miercuri, 8 iunie 2011

Clematite

Cand eram la liceu am stat vreo doi ani la o matusa in capatul strazii Vatra Luminoasa, pe langa stadionul 23 August, numit acum Lia Manoliu. Cartierul dintre stadion si Soseaua Mihai Bravul a fost construit inainte de razboi si e alcatuit din case tip, acum  adevarate vile, cu scopul de a le inlesni celor cu venituri nu prea mari sa aiba locuinte decente. Cele mai multe case au un etaj si doua gradinite, una in fata casei si alta in spatele ei. In gradinitile din fata radeau vesele sumedenie de flori, cele mai aspectuoase fiind niste vitze, una cu flori albastru sau  mov inchis si alta cu flori portocaliu aprins. Pe vremea aceea habar nu aveam cum se cheama acele flori, intre timp am devenit mai culta si stiu ca florile albastre se numesc clematite (clematis) iar cel portocalii trambita voinicului. Am gasit pe net poze cu clematite albastre si mov inchis. 
Acum la blocul nostru cineva a reusit sa cultive o vitza splendida de clematite (pt mamita a fost o noutate, dar nu pt ca din cauza varstei a inceput sa uite, ci pt ca pur si simlu nu a avut ocazia sa vada asemenea plante pana acum) pe care o puteti vedea mai jos, intelegand in acelasi timp de ce am insistat mai sus pe nuanta de mov inchis:



 Culoarea lila a acestor clematite le face sa para mult mai delicate. Trambita voinicului inca nu a inflorit, o sa v-o arat la timpul potrivit. pana atunci o sa va spun ca orice plimbare prin cartierul Militari imi aduce in fata ochilor flori superbe si imi ofera narilor delicii parfumate, pana mai zilele trecute provenite de la iasomie, mai nou au inceput sa infloreasca teii salbatici (cei medicinali, Tilia rotundifolia, infloresc ceva mai tarziu) dar si caprifoiul (numit atat de poetic si Mana Maicii Domnului) precum si acele flori despre care Minulescu spunea ca "Guerlain a botezat parfumul/ Voila pourquoi j'aimais Rosine", anume crinii albi.

ROMANTA ROZINEI

Guerlain a botezat parfumul
“Voila pourquoi j’aimais Rosine”.
Guerlain a botezat parfumul
Extras din cupele de crin
Cu numele necunoscutei —
Boeme
Sau aristocrate —
In ale carei bucle blonde,
Decolorate
Sau pudrate,
A cunoscut intaia oara
Parfumul cupelor de crin...
Guerlain a botezat parfumul
“Voila pourquoi j’aimais Rosine”.
Rozina...
Unde e Rozina?
Un strop uitat intr-un flacon
Se-ntreaba : Unde e Rozina?
Un strop uitat intr-un flacon

Schiteaza-n grota de cristal
Regretul cupelor de crin,
Ce-nstrainate de gradina
Din care le-a cules o mana
De trecator sentimental
Jertfesc blazonul florentin
Pe-o balustrada de balcon...
Guerlain a botezat parfumul
“Voila pourquoi j’aimais Rosine”.
Guerlain a cunoscut-o poate.
Dar cand,
Si unde,
Si-n ce fel?...
Guerlain a cunoscut-o poate...
Si a iubit-o...
Dar Rozina?...
Rozina l-a iubit pe el?...
Parfumul lui Guerlain imi spune
Ca-n golul cupelor de crin
Divinizatele nebune
N-au picurat decat minciuna
Si ca Rozina-a fost... nebuna!...
Si totusi, el o canta si-astazi
In blondul cupelor de crin...
Guerlain a botezat parfumul
“Voila pourquoi j’aimais Rosine”.
Interesant e ca atunci cand citeam despre parfumul crinilor in copilaria mea nu intelegeam deloc notiunea pt ca singurii crini pe care ii cunosteam pe atunci, aflati in gradina Mamei- Mari, erau de culoare portocalie si miroseau oarecum a sulf (precum miroase si acum pt unii, moi compris, tot ce tine de portocaliu :)

4 comentarii:

sara spunea...

Am si eu acasa clematite mov inchis.Sunt asezate pe langa vita de vie impreuna cu zorele si condurasi cataratori si taratori.Via mea e spendida(adica va fi,odata ce vor inflori toate).Abia acum (de 2-3 zile) au inceput sa infloreasca trandafirii.Am vazut ca pe acolo (din pozele dumneavoastra) deja isi pierd prima floare.Se cunoaste mult diferenta de la o zona la alta

Viorica spunea...

Trebuie sa fie o feerie gradina ta atunci cand infloreste. Condurasii sunt cumva cei care se cheama la noi caltunasi? Atunci inseamana ca se pot manca. Atat florile cat si frunzele se folosesc ca adaos in salate, au un gust usor piparat.

sara spunea...

sunt comestibili,dar nu am incercat niciodata.Eu am galbeni si portocalii si au o codita ca de soricel.Imi plac,miros dulceag-amarui,dar nu se pot folosi in aranjamente florare din cauza coditei foarte scurte.
Incerc in fiecare primavara sa sortez cumva florile sau sa fac aranjamente diferite.Am foarte multe soiuri(ii multumesc vecinei mele care lucreaza la sera orasului) si pentru ca nu am decat vreo 300 metri alocati florilor,le pun si eu pe unde pot: prin vie,la radacina liliacului am trandafiri roz pitici-batuti si umbra iepurelui(un fel de floare-brad),crini imperiali de toate culorile(exceptand rosu care nu mi se prinde in nici un an,oricat as incerca),multe,multe,nici nu le stiu denumirea la toate

De pilda am o floare stelata(care acum e trecuta),e in forma de buchetel alb,cu frunzele sageata se inchid noaptea.Am cautat si pe internet,dar nu am reusit sa gasesc .

Viorica spunea...

Umbra iepurelui trebuie sa fie asparagus, neam bun cu sparanghelul (care se numeste, cum probabil stii, asparagus in engleza)

Cred ca ai o gradina frumoasa, sa te bucuri de ea! Crinii imperiali au un miros f puternic, cred ca parfumul celor din gradina ta se simte in toata vecinatatea :)

Nu-mi dau seama dupa descriere ce ar putea fi floarea alba.

Sub fereastra noastra creste un arbust care face niste bobite negre asemanatoare cu cele de soc, n-ma reusit sa aflu cum se numeste, in schimb stiu bine cum arata cimishirul :)