORDCAN112.4755.7356.747.147.007.047.257.040.00#7
4Xiaoyu YU / Yang JINCHN109.0864.1344.955.895.395.685.755.390.00#1
5Narumi TAKAHASHI / Mervin TRANJPN108.8151.9156.907.077.147.047.396.930.00#6
6Lubov ILIUSHECHKINA / Nodari MAISURADZERUS107.0353.6553.386.756.506.616.866.640.00#4
7Jessica DUBE / Sebastien WOLFECAN105.2154.8551.366.576.146.506.466.431.00#3
8Paige LAWRENCE / Rudi SWIEGERSCAN103.8554.5549.306.395.866.216.216.140.00#2
 
Legend
TSSTotal Segment Score
TESTechnical Element Score
PCSProgram Component Score
SSSkating Skills
TRTransitions
PEPerformance/Execution
CHChoreography
INInterpretation

Rezultatele finale:
 
FPl.NameNationPointsSPFS
1Tatiana VOLOSOZHAR / Maxim TRANKOV

RUS
201.3811
2Wenjing SUI / Cong HAN

CHN
180.8242
3Meagan DUHAMEL / Eric RADFORD

CAN
174.8423
4Narumi TAKAHASHI / Mervin TRAN

JPN
169.4135
5Lubov ILIUSHECHKINA / Nodari MAISURADZE

RUS
165.1756
6Jessica DUBE / Sebastien WOLFE

CAN
158.4467
7Xiaoyu YU / Yang JIN

CHN
158.3684
8Paige LAWRENCE / Rudi SWIEGERS

CAN
153.9678

Pt ca am spus cate ceva si despre programul scurt o sa copiez clasificarea si la acest program.

Pairs - Short Program
 
Result Details
 
  Pl.  NameNationTSS
=
TES
+
 PCS
+
SSTRPECHINDed.
-
StN.
1Tatiana VOLOSOZHAR / Maxim TRANKOVRUS70.4239.39 31.037.937.437.867.797.790.00#6
2Meagan DUHAMEL / Eric RADFORDCAN62.3735.37 27.006.756.576.796.936.710.00#3
3Narumi TAKAHASHI / Mervin TRANJPN60.6033.01 27.596.896.866.687.146.930.00#7
4Wenjing SUI / Cong HANCHN59.2332.48 26.756.716.366.826.796.750.00#8
5Lubov ILIUSHECHKINA / Nodari MAISURADZERUS58.1432.34 25.806.646.506.186.576.360.00#4
6Jessica DUBE / Sebastien WOLFECAN53.2328.97 24.266.145.796.076.296.040.00#1
7Paige LAWRENCE / Rudi SWIEGERSCAN50.1126.80 25.316.466.146.116.506.432.00#5
8Xiaoyu YU / Yang JINCHN49.2828.73 21.555.865.295.185.505.111.00#2
 
Legend
TSSTotal Segment Score
TESTechnical Element Score
PCSProgram Component Score
  
SSSkating Skills
TRTransitions
PEPerformance/Execution

Niciun comentariu: