joi, 27 august 2009

Trei scrisori deschise Partea III

A treia scrisoare deschisa o voi publica in partea IV-a pt ca, asa cum obisnuiesc, am verificat pe blogul presupusei autoare daca exista scrisoarea (mai ales ca m-a intrigat ca in emailul primit erau date atat de personale incat nu aveau ce cauta intr-un mesaj in lant) si am aflat ca aceasta scrisoare in lant i-a fost atribuita (ba mai mult, a primit-o si ea prin email) probabil din nestiinta sau eroare. In loc de scrisoarea deschisa o sa-mi permit sa copiez niste sfaturi pe care le da, pt ca si eu am intalnit problemele pe care le semnaleaza ea in legatura cu emailurile.

Am sa mai spun doar ca eu chiar n-am nevoie de aceste sfaturi, pt ca am grija sa fiu prudenta cand trimit sau primesc emailuri, ba mai mult, am incercat sa dau eu insami asemenea sfaturi celor ce-mi trimit mesaje in lant dar m-am lovit de iritarea si chiar supararea lor.

Mare atentie: Acest mesaj contine cateva sfaturi utile, referitoare la folosirea emailului. Este benefic pentru voi si pentru toti ceilalti. Va rog, gasiti-va cateva minute pentru a-l citi. Este important.

Ce este un SPAM?
Este un mesaj publicitar sau ceva de genul DEVENITI milionar in timp ce dormiti. Prin definitie, este un mesaj NESOLICITAT.

Cum au aflat adresa voastra?
Cel mai des, se fura adresele din mesajele care se trimit masiv, ca de exemplu, bancuri, informatii politice, etc., si care, la randul lor, sunt retrimise CU TOATA LISTA DE ADRESE DE EMAIL VIZIBILA. Dupa care, culmea, listele respective se vind sau se negociaza cu alti spammeri (autori si manipulatori de spam).

Ce-i de facut pentru a evita spamul?
De fiecare data cand trimiteti un email la mai mult de 1 (un)destinatar, si nu este necesar ca acestia sa-si vada reciproc adresele, ca de ex. un banc, folositi modul BCC (Blind Carbon Copy).
Deci nu completati adresele la TO: ci la BCC:, asa cum am facut si eu in acest mesaj.
Modul BCC face ca lista destinatarilor SA NU APARA in continutul mesajului.

FOLOSITI MODUL BCC!

Atunci cand dati un FORWARD (redirectionare) pe un mesaj, dedicati doar cateva secunde pentru A STERGE TOATE ADRESELE ce provin din emailul anterior. Daca persoana care a scris articolul are si semnatura electronica, pe linga semnatura din articol, puteti s-o intrebati daca doreste sa ii fie trimisa semnatura electronica. In plus, cand trimiteti FORWARD, sa nu trimiteti vechiul mesaj ca atasament, pentru ca acestea sunt adevarate pericole. Oricum, daca primesc un mesaj ce contine in atasament un alt mesaj, in mod sigur eu nu-l deschid. Cel mai bine este sa copiati exact continutul text ce vreti sa-l trimiteti (evitand sa copiati si listele uriase de adrese de mail ce apar in mesaj) si scrieti un nou mesaj, curat.

CAT SE POATE DE SIMPLU!

Ce sunt acele emailuri de genul: Salvati saraca fetita bolnava de cancer?Ei bine, toate, TOATE aceste emailuri care va cer sa faceti unFORWARD (redirectionare) sunt O MINCIUNA! Stergeti-le!

Atentie: unele dintre ele sunt virusate sau contin alte surprize nedorite. NICIO COMPANIE (ca MICROSOFT, de exemplu) nu doneaza bani pentru redirectionarea acestor mesaje. NICIODATA SI NIMENI nu o face!

Si virusii?
Nu trimiteti si nu deschideti (executati) fisiere .exe sau .doc, decat daca sunteti siguri ca provin dintr-o sursa de incredere.Acestea sunt modurile tipice de infectare cu virus. Nu este suficient sa aveti un antivirus instalat, pentru ca antivirusii INTOTDEAUNA sunt ramasi in urma. Iar intr-o campanie de spam, virusii se multiplica intr-o zi cu milioanele, iar antivirusii de-abia daca incep sa-i detecteze in cateva zile, saptamini sau chiar mai mult.

Si ce se intimpla cu linkul REMOVE dintr-un spam?
ESTE DE ASEMENEA O MINCIUNA! Adica, atunci cand vi se trimite un spam (email nesolicitat) si vi se spune ca, daca vreti sa fiti eliminat de pe lista, sa raspundeti cu REMOVE, este numai pentru a verifica, din lista, care emailuri sunt reale si valabile. Raspunzindu-le, in mod automat si indirect nu faceti altceva decat sa le confirmati ca adresa voastra este reala, iar ei nu numai ca va trimit spam in continuare, ba chiar vind adresa voastra de email altor spammeri. NICIODATA sa nu raspundeti, NICIODATA!

Ce altceva pot sa mai fac?
De fiecare data cand primiti un spam, puteti da un FORWARD (redirectionare) catre adresa abuse a acelui domeniu. De exemplu, daca primiti un spam de la niceprice@shopping.com, retrimiteti-l la abuse@shopping.com sau la postmaster@shopping.com. Acolo se vor ocupa ei de masurile ce trebuie luate contra spammerilor. Asta numai in cazul in care nu este vorba de un server pirat, deci mai bine nu trimiteti nimic.

NICIODATA sa nu cumparati nimic de la cei care va trimit spam!

Stimati prieteni, alta gogoasa a Internetului:

Povestea emailurilor in lant.
Nu exista nicio fetita care moare de cancer, numita Amy Bruce, iar daca ar exista, fundatia Make-a-Wish NU va dona nimic, nimanui.Acest gen de emailuri este usor de verificat, intrand pe site-ul fundatiei si cautind detaliile. Daca ar fi adevarat, fiti siguri ca Amy s-ar afla pe site, cu o fotografie a ei, si cu alte date. Intrati pe http://www.wish.org/home/frame_chainletters.htm, unde se trateaza in particular chiar acest gen de email in lant. Nici Yahoo! nu plateste nici un cent pentru a ajuta pe cineva retrimitand mesaje. Sa fiti siguri de asta!

Daca esti administrator de email, viziteaza, te rog, webul urmator, pentru a afla mai multe despre cum se combate spamul: http://spam.abuse.net/

Daca vei trimite acest mesaj si altor persoane, nu uita sa-l trimiti cu BCC (copie oculta). De asemenea, sterge adresa expeditorului, caci daca nu o faci, aceasta va ramane inscrisa in corpul mesajului. CEL MAI EFICIENT LOG-OFF…Daca ai permisiunea de a da mai departe adresa celorlalte persoane, fa-o insa doar asa. Pentru a nu comite din nou aceste erori, si pentru ca Internetul si casutanoastra electronica sa fie mai curate.Emailurile in lant sunt instrumente folosite de catre webmasterii paginilor porno, ale companiilor care vand orice, ale cazinourilor online, ale agentiilor de castiguri rapide, intr-un cuvant, firme care negociaza si vand liste de adrese email, precum si altele care se folosesc de spam pentru a exista.

Scopul anunturilor in lant este de a se (re)trimite ceva de genul:
Ajutor pentru un copil bolnav.

Cum ca Ericsson/Nokia/Motorola fac cadou telefoane celulare. Virus nou: nu-l deschide! (se numesc alarme false, sau hoaxes). Bill Gates face cadou 5000$ si o calatorie la Disney World daca…Despre tipul care s-a trezit dimineata in sant, fara un rinichi. Benzinarii care explodeaza din cauza celularelor.
Ace de seringa infectate cu SIDA in cinematografe.
Atacurile din parkingurile marilor centre comerciale.
Vei avea mare noroc, cu cat trimiti mai repede si la mai multe persoane acest mail.
Retrimite-l la cat mai multi, si de asemeni celui/celei care ti l-atrimis tie, ca sa-i arati cat de mult il/o iubesti. …si multe altele care, in mod normal, apeleaza la sentimentele voastre umanitare, sau la dorintade a vi se implini visurile, la speranta voastra ca, trimitind mai multe cópii veti avea mai mult noroc in viata, la frica voastra ca anumite fapte (ca cele descrise in acele mesaje) vi s-ar putea intampla voua sau celor apropiati, la dorinta voastra de a trimite stiri interesante sau glume prietenilor vostri, etc., etc., etc… pentru ca, mai apoi, chiar aceste emailuri sa ajunga din nou la spammeri, imbogatite cu sute si sute de adrese de email, vizibile. Intre ele, ale voastre si a mea…

Iata de ce, la putin timp, vom fi inceput sa primim spamuri, al caror expeditor este, de exemplu, 9022ux5mz@wangabanga50245.com, sau oricare altul, oferindu-ne servicii sau produse de care nu avem nevoie.

Hackerii pot introduce prin email in calculatorul nostru celebrele programe Netbus sau Back Orifice, obtinand astfel controlul asupra PC-ului nostru, cu efecte profund maligne. Iar noi, fara sa stim, le retrimitem prietenilor nostri…
Exista trei solutii de a opri aceste atacuri…

Cele trei solutii:

Nu dati FORWARD (redirectionare) pe NICIUN FEL DE EMAIL IN LANT. Este cea mai buna forma de a va proteja prietenii. Intrebati pers daca doresc sa le fie trimisa adresa si semnatura.

Daca totusi vreti neaparat sa dati FORWARD, cel putin trimiteti emailul cu adresele destinatarilor scrise in modul BCC (Blind Carbon Copy, copie oculta), si NU in TO (catre).

Scriind adresele destinatarilor in BCC, cei care primesc lantul nu vor putea citi adresele celorlalte persoane carora le-ati mai trimis emailul, iar astfel se franeaza oarecum spamul.

Atunci cand veti retrimite un email cu FORWARD, stergeti mai intai din noul email adresele posibililor expeditori anteriori. (doar in cazul in care o persoana are scris un articol si impreuna cu el are si semnatura electronica lasati-i si semnatura daca doreste. Intreaba persoana daca doreste sa ii trimiti datele de contact.). Altfel spus, nu lasatiscrisa in email nicio alta adresa, a nimanui, cu exceptia propriei voastreadrese. Cel putin, nu vom darui asa de usor spammerilor, adresele rudelor si prietenilor nostri.

Acest mesaj este distribuit pe intreaga retea de Internet, si continua sa se distribuie, in beneficiul tuturor.

Raspandeste-l si tu, dar cu adresele scrise in BCC!

Modul BCC se gaseste in orice program de trimitere a mailurilor, dar trebuie activat. La yahoo se afla deasupra lui TO, si scrie ADD BCC. Apasati pe acest anunt si se deschide fereastra pentru BCC.

Sa luptam pentru un Internet mai curat!
Mesaj primit de la specialistii de pe internet.
Nota: puteti trimite cu To sau CC cind persoanele se cunosc intre ele si cind corespondeaza.
Cris A L

2 comentarii:

disa spunea...

Viorica, chiar ca mi-ai deschis ochii. O sa recitesc cu mare atentie, de mai multe ori, aceste recomandari, deoarece eu nu stiam de ce mereu mi se viruseaza calculatorul.
O zi plina de binecuvantari sa ai!

Viorica spunea...

Nici nu-ti inchipui cat ma bucur ca ti-am fost de ajutor (ar trebui sa-i multumesti celei de la care am preluat sfaturile) mai ales ca f multe din aceste mesaje aparent pline de bunavointa si de sfaturi bine intentionate dar cu consecinte cat se poate de rele au subiect religios.