marți, 6 ianuarie 2009

Ecologie a la russe

Cine ar fi crezut ca acest colos cu picioare volatile, acest urs neimblanzit numit Gazprom se gandeste la sanatatea si salvarea planetei?

De ani de zile auzim de incalzirea globala, de efectul de sera, de gaura din stratul de ozon si multe, multe grozavii (cand nu ne goleste buzunarele criza financiara sau nu ne pocneste, Doamne fereste, vreo bomba sau vreo racheta in cap) si cam tot de atata timp se papa bani multi pe simulari si cercetari care sa gaseasca solutia salvatoare.

Si cand colo solutia e atat de simpla: un robinet inchis taman cand, fiind gerul mai aspru s-ar consuma mai mult gaz pt incalzire. Si ce rezulta din arderea gazului metan? Nimic altceva decat apa (care oricum nu se poate recupera) si bioxid de carbon care mareste efectul de sera. Nu mai vorbesc despre faptul ca industria chimica, blamata din rasputeri pt ca otraveste organismele umane cu E-urile ei, e obligata sa-si restranga macar, daca nu chiar sa-si inceteze activitatea.

Cand ziceam ca in epoca de aur s-au dezvoltat industrii care foloseau materii prime din import n-am specificat si gazul importat pe atunci din URSS.

Cand s-au inceput tratativele pt importul gazelor din URSS de catre statele din vestul Europei multe voci au atentionat ca rusii vor putea folosi oricand aprovizionarea cu gaze drept arma politica. S-ar zice "unde dai si unde crapa" dar austriecii deja incep sa simta cat de fundamentate erau acele temeri.

Sa speram ca puseul ecologic n-o sa-i tina mult pe cei ce controleaza Gazpromul, pt ca imi va fi mai greu sa gandesc pozitiv dardaind in casa.

Niciun comentariu: