vineri, 24 iunie 2011

Omida polifaga

Numele ei stiintific este omida paroasa a dudului. Atata doar ca ea nu se multumeste cu frunzele de dud, pe care le devoreaza pana omoara pomul, ci ataca tot felul de alti pomi. Zilele trecute am vazut-o vesela si ferice pe frunzele de platani, si ce frumosi sunt acesti pomi!

Bestia paroasa nu face matase, precum larva fluturelui Bombix Mori, de fapt nici nu face fluturi, ci depune oua din care iese o noua generatie de omizi care roade tot ce a mai ramas. Am observat ca prospera in anumiti ani, se pare ca e ceva legat de exploziile solare. 

La scoala elementara am invatat ca nu o distruge nimic in afara de foc, vazand cat de prospera e nu cred ca stiinta a avansat prea mult in directia eradicarii ei in peste mai mult de o jumatate de veac, cat a trecut de la lectia amintita. Sfatul suna asa: se culeg crengile cu omizi, se face o gramada din ele (englezii spun bonfire, foc de tabara) si li se da foc. 

Partea proasta e ca uneori sunt mult prea sus ca sa poata fi culese cu usurinta, iar cei de la Spatii Verzi (stiu ca se cheama ceva cu Administratie, nu ma ostenesc sa invat titulatura exacta) au alte treburi decat sa distruga acesti daunatori.

Le-am facut si poze.




Niciun comentariu: