duminică, 2 mai 2010

Queen Seon Deok=Secretele palatului Increderea

Serialul acesta respecta istoria, atat cat e ea cunoscuta, doar partial. Conform Wikipedia si Hwarang Sagi cam toate figurile principale ale serialului ar fi fost personaje reale. O interesanta sinteza a acestor date se poate citi pe situl lui Hurul Aini. El specifica faptul ca cele mai multe date sunt culese de pe Wikipedia. Deasemenea a publicat si un interviu f interesant al lui Kim Nam Gil, interpretul lui Bi Dam. Una din intrebari se refera la albeata deosebita a danturii sale iar actorul o explica prin faptul ca a aplicat un fard pe fata care il face sa para ca are tenul mult mai intunecat si astfel albul dintilor iese f tare in evidenta. Deasemenea el considera cu modestie ca nu e un star, star este Lee Min-ho

Eu, asa cum am mai spus, am citit si ce scrie in Hwarang Do, sunt acolo date f interesante, mai ales despre Yu Shin. Trucul cu zmeul care inlocuieste steaua care a cazut, demoralizandu-i trupele l-am gasit in alta parte. Daca vreti sa aflati date fondate stiintific despre Queen SD si ce inseamna a fi Hwarang puteti merge la un articol scris de David Bannon care este Ph.D. in Far Eatern History, Black Belts in Hapkido and Kendo, and is fluent in Korean and Japanese.

Din pacate abia dinastia Joseon a avut anale scrise cu amanuntime, Istoria celor Trei Regate a fost scrisa secole dupa perioada descrisa in serial, incat nu sunt sigura ca ar descrie cu acuratete cele intamplate intr-o perioada atat de indepartata. Totusi se pare ca Hwarang Segi, analele care descriu istoria Sillei, s-ar fi pastrat pana atunci, disparand pt a reaparea, fiind controversate din aceasta cauza, abia de curand.

Ceea ce e sigur e ca NU se putea pune problema unei lupte pt succesiune intre Bi-Dam si Chun-Chu, pt ca dupa moartea lui Seon Deok a urmat verisoara sa, Queen Jin Deok, care nici macar nu e pomenita in serial. Mai mult (cei care vor sa pastreze suspansul ultimului episod e bine sa se opreasca aici), in istorie se mentioneaza ca SD a murit pe 8 ianuarie iar Bi-Dam a fost executat pe 17 ianuarie.

De aceea povestea de dragoste dintre Bi-Dam si Seon Deok trebuie sa fie luata doar ca un ingredient care sa faca serialul mai atractiv. Cu toate acestea o sa consider povestea nu ceea ce este, adica fictiune, si am sa comentez ce s-a intamplat in ultimele episoade vazute ca si cum ar fi vorba de un fapt real. Real pare a fi ca Bi-Dam a fost un rebel care a considerat ca o femeie nu are ce cauta pe tron, si ca SD a fost maritata, ba chiar dupa unele surse at fi avut 3 (trei) soti, n-am inteles prea bine daca pe rand sau in acelasi timp.

Deci din serial rezulta ca Bi-Dam a cazut victima atat loialitatii fata de rudele sale de sange, care alcatuiau mare parte a factiunii sale cat mai ales masinatiilor f inteligente, desi malefice, ale lui Yeom Jong. Adica ar fi o ilustrare vie a zicalei "pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti".

Eu insa n-as fi atat de indulgenta cu acest personaj atat cde periculos de imprevizibil. Nu degeaba Kuk San Mun No nu i-a iertat niciodata usurinta cu care a ucis atatia oameni pt o carte, macar ca si-ar fi ispasit ulterior vina dandu-i cartea lui Yu-shin, implinind astfel vointa maestrului sau.

Nu mi-a placut ca moartea lui Mun No a fost pusa pe seama deciziei lui Chun Chu de a scapa de un adversar in drumul sdau spre tron (intre noi fie vorba, cel care a desavarsit unirea celor trei regate, cucerind in 668 imensul, in comparatie cu Silla, Goguryeo, a fost fiul lui Cun Chu=Muyeol, anume Munmu), mai ales ca in realitate nu se punea astfel problema. Iar faptul ca obraznicatura de yeom Jong reuseste mereu sa scape basma curata din toate marsaviile in urma carora ar trebui sa plateasca cu viata recunosc ca e frustrant.

Totusi, daca iubirea lui Bi Dam pt Seon Deok era atat de mare cat se pretinde el n-ar fi trebuit sa plece urechea nici la ce i-a spus Chun Chu ("tu crezi ca Pe Ya are sentimente pt tine?") nici sa creada, chiar daca parea extrem de evident, ca SD ar fi in stare sa-i doreasca moartea. Atunci cand iubesti pe cineva trebuie sa ai incredere in acea persoana, daca nu exista incredere dragostea se transforma intr-o otrava. Personajul Bi Dam a dat dovada ca nu e in stare nici sa fie un bun conducator de stat, neavand, precum Chun Chu sau SD sau chiar Yu Shin idealuri marete in ce priveste tara lui, nici un adevarat indragostit.

De aceea se revine la scena din pestera si la atitudinea lui Mun No, pt a ni se arata ca Bi Dam degeaba era spadasin neintrecut, pt ca nu reusea sa ridice caracterul sau la inaltimea abilitatilor de luptator. Ori hwarangii trebuiau sa dea dovada de calitati spirituale deosebite, un exemplu, desi negativ din pdv al dramei de care vorbim, este Chil Suk, care a incercat sa-si faca datoria cu pretul vietii, avand incredere nestramutata in Mi-Shil, chiar daca nu i-a ascultat ultimul ordin, acela de a se retrage. Poate ca CS nu a ascultata acel ordin pt ca disparand Mi-Shil viata lui nu mai avea sens.

Bi Dam pretindea ca iubirea lui are tot atata intensitate precum loialitatea lui Chil Suk, nu trebuie sa-l blamam pe YJ ca aceasta pretentie s-a dovedit nefondata.

6 comentarii:

Haku spunea...

Va multumesc ca mi-ati spus unde sa ma opresc... imi stricam surpriza de maine dupa-masa.

Viorica spunea...

Iti admir vointa. Deadevaratelea!

Alynna spunea...

Sfarsit tragic a avut Bidam.Iubirea lui fata de Deokman era sincera la fel ca cea a lui Yu Shin, dar fata de acesta el nu avea incredere deplina in ea si asta i-a fost fatal.Desi fata de Yu Shin el putea sa-i vorbeasca lui Deokman ca unui om obisnuit dar Yu Shin din respect pt pozitia ei sociala nu avea curajul sa o faca.Am citit undeva ca ea chiar si-a prevestit moartea.As vrea sa te intreb ceva:ai fost vreodata in maramures,eu de acolo sunt...mai exact din baia mare.

Viorica spunea...

"dar Yu Shin din respect pt pozitia ei sociala nu avea curajul sa o faca"
Hai sa fim seriosi, cum ii vorbea Yu Shin cand era doar nangdo? Sa nu spui ca era travestita in baiat, ca el stia asta f bine.
A fost alegerea ei sa renunte la Yu Shin pt a se razbuna pe Mi Shil (ai remarcat ca a fost o scena in care ea, ca regina, arata si vorbea exact ca Mi Shil?) si a fost ambitia ei sa devina regina.
Bi Dam se purta asa din cauza lui Mun No, a felului in care a fost crescut. Doar ii reprosa la un moment dat lui MI Shil ca el nu stie sa se poarte cum trebuie la palat pt ca nu l-a invatat nimeni. Si intr-adevar nu a avut parte de dragoste cand a crescut, dar asta nu e o scuza pt lipsa lui de respect fata de viata omeneasca, de care a dat dovada pana in ultima clipa. Cei pe care ii ucidea erau oameni, nu manechine, iar Yu Shin a avut mai mult respect pt viata umana si mai multa mila cand l-a rugat sa inceteze sa ucida.

N-am fost in Baia Mare. Fiica mea mai mica avea o colega, dar aceasta are o poveste atat de tragica incat mi se strange inima de cate ori ma gandesc la ea.Spun are pt ca inca traieste,dupa cate stiu.
Fiica mea o mai viziteaza din cand in cand, in scurtele ei vacante, dar eu cred ca nu ii face bine, cand vine inapoi e destul de demoralizata.
Soarta e uneori asa de nemiloasa...

Alynna spunea...

Ma refeream la faptul de cand ea a devenit printesa si apoi regina,el a inceput sa-i vorbeasca protocolar.Imi pare rau ca baia mare iti aminteste de ceva trist.

Viorica spunea...

Pai la scurt timp dupa aia el a fost nevoit sa se insoare, ce era sa mai faca?
A avut 10 copii si a trait pana la 78 de ani, lucru rar in vremutile acelea.
Unii zic ca s-ar fi casatorit cu Deok Man dupa ce i-a murit prima nevasta. Daca a fost asa n-a prea avut noiroc sa-i traiasca nevestele.
Acum, daca stiu ca esti acolo, Baia Mare o sa-mi trezeasca si amintiri placute.