joi, 2 iunie 2011

Giant-Experimentul Pitesti



F instructiv serialul acesta. Mi-ar placea sa fie transmis si de televiziunea noastra nationala, din pacate se pare ca aceasta s-a axat numai pe seriale istorice, urmand sa difuzeze unul care are ca tema Regatul Gaya "Kim Soo Ro-Regele de Fier"= "The Iron King" ="Suro of Geumgwan gaya"), un serial de 32 de episoade. Dar nu numai TVR-ul s-a abonat la seriale istorice sud-coreene, iata ca si NAtionalTV s-a orientat si a renuntat se pare la un nou serial indian in favoarea unei istorii adevarate sud-coreene, "Imparatul Marii"= "Emperor of the Sea", un serial de 51 de episoade, care spune povestea sclavului Jang Bogo care in secolul I ajunge Comandant militar si negustor de succes. M-am uitat la ratingul lui Kim Soo Ro, e mult in urma celui atins de Giant.

Dar sa revin la Giant. Sunt cateva secvente de campanie electorala care ar intra sub semnul Eccleziastului "Nimic nou sub soare", tinand cont de faptul ca actiunea se desfasoara cam spre sfarsitul anilor 70, inceputul anilor 80. Scena este un azil de batrani. In fata lor se afla mese pline de bucate iar unul dintre candidati intra impreuna cu stafful lui si le spune "mancati, mancati, pt ca daca ma alegeti pe mine veti avea in fiecare zi cate o asemenea masa imbelsugata". Apoi le distribuie plicuri in care sunt bani si stafful ii striga entuziasmat numele, fara ca batranii sa manifeste acelasi entuziasm, desi s-au bucurat la vederea sumelor generoase aflate in plicuri. Apoi el pleaca si imediat intra contra candidatul lui care ii sfatuieste pe batrani sa primeasca banii oponentului dar sa il voteze pe el, pt ca bla, bla, bla, indicatie primita cu aplauze de cei asezati la mese.

In realitate ambii candidati facusera pana de curand parte din KCIA, serviciul lor de informatii, unul fiind la informatii interne si celelalt la contrainformatii. Ambii se folosisera de pozitia lor pt a manevra in interes propriu informatiile primite. Iar unul din ei sigur era fiul unui colaborator cu autoritatile japoneze care au ocupat Coreea incepand cu 1910.

Dar partea cea mai instructiva este cea in care personajul principal, Lee Gangmo, este transferat, prin interventia unuia din cei amintiti mai sus, intr-un "Centru de Reeducare", in realitate un lagar de exterminare pt gangsteri si mai ales pt adversarii politici ai regimului dictatorial al lui Jehon Duhwan, care ajunsese la putere printr-o lovitura de stat in timpul careia a fost asasinat presedintele republicii.

Si, asa cum se intampla in orice dictatura, in acel lagar nu numai ca demnitatea umana era calcata in picioare de catre niste fiare cu chip de om care indeplineau functia de gardieni, dar erau folositi detinuti dispusi sa-i terorizeze pe ceilalti daca li se oferea functia de "Kapo" cum erau numiti in lagarele naziste, asa cum am citit ca s-a intamplat la noi in cadrul "Experimentului Pitesti" cand cel mai nemilos tortionar era unul dintre detinuti. In plus se incerca distrugerea oricarui sentiment de compasiune si de solidaritate umana prin pedepsirea colectiva a tuturor celor aflati intr-o anumita baraca daca unul din ei nu rezista la ordinele inumane care li se dadeau, fie de a sta ore intregi in picioare, fie de a se tara ca melcul (adica intinsi pe spate) spre dormitor sau de a trece pe un pod de odgoane extrem de instabil.

Unele din acele exercitii la care erau suspusi cei aflati in lagar le-am vazut in documentare ca se folosesc pt antrenarea trupelor mai mult sau mai putin speciale, diferenta era ca pe corpurile detinutilor ploua cu bastoane de cauciuc. Pe vremuri "Colina" in care a jucat Sean Connery sau "Ofiter si Gentleman" mi se parea ca au scene f dure, cele din acest film cred ca le intrec. Mult timp am refuzat sa ma mai uit la filme de actiune americane pt ca sunt prea dure, de o violenta de multe ori gratuita, in acest serial violenta are un scop bine definit, in cazul eroului nostru scopul e cat se poate de concret, de a fi eliminat fizic pt a se pune mana pe niste terenuri f importante pt dezvoltari imobiliare, niste adevarate mine de aur.

Asa cum am mai spus, in mod continuu dorinta de putere se implateste intrinsec cu coruptia. Unul din bancheri spune la un moment dat ca setea de bani te face sa rapesti altora proprietatea pt a face rost de bani si odata ce ai bani iti doresti sa faci si mai multi bani. Bancherul insa se tinuse pana atunci in mod prudent si intelept departe de politica, s-a hotarat insa sa sustina un candidat din partea partidului aflat la putere (se pare ca opozitia nu conta) si nu pe cel independent pt ca ceea ce il interesea e sa aiba certitudinea ca acel candidat va castiga alegerile (intrand se pare in joc si relatiile vaste ale bancherului) pt ca "un lender (cel care imprumuta bani altora) care nu are certitudinea ca isi va recupera banii nu are ce cauta in acest domeniu".

Serialul are si povesti de dragoste, ba chiar si omniprezenta scena in care barbatul insfaca fata de mana si o taraste dupa el fara sa-i pese de protestele ei. Exista si un cantec sfasietor de frumos care incepe cu "Loving you" si continua in coreeana, dar si bluesuri, destul de multe. Ce mai, prefer acest serial oricarui serial holywoodian, desi foloseste pe undeva si retete americane.

Iar acum o sa fac o mica incursiune in istoria recenta a Coreei de Sud, necesara pt ca in serial apar diverse scene de demonstratii si represiuni. Prima dintre aceste demonstratii se pare ca se peterece in 19960, cand regimul autocratic al lui Lee Seung Man a fost indepartat datorita unor demonstratii masive ale studentilor. Interesanta a fost viziunea regizorala prin care se face trecerea de la descrierea vietii protagonistilor in adolescenta la cea din perioada adulta printr-o scena in care Gangmo copil o ia de mana pe Jeongyeon ca s-o salveze de scutieri si in secventa imediat urmatoare aceiasi eroi fug de la o alta demonstratie, fiind de data asta adulti.

In 16 Mai 1961 a avut loc o lovitura de stat militara. Ei au abolit constitutia existenta si au instituit legea martiala care a functionat timp de un an de dictatura militara, pana cand s-a adoptat prin referendum o noua constitutie care a stipulat existenta unui presedinte si a unui parlament unicameral. Prin acesta constitutie presedintele nu putea sa aiba mai mult de doua mandate. Dar in 7 august 1969 partidul de guvernamant a propus ca presedintele sa aiba dreptul la trei mandate. Acesta lege a fost adoptata intr-o noapte intr-o sedinta in care au participat numai legiuitorii din partidul aflat la putere si a fost aprobata printr-un referendum in 17 Octombrie. Opozitia nici nu a stiut de acesta sedinta.

In Octombrie 1972 presedintele Park Jeong Hee a proclamat legea martiala, a interzis partidele politice si activitatile politice, iar Comitetul de  Urgenta care a inlocuit parlamentul a modificat Constitutia anuland drepturile de baza. S-a format o Conferinta nationala pt unificare care avea dreptul de a alege presedintele si a numi o treime dintre parlamentari. Presedintele avea dreptul sa numeasca sau sa demita toti judecatorii si pe Presedintele Curtii Supreme. PJH a "domnit" 18 ani. In serial si in alte surse se spune ca a fost asasinat, in Democratization in Korea and Its Influence on the Constitution se spune numai ca a murit fiind urmat la conducerea tarii de generalul Jeon Doo-Hwan care a dat o lovitura de stat in 12 Decembrie 1979. El a declarat legea martiala in Mai 1980 si a instituit National Emergency Countermeasure Committee.

De remarcat treaducerea exceptionala in engleza de pe Drama Crazy, unde vad eu serialul, traducatorii avand grija sa puna si note explicative pt cei nefamiliarizati cu istoria sau cultura coreeana.

Urmasul lui, Ro Dae Woo, fost coleg de scoala cu JDH si ministru in timpul cand dictatorul a fost la putere s-a distantat de politica dictatoriala si in 29 Iunie 1987 a fost de acord cu cererile opozitiei de a face reforme politice, intre ele aflandu-se si cererea ca presedintele sa fie ales prin vot direct. El a devenit presedinte dupa alegerile din Decembrie 1987 si a organizat Jocurile Olimpice de la Seul din 1988. In timpul ceremoniei de deschidere am fost impresionata de excelenta sincronizare a sportivilor care au facut demonstratii de arta martiala, ulterior am aflat ca in armata sud-coreeana e obligatoriu sa se studieze arte martiale, in special Tae Kwan Do (se citeste te kon do).

RDW a stabilit relatii diplomatice in 1989 cu Ungaria si Polonia, urmate de legaturi diplomatice cu Yugoslavia, Romania, Czechoslovakia, Bulgaria, and Mongolia in 1990. In 26 August 1996 JDW a fost condamnat la moarte si RDW la peste 22 ani de inchisoare, pedeapsa reducandu-se la inchisoare pe viata pt JDW si 17 ani pt RDW pt lovitura de stat din 1979. Un alt complet de judecata a decis confiscarea 631 milioane $ insusiti ilegal de cei doi fosti presedinti. Un alt capat de acuzare a fost masacrul a cel putin 240 de persoane in timpul demonstratiilor prodemocratice din Kwangju din 18 Mai 1980. Procurorii au declarat ca numai RDW ar fi primit ca mita 650 milioane $ ca un fel de "Fond National de Dezvoltare", despre care se face pomenire in Giant ca ar fi existat inca dinainte de lovitura de stat, ba chiar un registru care ar fi continut numele celor care au sifonat bani din acest fond este o piesa principala in scenariul catorva episoade din serial.

In ianuarie 2010 un cunoscut actor si cantaret sud-coreean, Kim Hyun Joong s-a aflat in centrul unui mare scandal pt ca ar fi participat la aniversarea zilei de nastere a fostului dictator JDW (implinea 80 de ani) , ba chiar ar fi stat la coada ca sa-i stranga mana.

In Wikipedia o pagina este dedicata presedintilor Coreei de Sud, am copiat toata lista incepand cu perioada in care se petrece actiunea din serial pana la zi. Park Chung Hee, care era prim ministru,  a indeplinit functia de presedinte inca din martie 1962

Presidents of the Second Republic
2nd 4th Yun Bo-seon4
(Yun Boseon)
윤보선 / 尹潽善
Yun Bo-seon.jpg August 13, 1960 March 22, 1962 Democratic

New Democratic
 Presidents of the Third Republic
3rd 5th Park Chung-hee
(Bak Jeonghui)
박정희 / 朴正熙
President Park.PNG December 17, 1963 July 1, 1967 Democratic Republican
6th July 1, 1967 July 1, 1971
7th July 1, 1971 December 26, 1972
Presidents of the Fourth Republic
3rd 8th Park Chung-hee
(Bak Jeonghui)
박정희 / 朴正熙
President Park.PNG December 27, 1972 December 26, 1978 Democratic Republican
9th December 27, 1978 October 26, 1979
During this interval, Prime Minister Choi Kyu-hah (최규하), was the Acting President.
4th 10th Choi Kyu-hah
(Choe Gyuha)
최규하 / 崔圭夏
Choi Kyu Hah.png December 8, 1979 August 16, 1980 Independent
During this interval, Prime Minister Park Choong-hoon (박충훈), was the Acting President.
5th 11th Chun Doo-hwan
(Jeon Duhwan)
전두환 / 全斗煥
Chun Doo-hwan.png September 1, 1980 March 2, 1981 Democratic Republican
Presidents of the Fifth Republic
5th 12th Chun Doo-hwan
(Jeon Duhwan)
전두환 / 全斗煥
Chun Doo-hwan.png March 3, 1981 February 24, 1988 Democratic Republican
Presidents of the Sixth Republic
6th 13th Roh Tae-woo
(No Taeu)
노태우 / 盧泰愚
Roh Tae-woo - cropped, 1989-Mar-13.jpg February 25, 1988 February 24, 1993 Democratic Justice

Democratic Liberal
7th 14th Kim Young-sam
(Gim Yeongsam)
김영삼 / 金泳三
KimYoungSam.jpg February 25, 1993 February 24, 1998 Democratic Liberal

New Korea

Grand National
8th 15th Kim Dae-jung
(Gim Daejung)
김대중 / 金大中
Kim Dae-jung (Cropped).png February 25, 1998 February 24, 2003 National Congress for New Politics

New Millennium Democratic
9th 16th Roh Moo-hyun
(No Muhyeon)
노무현 / 盧武鉉
Roh Moo-hyun 3.jpg February 25, 2003 March 12, 2004 New Millennium Democratic

Open Uri (Our Open)
During this interval, Prime Minister Goh Kun (고건) was the Acting President.
9th 16th Roh Moo-hyun
(No Muhyeon)
노무현 / 盧武鉉
Roh Moo-hyun 3.jpg May 14, 2004 February 24, 2008 Open Uri (Our Open)

United New Democratic

United Democratic
10th 17th Lee Myung-bak
(I Myeongbak)
이명박 / 李明博
Lee Myung-bak cropped Sebastián Piñera - Lee Myung-bak.jpg February 25, 2008 Incumbent
(Term expires February 25, 2013)
Grand National

4 comentarii:

sara spunea...

pacat ca nu am sa il vad.De la un timp am inceput sa ma uit doar la filme si nu seriale.Ori ca vine vacanta si nu mai am rabdare,ori din alte motive,cert este ca am inceput sa ma plictisesc.As vrea totusi sa il vizionez pentru ca actiunea pare interesanta

Viorica spunea...

Desi e f lung (are 60 de episoade) nu cred ca o sa te plictiseasca. Pe mine m-a captivat. Este interesant si instructiv. Iar copiii din primele episoade sunt teribil de talentati, parca mai talentati decat multi actori adulti coreeni.

Magda spunea...

Multumesc , Vio, pentru posibilitatea de a citi lucruri noi pentru mine. Serialul l-am vazut si cred ca am sa-l revad in vacanta.Ce ma interesa pe mine era sa aflu ce politica se face acum la ei si, mai ales, cum vad oamenii aceste lucruri, care este parerea lor. Am citi niste impresii ale unui (ai sa razi!), capitan de nava care a trait ceva timp in Coreea si spunea ca acolo "ESTE UN FEL DE COMUNISM MASCAT".Oricum este important ca pot sa-si spuna parerea despre anumite parti din istoria lor.Si in "City hunter " se ating niste puncte sensibile. Dar , pentru documentare , eu prefer sa citesc din ziarele lor atat cat pot gasi.Acum cat de liberi sunt este de discutat pentru ca am inceput sa inteleg ca au si ei o coruptie de tip "la famiglia" cu "chaebol-urile " lor si cu increngatura de rude care conduc marile corporatii.Multumesc!

Viorica spunea...

Nu stiu exact cat de mult comunism poate fi intr-o tara capitalista atat de dezvoltata dar ce se intelege f bine din filmele lor istorice (iar eu am subliniat asta nu numai odata in comentariile mele) este ca scenariile au o puternica tenta de stanga, insistand f mult pe rolul oamenilor din popor, prezentati intotdeauna ca f talentati, onesti si devotati, spre deosebire de cei bogati care se dedau la tot felul de intrigi si sunt corupti pana in maduva oaselor. Iar in serialele moderne, fiind o asa mare discrepanta intre modul de viata al celor cu mijloace materiale mai modeste si al celor f bogati, diferenta care este ilustrata cu multa pregnanta in Boys Over Flowers, e normal sa existe o dorinta de egalitarism, de anihilare a prapastiei dintre cele doua clase sociale, adica exact viziunea comunista.