duminică, 8 februarie 2009

Ce verde era valea mea Reorganizare Made in Romania

Toata activitatea mea in campul muncii s-a desfasurat intr-un laborator si apoi intr-o intreprindere subordonate Ministerului Agriculturii.

Pt ca mi-am inceput "activitatea productiva" in 1966, la scurt timp dupa venirea la putere a lui Ceausescu, cuvantul de ordine, cel putin in agricultura socialista (eram subordonati direct Departamentului Gostat) era "Reorganizare".

Laboratorul in care lucram fiind f aproape de Bucuresti (langa IMH) personalul angajat era compus aproape exclusiv din agronomi si veterinari care venisera acolo cu mari pile. A produs multe zambete relatarea unei sefe de laborator de la Mihailesti care a intrebat un mare grangur din Departament daca lucreaza la Laboratorul Central si, la raspunsul lui afirmativ (dat la misto) l-a intrebat a cui pila e, ca ea a incercat zadarnic sa se angajeze acolo, pila ei nefiind suficient de influenta.

Cand a inceput "reorganizarea" toata lumea (majoritatea femei) a inceput sa tremure in asteptarea plicului care urma sa trimita adrisantul la Cuca Macaii, in cel mai bun caz. Pana am plecat de acolo, in toamna lui 68, nimeni nu primise acel plic.

Circula totusi un banc, care ilustra f bine esenta acelei reorganizari. Trebuie sa spun mai intai ca pe vremea aceea nu circulau atatea masini in centru, deci nu era atata poluare, incat exista langa Universitate un pom vestit, numit "Pomul cu vrabii".

Bancul suna asa:

Vedeti pomul cu vrabii? Uitati-va cu atentie cum sunt asezate vrabiile pe ramuri. Bun, acum arucati o piatra in directia pomului. Ce observati? Toate vrabiile zboara care incotro, dar in scurt timp se intorc pe aceleasi ramuri, dar in alte formatii. Ei, asta e reorganizarea.

Mi-am amintit de acest banc ascultand relatarile despre reorganizarea tip Boc (sau orice tip doriti, functie de anul in care se tin alegerile locale si pt Parlament)

Niciun comentariu: