luni, 28 ianuarie 2013

Campionatul European de Patinaj Artistic 2013--Baieti-Programul Liber

Ca de obicei si de data asta adrenalina a fost cat cuprinde in timpul acestei probe.  Primul sportiv pe care l-am urmarit, ascultand comentariile Alinei  Alexoi si ale lui Marisu Negrea, care se inteleg f bine in timpul transmisiilor, a fost reprezentantul nostru, Zoltan KELEMEN Din pacate nici chiar el nu a fost multumit de felul in care a evoluat, juriul nici atat, a avut multe depunctari, eu am observat numai cateva, mai vizibile, cum ar fi acel triplu Salkow la care s-a rasturnat la aterizare si a mai pus si mana jos. 

Mi-a placut in schimb programul campionului german Peter LIEBERS cu sariturile lui ianlte, bine executate si deci cu aterizari de toata frumusetea. Nu a fost chiar perfect dar placut de urmarit. MN ne-a spus ca a participat in 2008 la o gala demonstrativa tinuta in Piata Mare din Sibiu.

Mi-a placut deasemenea secventa de pasi a israelianului Alexei BYCHENKO a carui alura mi s-a parut ca seamana cu Johny Weir. Eu mi-am notat cu minutie fiecare element pe care l-au executat sportivii, dar nu cred ca e cazul sa fac o dare de seama amanuntita, datele acestea le gasiti in foaia de arbitraj, cu conditia sa o puteti descifra, eu am reusit asta dupa o indelunga experienta de urmarit campionate.

In schimb debutantul ucrainean Yakov GODOROZHA nu mi s-a mai parut tot atat de bun la pasi, si clasarea lui a divedit ca intr-adevar nu m-am inselat in aprecieri.

Spaniolul Javier RAYA e departe ca valoare de compatriotul sau, totusi promite sa avanseze in viitor, mai ales ca Spania va avea oportunitatea sa trimita trei patiantori in viitor la campionate, si prestatia sa a dovedit ca nu e un accident faptul ca un spaniol obtine rezultate atat de bune.

Tomas VERNER a reusit sa ma umple de nervi. E adevarat ca din anul in care a devenit campion tot la Zagreb steaua lui a inceput sa coboare, dar un program atat de prost din pdv tehnic parca nu a "reusit" niciodata. Parca nici  Bachini la programul scurt nu a gresit atat, nu mai vorbesc de Brezina in zilele lui proaste. Si desi gresea intr-una, intr-una zambea...E adevarat ca e un bun showman, si secventa de pasi a demonstrat-o, dar pana si la gala se mai fac unele sarituri reusite. MN chiar a comentat ca e pacat de ceilalti patinatori care au avut sarituri reusite (la programul scurt si nu s-au calificat)

In schimb Alexander MAJOROV si-a mentinut forma de la programul scurt si ne-a incantat cu un program de inspiratie orientala, cu un costum frumos negru cu o gluga aurie pe care si-a tras-o pe cap la final. MN stia deja programul si l-a revazut cu evidenta placere. Publicul a ajutat si el aplaudand. AA a comentat ca se simte scoala rusa de patinaj si inclin sa ii dai dreptate, cum i-a dat si MN. Programul a fost frumusel, asa am notat eu in timpul concursului. Am fost din nou placut surprinsa.

Si austriacul Viktor PFEIFER a fost o surpriza placuta, desi nu de nivelul lui AM, el a avut pasi cam lenti dupa gustul meu, a avut insa triplul Lutz cu mana sus si a patinat linistit, elegant, parca plutea, fiind ajutat si de aplauzele din sala. MN a comentat ca mai reusea cate o cvadrupla la antrenamente dar a facut bine ca a fost prudent si nu a incercat-o in concurs, in plus el nu stapaneste triplul Axel, in schimb a impachetat bine elementele. AA a remarcat ca a progresat enorm la partea tehnica. 

Un program f frumos din pdv artistic, asa cum ne-a obisnuit de atatia ani scoala franceza a avut Chafik BESSEGHIER Desi muzica aleasa a fost "din bucati" Freestyler by Boom Funk, Paris - Texas, Nuttin' But Stringz, de data asta nu m-a deranjat pt ca interpretarea lui a fost f buna, una dintre secventele lui de pasi fiind gen Yagudin, iar dupa parerea mea nimeni nu a fost atat de bun ca AY la acest element. Din pacate din pdv tehnic nu a mai fost tot de bun, dar spectatorii au apreciat f mult partea spectaculoasa a programului si au aplaudat. Mi-a placut cum s-a exprimat MN "unul din cei trei muschetari francezi"

Aproape toti sportivii au avut costume negre decorate in asa fel incat sa arate cat mai adecvate cu muzica, estonianul Viktor ROMANENKOV care a ales muzica  din filmul Prince of Egypt (soundtrack) by Hans Zimmer a avut un costum adecvat, care mi-a reamintit de filmul Faraonul al lui Jerzy Kawalerowicz. Din pacate am avut de admirat numai costumul pt ca programul sau a fost destul de deficitar, de ex la triplu Lutz a cazut in genunchi, totusi mi-a placut scventa de pasi, in timpul careia sublinia fiecare accent al muzicii.

N-as sti sa spun exact de ce, dar in timpul evolutiei lui Kim LUCINE am cascat aproape non-stop, incat nu m-am mirat cand la sfarsitul programului un operator a surprins o spectatoare care a cascat indelung, fara sa schiteze cel mai mic gest de a-si acoperi gura cu mana. AA a si comentat " a adormit spectatorii" semn ca nici ei nu i s-a parut un program entuziasmant. Avand in vedere cat mi-a placut la programul scurt de data asta a facut neasteptat de multe greseli.

Ce a fost surprinzator la Maxim KOVTUN a fost numarul mare de combinatii executate, cand regulamentul spune clar ca nu are voie decat trei. Cica el ar fi anuntat inainte de start ca va face 4, una dintre ele i-a fost anulata, daca se oprea la triplu Salkow ar fi acumulat mai multe puncte. El a reusit si doua cvadruple, una din ele in combinatie cu dublu Touloupe. Deci Federatia rusa s-a orientat bine in ce il priveste, tinand cont de faptul ca Pliushcenko s-a retras dupa programul scurt, cum era si de asteptat. Tarasova era in culmea fericirii, de parca MK ar fi iesit campion. El a patinat pe muzica din filmul Casablanca (soundtrack) by Max Steiner, MN ne-a spus ca in 1999 (apoi a tot corectat pana a ajuns la 1990, apoi intr-un final a exclamat 1993, Praga, Google a dat acelasi rezultat acum, cand m-am decis sa caut si eu) Kurt Browning a patinat pe aceeasi muzica.

"Gladiatorul" Brian JOUBERT a inceput f bine programul cu un cvadruplu si triplu Axel perfecte, dar a gresit combinatia si m-am temut ca va claca, asa cum i s-a mai intamplat, oricum cred ca programul f bun al rusului a avut ceva influienta asupra evolutiei sale, si asta s-a vazut si cand a facut un simplu Axel si s-a limitat la o singura combinatie incat partea tehnica, la care el a fost intotdeauna mai bun, a avut de suferit, in schimb de data asta partea artistica a fost mult mai apreciata de arbitri, pentru prima data in viata lui. Intre timp MN muncea ca sa-si aduca aminte in ce an a patinat Kurt Browning pe muzica din Casablanca. 

Cealalta speranta a Rusiei, Sergei VORONOV a inceput si el in forta, cu un cvadruplu Toulope, dar la un moment dat parea ca si-a pierdut suflul, dar ulterior si-a revenit, insa, in ciuda aplauzelor din public programul lui nu a fost destul de convingator astfel incat AM l-a intrecut. 

Ei, si a intrat tanarul si f simpaticul spaniol Javier FERNANDEZ. Mie mi-a fost teama ca nu rezista psihic la presiunea concursului, dar a rezistat, si inca f bine. A inceput cu un cvadruplu Touloupe superb, urmat de un cvadruplu Salkow in combinatie cu un triplu Touloupe, a facut si un triplu Axel de kinograma, pirueta excelenta, pasii au aratat cat de bun showman este, si, ca traznetul din cer pt orice alt rival la titlu a urmat o a treia cvadrupla, Salkow. Am exclamat WOW, la combinatia de triplu Lutz cu dublu Touloupe, elementele de legatura au fost de vis, a mai facut un Ridberger perfect, o a treia combinatie mai putin apreciata de arbitri, dublu Flip, simplu Ridberger, triplu Salkow, o pirueta de nivel 4, alta secventa de pasi la care eu am exclamat OLE, OLE, OLE! si la final inca o pirueta de nivel 4. Publicul spaniol era in delir, spectatoarele spaniole plangeau de bucurie. Am notat atunci "Nu stiu ce ar putea sa faca Amodio sa il intreaca", asta inainte de a vedea notele, 96,65 la tehnic si 89, 42 la componente. MN a comentat ca e aproape de recordul mondial, eu i-am recomandat sa il intrebe pe Patrick Chan care a obtinut nu doar odata peste 90 de puncte la partea artistica. Am uitat sa spun pe ce muzica a patinat: Medley Charlie Chaplin si prin interpretarea sa a redat caracterul cunoscutului om de cinema.

"Incoruptibilul" si frumosul Michal BREZINA  mi-a dat ceva emotii, eu stiind ca e in stare sa clacheze. Nici nu stiam prea bine cu  cine sa tin, cu el sau cu Brian Joubert. Mai ales cand am vazut ca a cazut la cvadruplu Salkow. Dar dragul de el nu s-a descurajat ci a continuat cu un triplu Axel cum stie el sa faca, apoi a mai facut un cvadruplu Salkow, reusit de data asta, si a continuat sa isi vada de treaba, nu chiar asa de perfect ca JF, dar ffff bine, in aplauzele meritate ale publicului. Am vazut ca a fost usor depunctat la triplu Lutz si la combinatia de triplu Salkow, dublu Touloupe dar a fost singurul patinator de pana atunci cu o secventa de pasi de nivel 4, si celelalte elemente au fost la mare inaltime incat am sperat sa fie el pe podium. Mi-a placut cum a multumit publicului, obosit dar fericit. As fi fost trista daca nu lua medalie din cauza componentelor. Intr-adevar a avut ceva mai mult la tehnic, 84,02 fata de 80,66.  Intre timp AA s-a documentat si ne-a anuntat ca JF a obtinut la doilea punctaj mondial dupa PC. Me smart, mi-am zis dar mi-am amintit acum ca si Daisuke Takahashi a avut intr-un concurs, cred ca de GP in Japonia, mai mult de 90 de puncte la artistic.  Cand MB a vazut ce note a luat nu numai ca a fost f fericit, dar a si facut semne publicului sa il ovationeze. Simpatic e!

N-as fi vrut sa fiu in pielea lui Florent AMODIO dupa asemenea programe. Dar si-a tinut firea si a facut si el doua cvadruple Salkow, pasii au fost potriviti cu temperamentul sau, insa "doar" de nivel 3, ce mai, a fost, din pdv tehnic, mult in urma lui MB. In schimb componentele sale au fost cotate mult mai bine, dar la programul liber s-a clasat pe locul 3, dar avand in vedere programul scurt, a obtinut medalia de argint.

Men - Free Skating

Pl.  NameNationTSS
=
TES
+
 PCS
+
SSTRPECHINDed.
-
StN.
1Javier FERNANDEZESP186.0796.65 89.428.828.649.079.049.140.00#21
2Michal BREZINACZE163.6884.02 80.668.117.798.188.078.181.00#22
3Florent AMODIOFRA160.7177.65 83.068.438.008.328.328.460.00#23
4Maxim KOVTUNRUS152.1179.89 72.227.366.827.437.257.250.00#18
5Brian JOUBERTFRA148.5468.18 80.368.047.578.328.008.250.00#19
6Alexander MAJOROVSWE137.5972.89 64.706.646.076.716.366.570.00#13
7Sergei VORONOVRUS131.8059.22 72.587.437.007.147.367.360.00#20
8Peter LIEBERSGER131.2968.99 62.306.326.006.366.186.290.00#8
9Viktor PFEIFERAUT127.4361.21 66.226.716.296.756.546.820.00#14
10Chafik BESSEGHIERFRA122.7459.24 63.506.396.046.436.466.430.00#15
11Javier RAYAESP115.3757.21 58.165.935.755.795.825.790.00#11
12Alexei BYCHENKOISR114.7060.72 53.985.465.185.435.465.460.00#9
13Maciej CIEPLUCHAPOL114.4560.09 55.365.615.325.615.505.641.00#4
14Yakov GODOROZHAUKR112.8559.99 52.865.505.075.365.255.250.00#10
15Pavel IGNATENKOBLR112.8061.94 50.865.434.895.295.004.820.00#6
16Kim LUCINEMON112.3453.84 58.505.865.645.865.935.960.00#17
17Stephane WALKERSUI112.1861.90 51.285.324.965.115.185.071.00#5
18Zoltan KELEMENROU109.8955.53 54.365.545.145.395.545.570.00#7
19Tomas VERNERCZE108.4236.94 71.487.467.216.687.327.070.00#12
20Viktor ROMANENKOVEST108.3254.68 55.645.865.395.465.685.432.00#16
21Justus STRIDDEN106.9455.48 52.465.184.865.295.365.541.00#2
22Manol ATANASSOVBUL79.6337.55 43.084.614.114.184.434.211.00#1
WDPavel KASKACZE          #3

Rezulltate finale

FPl.NameNationPointsSPFS
1Javier FERNANDEZ

ESP
274.8721
2Florent AMODIO

FRA
250.5313
3Michal BREZINA

CZE
243.5242
4Brian JOUBERT

FRA
232.4735
5Maxim KOVTUN

RUS
226.5774
6Alexander MAJOROV

SWE
211.8886
7Sergei VORONOV

RUS
210.1857
8Viktor PFEIFER

AUT
194.77109
9Chafik BESSEGHIER

FRA
189.671110
10Peter LIEBERS

GER
187.96178
11Tomas VERNER

CZE
177.41919
12Kim LUCINE

MON
175.611216
13Pavel IGNATENKO

BLR
171.181415
14Alexei BYCHENKO

ISR
171.121812
15Yakov GODOROZHA

UKR
170.291514
16Javier RAYA

ESP
169.581911
17Viktor ROMANENKOV

EST
167.981320
18Zoltan KELEMEN

ROU
167.331618
19Maciej CIEPLUCHA

POL
167.292313
20Stephane WALKER

SUI
163.112417
21Justus STRID

DEN
160.082221
22Manol ATANASSOV

BUL
133.212122
WDPavel KASKA

CZE
 20
24Paolo BACCHINI

ITA
FNR25
25Valtter VIRTANEN

FIN
FNR26
26Harry MATTICK

GBR
FNR27
27Saulius AMBRULEVICIUS

LTU
FNR28
28Ali DEMIRBOGA

TUR
FNR29
29Paul Bonifacio PARKINSON

ITA
FNR30
WDEvgeni PLUSHENKO

RUS
 6

Fotografiile sunt de pe albumul de pe  face book ISU European Figure Skating

 Javier FERNANDEZ
 Florent AMODIO
 Michal BREZINA
 Brian JOUBERT

Un comentariu:

Anonim spunea...

Mi s-a parut o editie foarte reusita a acestor Europene, iar proba masculina a fost cireasa de pe tort. Javier a fost fantastic, m-am bucurat tare mult pentru el, abia astept sa vad ce figura face la Mondiale. [Ana]