luni, 10 octombrie 2011

Cica nu e bine sa fii optimist

Un link primit prin newsletterul de la Stiri.rol.ro ma pune pe ganduri, cica "Optimismul este de fapt o disfunctie cerebrala". Aveam eu o banuiala in acest sens pt ca mie personal imi vine destul de greu sa accept vestile alarmiste despre sfarsitul apropiat la lumii cu care ne tot bombardeaza media din toate partile, acum articolul (complet) din care am sa copiez cate ceva ma avertizeaza ca e momentul sa-mi schimb parerile si sa las loc mai mult pesimismului in viata mea.

Persoanele optimiste evită mai bine angoasele şi stresul, însă prezintă probabilităţi mari de a nu recunoaşte riscurile impuse de un anumit lucru şi de a acţiona în consecinţă, acest fenomen fiind rezultatul unei disfuncţii a lobilor frontali ai creierului, potrivit unui studiu publicat în Nature.

Cercetătorii de la University College din Londra, autorii acestui studiu, preluat de AFP, au dorit să înţeleagă de ce optimiştii se încăpăţânează să ţină cont doar de informaţiile care vin în sprijinul punctului lor de vedere, relateaza MEDIAFAX.


În acest sens, ei au ales 19 voluntari pentru un experiment în timpul căruia acestora le-a fost evaluată activitatea creierului, cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică funcţională.

In ce a constat experimentul se explica aici

"Cu cât suntem mai optimişti, cu atât sunt mai puţine şanse de a fi influenţaţi de informaţiile negative privind viitorul', a spus Tali Sharot, unul dintre autorii studiului.


Cercetătorii au detectat o activitate crescută în lobii frontali ai creierului - zonă asociată cu controlul emoţional - de fiecare dată când voluntarii constatau că realitatea este mai satisfăcătoare decât credeau. Acest lucru înseamnă că noua informaţie este înregistrată şi persoana ţine cont de ea.


În schimb, când realitatea este mai sumbră decât supoziţiile lor, persoanele optimiste manifestă cea mai slabă activitate în această zonă a creierului, care ignora noile date.


Acest optimism care "orbeşte" ajută la evitarea unui stres inutil, dar are şi riscurile lui, spune Sharot. "Acest lucru poate face ca persoana respectivă să nu îşi ia nişte măsuri de precauţie, de exemplu, în ceea ce priveşte relaţiile sexuale protejate sau economiile necesare după ieşirea la pensie", a mai spus aceasta.


Numeroşi experţi, potrivit lui Sharot, estimează că această criză financiară care a apărut în 2008 a fost accelerată de analişti prea optimişti, care au supraestimat performanţa valorilor şi au neglijat dovezile contrarii. 


Ei, vedeti, s-au gasit tapii ispasitori pt criza asta care nu se mai termina, nu bancile sunt de vina prin lacomia lor, nici debitorii care nu-si evalueaza cum trebuie posibilitatile de plata, nici spiritul consumist care zice ca trebuie sa arunci la gunoi un frigider, sa zicem, dupa numai 4-5 ani de functionare, nu, nimeni altcineva decat optimistii. Adica noi, optimistii suntem nebuni, nu restul societatii care isi bate joc de resursele Panetei Pamant.

Niciun comentariu: