Cork 16octomrie2008
Pentru ca azi, dupa ce s-a updatat Windows Vista, computerul cel minunat a refuzat sa mai deschida Windowsul, Maria a propus sa ne alinam amarul (am facut cateva crize de disperare pana sa vina ea acasa) cu inca un film bun, The Rabbit Fence, productie australiana. Neavand la indemana internetul, nu pot spune nimic despre regizor, dar stiu ca e o poveste adevarata, dupa un roman scris de fiica uneia dintre protagoniste.
Filmul trateaza mai multe teme, intalnite impreuna sau pe rand si in alte productii, literare sau cinematografice, totdeauna dramatice. Una ar fi cea in care e vorba de human hunting, clasic fiind in acest caz „Lantul" cu Sidney Poitier, dar si filmul sud american „El Perro", in care haituitorul era un caine dresat sa ucida. Tot un film de urmarire, dar pura fictiune de data asta, e si un film a carui actiune se petrece in Africa, in care haituitorul e un elefant de o tenacitate si de o inteligenta deadreptul diabolica. Si nu mai tin minte daca tot in filmul cu elefantul protagonistii sunt urmariti km intregi de un bastinas african, decis sa-i ucida pt a razbuna moartea tatalui sau, moarte datorata mai degraba unor imprejurari nefaste (wrong man in the wrong place), intr-o situatie in care se punea problema sa supravietuiasca ori africanul, ori europenii rataciti prin Africa. Sunt cu siguranta si alte exemple, mie astea imi vin acum in minte, pt ca m-au impresionat mai mult.
Alta tema ar fi cea a evadarii, tratata si in „Lantul" amintit mai sus, dar, in cu totul alt context si in „Numai cu fiica mea", povestea americancei casatorita cu un iranian si care si-a urmat sotul in Iran dar a decis sa evadeze, pt ca nu putem numi altfel ce i se intampla, datorita atitudinii si mentalitatii conducatorilor islamici ai republicii, mai ales fata de femei.
In fine, tema cea mai pregnanta e cea a half-casts, metisii rezultati din relatiile albilor cu populatia autohtona, tema pe care am mai intalnit-o si in „Bowani Junction" a lui John Masters (cele mai bune carti despre India pe care le-am citit au fost scrise de JM), carte dupa care s-a facut si un film. In „Bowani Junction" metisii erau prinsi intre doua civilizatii, vorbeau despre Anglia ca despre un „acasa" mult visat, dar traiau in India si nu se mai simteau deloc ca facand parte din acest popor indian, dar si intre doua concepte politice, una a nationalismului si alta a comunismului, atunci cand nu erau fatis de partea colonialistilor englezi.
In Australia politica dusa de colonialisti urmarea asimilarea cu forta a acestor metisi populatiei albe, principalului promotor al acestei politici fiindu-i complet straine descoperirile acelui calugar, Mendel, care a pus bazele geneticii (stiinta combatuta frenetic in anii in care am urmat scoala, exista chiar o disciplina numita „Bazele Darwinismului" care demonstra cat de nestiintifice si rasiste sunt acele descoperiri, asta din cauza ca in URSS Vavilov intrase in conflict cu Stalin demonstrand ca oamenii nu se nasc egali, lucru care a dus la moartea academicianului intr-un lagar din Siberia), dar acest lucru nu s-a intamplat mai tarziu in SUA, lucru demonstrat cu prisosinta in romanele lui Faulkner, mai ales in „Absalom, Absalom", in care unul din personaje e vanat cu obstinatie de rasisti pt ca acea saisprezecime de sange negru care ii curgea prin vine (ar fi fost deajuns si o picatura) ar fi facut ca unul din descendenti sa aiba pielea complet neagra. Tot despre conflict rasist e vorba si in „Zgomotul si Furia" dar acolo e vorba despre frustrarea bicisnicului alb in fata negrului, care in mod clar ii era superior.
N-am sa povestesc aici filmul, poate or avea si altii dorinta sa-l vada, pot doar sa spun ca e bine facut, te tine adesea cu sufletul la gura, interpretii joaca bine, chiar daca unii sunt copii.
Pot sa mai adug doar ca DVDul are si un documentar cu autoarea romanului, (documentar pe care insa nu l-am vazut), a carei poveste seamana intrucatva cu „Alegerea Sofiei", dar cu un alt deznodamant.
2 comentarii:
Am vazut filmul acum un an, m-au impresionat copiii, si acum imi aduc aminte ochii lor. E shocant si incredibil ca tot acel genocid a durat pana acum 30 de ani!!! Pentru o alta viziune asupra Australiei, imi permit sa-ti sugerez un film "ucigator" de amuzant (vei vedea de ce spun asta), cu niste imagini si culori senzationale: Siam Sunset :)
Multumesc pt sugestie, poate am sa reusesc sa-l vad.
Trimiteți un comentariu