miercuri, 23 noiembrie 2011

Sindromul gainii albe cu pete negre

Multa lume critica reteaua de socializare face book pt ca majoritatea utilizatorilor folosesc in extenso butonul like si comentarii gen "Wow", sau "ce frumos". Se ajunge chiar, din cauza neintelegerii textului ca sub unele poze tragice, dar frumoase cum sunt cele din "Frumusetea Mortii"' ale lui Adrian Petrisor cu lacul plin cu steril toxic de saruri de cupru, sa apara comentarii despre cat e de frumoasa toamna si cat talent are el la traspunerea bogatiei de culori a acestui anotimp in fotografii.

Dar eu, in lista destul de apreciabila de prieteni pe care o am descopar mereu lucruri interesante, profunde, sau talente despre care nici nu aveam habar ca exista. Ma simt uneori ca si cum as fi intrat intr-o pestera plina de nestemate si tot ce am de facut este sa le culeg una cate una si sa le admir. Printre nestematele de cultura descoperite este si aceasta notita pe care am citit-o initial in spaniola, apoi prietena mea Guadalupe din Argentina a tradus-o si in engleza, pt ca asa mi-a cerut o alta prietena (romana din Irlanda). Eu o voi copia in spaniola si voi incerca sa o traduc cat pot eu mai bine, desigur ca nu mot-a-mot:


Si a una gallina blanca la cual tiene una pinta negra se la introduce en un gran corral de gallinas absolutamente blancas toda la manada la pega a picotazos. De allí ha decidido dar el nombre a este síndrome. En las gallinas se castiga la diferencia y se la castiga incluso con la muerte. En los seres humanos cualquier diferencia física, ideológica o política se la procesa bajo el síndrome de la gallina blanca con una pinta negra. A lo largo de toda la historia millones de seres humanos han sido eliminados por la masa porque tenían algo diferente. En la edad media en la cual los empleados de dios eran los que decidían y mandaban a usted lo asesinaban o lo mandaban a la hoguera por asuntos enteramente baladíes como pintar a un santo más bonito que Jesucristo o por decir que el corazón era una bomba que impulsaba la sangre y en contra de la opinión de millones de fanáticos que sostenían que el corazón era la morada del espíritu santo. El libro Juan Salvador Gaviota de Richard Bach se desarrolla alrededor de este síndrome.
La discriminación entre los seres humanos abarca miles de temas y va desde las que se dan por asuntos de color de piel o de raza hasta procedencia, género o actividad sexual. Aunque creemos estar muy por encima de los animales todavía utilizamos el síndrome de la gallina con pinta negra para proceder contra nuestros congéneres.

Encontramos individuos que se saben poseedores de características especiales y se la pasan escondiendo bien su condición para evitar caer bajo las garras de los seres humanos. No pocos individuos notables han caído víctimas de la persecución por causa de la envidia de otros individuos. Se hace referencia a Nicola Tesla perseguido por Tomas Alba Edison y el establishment.
Daca o gaina alba care are o pata neagra se introduce intr-un cotet in care se afla numai gaini albe toata ceata de gaini o ciupeste pana o face bucati.  De aceea s-a hotarat sa se dea un nume acestui sindrom. Intre gaini diferenta se pedepseste si se pedepseste chiar cu moartea. Orice diferenta fizica, politica sau ideologica intre oameni se proceseaza conform sindromului gainii albe cu o pata neagra. dealungul istoriei milioane de oameni au fost eliminati de catre mase pt ca aveau ceva diferit. In Evul Mediu cei care il slujeau pe Domnul erau cei care decideau si care te puteau trimite pe esafod sau te puteau arde pe rug pt motive triviale (neinsemnate) cum ar fi faptul ca ai pictat un sfant mai frumos decat pe Iisus Hristos sau ai spus ca inima e o pompa care impinge sangele si asta intra in contradictie cu parerea a milioane de fanatici care credeau ca inima este sediul (lacasul) Duhului Sfant. Cartea Juan Salvador Gaviota de Richard Bach isi desfasoara actiunea tocmai pe baza acestui sindrom. Daca stiti spaniola puteti descarca aceasta carte (cu conditia sa aveti cont Scribd si sa incarcati ceva pe site) de aici
Discriminarea intre fiintele umane se referă la mii de teme, de la cele oferite de aspectele legate de culoarea pielii sau de rasă pana la origine (sociala), gen sau activitate sexuala. Desi credem ca ne aflam mai presus de animale totusi folosim sindromul gainii cu pata neagra contra semenilor nostri.

Intalnim indivizi care se stiu posesori ale unor caracteristici (talente) speciale si care le ascund bine pt a nu cadea prada ghearelor umane. Nu putini  indivizi notabili au cazut victime ale persecutiei din cauza invidiei altora. Ne referim la Nicola Tesla care a fost persecutat de Thomas Alva Edison si de administratie.
Cred ca e locul sa fac si eu un comentariu si anume ca acest sindrom s-a manifestat cu precadere in regimurile comuniste, in care inca din scoala se insista pe egalitatea dintre oameni, eu m-am lovit direct de sindrom cand intr-o iarna grea intreprinderea noastra, cu specific si de constructii, a decis sa-si inchida si birourile, nu numai santierele. Si pt ca eram TESA, personal tehnico administrativ si nu direct productiv, s-a decis trimiterea in "concediu fara plata" (doar in Republica Socialista Romania nu exista somaj, nu-i asa?) a functionarilor si a acelor lucratori din laboratoare care nu aveau de lucru in acea perioada. 
Totusi, in laboratorul in care activam era nevoie sa raman macar eu, cea mai calificata, pt ca noi nu depindeam direct de ce se petrecea pe teren. Insa s-au gasit colege care sa protesteze la conducere ca nu se respecta egalitatea si am fost si eu trimisa acasa. Cum romanul e descurcaret fiecare si-a luat zile de concediu platit (medical sau de odihna restant) sau recuperari insa eu avusesem un copil bolnav si imi epuizasem nu numai zilele de concediu pe care nu apucasem sa le fac, ci si pe cele medicale incat cred ca am fost singura din toata intreprinderea care chiar nu am primit nici un ban. Am iertat acele "gaini albe", ca doar asa e crestineste, nu.
Acum se incearca sa se puna in valoare copiii supradotati, cu ce succes ramane de vazut, cand la Parlamentul European suntem reprezentati, se stie bine de cine. Atunci era valabil un banc despre iad in care se spunea ca langa toate cazanele dracii munceau de zor ca sa traga in jos pacatosii care incercau sa sara afara, numai langa unul dracul de serviciu era f linistit si n-avea deloc de lucru. Explicatia: acolo erau romani care se trageau unii pe altii la fundul cazanului.

4 comentarii:

starchim01 spunea...

@acolo erau romani care se trageau unii pe altii la fundul cazanului.
Multe bancuri despre români,dar ăsta le întrece pe toate.Sau poate nu...

Viorica spunea...

Sau poate nu. Bine ai venit!

Anonim spunea...

Vai de capu' nostru! Sindromul gainii patate se manifesta si mai abitir in capitalismul original romanesc... E suficient sa te gandesti cate gaini cu putere au aparut si niciuna nu [recunoaste ca] e patata.

Viorica spunea...

Daca ma gandesc bine asa e, sunt multe gaini la putere, dar sindromul nu se aplica la gainile astea, ca daca s-ar fi aplicat scapam de mult de ele...nu ca ar fi fost mai bine.
Cred ca de fapt e vorba de dalmatieni...
Te rog, daca mai comentezi, sa scrii numele sub comentariu, sa stiu exact cu cine vorbesc, nu doar sa-mi dau cu presupusul