marți, 21 iunie 2011

Giant-Tehnologie

Au trecut cateva zile de cand am terminat de vazut serialul Giant si deja simt ca imi lipseste. L-as revedea cu multa placere la TV daca vreunul din nenumaratele noastre canale ar avea capacitatea de a-l difuza. Serialul are in el de toate, adrenalina (nu odata m-am bucurat ca pot sa vad mai multe episoade odata, daca l-as fi urmarit cand se difuza in Coreea m-as fi imbolnavit de inima asteptand sa vad cum va rezolva scenaristul Jang Young Chul situatiile complicate in care se aflau eroii), sensibilitate, umor, politica, business, dragoste (minus scene de sex explicite sau numai cu nuduri , dar pt mine asta nu ar fi un minus ci un plus), violenta suportabila, si nu in ultimul rand solutii tehnologice ingenioase. 

Inca din episoadele in care eroii erau doar niste copii a aparut o astfel de rezolvare. Hwang Taesop avea o mare problema cu achizitionarea nisipului necesar pt a umple denivelarile din terenul pe care uram sa-si ridice constructiile. In engleza operatia se cheam landfill si nu odata a generat mari probleme pt cei care au locuit in case construite pe asemenea terenuri, cum s-a vazut in filmul Erin Brockovich in care Julia Roberts a descoperit ca materialele folosite pt landfill erau toxice si au produs mari probleme de sanatate locatarilor.

Cand s-a construit Lacul Morii si s-a regularizat Dambovita pe terenurile invecinate lucrarii au aparut infiltratii de apa care au necesitat o lunga perioada de timp folosirea unor pompe puternice pt a asana zona. Cand s-a reusit acest lucru am vazut cum pe langa podul de la Rosu se executa operatia de landfill folosindu-se moloz din demolari dar si gunoaie pur si simplu. N-am mai trecut pe acolo ca sa vad daca s-a construit ceva pe acel landfill.

Deci HT nu stia cum sa faca sa evite falimentul pt ca nu reusea deloc sa cumpere nisipul si pietrisul necesar. Lee Kangmo, care era un biet lustragiu, observase cand a ajutat un sofer sa iasa din noroiul in care se impotmolise, ca cenusa provenita de la brichetele de carbuni folosite f mult pe acea vreme (o sa fac iar o paranteza spunand ca la noi se brichetau carbunii in forma de ou, in special cocsul pt furnale era folosit in acest mod, prin iarna lui 59 am participat la o batalie intre doua gasti de cartier pe terenul fostului stadion Recolta, de la capatul Soselei Iancului, batalie care s-a dus din fortarete de zapada folosind ca proiectile nu numai bulgari de zapada, ci si carbuni brichetati) se poate folosi f bine pt a umple groapa din drum si a creste aderenta pneurilor. 

Actiunea se pertrecea prin anii 60, cand efectele razboiului erau inca puternic resimtite de populatie, carbunii fiind un combustibil de nadejde pt uzul casnic. Brichetele lor aveau forma de caramizi si erau depozitate peste tot, nimeni nu le ridica de pe strada pt ca nu li se vedea vreo intrebuintare. Am inteles dintr-un articol de pe net ca se revine la folosirea brichetelor de carbuni din cauza discrepantei dintre cei avuti si cei mai oropsiti de soarta, saracia indemnand unii coreeni la asemenea solutie. 

Lee Kangmo i-a propus afaceristului HT sa foloseasca acea cenusa ca material pt landfill, ideea dovedindu-se geniala (mai ales ca rezolva si o problema de mediu). Dar lui LK nu i-au lipsit dealungul vremii ideile geniale, dovada ca atunci canmd a fost trimis intr-un lagar de munca si s-a primit ordinul de a termina un drum in doua saptamani el a descoperit singur, fara ajutorul tehnicianului care se pare ca banuia care e solutia, ca daca se foloseste clorura de calciu (ale carei proprietati hidrofile le folosem noi in laborator ca sa mentinem in balantele analitice o atmosfera lipsita de vapori de apa) cimentul folosit la drum se intareste mult mai repede. Ca sa creasca adrenalina scenaristul a prevazut si o ploaie cat se poate de inoportuna, dar s-a indurat de noi si a doua zi a produs o zi senina, cu un soare puternic.


Trebuia sa faca asta nu numai pt ca eroul e cat se poate de pozitiv, dar si pt a sublinia caracterul lui altruist si apoi capacitatea lui crestineasca de a ierta tradarea prietenului din copilarie, Park Sotae, dar si a prietenului tatalui sau, responsabil pt uciderea acestuia.  N-am spus intamplator crestineasca, familia Lee era crescuta in spirit crestin.  Din pacate sora si, mai ales fratele lui, nu au reusit sa fie tot atat de iertatori cu cel care le ucisese tatal, Jo Pilyeon, un adevarat gigant al coruptiei, rautatii si egoismului, interpretat magistral de Jung Bo Suk, atat de bine incat indiferent in ce il voi mai vedea imi va fi antipatic.  Tot antipatic reuseste sa fie  si cel care interpreteaza rolul lui Hwang Jeungshick, Kim Jung Hyun care a jucat si rolul fiului cel rau al lui Mishil din Queen Seon Deok. 

Daca sorei, Lee Miju,  i-a fost f greu sa-si infraneze dragoste simtita pt Jo Minwoo, interpretat de frumuselul Joo Sang Wook, care a incercat din rasputeri sa nu semene cu tatal sau JP, fiind insa destul de lipsit de scrupule in ce priveste afacerile, pt care insa avea un fler deosebit, fratele lui LK, Lee Seongmo a disimulat sub masca unei obediente toata ura care l-a ars pe dinauntru si scenaristul a reusit sa demonstreze ca lipsa iertarii distruge sufletul prin cele intamplate lui LS  in ultimele episoade. 

Odata iesit din lagar LK s-a trezit in fata altei probleme,  trebuia sa construiasca pe un teren mlastinos. Si din nou i-a venit o idee geniala, ce-ar fi sa se folosesca chiar de noroiul aflat la fata locului, pe care sa-l intareasca cu niste aditivi? Zis si facut. Zis mai usor, facut mai greu, dar a reusit. Cand am aflat ca la constructia Lacului Morii s-a folosit pt maluri noroi autointarit m-am speriat, mai ales ca apa se infiltra intr-o veselie pe langa maluri, acum vaznad filmul m-am mai linistit, poate ca solutia nu e atat de rea cum mi s-a parut mie. 

LK a mai dat dovada de ingeniozitate atunci cand repartizandu-i-se un lot stancos pt a construi a achizitionat un utilaj de sfaramare a pietrei care nu numai ca i-a eliberat terenul dar a reusit sa obtina si un profit prin producerea de agregate atat de cautate de constructorii angajati intr-un efort de dezvoltare a tarii, si in special a Seulului, fara precedent. Agregatele aratau cam ca in poza de mai jos, poza prezinta ce a ramas dupa ce s-a distrus betonul de pe strada din apropierea noastra si s-a inlocuit cu pamant amestecat cu pietris.
 Ultima idee a fost legata de achizitionarea unei fabrici de boilere pt apartamente, fabrica frantuzeasca, retrasa din Coreea din cauza nenumaratelor accidente produse de proasta functionare a boilerelor. Primul care si-a dat seama ca abordarea nu era strict de tip mecanic, ci mai degraba intuitiv, avand drept cauza nu unele defectiuni de constructie a boilerelor, ci diferenta de compozitie a gazelor (avand in vedere ca sotul meu, cu o solida pregatire mecanica, se ocupa si de combustibili cred totusi ca inginerii mecanici coreeni ar fi trebuit sa gaseasca mai repede cauza) a fost raul de Jo Minwoo (zic raul pt ca s-a folosit si de influienta tatalui sau cand i-a convenit si a manipulat cu succes opinia publica in favoarea lui si in dauna eternului rival, LK)

Cu ocazia vizionarii acestui serial am aflat si ca sistemul de incalzire a locuintelor prin podea, numit ondol, s-a folosit in Coreea de vreo doua milenii, la inceput se folosea fumul de la bucatarie, unde era sursa de foc, trecut prin podelele de lut ale casei situate ceva mai sus decat nivelul bucatariei. LK s-a folosit de un termostat dar si de o alarma sonora cand se producea supraincalzirea boilerului, pt a preveni accidentele. 

Ar mai fi multe de spus despre felul in care se implicau serviciile secrete in afaceri si in politica, despre cat de infloritoare era spaga pana de curand in Coreea (ultimul presedinte despre care e vorba in serial este se pare Roh Dae Woo, in serial e Noh....) mi s-au parut halucianante scenele in care lazi pe care scria Apple erau mutate dintr-un portbagaj in altul, parca priveam la telejurnalele noastre in care reporterii au surprins sacose mutate dintr-un portbagaj in altul, despre cum se intimidau adversarii politici sau cat de puternica era economia subterana, reprezentata intre altele de camatari (private lenders), dar poate o sa am bucuria sa vad serialul si la noi la TV si veti vedea si voi totul.

Niciun comentariu: