sâmbătă, 12 noiembrie 2011

NHK Trophy=Cupa Japoniei Perechi Programul Liber

Ma laudam eu ca nu ma pot scula dimineata dar pasiunea poate misca si muntii din loc, dara-mi-te pe mine din pat. Asa ca la 7 trecute fix in dimineata asta am trezit-o pe Mamita din somn (televizorul e la ea in camera) si m-am instalat in fata micului ecran, mai exact al Eurosport 2 cu foile de hartie in fata, creionul in mana si gura gata sa ramana cascata de uimire in fata minunilor ce se vor intampla pe gheata. Si nu am avut ce regreta, pt ca am avut parte de mai multe premiere.

Prima surpriza am avut-o la programul perechii  Natasha PURICH / Raymond SCHULTZ (se citeste purici, Yvonne Ghita pronunta piurih, pesemne asa i se parea ei mai elegant) cand in mijlocul piruetei in paralel fata pur is simplu s-a oprit si a asteptat cuminte ca baiatul sa termine pirueta. Am notat pe foaie "in viata mea nu am vazut un program atat de prost, cu atatea greseli, ratari si elemente de o simplitate dezarmanta. O nota extrem de buna pt publicul care a reactionat minunat, cu caldura, incurajand prin aplauze fata atat de derutata sa continuie programul. Cornel Gheorghe a spus ca cei doi nu sunt pregatiti pt un concurs de seniori.

Perechea Marissa CASTELLI / Simon SHNAPIR m-a uimit din nou cu discrepanta uriasa dintre staturile celor doi sportivi, 41 de cm diferenta dar desi el a reusit sa cada la a doua saritura, au incercat curajosi o combinatie de sarituri in paralel. Ca sa nu ramana mai prejos a cazut si ea, dar la un triplu Axel Aruncat, ceea ce o scuza intr-un fel. au incercat sa execute elemente f dificile, unele le-au reusit, altele nu, ridicarile au fost cele mai spectaculoase si a trebuit sa admir curajul micutei patinatoare care a avut incredere in partener ca sa evoleze la o ialtime atat de impresionanta, pt ca nu stiu sa mai fi vazut un patinator atat de inalt (1,93m). Au tehnica buna, daca vor mai merge in concursuri poate vor progresa.

Un nivel cu mult mai ridicat a avut perechea Lubov ILIUSHECHKINA / Nodari MAISURADZE ei promit cu siguranta mult pt viitor, au executat frumos elemente f dificile, desi au avut si unele greseli, de exemplu la sariturile side by side el a facut triplu Touloupe, ea doar dublu sau ea a  aterizat pe ambele picioare la triplu Ridberger aruncat (imi place f mult ca CG are grija sa ne spuna de fiecare data ce saritura a fost executata, stiti ca asta e punctul meu slab, ca nu pot sa imi dau seama decat f rar ce saritura se face, desi teoretic as sti sa le recunosc, deasemenea ne mai spune si ce grad de dificultate au unele elemente). Practic mie mi-au placut cam toate ridicarile, chiar si cele mai simple, spre deosebire de programul scurt, nivelul perechilor la liber a fost mai ridicat. La perechea LI/ NM am privit cu uimire cum amandoi aveau acelasi model de camasa, din cauza asta se parea ca fata a uitat pur si simplu sa isi puna pantalonii.

Am asteptat cu speranta si cu incredere programul perechii mele preferate Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV. Am respirat usurata cand am vazut ca le-a reusit triplu Touloupe in paralel, triplul twist aruncat le-a iesit mai bine ca la scurt, desi era loc de mai bine, au avut un triplu Salkow aruncat cu zbor si aterizare buna. Desi nu au avut viteza prea mare la piruieta in paralel am fost impresionata de pozitiile f armonioase si estetice ale celor doi patiantori, ca si de sincronizarea dintre ei. A gresit ea un pic cand au facut o combinatie de dublu Axel in paralel, dar au compensat prin ridicarile de gradul V. Pur si simplu s-au prezentat la adevarata valoare si la final mi s-a luat o piatra de pe inima, era clar ca vor ocupa un loc pe podium, eu ma asteptam la argint, ghidandu-ma dupa concursurile precedente. YG a gasit ocazia sa spuna o prostie cat ea de mare "s-au privit ochi in ochi tot timpul" CG i-a retezat imediat elanul punand lucrurile la punct.

Cuplul urmator Caydee DENNEY / John COUGHLIN e mult mai bine proportionat decat cel canadian. Totusi, venind dupa YK/AS s-a cam vazut diferenta de nivel de patinaj. De altfel am spus inca de la programul scurt ca diferenta de punctaj a fost mica intre prima pereche si cea de a cincea si ca programul liber poate furniza surprize, in ce-i priveste pe americaniei si-au facut treaba cum au stiut mai bine, ea a si cazut la o tripla aruncata, au mai avut si alte imperfectiuniinsa si elemente executate f bine, ridicarea ultima in special a fost f dificila si spectaculoasa. In pauza pana la rezulate CG i-a explicat YG cum se fac notarile, anume ca juriul tehnic vede ce elemente s-au executat si ce grad de dificultate au avut iar juriul de la componente judeca acuratetea si frumusetea executiei pornind de la 0 puncte de baza si adaugand sau scazand, dupa caz, pana la 3 puncte, ceea ce de multe ori face diferenta dintre un program si altul, as adauga eu, si ar explica de ce unii sportivi castiga multe puncte la partea artistica desi gresesc unele elemente tehnice.

Programul perechii Stefania BERTON / Ondrej HOTAREK a fost mult mai bun decat m-am asteptat, au inceput in forta cu o f frumoasa combinatie de sarituri in paralel, triplu, dublu, dublu Touloupe. Din pacate au avut doar un dublu twist aruncat, deasemenea un dublu Ridberger aruncat in loc de triplele planificate, lucru care i-a facut sa piarda multe puncte. Dar cum restul programului a fost intr-adevar dificil si frumos executat astept cu interes viitoarele lor evolutii, mai ales ca reprezentand Italia ii voi putea vedea si la europene.

Perechea Narumi TAKAHASHI / Mervin TRAN a fost intampinata cu simpatie lesne de inteles de catre spectatori, doar a reprezentat Japonia. Narumi parea cam amotionata la incalzire, nu i-au prea reusit sariturile, de aceea nu m-am mirat cand ea a gresit si la triplu Salkow aruncat aterizat pe ambele picoare si la combinatia de sarituri in paralel triplu cu dublu Touloupe, in schimb celelalte elemente, in special ridicarile, au fost o incantare de privit, chiar daca pe moment mie italienii mi s-a uparut mai buni, m-am bucurat impreuna cu sala cand am vazut ce punctaj au obtinut. Mi s-a parut interesant ca in cele doua perechi care se aflau la acel moment in frunte ambele fete sunt japoneze, si inca unele tare scumpici.

Si au intrat pe gheata Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY. Eram f convinsa ca se vor clasa fara probleme pe locul I, desi stiam ca diferenta dintre ei si YK/AS nu e f mare iar rusii se aflau deja pe locul I. Ma resemnasem, desi Aliona a declarat la conferinta de presa ca are probleme cu adaptarea la fusul orar (de parca toti ceilalti patinatori se nascusera si traisera pana in momentul acela in Japonia). Au inceput programul cu un frumos triplu Flip aruncat dar imediat au facut o combinatie de sarituri, la ambele ea a facut tripla si el dubla. Au urmat cateva elemente bune, asa cum stiu ei sa le faca, ea a zambit f increzatoare (in engleza ar suna smug) si imediat el a ratat ridicarea, pur si simplu a incercat sa o ridice si nu a reusit, ceva cu totul neasteptat pt mine si la triplul Salkow aruncat ea a aterizat pe doua picioare. YG ne-a povestit indelung ca muzica e dintr-un film cu dansatoarea Pina Bausch (hait, mi-am zis, o ia pe urmele Alinei Alexoi si ne povesteste filmul) si ca sportivii au incercat sa replice in miscarile lor scene din film. As minti sa spun ca mi-a parut rau pt AS/ RS , m-am bucurat tare pt YK/AS.


Pairs - Free Skating
 
Result Details
 
  Pl.  NameNationTSS
=
TES
+
PCS
+
SSTRPECHINDed.
-
StN.
1Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOVRUS122.4961.1361.367.797.547.647.827.570.00#4
2Narumi TAKAHASHI / Mervin TRANJPN114.2055.9258.287.327.297.327.467.040.00#7
3Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWYGER112.4548.5863.878.147.827.868.147.960.00#8
4Caydee DENNEY / John COUGHLINUSA108.2755.6153.666.966.506.756.716.611.00#5
5Stefania BERTON / Ondrej HOTAREKITA107.6052.4955.116.896.717.076.896.890.00#6
6Lubov ILIUSHECHKINA / Nodari MAISURADZERUS105.8953.2752.626.686.396.576.826.430.00#3
7Marissa CASTELLI / Simon SHNAPIRUSA99.0953.0548.046.325.646.006.255.822.00#2
8Natasha PURICH / Raymond SCHULTZCAN82.6141.6041.015.325.145.005.214.960.00#1
 
Legend
TSSTotal Segment Score
TESTechnical Element Score
PCSProgram Component Score
SSSkating Skills
TRTransitions
PEPerformance/Execution
CHChoreography
INInterpretation

Rezultatele finale:
Pairs
 
Result
 
FPl.NameNationPointsSPFS
1Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV

RUS
177.5151
2Narumi TAKAHASHI / Mervin TRAN

JPN
172.0922
3Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY

GER
171.6813
4Stefania BERTON / Ondrej HOTAREK

ITA
163.8335
5Caydee DENNEY / John COUGHLIN

USA
163.7544
6Lubov ILIUSHECHKINA / Nodari MAISURADZE

RUS
159.0166
7Marissa CASTELLI / Simon SHNAPIR

USA
149.0277
8Natasha PURICH / Raymond SCHULTZ

CAN
128.1788

Niciun comentariu: