luni, 4 iunie 2012

Cultura Comparata

Azi am sa va arat cateva imagini despre care probabil a auzit multa lume, dar poate mai putini le-au vazut alaturate, ca sa le puteti compara mai usor. Imaginile le-am obtinut cu ajutorul Wordpad si Irfan, pt ca nu am programul care ar fi facut treaba asta mult mai usor, adica Photoshop.
Prima imagine e a celor doi "Ganditori": in stanga cel neolitic, descoperit in Dobrogea, la Hamangia, in dreapta cel al lui Rodin. Totusi sursa de inspiratie a lui Auguste Rodin nu a fost in nici un caz statueta multimilenara, ci "Il pensoroso" al lui Michelangelo, care il reprezinta pe Lorenzo di Medici
A doua poza pe care vreu sa v-o supun atentiei contine doua imagini de "Arc de Triumf", unul din Bucuresti, care nu degeaba a fost numit "Micul Paris" in perioada interbelica, si celalalt din Place de Gaule (fosta Etoile) din Parisul autentic.
Nu le mai prezint, macar atata patriotism presupun ca exista in cititorii mei romani incat sa stie care e arcul "proiectat de Petre Antonescu, a fost construit în perioada 1921-1922 și renovat în perioada 1935-1936. El comemorează victoria României în Primul Război Mondial." (sursa Wikipedia) si care "Comandat de Napoleon Bonaparte în 1806, a fost înălțat în secolul XIX și terminat în 1836" (sursa Wikipedia) Ambele fotografii au fost facute de mine la fata locului.
Aceasta ultima poza are o istorie mai aparte. Cand am vizitat Catedrala Notre Dame din Paris am facut o multime de fotografii si, fiind ocupata sa tot apas pe declansatorul camerei foto nu am fost f atenta la tot ce vedeam. Nici mai tarziu, cand am prelucrat si publicat albumul pe Picasa nu m-am uitat cu atentie la fiecare imagine. Ieri am publicat albumul si pe Facebook si una din prietenele mele din Mexic, pe care o admir f mult pt cultura ei, a comentat: Virgen de Guadelupe. Si atunci am fost izbita de asemanarea dintre imaginea din catedrala si o pictura care imi place f mult, "Dama de las Donas" de pictorul mexican Octavio Ocampo. Totusi prietena mea, desi indragostita de frumos si pictura, nu cunostea operele acestui compatriot al ei, prilej pt mine ca sa imi dau seama si mai bine cata dreptate are Suzeta cand spune "nu se poate 10 la toate" 
Icoana aceasta are la baza una din aparitiile miraculoase ale Fecioarei consemnate de Biserica Catolica. Ea ar fi aparut in 1531 in viziunea lui Juan Diego, un tanar aztec convertit la crestinism, si i-ar fi cerut sa construiasca o biserica. Pentru mai multe amanunte tot Wikipedia e de folos.

Niciun comentariu: