duminică, 27 ianuarie 2013

Campionatul European de Patinaj Artistic--Dans--Finala

N-am sa reusesc niciodata sa inteleg prea bine prin ce se departajeaza o pereche de dansatori de alta. Bine, cand aluneca pe gheata mai lin decat pe parchet si cand din patinele lor nu tasneste nici o picatura de gheata pana si eu pot sa apreciez ca acea pereche e cu adevarat deosebita de celelalte prin eleganta, dar in ce priveste tehnica de patinaj sunt ceva mai in ceata. Totusi dealungul anilor am avut perechi preferate si programe care m-au impresionat mai mult decat altele. Anul acesta mi-a placut foarte mult de o pereche rusa, o sa spun mai tarziu care dintre ele.

Prima pereche pe care am vazut-o a fost cea maghiara Zsuzsanna NAGY / Mate FEJES Ea a dansat pe Adagio for Strings by Il Divo si ceea ce mi-a placut a fost ca la un moment dat l-a ridicat ea pe el. Sigur, nu a mai fost asa de surprinzator ca atunci cand am vazut-o pe Marina Anisina procedand la fel cu Gwendal Peizerat, dar a fost interesant. Practic in timpul programului s-a vazut coreografia lui Nicolai Morozov, insa din pdv tehnic li s-au scazut din puncte la un twizle si la o secventa de pasi. La final cei doi aproape s-au sarutat, a fost asa de romantic!

Sunt mereu uitmita cate ridicari originale vad la proba de dans, ma si mir de unde le vin atatea idei, de ex perechea spaniola Sara HURTADO / Adria DIAZ a reusit o alta pozitie in care ea l-a ridicat pe el. Au avut chiar indrazneala sa introduca timp de cateva secunde si miscari erotice. Cu ocazia aparitiei lor pe gheata am remarcat cat de multi fani spanioli si francezi se aflau in tribune.

Perechea ceha Lucie MYSLIVECKOVA / Neil BROWN mi-a amintit, prin programul lor cu elemente uneori la limita riscului de Evgheni Platov/ Oxana Grishciuc, desi ei sunt antrenati de Muriel Zazoui si Olivier Schoenfelder. Muzica aleasa, Pendulum, Challenger by Skrillex, Scary Monsters and Nice Sprinters by Cutting Edge Sound Design, Scary Monsters and Nice Sprinters remix mi-a reamintit de ce imi plac mie programele ceva mai unitare, care folosesc o singura bucata muzicala sau un medley.

O surpriza a acestui campionat a reprezentat-o perechea turca
Alisa AGAFONOVA / Alper UCAR 
care s-a prezentat neasteptat de bine, cu o buna sincronizare si ridicari originale, un patinaj in viteza. Muzica din Suleiman Magnificul, care ruleaza la Canal D, i-a servit de minune. Comentatorii Marius Negrea si  Alina  Alexoi ne-au dat mai multe amanunte despre ei, cum se antreneaza 40 de ore pe saptamana la Lake Placid in timpul verii si in timpul iernii la Moscova. Au participat si anul trecut la Cristal Skate la Brasov.  Erau f multumiti de notele obtinute, tinand cont de faptul ca anul trecut nici nu s-au calificat.

In schimb nu prea mi-au placut estonienii Irina SHTORK / Taavi RAND , programul lor semana cu plictisitoarele dansuri obligatorii care ar fi avut ca tema tangoul. Poate au  aratat ceva la partea tehnica dar pe mine nu m-au impresionat, nici macar nu am remarcat sa fie cumva mai eleganti decat turcii.

Din pacate fostul partener al Agatonovei, din perechea ucraineana Siobhan HEEKIN-CANEDY / Dmitri DUN a reusit sa cada si a fost pacat, pt ca au avut un program destul de bun, ea l-a sustinut pe el la una din pozitiile mai interesante.

Pentru ca perechea germana Tanja KOLBE / Stefano CARUSO a ales muzica de Beethoven, Overture - Moonlight Sonata from "Beethoven's Last Night" by Trans-Siberian Orchestra, Dream of Candlelight from "Beethoven's Last Night" by Trans-Siberian Orchestra, Moonlight Sonata from "Beethoven's Last Night" by Trans-Siberian Orchestra Alina Alexoi a tinut sa ne faca educatie muzicala, ceea ce nu e o idee chiar rea. Mi-a placut ca la pirueta combinata sportiva a avut pozitia de la pirueta Bielman iar la sfarsitul programului au avut o poza f romantica, numai ca poza a tinut doar o fractiune de secunda, pt ca pe el l-a pufnit rasul.

Mie imi place f mult perechea engleza Penny COOMES / Nicholas BUCKLAND poate pt ca e antrenata de Evgheni Platov, dar si pt ca NB mi se pare ca are un fizic tare atractiv, deasemenea si pentru arta cu care danseaza. Am remarcat ca aproape toate perechile pe care le-am vazut au patinat in mare viteza. Si aici ea l-a sustinut la un moment dat, imi pare rau ca nu stiu sa descriu ridicarile, f interesante. Draguta de AA l-a "botezat" pe antrenor Platon, MN n-a pierdut ocazia sa o corecteze.

De ceva vreme pe fb am avut parte de mai multe invitatii sa ascult Anotimpurile lui Vivaldi, fie integral, fie fiecare separat, de aceea cand a evoluat perechea italiana Charlene GUIGNARD / Marco FABBRI am reascultat cu placere muzica. Mie mi s-a parut ca s-ar fi insistat pe Vara. El s-a cam dezechilibrat de doua ori, dar programul a fost frumos.

Cred ca deja incep sa ma agaseze mai putin Zombies germani Nelli ZHIGANSHINA / Alexander GAZSI dar sunt departe de entuziasmul manifestat de AAa si chiar de MN. Sunt mai degraba de parera lui Cornel Gheorghe care atunci cand a vazut acest program, cu alta ocazie, a declarat ca e mai potrivit pentru un show sau o gala, si ca partea de spectacol ar putea fi chiar deranjanta pt arbitrii de la tehnic (nu s-a exprimat el chiar asa) care nu ar mai sti cum sa aprecieze din pdv tehnic. M-am bucurat ca au obtinut un punctaj mai mic decat englezii, desi nemtii pareau profund nemultumiti, dupa parerea mea nu aveau de ce.

Un program mai sobru, elegant, pe muzica lui Jaques Brel,  La Chanson des Vieux Amants, a prezentat perechea franceza Pernelle CARRON / Lloyd JONES Din pacate ei sunt departe de sarmul si charisma compatriotilor lor, Natalie Pechalat/ Fabian Bourzat care nu au putut participa pt ca Fabian a suferit o ruptura de muschi. Desi la dans e voie cu solist, ei au ales partea instrumentala, dar pt ca mie imi place f mult Jaques Brel am sa copiez versurile si o sa inserez un videoclip

Bien sûr, nous eûmes des orages
Vingt ans d´amour, c´est l´amour fol
Mille fois tu pris ton bagage
Mille fois je pris mon envol
Et chaque meuble se souvient
Dans cette chambre sans berceau
Des éclats des vieilles tempêtes
Plus rien ne ressemblait à rien
Tu avais perdu le goût de l´eau
Et moi celui de la conquête

Mais mon amour
Mon doux, mon tendre, mon merveilleux amour
De l´aube claire jusqu´à la fin du jour
Je t´aime encore, tu sais, je t´aime

Moi, je sais tous tes sortilèges
Tu sais tous mes envoûtements
Tu m´as gardé de pièges en pièges
Je t´ai perdue de temps en temps
Bien sûr tu pris quelques amants
Il fallait bien passer le temps
Il faut bien que le corps exulte
Finalement, finalement
Il nous fallut bien du talent
Pour être vieux sans être adultes

Oh, mon amour
Mon doux, mon tendre, mon merveilleux amour
De l´aube claire jusqu´à la fin du jour
Je t´aime encore, tu sais, je t´aime

Et plus le temps nous fait cortège
Et plus le temps nous fait tourment
Mais n´est-ce pas le pire piège
Que vivre en paix pour des amants
Bien sûr tu pleures un peu moins tôt
Je me déchire un peu plus tard
Nous protégeons moins nos mystères
On laisse moins faire le hasard
On se méfie du fil de l´eau
Mais c´est toujours la tendre guerre

Oh, mon amour...
Mon doux, mon tendre, mon merveilleux amour
De l´aube claire jusqu´à la fin du jour
Je t´aime encore, tu sais, je t´aime.


Pentru comentatorii nostri Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV au fost de nerecunoscut. Ei au renuntat la stilul clasic, desi nu si la muzica clasica, cel putin in partea II-a a programului: Man With a Harmonica by Ennio Morricone (remix by Appollo 44), Tosca by Giacomo Puccini (new arrangement).  Totusi juriul nu a fost impresionat atat cat s-au asteptat ei, locul final a fost decis mai mult de notele de la programul scurt. 

Costume si interpretare adecvata muzicii alese, Mahalageasca by Goran Bregovic, Ausencia by Goran Bregovic, Mahalageasca by Goran Bregovic  au avut azerii Julia ZLOBINA / Alexei SITNIKOV 
dar din pacate la un moment dat el a cazut in patru labe. Lasa ca pe mine Mahalageasca asta nu a reusit sa ma dea pe spate, dar deh, nu eu trebuia sa apreciez, ci juriul.

Ei, si au urmat favoritii mei, frumosii Elena ILINYKH / Nikita KATSALAPOV antrenati de Nicolai Morozov si dansand pe muzica din filmul The Ghost "Fantoma mea iubita". Cand ma uitam pe Eurosport la patinaj ma enerva Yvonne Ghita care mereu amintea de povestea spusa pe gheata dar de data asta cei doi tineri chiar au avut o poveste de spus, de interpretat, si au facut-o excelent. Interesant a fost ca s-a folosit chiar banda din film, s-au auzit vocile actorilor. MN a amintit ca din 2014 la toate probele se va putea asculta is partea vocala a cantecelor iar AA a adaugat, entuziamata"poate canta si patinatorii"...Sper ca a fost o gluma, oricum, sa fim seriosi, cantatul le lipseste....mie programul AI/ NK mi s-a parut cel mai bun si chiar a fost, la finala , dar pe total ei au iesit pe locul II. Oricum, ei s-au bucurat f mult de notele obtinute.

Mie imi sunt simpatici si italienii Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE care au ales sa interpreteze mult folosita in patinaj muzica din Carmen. Anna a avut o rochita grena. Au interpretat f frumos, in viteza, au fost f fericiti la fianl, siguri de medalie. MN a remarcat ca s-au dezechilibrat putin, eu nu am observat, si se pare ca nici juriul. Ce a facut diferenta a fost punctajul de la componente, adica partea artistica. Diferenta de punctaj dintre primele trei perechi la liber a fost f mica, sub un punct.

Scoala rusa nu s-a dezmintit nici in cazul ultimei perechi care a intrat pe gheata, Ekaterina RIAZANOVA / Ilia TKACHENKO Si ei pareau ca plutesc pe gheata, si ei au avut o ridicare extrem de riscanta, ca si azerii, si ei au avut de spus o poveste, pe muzica din filmul Nasul. MN a remarcat ca nota de la artistic e cea care decide locul in clasament, cam ce cred si eu, ca din pdv tehnic e mai greu sa se faca departajari...n-avem ce face, subiectivismul isi are si el rolul sau in patinajul artistic, dar macar acum locurile la dans se mai pot schimba pe parcursul concursului, nu mai sunt batute in cuie cum se intampla pe vremea vechii metode de notare.

Ice Dance - Free Dance

Pl.  NameNationTSS
=
TES
+
 PCS
+
SSTRPECCITDed.
-
StN.
1Elena ILINYKH / Nikita KATSALAPOVRUS100.1647.08 53.088.898.649.008.898.960.00#18
2Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEVRUS99.8347.00 52.838.868.618.868.938.890.00#16
3Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTEITA99.2747.99 51.288.368.298.718.758.860.00#19
4Ekaterina RIAZANOVA / Ilia TKACHENKORUS93.2544.86 48.398.187.828.258.118.110.00#20
5Penny COOMES / Nicholas BUCKLANDGBR92.3647.15 45.217.547.327.687.617.680.00#12
6Nelli ZHIGANSHINA / Alexander GAZSIGER87.2041.08 46.127.367.367.868.048.140.00#14
7Tanja KOLBE / Stefano CARUSOGER86.0044.91 41.096.866.647.006.936.960.00#11
8Charlene GUIGNARD / Marco FABBRIITA84.8542.67 42.186.966.827.117.297.140.00#13
9Pernelle CARRON / Lloyd JONESFRA84.1541.21 43.947.327.047.437.617.431.00#15
10Julia ZLOBINA / Alexei SITNIKOVAZE83.9039.98 44.927.617.217.617.577.611.00#17
11Irina SHTORK / Taavi RANDEST82.3942.40 39.996.756.506.716.756.710.00#9
12Alisa AGAFONOVA / Alper UCARTUR76.8039.88 36.926.255.966.256.296.140.00#8
13Siobhan HEEKIN-CANEDY / Dmitri DUNUKR75.7836.56 40.226.866.466.686.866.791.00#10
14Sara HURTADO / Adria DIAZESP74.9437.87 37.076.115.966.216.366.430.00#6
15Lucie MYSLIVECKOVA / Neil BROWNCZE74.1037.30 37.806.436.116.366.326.391.00#7
16Federica TESTA / Lukas CSOLLEYSVK69.7938.54 31.255.214.935.435.365.320.00#1
17Zsuzsanna NAGY / Mate FEJESHUN69.1234.64 34.485.965.465.895.795.790.00#5
18Ramona ELSENER / Florian ROOSTSUI68.2035.49 32.715.545.185.575.575.570.00#2
19Olesia KARMI / Max LINDHOLMFIN66.6335.85 30.785.214.895.215.325.180.00#4
20Angelina TELEGINA / Otar JAPARIDZEGEO62.3231.93 31.395.465.005.395.215.211.00#3

Rezultate finale:

FPl.NameNationPointsSDFD
1Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV

RUS
169.2512
2Elena ILINYKH / Nikita KATSALAPOV

RUS
169.1421
3Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE

ITA
165.8033
4Ekaterina RIAZANOVA / Ilia TKACHENKO

RUS
157.7744
5Penny COOMES / Nicholas BUCKLAND

GBR
152.9565
6Nelli ZHIGANSHINA / Alexander GAZSI

GER
147.2876
7Julia ZLOBINA / Alexei SITNIKOV

AZE
144.83510
8Tanja KOLBE / Stefano CARUSO

GER
142.5497
9Charlene GUIGNARD / Marco FABBRI

ITA
142.4888
10Pernelle CARRON / Lloyd JONES

FRA
140.00109
11Irina SHTORK / Taavi RAND

EST
132.901411
12Siobhan HEEKIN-CANEDY / Dmitri DUN

UKR
129.361113
13Alisa AGAFONOVA / Alper UCAR

TUR
127.591212
14Lucie MYSLIVECKOVA / Neil BROWN

CZE
124.621315
15Sara HURTADO / Adria DIAZ

ESP
124.261514
16Zsuzsanna NAGY / Mate FEJES

HUN
117.601617
17Federica TESTA / Lukas CSOLLEY

SVK
114.621916
18Ramona ELSENER / Florian ROOST

SUI
113.291718
19Olesia KARMI / Max LINDHOLM

FIN
110.922019
20Angelina TELEGINA / Otar JAPARIDZE

GEO
107.261820
21Alexandra ZVORIGINA / Maciej BERNADOWSKI

POL
FNR21
22Charlotte AIKEN / Josh WHIDBORNE

GBR
FNR22
23Kira GEIL / Tobias EISENBAUER

AUT
FNR23
24Lesia VOLODENKOVA / Vitali VAKUNOV

BLR
FNR24
25Sarah COWARD / Georgi KENCHADZE

BUL
FNR25
WDAllison REED / Vasili ROGOV

ISR
 
 Fotografiile sunt de pe pagina de face book ISU Figure Skating


 Ekaterina BOBROVA / Dmitri SOLOVIEV
Elena ILINYKH / Nikita KATSALAPOV
 Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE
 Ekaterina RIAZANOVA / Ilia TKACHENKO
Penny COOMES / Nicholas BUCKLAND
 Nelli ZHIGANSHINA / Alexander GAZSI

Niciun comentariu: