joi, 22 ianuarie 2009

Campionatele europene de patinaj Artistic Comentatori

Azi am revazut, in reluare, ultima grupa, cea mai valoroasa, la perechi. Transmisia a fost facuta de TVR2 si postul trebuie felicitat pt ca permite romanilor care nu au acces la Eurosport sa se bucure de vizionarea unui sport atat de indragit, desi nu se poate compara la popularitate cu fotbalul, (mult mai accesibil tinerilor care doresc sa practice sport, mai ales ca e un sport de echipa).

Spuneam ca prefer comentariul de la ES si-mi mentin preferinta, desi comentatoarea de pe TVR2, al carei nume nu-l cunosc, e f documentata si buna cunoscatoare a tehnicii de patinaj. Las la o parte faptul ca are un timbru neplacut al vocii (cel putin pt urechea mea) pt ca nu stiu daca poate face ceva sa-l corecteze, dar a avut un comentariu si mai neplacut.

Aseara perechea Mukhortova/Trankov s-a clasat abia pe locul trei pt ca Maria a avut, pe langa o atingere a ghetii cu mana si o alta greseala la saritura side by side (comentatoarea amintita spune"parte-n parte", mie mi se pare o traducere nefericita,mai potrivit ar fi, cred eu, "in paralel" sau chiar "unul langa altul") si o cazatura destul de rea. Yvonne si Gafencu au comentat cu compasiune cam asa: "o, pacat, ce rau a cazut, cred ca o doare" comentatoarea cea nesuferita, pornind de la muzica din "Doamna si vagabondul a comentat: "acum au devenit Vagaboanda si domnul, daca-mi este permis". Ei bine, oi fi eu mai pretentioasa, dar am sa spun: pacat de pregatirea ei profesionala, de evidenta munca de documentare, daca face asemenea comentarii nepermise.

Cu ocazia acestei reluari am putut sa-mi dau seama ce program bun au facut ucrainienii Volosojar/Morozov (apropo, tanti comentatorea, cum ar putea fi Nekulai Morozov, nascut in 1975, tatal lui Stanislav, nascut in 1979? Nu era mai simplu s-o intrebi pe Yvonne, ti-ar fi spus ea ca sunt frati, e adevarat ca Neculai l-a antrenat pe Stanislav, totusi...), a fost iarasi unul din acele momente in care mi-as fi dorit sa fie mai multe locuri pe podium, astfel incat ucrainienii sa nu mai fie vesnic abonati la locul de langa podium. E adevarat ca eu tineam, spre deosebire de Yvonne Ghitza, cu rusii iar ucrainienii au gresit mai mult la programul scurt, dar tot imi pare rau de TV/SM.
O initiativa meritorie a ISU e de a da premii in bani pana la locul 12, dar acestea sunt sensibil mai mici decat cele de la fotbal sau tenis, mai ales tinand cont de cat de costisitor e acest sport nu numai cu echipamentul cat mai ales cu costumele. Aici economia de piata isi arata fata ei hada, sper ca sportivii recupereaza atunci cand trec la profesionisti si incep sa participe la spectacole, desi mie imi lipsesc la spectacole elementele dificile din pdv tehnic, care insa ar obosi prea tare patinatorii in timpul producerii pe "scena ". Dar la spectacole participa numai cei ce au calitati exceptionale, mai ales artistice, ceilalti se pare ca au grija sa se pregateascasi pt alte meserii,cum e cazul lui Lambiel.
Pt ca Iulya spunea in comentariul la partea I ca-i place mult Lindemann am sa spun ca pe mine el m-a dezamagit constant in ultimele aparitii, deasemenea tineam mai mult cu Andrei Vlascenko (care si el a dezamagit pe cei care asteptau mai mult de la el). pentru ea am pus fotografia micutului si simpaticului patinator mai jos.

12 comentarii:

Anonim spunea...

numele comentatoarei de pe tvr este alina alexoi

Viorica spunea...

Multumesc pt informatie,o asteptam. M-ar interesa daca sunt eu prea pretentioasa in ce o priveste.

Viorica spunea...

Ii urez la multi comentatoarei.

Anonim spunea...

Mi-a parut rau pentru Maria aseara! Reusise un program scurt foarte bun!

Despre Alina Alexoi nu sunt foarte multe de zis. Urmaresc fenomenul sportiv de peste 8 ani si ma intalnesc foarte des cu comentariile ei, din pacate! (si nu numai la patinaj) E pregatita din punct de vedere al cunostiintelor, insa nu si din toate celelalte necesare unui bun comentator!

Viorica spunea...

Mara, bine ai venit. Si mie mi-a parut rau de Maria. In ce o priveste pe AA, din fericire exista Eurosport.

Anonim spunea...

Multumesc muult pentru poza! Pupic!
A dezamagit e corect dar daca tot am atins subiectul zic ca ar fi interesant sa dau cateva detali cu speranta de a nu plictisi ( as putea scrie muuuult mai multe dar o sa incerc sa fiu rezonabila)... are o cariera care a fost presarata cu numeroase accidentari multe serioase. Daca in 2000 ( dupa ce a castigat camp mondial de juniori) a avut o accidentare la genunchi in urma careia medici i-au spus ca nu prea mai are sanse sa patineze. Le-a demonstrant contrariul intorcandu-se pe gheata in cateva luni si participand la campionatele mondiale din vancouver 2001. Pana in 2004 nu a a mai avut nici o prezenta la campionatele mondiale si si-a castigat locul dupa ce a castigat campionatul national si a realizat surpriza obtinand dupa 2 programe deosebite medalia de bronz.
Au urmat o serie de probleme la seria de grand-prix dar si-a revenit castigand medalia de bronz la europenele din torino.
Au urmat o performanta slaba in programul scurt de la mondiale ...ce l-a scos din topul zece al mondialelor ( a recuperat paraca pana pe locul 12 in urma programului lung ). DE aici incolo a intervenit un blocaj pshihic - mai ales la quad si axel si desi a incercat sa revina, momentul de cadere a fost cat se poate de nefericit - exact anul olimpic. Evolutia de la olimpiada a fost cat se poate de dezamagitoare - locul 21. Desi initial hotarase sa se retraga dupa torino 2006, evolutia la olimpiada l-a facut sa se razgandeasca si sa incerce sa demonstreze la vancouver 2010 ca poate mai mult de locul 21 la olimpiada. A schimbat antrenoarea, locul de antrenament dar norocul nu l-a schimbat. 6 luni a stat departe de gheata in urma unui virus viral ( nush in detaliu ) dar a fortat recuperarea pentru a reusi sa castige pentrua 6 oara campionatul national. La europene desi nu era apt nici 70% a evoluat binishor continuand insa sa aiba probleme cu axelul. Problemele de la spate l-au fortat sa evolueze cu infliltratii si injectii in programul liber dar asta nu l-a impiedicat sa aiba un program destul de bun ( doar axelul cu pb) .... o proba de curaj si caracter trecuta pentru a cata oara. Pentru a reveni la un nivel competitiv inainte de mondiale participa la 2 competitii mai mici din germania si le castiga reusind sa isi creasca increderea in el. La modiale desi nu a stralucit in programul scurt la cel liber a reusit sa arate ca are potentialul unei reveniri program curat 7 triple cu 2 triplu axeluri executate corect. Intr-un moment in care totul parea sa intre pe un fagas normal in sfarsit a fost nevoit sa abandoneze sezonul si sa aiba 2 operatii la muschii inghinali - groin injury( la ambele picioare ) si sa inceapa inca odata de la 0. A trecut si peste asta si a inceput sezonul acesta cu dorinta de a reveni inca odata. Inca cateva accidentari l-au dat inapoi, fortandu-l sa se retraga de la competitiile pregatitioare dar ghinionul l-a lovit inca odata inainte de campionatele nationale ...o gripa virala ( febra 39grade ) l-a oprit sa incerce sa isi castige biletele pentru europene.
Azi insa norocul pare a fi un pic si de partea lui: nici unul dintre germani nu a fost in primi 12 cea ce inseamna ca biletul la mondiale se va diputa intr-o competitie de la Haga de la inceputul lui martie.O sansa unde totul depinde de el. Sincer sper sa reuseasca.

Ce imi place mie e modul in care isi priveste cariera „ Victory and defeat belong to the life “ „ Therefore, I wouldn’t want to emphasize/highlight a day of my career. “

Si pt ca v-am plictisit cu atata vorbaraie si cateva gale cu Lindemann:
Strumfi - program gala patinaj artistic - toti patinatori germani :Martin si Pieter Liebers, Phillip, Brummer, Stefan s.a
http://www.trilulilu.ro/IulyaAna/666e8bd21b8bc9

Stefan Lindemann Oberstdorf Gala 2004 1st performance
http://www.trilulilu.ro/IulyaAna/775019852c268c

Stefan Lindemann Oberstdorf Gala 2004 2nd performance
http://www.trilulilu.ro/IulyaAna/f5e6fe38fd85f5

Stefan Lindemann Gala 2005 Cup of Russia
http://www.trilulilu.ro/IulyaAna/02e20e31e1838b

Stefan Lindemann 2007 "chasing cars" EX
http://www.trilulilu.ro/IulyaAna/387bdb92584f3f

Stefan Lindemann Gala 2006 -Jailhouse Rock EX
http://www.trilulilu.ro/IulyaAna/6c07f737d29010

Anonim spunea...

CA sa nu fiu pe langa subict total mai adauf un comment:

eu ii prefer pe comentatorii englezi de la eurosport.

La perechi Aliona si Robin mi s-au parut superbi.Mi-au palcut mult si ucrainieni la care se observa cu ochiul liber progresul un mare merit avand si antrenorul Ingo Steuer.

La dans sunt total dezamagita de arbtiraj si mai ales de pozitia italieinilor Massimo si Federica ale caror punctaje mi se par umflate cu pompa dar recunosc ca poate sunt eu subiectiva. Si in proba aceasta mi-ar placea sa fie mai multe locuri pe podium astfel incat atat francezii Pechalat si Bourzat dar si fratii Kerr sa fie pe podium.

La baieti mi-au placut mult Contesti, Kevin si Alban.

Si sa nu uit Mult succes maine Roxanei Luca!!!

Viorica spunea...

Waw, uite ce inseamna o fana adevarata! Sa-i tinem pumnii pe viitor

Anonim spunea...

abia ce ziceam ca are si el noroc in sfarsit :(


And the only World Cup ticket, it will still enter a national competition, which was also the former World Cup Third Stefan Lindemann should get his chance. "We have given twelve square, which has not met," said Udo Dönsdorf, sports director, he German Skating Union (DEU), "it looked so good we have here. Because we want a sporting confrontation. "

However, is to be supposed that also German master Liebers asserts himself because Lindemann is injured again. « Stefan has well worked, but in the training to triple Axel he has pulled to himself the Adduktoren again », reported coach viola Striegler which has looked after the whole Berlin team.
Still she recommends the renewed sporty competition, because especially her parade pupil, the 20-year-old Liebers, operated too defensively. No triple Axel, no fourfold Toeloop - this is not enough on international circles. « Peter is, actually, a courageous jumper, this must come again », thought Striegler.
[url]http://www.ftd.de/sport/wintersport/wintermix/:Joubert-k%FCndigt-Sprungfestival-zur-WM-an/464443.html[/url]

Viorica spunea...

Ce pacat!

Anonim spunea...

Dupa parerea mea, singurul comentator bun de patinaj de la noi e Florin Gafencu. E singurul care emite intotdeauna pareri pertinente, nu face gafe si nu cade in sentimentalisme deplasate :)

Viorica spunea...

Da, Ana, si eu am aceeasi parere. Dar face echipa buna cu Yvonne Ghita.