miercuri, 23 mai 2012

Cum poti sa stii cand esti mintit?

Dragul de Beliefnet incearca sa ne invete cum sa ii descoperim pe mincinosii care ne inconjoara din toate partile, chiar daca minciunile lor uneori sunt "albe", "nevinovate", cu scopul de a ne feri pe noi de neplaceri. O sa ofer o traducere destul de libera a textului, uneori recurgand doar la o prelucrare.

Pentru inceput ne spune cum isi dau seama mamele ca sunt mintite. Ele isi cunosc f bine progeniturile si detecteza orice schimbare de ton a vocii sau miscari mai ciudate ale corpului.

Un mincinos poate sa aiba o fata serioasa cand minte si te poate privi senin in ochi. Atunci trebuie sa te uiti in dreapta lui daca e stangaci sau in stanga daca e dreptaci, pt ca ar putea avea niste miscari mai ciudate. De asemenea mincinosul clipeste mai des decat de obicei, fiind preocupat sa nu se prinda lumea ca minte

Cand e acuzata in mod injust o persoana onesta reactioneaza ofensiv si te intreaba de ce zici asta. Deasemenea e probabil ca o persoana onesta nu neaga faptul ci pur si simplu iti explica de ce a facut-o. Insa mincinosul reactioneaza defensiv, se justifica in cuvinte putine si rapid neaga totul. In plus mincinosul se foloseste mereu de ceva, o carte, o masa , o revista sau se uita la TV sau se uita in alta parte. Cand insisti schimba subiectul so o sa vezi ca nu mai pomeneste de ofensa in timp ce onestul te contrazice din nou.

Frica poate afecta muschii corpului, observa daca persoana are picioarele incordate sau ridica un umar. Unele persoane isi schimba mecanic pozitia cand mint:
-isi pot incrucisa bratele
-isi baga mainile in buzunare.
-isi trec cu mana pe la nas, la gura, la ochi, la ceafa sau se iau de par si incep sa il aranjeze.
-mincinosul poate sa isi stranga buzele cand minte.

Cand cineva minte mesajul sau e intretaiat, adica poate sa faca multe pauze. Persoana care te minte n-o sa-ti dea multe detalii, iti spune doar faptul, fara amanunte. Cunoasteti "efectul Pinochio"?
S-au facut studii in ce priveste circulatia sanguina si s-a constatat ca atunci cand cineva minte se mareste presiunea sangelui si se elibereaza substante chimice numite catecolamine. Acestea provoaca inflamarea tesuturilor din interiorul narilor si, desi nu este vizibil cu ochiul uman explica de ce mincinosul are tendinta de a-si freca nara pt a calma mancarimea. Este un fenomen normal cand esti suparat sau MINTI.

Mai devreme sau mai tarziu il prinzi, pt ca el nu isi poate schimba versiunea. Mincinosul trebuie sa aiba o memorie buna ca sa nu uite ce a povestit despre lucruri care nu s-au petrecut niciodata. Daca suspectati ca cineva va minte asteptati putin si intrebati-l din nou si daca nu are memorie buna il prindeti repede cu minciuna.

Daca ii dai cuiva un cadou si el nu reactioneaza imediat surprins sau bucuros inseamna ca te minte daca spune ca ii place. La fel si cand iti lauda mancarea, daca zice doar "e buna" si nu "excelenta", dar sa o spuna din toate inima, te minte. Insa sfaturile sunt valabile daca cunosti f bine persoana si daca acea persoana nu e timida, pt ca atunci poate sa fie nervoasa si sa iti dea impresia ca minte, desi spune adevarul.

Nu uitati: adevarul va face liberi iar minciuna va face sclavii ei


Pentru cei ce doresc textul "de la mama lui" sa mearga la link dar sa stie ca e in spaniola.

  

6 comentarii:

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

Viorica draga, Dar ce te faci cu oamenii care nu spun nicodata adevarul?
Indiferent de situatie!
Cum reactionezi?
Te ai gandit vreodata la asta?Eu cunosc foarte de aproape aceste feluri de persoane si nu le pun intrebari de nicun fel caci orice as intreba mint.Aceste persoane nu m-au mintit numai pe mine ,mint pe toti dar multora nu le pasa de minciunile lor.Pe mine ma deranjeaza foarte tare ,nu stiu de ce mai rau chiar decat alte rele ,vorbesc in general, nu numai de persoanele in cauza.Poate ca am de a face cu copii diavolului caci spune in Biblie ca diavolul e tatal tuturor mincinosilor.
Nu inteleg cum nu se infioara la auzul acestor cuvinte de la Apocalipsa 21 :8. Dar, cat despre fricosi, necredinciosi, scarbosi, ucigasi, curvari, vrajitori, inchinatorii la idoli si TOTI MINCINOSII, partea lor este in iazul care arde cu foc si cu pucioasa, adica moartea a doua." Poate cineva are vreo ideie ,daca nu chiar tu.Mie mi se face greata cand ii aud cum mint habitual fara rusine ,fara motive,fara scuze.Si daca pe loc ii confrunti sant ca serpii luciosi i-ti scapa din mana caci arunca alta minciuna .E un iad sa traesti cu astfel de oameni si ce e mai rau multi din acestia mai meerg la biserica regulat ,nu lipsesc chiar daca sant bolnavi sau e furtuna afara.Curata auto inselare !Putin zis !
Virginia Brasov

Anonim spunea...

Daca cineva imi face un cadou care nu imi place,nu pot sa-i spun asta,s-ar simti ofensat.Prefer sa-i multumesc si sa-i spun ca a fost foarte dragut gestul lui...Poate suna a ipocrizie ,dar stiu ce inseamna sa faci un cadou si primitorul sa faca greturi!Uneori o mica minciuna face bine la digestie!Sunt multe dati in viata in care nu este recomandat sa spui verde in fata unui om ceea ce crezi despre el.Eu nu fac din minciuna un crez din viata,dar viata m-a invatat ca a spune adevarul verde in orice situatie poate fi de nedorit,poti jigni,poti rani iremediabil o persoana,sau relatia cu ea numai de dragul adevarului,si asta se cheama rautate sau chiar prostie.Si apoi,ce este adevarul?Si cat de relativ este el?Gabriela Nastasoiu

Viorica spunea...

Virginia, am intalnit si eu asemenea persoane si pur si simplu nu le inteleg. Cred ca sunt rele de la natura lor, unii spun insa ca ar fi o boala care are si nume: mitomanie. Tot ce putem face e sa ne rugam pt ei...desi nu cred ca au scapare...

Viorica spunea...

Gabita, cred ca ai dreptate, sunt situatii in care daca spui adevarul faci mai mult rau decat bine, totul e sa nu-ti placa sa spui minciuni si sa iti para rau ca nu ai putut sa spui adevarul, ba chiar sa te doara asta, si cred ca tie ti se intampla asta, asa cum te stiu...

AICISIACUMACOLOCURAND spunea...

Sigur ca nu tot ce e adevarat trebuie trambitat sau chiar spus voluntar!Poti sa si taci ,poti sa eviti raspunsuri care da pe fata adevarul cu o metoda simpla folosita de chiar Domnul Isus cand era pe pamant :Sa pui o alta intrebare intelepata?Si sa lasi pe ei sa-si framante capul cu raspunsul.
Si, numai daca esti strans cu usa la politie despre un adevar neplacut ,pe care trebuie spus il spui.Sant de acord :Nu tot ce e adevarat e si frumos, e si bine de spus ,nu face bine ,poti face rau!
Dar de la asta pana la a mintii fara motiv,neprovocat voluntar ,habitual ,demonic chiar, e o mare distanta!
Ce iertare sa-si ceara caci nici nu le trece prin cap ca e rau!Asta e stilul lor de viata.Daca ii confrunti ,tu esti anormalul ,sau prostul.Ei nici macar nu se justifica in felul acesta de viata mincinoasa!
Sant asa de periculosi si demonici,ca o iei la fuga din preajma lor!
In rest sant de acord cu toate comentariile de mai sus.
Insa problema MINCIUNII ramane ca o plaga pe rasa omeneasca care nu are niciun Dumnezeu sau nicio temere de Dumnezeu !
V.B

Viorica spunea...

Am observat si eu ca in Evanghelii Iisus nu raspunde la toate intrebarile ce i se pun, cateodata face o afirmatie care schimba subiectul alteori da un raspuns nesteptat, ca atunci cand e intrebat cine il va vinde spune fiecaruia "nu esti tu acela" iar cand ajunge la Iuda ii spune "tu ai zis-o" (raspuns nesteptat de Iuda, desigur)
Cei care mint pt ca asa sunt ei sunt intr-adevar periculosi, ai dreptate.