luni, 14 noiembrie 2011

NHK Trophy=Cupa Japoniei Baieti Programul liber

M-am uitat cu jind pe teletext la programul de transmisiuni al Eurosport2 British. Eh, ei transmit mult mai mult patinaj. Iar cu Chris si Nick mi-am facut eu ucenicia intr-ale invatatului unor subtilitati tehnice atunci cand compania de cablu, intre timp inghitita de alta mai puternica care la randul ei...ne transmitea Eurosport in engleza. Dar sa nu manii pe Cel de sus, a fost bine ca am vazut programul liber la baieti, proba cu cele mai multe ambitii si cea mai mare adrenalina la orice concurs, de orice anvergura. Am oftat de data asta dupa comentariul de specialist al lui Cornel Gheorghe dar trebuie sa recunosc ca Yvonne Ghita s-a descurcat destul de onorabil, din pacate nici comentatorul rus, pe care l-am auzit vazand videoclipurile incarcate de Nka Quest pe Youtube nu a precizat cum se numesc sariturile in timp ce erau executate, cum facea CG, si stiti ca am dificultati la recunoasterea lor.

Mi-a parut rau ca nu am pus link la programul scurt al lui Ross Miner, am vazut ca s-a clasat pe locul 6 si nu i-am dat atentie, programul liber insa a adus niste rasturnari de situatie fata de cel scurt si RM a fost mine o surpriza. 

Ulutimul clasat la programul scurt,  Tomas VERNER, a intrat primul pe gheata, cu un costum cu bretele. Desi a avut o cazatura destul de urata la triplu Axel s-a repliat f frumos, si-a aratat din nou calitatile deosebite de showman, sariturile si combinatiile de sarituri le-a executat in stilul lui caracteristic, de fost campion european, poate ca la pasi l-a incurcat faptul ca si-a dat bretelele jos is a cazut, oricum si-a aratat in sfarsit valoarea si daca, eh, daca asta...era mai atent la programul scurt altul ar fi fost locul lui in clasament. Sunt multumita ca a urcat macar 4 locuri. Sala a fost f calda, l-a incurajat prin aplauze iar la sfarsit s-a vazut ca are multe fane care i-au incarcat bratele de cadouri. Ma intreb daca ar fi fost prezent compatriotul sau, frumosul Michal Brezina, unde ar fi pus acela cadourile?

Cel mai mult i-am simtit lipsa lui CG la programul tanarului cu nume de familie greu de pronuntat Armin MAHBANOOZADEH pt ca YG a sus tinut ca ar fi incercat un cvadruplu Touloupe, eu am vazut ca a ratat un triplu, poate cineva care se pricepe mai bine ma lamureste si pe mine cine are dreptate vazandu-i videoclipul, oricum mie mi s-a parut ca desi s-a straduit sa se prezinte cat se poate de bine si din pdv artistic nu a prea reusit, de altfel vad ca obtinut cele mai mici note dintre toti participantii la componente. Si combinatiile mi s-au parut cam simple, triple cu duble, ca la fete, iar la ultima saritura a si gresit. Il vedeam deja pe ultimul loc. Totusi sala s-a manifestat cu mult fair play, cel mai cald public pe care l-am remarcat vreodata, a fost apludat ritmic chiar si dupa ce a gresit. Am mai vazut si la perechi cum au incurajat sportivii spectatorii, mi-a placut mult acesta atitudine. E posibil Ca AM sa fi obosit in partea doua a programului, i-a cam lipsit  viteza.

Samuel CONTESTI a aratat ca ce s-a intamplat la programul scurt, unde s-a clasat pe locul 7 a fost o intamplare nefericita si s-a comportat asa cum stiam eu ca poate. A avut o interpretare superba a muzicii, mai ales in secventele de pasi, o incantare de privit, fiecare miscare subliniind acordurile muzicii, este un adevarat showman, mi-ar placea sa il vad in spectacole, a fost de departe cel mai artist dintre sportivi. A avut o f buna comunicare cu publicul si lui bretelele nu i-au jucat nici o festa. Interesant e faptul ca, desi Federatia Franceza i-a facut multe zile fripte in cariera, el a ales sa danseze pur si simplu pe muzica frantuzeasca. YG ne-a spus ca a facut toata gama de sarituri, intr-adevar tehnicul a fost chiar mai bine apreciat decat partea artistica, a avut el si niste ezitari, totusi stiind de pe ce loc vine nu m-am asteptat deloc dupa ce a terminat programul sa il vad pe podium la sfarsit (nici nu l-am vazut, jocul punctelor dintre scurt si liber a facut, ca si la Cupa Chinei, ca in clasamentul final medalia de bronz sa o ia Ross Miner, clasat mai prost la ambele programe, cum ziceam noi in facultate, la americani a functionat proverbul "prost sa fi noroc sa ai"). Dar ma bucur ca Europa a avut si ea ce arata Japoniei la ea acasa (sigur, nu uit Olimpiada de la Nagano din 1998 si in ce conditii dramatice a intrat Yagudin pe gheata, cu temperatura mare, iesind abia pe locul 5 si lasandu-l pe compatriotul sau, Ilia Kulik sa cucereasca aurul, cvadrupla lui Kulik a fost de kinograma, iar cel ce a cucerit bronzul, Philippe Candeloro, a devenit un fel de idol pt multe japoneze).

Ross MINER nu a avut un program tot atat de bun din pdv artistic precum SC, chiar si la tehnic a fost un pic in urma lui, desi in timpul programului mie mi s-a parut ca s-a prezentat mai bine, poate faptul ca a aterizat trpilul Lutz pe ambele picioare sa fi contat. Iar am avut un dezacord (unilateral, ca n-aveam cum sa comunica, nici macar telepatic) cu YG care a sustinut, cu glasul ei plin de convingere, ca a facut cel putin 4 combinatii, si doar CG ii explicase destul de clar altadata ca nu au voie sa faca mai mult de 3 combinatii, le puteti numara si voi in videoclip, va asigur ca au fost 3.

Am urmarit cu interes incalzirea de la grupa II-a pt ca DT a pus mana jos dupa o saritura iar Kozuka chiar a cazut in fund, totusi YG a fost bucuroasa ca nu s-a produs nici un accident pt ca la proba de dans liber EI s-a ciocnit de cuplul din Italia, a reusit sa castige medalia de bronz dar nu s-a mai prezentat la gala.

Cand a facut secventa de pasi Tatsuki MACHIDA am recunoscut multe din pozitiile si pozele lui Stephane Lambiel, a avut frumoase miscari de brate, a lucrat bine la partea artistica, de altfel mult mai bine cotata decat cea tehnica, din pacate nu i-a reusit cvadrupla si a ratat si un triplu Axel, facand doar simplu, partea lui slaba a fost la combinatii, a facut numai doua si ascultand comentatorul rus din videoclip am inteles ca la prima combinatie, dupa doua superbe sarituri triple, un Axel si un Lutz a facut-o pe a treia in cascada si astfel combinatia a pierdut din valoare. Fiind f ambitios a fost clar suparat de punctele obtinute, s-a vazut ca are si de ce, la liber a cazut de pe locul 5 pe 6 iar la total a ajuns pe 7.

Un program ambitios dar neasteptat de prost executat, a avut Konstantin MENSHOV, a facut la inceput un superb cvadruplu pe care a tinut sa-l lege intr-o combinatie cu un dublu Touloupe si a aterizat pe ambele picioare, apoi a cazut la urmatoarea saritura, cred ca un Lutz, iar al doilea cvadruplu l-a aterizat fix in fund. S-a regrupat el si n-a mai gresit mai departe, deh, doar e campionul Rusiei, secventa de pasi a fost la inaltime, asta nu l-a impiedecat sa cada de pe locul 4 la scurt pe 8 la liber si sa ajunga in final pe 6, cu toate notele destul de ridicate de la partea artistica. Principalul profitor a fost Contesti, ajuns in final pe locul 4. 

Dar SC nu ar fi avansat atat de mult, cu Tomas Verner dupa el, daca cel care a intrat in istorie cu primul cvadruplu Lutz aterizat cu bine intr-o competitie internationala Brandon MROZ nu ar fi facut nenumarate greseli, la un moment dat parea ca nimic nu ii mai merge. E posibil sa il fi demoralizat faptul ca a cazut incercand din nou un cvadruplu la inceputul programului, pacat de muzica din opera Carmen de Bizet, in aranjamentul lui Gershwin. Daca nu va doare sufletul sa vedeti un program plin de erori, mergeti la videoclip. Programul liber a fost atat de prost, incat faptul ca la scurt a ocupat locul 3 n-a mai contat deloc in clasamentul final.

Mi-a venit inima la loc (sincer mi-a parut rau de american ca a ratat in asa un hal, catastrofele de genul asta ma fac sa-mi fie mila de protagonisti) cand pe gheata a intrat frumuselul de Takahiko KOZUKA. Nici lui nu i-a reusit cvadrupla de la inceput, pe care a aterizat-o pe ambele picioare, dar asta nu i-a influientat deloc restul programului. Dar daca cineva se astepta sa il intreaza pe DT (se pare ca YG avea asemenea idei) era clar ca minunea asta nu se va produce, diferenta de punctaj fiind mult prea mare. A avut un program superb, mai ales din pdv tehnic, unde diferenta de punctaj nu a fost asa de mare, a avut si o combinatie de triple, prima fiind triplu Axel, a fost aplaudat frenetic de public iar la final arena s-a umplut de flori. Stiu ca poate inca mai mult, mai ales la componente, m-am bucurat tare ca a luat medalie.

Daisuke TAKAHASHI chiar a cazut la cvadruplu Flip, in final de Grand Prix va avea o problema din cauza asta pt ca Patrick Chan reuseste fara prea mare efort sa faca si doua cvadruple in program, una in combinatie. Este insa imbatabil la pasi, energic, patineaza cu viteza, gratie, expresivitate, as indrazni sa spun ca l-ar fi intrecut pana si pe Yagudin in executie si eleganta. S-a vazut ca patineaza cu multa bucurie in fata unei sali care l-a ovationat, si partea tehnica a fost la inaltime, mi-ar placea sa castige trofeul la finala. Si piruetele sale (trei la numar, in timp ce altii abia de au facut una) au fost o minune de privit, sariturile executate inalt, cu aterizari sigure si cu pozitii frumoase in aer, nu degeaba e campionul mondial en-titre. A adunat un brat imens de flori la sfarsitul programului, si cred ca mai erau inca pe atatea, daca nu si mai multe, de adunat.

Men - Free Skating
 
Result Details
 
  Pl.  NameNationTSS
=
TES
+
PCS
+
SSTRPECHINDed.
-
StN.
1Daisuke TAKAHASHIJPN169.3280.0490.288.968.799.009.149.251.00#9
2Takahiko KOZUKAJPN155.2576.6778.587.937.617.867.937.960.00#8
3Samuel CONTESTIITA145.8674.5271.346.966.717.327.257.430.00#3
4Ross MINERUSA141.2474.2267.026.866.366.826.686.790.00#4
5Tomas VERNERCZE133.6763.8971.787.256.937.187.217.322.00#1
6Tatsuki MACHIDAJPN123.1954.5768.626.936.646.966.966.820.00#5
7Armin MAHBANOOZADEHUSA122.0661.1261.946.295.866.396.186.251.00#2
8Konstantin MENSHOVRUS121.2158.5764.646.616.146.436.466.682.00#6
9Brandon MROZUSA110.0045.4465.566.716.396.366.716.611.00#7
 
Legend
TSSTotal Segment Score
TESTechnical Element Score
PCSProgram Component Score
SSSkating Skills
TRTransitions
PEPerformance/Execution
CHChoreography
Rezultate finale
FPl.NameNationPointsSPFS
1Daisuke TAKAHASHI

JPN
259.7511
2Takahiko KOZUKA

JPN
235.0222
3Ross MINER

USA
212.3664
4Samuel CONTESTI

ITA
209.6973
5Tomas VERNER

CZE
196.6395
6Konstantin MENSHOV

RUS
195.8848
7Tatsuki MACHIDA

JPN
195.4556
8Armin MAHBANOOZADEH

USA
185.5887
9Brandon MROZ

USA
184.8339

Niciun comentariu: