miercuri, 18 februarie 2009

Alexandru Darida



Carnivale di Venetia



Wisper



Weddind Dream



Memorie venetiana



The Wonder Years



Ganduri de inger



Ultimul trandafir



Lacul lebedelor



Scena de amor



Old Harmony



Visul unei nopti de vara
(Cea mai populara opera a lui Darida)




Meditatie



Carmen


Concertino II



Seara magica

Ieri am primit o porcarie de pps (credeti-ma, nu sunt prea pretentioasa) intitulata ALEXANDRU DARIDA & GH ZAMFIR.pps. Nu stiam nimic despre acest pictor dar am putut observa cu ochiul liber ca ppsul respectiv era un melanj de reproduceri dupa diversi pictori, am recunoscut numai Eyvind Earle, Sandro del Pietro si Brian Adams (pictorul, nu cantaretul).

S-a mai intamplat sa primesc un pps intitulat Salvatore Dali, care nu continea nici o reproducere dupa SALVADOR DALI ci dupa Jim Warren si Vladimir Kush. Culmea e ca am fost acuzata ca fac EU ppsuri care induc lumea in eroare cu Jim Warren, care nu recunoaste ca il plagiaza pe Dali. Pana la urma prietenele si familia au inteles unde e adevarul, dar am muncit ceva pt asta si i-am cam spamat cu ppsuri, pt ca nu puteam renunta la punctul meu de vedere, bine documentat inca din tinerete.
Am gasit pana la urma destul material despre acest pictor,intre altele aici . Am tradus scurta biografie:
”Daca pictura este cea mai clara si mai exacta oglinda a unei perioade date, artistul trebuie sa fie capabil sa treaca printr-o metamorfoza constanta. Imbinand elemente de forme sculpturale abstracte sau "objecte topite" cu tehnica picturii clasice, ma straduiesc sa portretizez nereprezentabilul in forma reprezentabila, creand stil proaspat de avangarda. Gandurile mele merg dincolo de surprafata plata a panzei, dezvoltand gradual, in mod constant, spatii si forme, generand campuri de energie si reducand lucrurile la esenta lor. Musica si arta totdeauna au mers mana in mana in viata mea. Exprimarea sunetului, formei si viziunii intr-un foarte simplu minimalist mod este calea urmata de mine in ultimele picturi.”
Alexandru Darida

Copilaria pictorului Alexandru Darida seamana mai mult cu o poveste decat cu realitatea. Nascut dintr-un tata Italian si omama Romanca, a crescut printre castele de o frumusete ce-ti taie rasuflarea, intr-un orasel din Transilvania, Romania, regiune faimoasa prin faptul ca aici s-a nascut legenda lui Dracula. Imaginatia lui romantica din timpul tineretii si dragostea pt arta a tatalui sau au constituit baza realizarilor sale artistice.

Dupa ce a absolvit Scoala de Arte Frumoase, Darida si-a inceput cariera artistica in calitate de Portretist Oficial al Presedintelui Communist al Romaniei, Nicolae Ceausescu. Nu avea nici o libertate artistica, picta numai ce ii spunea guvernul sa picteze si nu avea voie sa picteze nimic altceva. Desi faptul ca lucra pt Presedintele Ceausescu i-a adus succes in tara lui, se simtea coplesit de restrictiile ce-I erau impuse. A realizat ca trebuie sa scape de tirania comunismului ca sa-si poata urma pasiunea artistica.

Dupa o evadare curajoasa in Italia, Darida era hotarat sa-si urmeze noua libertate artistica. S-a inscris la Benedetti Liberal Academy of Art in Roma si a calatorit intens in Europa de Vest, gasind inspiratie in lucrarile lui Botticelli, Rembrandt, si Modigliani. Apoi, obosit sa tot fie urmarit de guvernul Roman si cu ajutorul Primarului Romei, care era un admirator al artei lui Darida, care avea acelasi nume de familie, a imigrat in United States unde si-a definitivat educatia la Academy of Art in Chicago.
Lucrarile lui Darida sunt expuse, intre altele, in Powerhouse Museum si Sydney Opera House in Sydney, Australia. Arta sa a fost expusa in Galerii Municipale in Romania, Smithsonian Museum in Washington DC, si Museul de Arta in Bucharest, Romania. A primit numeroase premii incluzand Formello-Roma International Prize for Painting, si Award for Excellence in Multimedia Miniatures Show in Romania.
Abilitatea lui Darida de a ramane conectat cu copilaria ii permit sa isi translateze viziunea in cromatici de culori de o stralucire bogata si cu o luminozitate reminiscenta a altor lumi. Pictura lui emana din pasiunea pt music si filozofie, si un temperament fara odihna tanjind sa descopere un ideal de puritate care e pe cale de disparitie in secolul nostru. Magnificele picturi ale lui Darida vorbesc partii mai bune a naturii noastre, aratandu-ne calea spre o lume mai stralucitoare, aflata chiar dincolo de orizont, o lume de dragoste universala, pace si intelegere.
Recomand cu caldura sa vizitati aceasta adresa unde veti gasi mai multe informatii corecte si bine documentate despre Alexandru Darida
Intre timp am descoperit, cam din intamplare, ca mare parte din reproducerile din ppsul incriminat mai sus apartin de fapt M&I Germash cf http://www.nesegallery.com/parthenon/agora/shopping.php?pg=-1&s_link=8&pp=-1
Fiind vorba de shopping sunt sigura ca informatiile lor sunt mai corecte decat ale persoanei care a facut varza aceea.

2 comentarii:

Mariana Darida spunea...

Multumim doamnei Viorica pentru aceasta corectare necesara de a prezerva si proteja adevarata arta a maestrului Alexandru Darida
Se poate citi mai mult despre acest artist in Wikipidia
Cu stima ,
Mariana Darida

Viorica spunea...

Nici nu va dati seama cata emotie imi produc asemnea comentarii, cea mai buna dovada ca munca mea nu e in zadar.