sâmbătă, 9 iulie 2011

Nimic nou sub soare--Zvonuri, Rapiri

Cam acum vreo jumatate de secol vuia tot Bucurestiul ca s-a descoperit undeva o placintarie unde erau ademeneti copiii, transati si tocati pt a se face din ei umplutura de placinta. Multi ani mai tarziu am aflat, prin intermediul unei casete cu muzica veche frantuzeasca, muzica pe care o caut zadarnic pe youtube, cantata de Serge Kerval (si pe el il caut cu acelasi succes pe net) ca exista o veche legenda despre Sf Nicolaie (ST Nicholas) care ar fi salvat si inviat trei copiii pe care un macelar nemilos ii taiase si ii atarnase in carlige. Banuiesc ca aceasta legenda a inspirat pe autorii zvonurilor de atunci. Oricum, toata lumea era ingrozita. Si bineinteles ca povestea nu se difuza prin massmedia, ca acum, ci din gura in gura, precum folklorul. 

Nici povestea de acum vreo trei decenii, cand Bucurestiul era atat de isterizat de zvonurile privind rapiri de copii incat se spune ca la un moment dat au trebuit sa intervina fortele de ordine pt a scoate din mainile multimii furioase un biet om care era cat pe ce sa fie linsat pt ca cineva a dat alarma ca ar putea fi un hot de copii, asta undeva pe la Piata Gorjului, nu a fost difuzata prin massmedia sau internet. Ba chiar se soptea ca niste securisti aflati in exercitiul functiunii au cazut prada unei alte multimi careia i s-a parut suspect continutul portbagajului masinii, cu tot felul de aparatura ciudata, de supraveghere a eventualelor victime.

E f posibil ca soaptele sa fi avut un dram de adevar in ele, pt ca au fost chemati la partid oamenii de nadejde si instruiti sa duca munca de lamurire cu mamele mai speriate (printre ele si eu) pt a fi convinse ca zvonurile nu au nici un temei. Colegul care a avut acesta sarcina in intreprinderea noastra si-a facut atat de bine treaba incat mi-a disparut pe loc orice teama. Si ceilalti instruiti se pare ca au avut tot atata succes, pt ca zvonurile s-au stins ca prin farmec.

Dupa 89 se spunea ca exista o adevarata unitate de dezinformare si lansare de zvonuri in cadrul securitatii, scopul fiind de a se testa reactia populatiei in  diverse situatii. Daca a fost intr-adevar asa atunci ei trebuie ca ii au si azi pe constiinta pe colegii lor batuti crunt din cauza zvonurilor lansate de ei. 

Ceea ce se petrece acum, prin contributia internetului si a massmedia (eu una n-am auzit decat de la TV si de la Sitiri.rol.ro de aceste zvonuri, pe retelele de socializare frecventate de mine nici macar ecouri nu am primit, nu mai vorbesc de emailuri, poate pt ca odraslele mele isi pot purta singure de grija dar poate si pt ca imi place sa cred ca cei cu care sunt prietena pe aceste retele sunt de alta calitate decat colportorii de zvonuri si can-canuri) ar putea sa tina si de terorism, pt ca se terorizezaza populatia cu spectrul prelevarii de organe de la copii in scopul de a o isteriza, de a o face sa traiasca intr-un continuu stress provocat de spaima de a-si pierde copiii (de parca nu ar fi destule stressuri pe capul romanilor) si de a tulbura stfel ordinea in societate, cum se intampla deja in unele cartiere unde sunt atacate ambulantele sau cetatenii care par suspecti.

Niciun comentariu: