miercuri, 6 iulie 2011

Idealul e sa mergi in Japonia

Stiri rol.ro m-a invitat sa vad cum a rezolvat Funeriu un subiect la limba romana. Din textul pe care o sa-l reproduc mai jos pe mine atat m-a dus capul sa inteleg, ca in fata unei oglinzi cam patata de egoism e ideal sa te hotarasti sa mergi in Japonia.


Proba a fost una de argumentare: "un text de tip argumentativ de 15-30 de rânduri, despre Cunoaşterea de sine, pornind de la afirmaţia lui Nichita Stănescu: A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă".
"Acest subiect nu poate să nu fie oarecum influenţat de o experienţă personală pe care am trăit-o şi care mie mi-a schimbat destinul. A fost în momentul în care am fost angajat de Institutul japonez pentru care am lucrat, care m-a angajat din momentul în care eram cercetător în Statele Unite. 
După ce m-au angajat, am mai continuat să stau şase luni în Statele Unite, plătit de Institutul japonez şi, la un moment dat, mi-au spus: acum este momentul să vi în Japonia. Şi am avut o discuţie cu directorul institutului căruia i-am spus, nefiind 100% sigur că e bine să merg în Japonia, l-am întrebat: ce se întâmplă dacă nu merg în Japonia? Nu a spus nimic 3 minute, aproximativ, după care mi-a spus: aş crede că eşti un egoist. 
De ce mi-a schimbat acest lucru destinul? Pentru că acel om, şi de aceea am un respect deosebit pentru poporul japonez, pentru că acel om a ştiut în acel moment că eu am cântărit foarte atent ambele variante şi că nu am ajuns la o concluzie. Şi a decis să facă ceea ce fiecare dintre noi ar trebui să facă cel puţin o dată în viaţă. 
Să-şi pună oglinda în faţă. Şi el mi-a arătat că, dacă după încrederea pe care el mi-a acordat-o, eu mi-aş fi dat demisia şi nu aş fi mers în Japonia aş fi fost un egoist. Şi n-a fost mulţumit cu această oglindă. Şi de aceea am mers în Japonia şi toată viaţa mea Japonia va rămâne un punct de reper pentru mine".

Fiind vorba de o transcriere si despre un examen la limba romana imi place sa cred ca acel sa vi din "acum este momentul să vi în Japonia" ii apartine celui care a transcris, si nu ministrului. Pt cei ce au dubii cum e corect exista documentul pe net. Corect e sa vii. Cat o fi luat la bac cel care crede ca e momentul sa vi?

Niciun comentariu: