luni, 13 iunie 2011

Ce verde era valea mea - Reorganizare administrativa.

Citez din intelepciunea fara margini a intaistatatorului tarii in legatura cu ideea mareata de a intoarce tara cu susul in jos si vitza-vercea: "Principalul obiectiv al reorganizarii este reducerea birocratiei, crearea unor conditii pentru a se dezvolta proiecte in conditii optime."

Ca mai veche de zile decat  multi dintre cei ce colinda internetul am apucat multe reorganizari la viata mea. Exista si un banc, bazat pe un pom de la universitate, care pe vremea cand poluarea era mai redusa din lipsa de masini particulare era plin de vrabii. Ideea era ca reorganizarea se putea ilustra  bine cu ajutorul acestui pom. Se lua o piatra si se arunca inspre pom. Toate vrabiile se ridicau in aer, alarmate. Dupa care reveneau pe acealais pom, dar in formatii diferite. Asta ca sa subliniez cat mai bine ce insemnatate are reducerea, indiferent a ce.

In copilaria mea Romania era impartita in regiuni. Eu stiam de 16 (pt ca reorganizarea s-a facut dupa modelul sovietic, cu regiuni si raioane, si URSS avea 16 republici, fiecare cu oblasturile si raioanele sale, pana si acum Rusia e impartita in vreo suta de unitati administrative, oblasturi=regiuni si republici mai mult sau mai putin autonome) CTP-ul zice ca 28. Nu mai dau search pe Google, stiu ca noi, locuitorii comunei in care mi-am petrecut copilaria, faceam parte din Regiunea Bucuresti, Raionul Slobozia.

Nu mi-e f clar ce se intampla la regiune, desi am ajuns acolo intr-o audienta incercand sa obtin o bursa pt a intra la Facultatea de Geologie de la Institutul de Petrol si Gaze dar mi s-a explicat frumos ca regiunea n-are treaba cu petrolul (s-a cautat dar nu s-a prea gasit, desi in drum spre Urziceni si acum vad ca functioneaza niste sonde, s-a gasit doar o punga de gaze la Cosereni care a luat foc si a ars luni de zile, poate chiar cativa ani, flacara se vedea de la departare de cateva zeci de km) si asa am ajuns la Universitate, la recomandarea tov de la regiune, ba inca fara bursa, pt ca mi s-a respins dosarul in ultima zi inainte de inscriere (de fapt mi s-a respins mai devreme, dar am facut contestatie) pe motive de origine sociala mai putin sanatoasa.

Cam toate celea se invarteau pe la raion, existau niste tovarasi care aveau cam tot atata putere cat au baronii de azi de la judete, minus averile considerabile, dar nici nu le trebuia avere, ca aveau statul si partidul de toate pt ei, incat mebrii familiilor lor, dupa cum mi-a marturisit cineva, "ce visau noaptea capatau ziua".

Incat daca vine cineva cu gogorita ca se reduce birocratia o sa spun si eu ca Eccleziastul "nimic nou sub soare" sau cum zic chinezii, ca istoria este cicilica, de la faza cu judete a venit ciclul cu regiuni, apoi ciclul cu judete si vine din nou, cica,  ciclul cu regiuni.

Asa cum am scris mai sus, nu mai tin minte exact cate regiuni erau si nici nu mai am cartile de geografie pe care sa le consult, le-a pus mamita pe foc intr-un moment de piromanie, dar imi amintesc ca in vremea aceea se punea mare accent pe convietuirea cu nationalitatile celelalte si astfel in Bucuresti pe langa Liceul Maghiar si cel German exista si Scoala Bulgara, de 7 clase, in al carei internat am stat un an, in niste conditii (mai exact lipsa de conditii civilizate) pe care ma mir ca am putut sa le suport. SB era in buricul targului, pe Calea Calarasi, era f aproape de Liceul Matei Basarab si de unul desfiintat si daramat cand s-a facut reorganizarea administrativa a Bucurestiului, Liceul se numea AL. I. Cuza si era in zona Pietei Unirii. In internatul SB s-au gasit locuri pt cativa elevi  de la cele doua licee amintite mai sus.

Or mai fi fost si alte scoli, cea bulgara s-a desfiintat destul de repede, nu stiu exact din ce motive, cred ca a contat si faptul ca la aceasta scoala era inscrisa o singura bulgaroaica, si aceea venita din Bulgaria. "pt ca in Romania prajiturile sunt mai dulci", in rest erau copii din Chiajna. Acum eu stiu ca in satele limitrofe capitalei existau f multi gradinari veniti din Bulgaria, si acum in pietele din Militari mai aud precupetele vorbind bulgareste, dar va asigur ca acei copii erau de nationalitate (sau etnie, cum vreti) romana.

Am facut acesta digresiune pt ca printre cele n regiuni era si una f interesanta, Regiunea Autonoma Maghiara, care avea, daca nu ma inseala memoria, in componenta trei raioane, care conicideau cu actualele judete Harghita, Covasna si Mures. Cel care a introdus ciclul judetelor, ciuruitul din 89, a desfiintat-o bucuros, ba chiar a pus la conducerea judetelor persoane de nationalitate romana, in deplina concordanta cu nationalismul sau socialist. 

Cat despre banii care ne-ar veni de la UE, simt nevoia sa va impartasesc si voua uimirea ce m-a cuprins cand am vizionat un document despre Salina Turda. Reamenajarea acestei saline este o lucrare de mare amploare, bine primita de turisti si f apreciata. La inaugurare a luat parte INSASI EA, frumoasa Elena, Marea autodeclarata Doamna, care era f bucuroasa ca s-au cheltuit cu folos fonduri primite de la UE. Ei bine, in acel document, pe care va invit sa-l vizionati, pt ca intr-adevar aveti ce vedea, scrie alb pe negru: "In Mina Rudolf exista:.....teren de fotbal cu pardoseala adusa din Utah"

Heloou, stiti unde e Utah?  Priviti cu atntie imaginea de mai jos:
Ce vedeti domniile voatre in stanga , deasupra Arizonei? Bravo! Acela e statul Utah, unul din cele 50 de State Unite ale Americii. Si ce mai observati? Ca de la acest stat pana la malul Atlanticului, care trebuie traversat pt a ajunge in Europa e cale lunga, lunga chiar si cu avionul. Ca doar n-o fi ajuns piatra aia din Utah in Salina Turda, Mina Rudolf transportata cu tirul pe sosele. Chiar pe apa daca s-a plimbat, tot a trebuit transportata cumva pana la ocean. Eh, dar ce nu face o femeie frumoasa si doamna pe deasupra cand are pe mana bani garla (era sa scriu cacalau, dar m-am abtinut)! Piatra aia e asa de speciala incat statul Utah a trebuit sa ia masuri sa nu se mai fure pt ornarea resedintelor, pt ca e bun national. E drept ca are o culoare speciala, harta de mai jos o sa va lamuresca, parca bate nitel, nitel de tot in portocaliu.
Ca sa va faceti o idee cam ce culoare au pietrele si solul din Utah puteti merge la niste articole ale mele mai vechi aici si aici

Deci sa recapitulam: prin noua reorganizare administrativa se va reduce democratia si se vor dezvolta proiecte in conditii optime. Traiasca UE si madam Cocosh!


Niciun comentariu: