joi, 10 noiembrie 2011

Kingdom of the Winds--Rolul Maselor

Problema cu filmele si serialele istorice este ca nu poti schimba datele decat in limite f inguste. Si daca istoria spune ca Mu Hyool a domnit si a ramas in amintire ca Regele Daemushin nu poti sa mai ai emotii cand Do-Jin zice ca o sa-l stearga atat de pe fata pamantului cat si din inima printesei Yeon, nici cand Bae-Guk pune la cale distrugerea Regatului Goguryeo. Cu atat mai putin nu se poate sa-ti palpite inima intrebandu-te "scapa MH din capcana intinsa de tradatori, sau nu?". Singura intrebare fara raspuns este pana unde merge fantezia scenaristilor in a crea mereu noi imbarligaturi care sa-ti puna creierul pe moate si cum o sa descurce ceea ce tot ei au incurcat, cu mai multa sau mai putina imaginatie.

Deci vazandu-l pe Mu Hyool retras intr-un fort, fara prea multi soldati la dispozitie, cu tatal care recurge la "metoda coreeana" de iesire din orice situatie, adica se imbata crita, m-am intrebat ce vor inventa scenaristii ca sa-l scoata din incurcatura. Trebuia sa-mi amintesc ca cei care au compus scenariile la sageuk-urile (seriale istorice sud-coreene) de pana acum au vederi de stanga, si astfel regii lor pun mai presus de orice bunastarea colectiva a oamenilor simpli.

N-am putut sa nu-mi amintesc lectiile de materialism dialectic in care ni se explica,  in cel mai serios mod cu putinta, ca in istorie regii si imparatii au fost un fel de figuranti, adevarata istorie fiind faurita de fapt de masele largi, populare. Si asta ascultand cuvantarea tinuta de Song Il Kook, (interpretul lui MH), cu un glas ferm si hotarat in fata oamenilor simpli veniti sa-l ajute in lupta lui dreapta (alta lectie de materialism dialectic avea ca tema razboiul just si cel injust, razboaiele de cotropire fiind, bineinteles, injuste, iar din acest punct de vedere invadarile preemtive ale Irakului si Afganistanului se inscriu f bine in aceasta categorie, iar razboaiele duse impotriva invadatorilor sunt juste, deci rezistenta talibanilor si atentatele Al Qaida organizate de irakieni ar fi cat se poate de juste) a devenit cat se poate de evident rolul maselor in infaptuirea istoriei, caci zice MH cam asa "am crezut ca rolul regelui este sa aiba grija de supusii sai dar de fapt voi, oamenii simpli, sunteti cei care puteti salva Regatul Goguryeo de la distrugere'.

Nu mai insist asupra acestui subiect, usor ridicol daca te gandesti ca eroul este unul din cei mai razboinici si mai cotropitori regi ai Regatului Goguryeo. Am sa spun numai ca nu-mi place deloc, dar deloc, povestea de dragoste dintre MH si printesa Yeon. Si nu din cauza scenariului ci a celor care s-au ocupat de casting, precum si a jocului actorilor. Las la o parte faptul ca o fusta, ca sa nu cad in vulgaritate cu alta expresie, ar fi putut trezi atata pasiune incat sa distruga o prietenie intemeiata in conditii cat se paote de vitrege si o sa spun numai ca ma mir ca din cate artiste frumoase si talentate are Coreea s-a gasit cea mai inexpresiva, cu privirea cea mai bovina posibila, anume Choi Jung Won . Privindu-i profilul vad ca inainte de a filma pt KOTW a primit un premiu de popularitate, o fi talentata, dar dupa umila mea parere aici n-a prea aratat mare lucru.

Si cine l-ar putea condamna pe SIK ca nu este in stare sa aiba si el o expresie cat de cat patrunsa de dragoste in fata madamei cu ochi de vitelusa?. Totusi cei doi actori au primit un premiu pt cel mai bun cuplu din partea KBS, pesemne compania respectiva n-a prea avut cu ce se lauada in 2008 in materie de cupluri. Ca sa-mi argumentez afirmatiile o sa spun ca am facut comparatie cu alte cupluri, din alte seriale, din pacate nedifuzate (inca) de televiziunile din Romania, cum ar fi cel din Lovers (Lee Seo-jin/ Kim Jeong-eun care au format un timp un cuplu si in viata reala) , cel din City Hunter (Lee Min-ho/ Park Min-yeong care au recunoscut ca se afla intr-o relatie), din Ireland (Kim Min Joon/ Lee Na Young 
nu m-am lamurit pana la sfarsitul serialului daca erau sau  nu frate si sora) sau chiar cel din serialul care va incepe pe 16 Noiembrie pe Euforia, Secret Garden (Hyun-Bin/ Ha Ji-Won HJW fiind frumoasa luptatoare din Damo unde a jucat alaturi de KMJ amintit mai sus tot o situatie controversata, de frate si sora despartiti de mici si care se indragostesc unul de altul cand se reintalnesc) . Comparatia este net in defavoarea cuplului SIK/ CJW.

Din fericire actorul care il joaca pe nefericitul rege Yuri isi arata si aici talentul, Jung Jin Young fiind mult mai expresiv decat SIK in majoritatea scenelor. Totusi, ca sa nu-l nedreptatesc pe popularul SIK am sa spun ca au fost cateva scene in care interpretarea sa a fost de inalta clasa, (se vede gena mostenita de la mama, actrita Kim Eul Dong), una dintre ele fiind cea in care, nesuspectand nimic, afla adevarul despre originea sa princiara.

Dragul de Kim Jae Wook desi  aflat pe locul 11 in distributia de pe Drama Wiki, nu reuseste sa se incadreze in spiritul unei drame istorice, prestatia sa frizand uneori ridicolul. Degeaba si-a lipit el barba si mustati, degeaba a imbracat costume de epoca, felul in care se misca, vorbeste, priveste, pare desprins dintr-un alt film. Bine ca l-am vazut intai in Bad Guy, ca mi-as fi facut o impresie total gresita despre talentul sau actoricesc. 

In rest, multe costume sunt fie opulente, ca cele ale regilor Yuri si Dae Soo, fie interesante precum uniformele care transforma unii actori altfel cam filiformi in niste luptatori de temut, merita toata admiratia, deasemenea scenografia e interesanta. Astept cu interes sa vad daca povestea de dragoste  (asa cum apare ea in Samguk Sagi)  a fiului lui MH, Hodong, si a viitoarei sale sotii  Jamyenggo, cea care a distrus, la cererea sotului sau (care la randul sau fusese fortat de Regele Daemushin, aka Mu Hyool sa-i ceara asta intr-o scrisoare) tobele si trompetele care dadeau alarma in caz de invazie si astfel Daemushin a reusit sa cucereasca Nangnang-ul, apare si in serial.

Si ca sa stric tot suspansul am sa spun ca regele Nangnag-ului, Chae Ri, a stiut ca cea care a distrus tobele si trompetele era Jamyenggo, pt ca i-a gasit cutitul la locul faptei si atunci si-a ucis fiica tradatoare si s-a predat. Printul Hodong a fost demascat in fata regelui Daemushin de mama sa vitrega ca sufera dupa moartea iubitei sale si realizand ca tatal sau nu mai are incredere in el s-a sinucis, poate pe asta se intemeiaza ideea profetiei care ar fi zis ca MH va fi cel care va aduce moartea fiului sau, idee exploatata  intr-o manhwa (benzi desenate) si un joc pe calculator apoi de serialul despre care am vorbit mai sus.

Niciun comentariu: