vineri, 1 iulie 2011

Joy of Laziness

Desi circula pe emailuri si bloguri intr-o veselie o sa public textul trimis de b.d. pt ca imi place enooorm, e taman filozofia mea de viata :) Bineinteles ca am dat search si am gasit  cartea care expune aceasta filozofie, ( de cumparat) lucrurile nu sunt chiar asa de simple, sa fi lenes nu e treaba usoara, e cazul sa te gandesti si la ce mananci, ca daca bagi in tine ca porcul bineinteles ca nu ai cum sa fi sanatos. Si apoi ar fi mai degraba vorba de cumpatare si relaxare, sa nu facem eforturi extenuante, decat de a deveni "couch potatoes=cartofi de canapea" cum zic americanii. Zice in prezentare:

  • Exercise can make you ill. 
  • Being relaxed and even-tempered makes you more intelligent.
  • Fasting delays the ageing process and lengthens your life.
  • Sun and heat are the fountains of youth 
  • 'Doing nothing' does a great deal of good.

  • Exercitul fizic te inbolnaveste (daca e extenuant, am zis mai sus)
  • Daca esti calm si relaxat devii mai inteligent
  • Daca postesti incetinesti imbatranirea si iti lungesti viata
  • Soarele si caldura sunt izvoare de tinerete (am obsevat ca atunci cand e timp frumos ma simt mult mai bine)
  • Daca nu faci nimic iti faci un mare bine.
Bun, si acum textul cel vesel si inviorator;

Lenea lungeste viata!
Persoanele care nu prea se inghesuie sa munceasca si care au oroare de exercitiile fizice banuiau de multa vreme acest lucru, dar acum a fost confirmat de oamenii de stiinta : lenea prelungeste viata.
Doi cercetatori germani, dr. Peter Axt si fiica sa, dr. Michaela Axt-Gadermann, au publicat o carte ("Bucuria Lenii : Cum s-o lasi mai moale si sa traiesti mai mult") in care explica pe larg faptul ca toti oamenii poseda o cantitate limitata de "energie vitala" si ca viteza cu care este consumata, determina precis speranta de viata a fiecarei persoane.
Cei doi mai spun ca activitatile care sunt mari consumatoare de energie,precum "trasul de fiare" intr-o sala de forta, accelereaza imbatranirea si fac organismul mai susceptibil la imbolnavire.  "Un
stil de viata mai relaxat este important pentru sanatate...
Daca ai o viata stresanta si faci exercitii fizice in exces, organismul produce hormoni care determina instalarea hipertensiunii",afirma Axt-Gadermann. Ea a adaugat ca una dintre diferentele-cheie intre oamenii mai lenesi si cei hiperactivi este ca organismele mai active produc mai multi "radicali liberi" molecule instabile de oxigen despre care se crede ca ar accelera imbatranirea.
Mai mult, "lenea este, de asemenea, importanta pentru un sistem imunitar sanatos pentru ca celulele specializate in apararea organismului sunt mai puternice in conditii de relaxare decat in
situatii de stres". Iar in timpul relaxarii si metabolismul este mai lent, producandu-se mai putini radicali liberi.
Atat Axt-Gadermann, 34 de ani, cat si tatal sau, in varsta de 65 de ani, au fost alergatori de cursa lunga, ceea ce le permite sa sustina ca vorbesc in cunostinta de cauza. Totodata, ei afirma ca râsul este o alternativa mai sanatoasa decat alergarea sau exercitiile fizice..
In carte, cei doi cercetatori mai spun ca lenea este foarte buna si pentru creier. Asta pentru ca exercitiile fizice sau stresul duc la producerea unui excedent de cortisol, un hormon care vatama neuronii si provoaca pierderi de memorie si senilitate prematura.


Nota personala: Bâtrânii nostrii spuneau despre o persoana lenesa :
"Asta traieste 100 de ani"  si uite...s-a dovedit ca aveau dreptate


Ehe, hei, sa fiti voi sanatosi de cate ori mi s-a spus mie ca voi trai nu o suta, ci o mie de ani! :D  In plus mai am o teorie: revolutia tehnica au facut-o cei lenesi, cei harnici nu au avut timp sa se gandeasca cum sa-si usurteze efortul, erau prea ocupati sa munceasca, "noi muncim, nu gandim" cum zicea o celebra lozinca din 90.


UPDATE: Cautand sa vad daca pot sa descarc de undeva cartea am dat peste sursa textului primit prin email, e o traducere a unui fragment dintr-un articol din ziarul Telegraph, publicat in 12 ianuarie 2005.


Se pare ca ideile acestea au fost atacate vehement de "industria" de fitness

Niciun comentariu: