vineri, 24 iunie 2011

Nagorno Karabach

Spre sfarsitul anilor 80 familia noastra era abonata la una din cele mai liberale publicatii din URSS, Moscovschie Novosti (atat de liberala incat la puciul din 1991 in nfata redactiei sale au fost instalate tancuri). Din acest ziar am aflat prima data despre Katyn. Mamita si acum povesteste cum la inceputul celui de-al doilea razboi mondial in jurnalele de stiri care se difuzau inainte de filme (nu uitati ca nu exista TV) se spunea ca rusii au ucis in Padurea Catyn--ea spune mereu gresit Cashin--toata floarea ofiterimii poloneze iar dupa ce au intrat rusii in tara in jurnale se spunea ca nemtii au fost criminalii. Asa au stiut si rusii pana la Perestroica, unii au aflat despre asta tot din MN.

Din cele citite atunci m-am lamurit ca Perestroica nu e calea cea mai buna pe care trebuie sa o urmeze tara noastra, acesta a fost cel mai important motiv pt care am participat la demonstratia din Piata Universitatii, pt ca mie mi-era clar ca Iliescu, ca un devotat comunist ce era, asta isi dorea cand vorbea despre "despotismul luminat".

Tot din MN am aflat despre demonstratia din Tbilisi din 9 aprilie 1989 cand manifestantii georgieni (gruzini) au fost atacati de trupele sovietice si unii dintre ei au fost ucisi, m-am mirat ca era vorba si de militieni, m-am lamurit repede ca era vorba de militieni gruzini iar manifestatia cerea ca Greorgia sa devina independenta. 

Si uite cum treptat-treptat ma apropiu de alte doua republici din aceeasi zona, Caucaz, Armenia si Azerbaidjan, republici care s-au angajat in primul razboi izbucnit pe teritoriul URSS in nii 80. Conflictul a izbucnit in 1988 si a excaladat intr-un razboi in toata regula in 1991.

Nagorno-Karabach este o enclava locuita de armeni aflata pe teritoriul Azerbadjanului. Initial a fost o Regiune Autonoma, insa armenii sustineau ca drepturile lor erau puternic ingradite. Astfel le era interzis sa urmareasca emisiunile TV din Republica Armenia. In acest conflict cred ca un rol important a jucat nu numai faptul ca era vorba de doua etnii diferite, care vorbeau limbi diferite (armenii nu aveau voie sa foloseasca limba lor in documentele oficiale) si aveau alfabete diferite, dar sunt si de religii diferite, armenii fiind crestini iar azerii mahomedani.

Zice Wikipedia: " Suddenly, and unexpectedly, on February 13, 1988, Karabakh Armenians began demonstrating in their capital, Stepanakert, in favour of unification with the Armenian republic. Six days later they were joined by mass marches in Yerevan. On February 20 the Soviet of People's Deputies in Karabakh voted 110 to 17 to request the transfer of the region to Armenia. This unprecedented action by a regional soviet brought out tens of thousands of demonstrations both in Stepanakert and Yerevan, but Moscow rejected the Armenians' demands. On February 22, 1988, the first direct confrontation of the conflict occurred as a large group of Azeris marched from Agdam against the Armenian populated town of Askeran, "wreaking destruction en route." The confrontation between the Azeris and the police near Askeran degenerated into the Askeran clash, which left two Azeris dead, one of them reportedly killed by an Azeri police officer, as well as 50 Armenian villagers, and an unknown number of Azerbaijanis and police, injured. Large numbers of refugees left Armenia and Azerbaijan as violence began against the minority populations of the respective countries.

Brusc si pe neasteptate in 13 Februarie 1988 armenii din Karabakh au inceput sa demonstreze in capitala lor, Stepanakert, in favoarea unificarii cu Republica Armenia. Sase zile mai tarziu li s-au alaturat masive manifestatii in Erevan. In 20 Februarie Sovietul din Karabakh a votat cu 110 pt si 17 contra transferararea regiunii la Armenia. Aceasta actiune fara precedent a unui soviet regional a scos in strada zeci de mii de demonstranti atat in Stepanakert cat si in Erevan, dar Moscova a respins aceasta cerere. In 22 Februarie 1988 a avut loc prima confruntare directa in acest conflict cand un mare grup de azeri a marsaluit din Agdam catre Askeran, un oras locuit de armeni, "distrugand totul in cale". Confruntarea dintre azeri si politie langa Askeran a degenerat in inclestarea din Askeran care a dus la nmoartea a doi azeri si la ranirea a 50 de armeni si un nr necunocut de azeri si politisti raniti. O multime de refugiati a parasit atat Armenia cat si Azerbadjanul din cauza violentelor contra minoritatilor din tarile respective,.

Astfel azerii din Armenia au fost deportati inafara granitei si atunci in 27 Februarie a avut loc un pogrom azer indreptat impotriva armenilor in Sumgait, aflat in Azerbadjan. In 26 Noiembrie 1991 Parlamentul RSS Azerbadjan a desfiintat Regiunea Autonoma Nagorno- Karabakh, impartind-o intre raioanele care o margineau. (Adica au facut o Reorganizare Administrativa) Dar populatia armeana a declarat independenta si infiintarea Republicii Nagorno-Karabakh care a ramas astfel sub control armean. Dupa dizolvarea URSS Consililul de Securitate al ONU a reafirmat ca Nagorno- Karabakh ramane parte a  Republicii Azerbaidjean care si-a declarat independenta. 

RNK nu e recunoscuta de nici un stat (spre deosebire de Kosovo, de ex) asa cum nici Transnistria nu e recunoscuta, si face parte tot din Republica Azerbaidjean.


Am scris acest articol pt ca cine are urechi de auzit sa auda.

Niciun comentariu: