miercuri, 20 iunie 2012

E bine de stiut (despre Asiatici si nu numai)

Mare parte din timpul petrecut pe net de mine e dedicata cautarii de tablouri ale unui anumit artist, de fiecare data altul. Cautand autorul unui tablou care mi-a fost "daruit" pe face book de un prieten am ajuns la un site f interesant, un site care vinde arta asiatica, Oriental Outpost (ulterior am aflat ca de fapt e numai orientala) si vreau sa va impartasesc si voua niste sfaturi ale celui ce e administrator al acestui site, cine stie cand va pot folosi. Deci am sa pun sfaturile intai, dar cred ca prezinta interes si textul care le precede, sfaturile fiind de fapt niste adnotari la acel text.

Notes:

There are a lot of things that present problems in the English language.
Usually these problems are thanks to mistakes of the past.
That's why we have to say, "He's an Indian from India" versus "He's a Native-American Indian" (Thanks to Mr. Columbus).

Things to learn:
Do not refer to a Persian (Iranian) as Arab.
If you refer to an Arab-American as being Asian, they will look at you funny and possibly be offended.
If you refer to a person from India as Asian, you will mildly amuse them.
If you refer to a Russian as being Asian, they will pour borsch on you (my ex-wife is Russian, so I know this to be true from experience).
Using "Asian" to refer to a person from Singapore is okay, but they will later, as if by accident, mention that they are in fact from the most civilized country in Asia.

*We citizens of the USA call ourselves "Americans" which seems a bit arrogant to our neighbors who reside on the continents of North and South America. Keep in mind, Canadians and Mexicans are also from North America, but refer to themselves in more correct geographic terms.


E bine de stiut

Sunt o multime de lucruri care pun probleme in limba engleza.
De obicei aceste probleme au aparut datorita greselilor din trecut.
De aceea trebuie sa spunem "este un indian din India" in contrapondere la "Este un Amerindian"

De retinut:
Nu va referiti la un persan (iranian) ca arab.
Daca o sa spui despre un arab din America, precum ca e asiatic, o sa se uite ciudat la tine si e posibil sa se simta ofensat.
Daca ii spui unui indian ca e asiatic probabil ca o sa fie usor amuzat
Daca ii spui uni rus ca e asiatic o sa-ti toarne borsul in cap [bine ca nu "ii da borsul pe nas" cum zicem noi, expresia provine din faptul ca borsul traditional, cel rusesc, se face cu sfecla rosie] (fosta mea sotie e rusoaica asa ca stiu din experienta ca e adevarat)
E OK sa-i spui unei persoane din Singapore ca e asiatica dar mai tarziu, ca din intamplare, o sa mentioneze ca de fapt e din cea mai civilizata tara din Asia.

* Noi, cetatenii din USA ne spunem "americani", ceea ce e cam arogant fata de vecinii nostri din america de Nord si de Sud. Trebuie sa nu uitam ca si canadienii simexicanii sunt tot din America de Nord, dar se refera la ei insisi in termeni corecti din pdv geografic.

Is "Oriental" politically correct?

Everyone is going to hate me for this, but here is the truth:

Some people who currently prefer to call themselves "Asian-Americans" woke up one morning and decided that "Oriental" is now a word to be used only for Oriental rugs, Oriental art and lamps, or any other inanimate object from Eastern Asia.

When I was teaching English in China, many of my students would refer to themselves as "Oriental", and I would correct them and say, It's better to say that you are Asian or Chinese rather than Oriental, but I was at a loss as to explain why.

My Chinese students were very smart, and came back at me with the fact that being from Asia was too broad a term, and asked if Persians and Saudi Arabians should also refer to themselves as "Asian".

I then had to make excuses for my geographically-challenged fellow Americans* who had long ago replaced the correct term of "Oriental" (meaning the bio-geographic region including southern Asia and the Malay Archipelago as far as the Philippines, Borneo and Java), and replaced it with "Asian" which in truth encompasses half the world's population - many of whom do not consider themselves to be of the same race as those from the Orient.
(For those Americans reading this and who've slept through their high school geography class: It's true, the whole Middle East, and half of Russia are located in the Asian continent)

But I admit I am not helping the problem. You see, almost half the people that find our website did so while searching for "Asian art" and I have done a lot to promote our business as "Purveyors of Asian art". So you can blame me too.
To truly be an Asian art gallery, we would have to offer artwork from beyond the Orient, from places like India, Persia (Iran), most Arab nations, and Russia.


Este "Oriental" politically correct?

Toata lumea o sa ma urasca pt asta, dar iata care e adevarul.

Unii care in mod obisnuit isi spun "Asian-Americans" s-au trezit intr-o dimineata si au decis ca de acum cuvantul Oriental va fi folosit numai pt covoare orientale, arta orientala, lampi sau orice obiect neanimat din estul Asiei.

Cand predam engleza in China multi dintre studentii mei isi spuneau "orientali" iar eu ii corectam si le spuneam ca ar fi mai bine asiatici sau chinezi decat orientali, dar nu stiam sa le explic de ce.

Studentii mei chinezi erau f destepti si imi replicau ca termenul de asiatic e prea vast si intrebau daca persii si arabii-sauditi isi zic asiatici.

Atunci ii scuzam pe concetatenii mei americani cu probleme de localizare geografica* care cu mult timp in urma au inlocuit termenul corect de oriental (adica regiunea bio-geografica incluzand sudul Asiei si Archipelagul Malaezian pana la  Philippines, Borneo si Java) cu cel de asiatic care in realitate include in el jumatate din populatia globului [noi folosim mult mai corect termenii de Orient, Orient Mijlociu si Extremul Orient] -multi dintre ei nici nu se considera a fi de aceeasi rasa cu cei din Orient [si nici nu sunt]
(Pentru acei americani care au dormit in timpul orelor de geografie de la liceu --wow, nici nu stiam ca in USA se preda asa ceva, in cazul asta se pare ca majoritatea populatiei a dormit la acele ore, daca e sa credem unele glume...si intr-adevar, mormonii erau f mandri ca ei cunosc multa geografie datorita misionarismului, si cum majoritatea americanilor nu se ocupa cu misionarismul...): e adevarat, tot Orientul Mijlociu si jumatate din Rusia se afla pe continentul Asia.

Dar admit ca asta nu rezolva problema. Vedeti, cam jumatate dintre cei care ajung pe situl nostru o fac cautand "Arta Asiatica" si au promovat afacerea noastra in calitate de "cei care aprovizioneaza cu arta asiatica". Asa ca puteti sa ma blamati si pe mine.

Ca sa fim cu adevarat o galerie de arta asiatica ar fi trebuit sa oferim opere de arta si dincolo de Orient, din locuri ca India, Persia (Iran), cele mai multe tari arabe [pt ca unele tari arabe sunt in Africa, pt elevii romani care au dormit la orele de geografie] si Rusia 

Acum simt nevoia sa va arat si voua cateva din tablourile oferite de Oriental  Outpost, dar sa stiti ca inca mai caut autorul tabloului, desi am o banuiala ca e imposibil, peisajul parand a fi mai degraba din Coreea de Nord decat din cea de sud.
Acesta este tabloul, deocamdata poate, anonim, (l-am gasit  pe un blog, impreuna cu alte tablouri, exista si explicatii in coreeana, dar daca eu nu stiu limba...si nici nu ma vad sa incep sa o invat de acum incolo, dar si pe un alt blog, in acelesi conditi) toate tablourile de mai jos sunt prezentate ca arta nord-coreeana.

 



 

Un comentariu:

Iolanda-Lemke spunea...

hallo - imi plage pagina voastra, am picat pe ea cautand pictura coreana feng shui.Lucrarile expuse sunt exceptionale. La ora actuala sunt indragostita de Corea si urmaresc postul lor de tv ARIRANG pe care gasesc repere culturale. Sunt romanca, locuiesc in Germania, si eu pictez, am un link cu pictura naiva: www.flickr.com/photos/iolanda-lemke-pictura-naiva