miercuri, 19 mai 2010

Istoria unui miting anuntat

Acum 20 de ani pe vremea asta oamenii se pregateau cu emotie pt primele alegeri "libere" din viata lor. Am pus libere intre ghilimele pt ca incercarea fortelor democratice de a demonstra prin manifestatii, dintre care cea mai importanta a fost cea numita "Piata Universitatii", ca cei care au acaparat puterea dupa 22 decembrie incercau sa reinstaureze partidul-stat prin participarea la alegeri a ceea ce ar fi trebuit sa fie doar o structura administrativa in nici un caz nu e o dovada de democratie si de libertate.

Ieri, ascultand ce spuneau consilierii prezidentiali, cum mancau ei ce nu trebuie cu polonicul cel mare incercand sa sperie si sa descurajeze pe cei nemultumiti sa mearga in Piata Victoriei am decis ca e cazul sa-mi urnesc faptura din casa si sa vad cu ochii mei ce se intampla.

Stiam deja dintr-un document primit prin email de la un prieten drag (ii spun asa desi ne cunoastem doar virtual) ce eforturi au depus organizatorii pt ca totul sa decurga cat mai civilizat cu putinta. Totusi nu am reusit sa fiu la fata locului mai devreme de 11:30, desi am vazut la TV ca oamenii au inceput sa se adune in piata inca de la 9:30. Tot ieri erau unii ingrijorati ca cei care au de umblat pe soselele si drumurile cele minunate ale Capitalei s-ar putea revolta contra masurii de inchidere a traficului din piata si de pe strazile adiacente.

Toate astea imi sunau tare cunoscut. Toti cei aserviti puterii instalate dupa 22 decembrie protestau contra faptului ca nu li se respecta dreptul la libera circulatie in Piata Universitatii. Deci nimic nou sub soare in privinta asta. Tot in timpul manifestatiei de acum 20 de ani cei de la singura televiziune existenta se intreceau in a prezenta tot felul de aspecte menite sa induca in populatie (ca popor nu puteam sa-i spun, avand in vedere rezultatul votului) ideea ca ceea ce se petrece acolo e ceva derizoriu, demn nu numai de dispretul "oamenilor de bine" dar si de condamnarea lor.

Ca acele manipulari au avut efect s-a vazut in 13-15 iunie, si nu trebuie condamnati numai minerii pt asta ci si o parte din locuitorii Bucurestiului. De altfel si cu ocazia acestui miting de azi s-a incercat sa se apese pe pedala cu care a castigat "Farul de la Cotroceni" alegerile in diaspora, anume faptul ca se va produce o noua mineriada, asta in momentul cand si sindicatele din minerit, in special cele din Valea Jiului, si-au anuntat participarea la miting. Ca in decembrie s-a jucat la cacealma si cartea anticomunismului e alta poveste. Iar faptul ca abia acum, cand toate dosarele "care trebuie" au fost de mult pieptanate si coafate s-a votat si legea lustratiei e alt praf aruncat in ochii diasporenilor.

Deci mi-am luat aparatul de fotografiat si am plecat sa vad ce se intampla in Piata Victoriei. Pt cei care s-au asteptat la o atmosfera incrancenata, la oameni furiosi, plini de manie proletara si gata sa sara la bataie cu oricine se uita mai ciudat la ei a fost o mare dezamagire. Ba chiar am vazut niste comentarii pe Stiri.rol.ro cum ca fost o serbare campeneasca, de la care au lipsit gratarele cu mici si berea. Iar labe1 se dadea de ceasul mortii sa demonstreze ca participantii erau apatici si nu raspundeau la solicitarile de scandare ale liderilor.

O sa-i dezamagesc pe acesti admiratori aflati in plasa de lumina a "Farului" mai sus amintit spunandu-le ca daca s-ar fi ostenit sa incerce, spre sfarsitul mitingului, sa-mi urmeze exemplul si sa se apropie de tribuna ar fi renuntat repede, pt ca volumul decibelilor fluierelor, trompetelor si tobelor era deadreptul asurzitor.

Cand am coborat din metru am observat in statie sute de sindicalisti care coborasera ca sa caute ceva de mancare. De aceea cred ca a fost destul de greu sa se aprecieze numarul participantilor, pt ca la un moment dat au obosit si au inceput sa se vanzoleasca. Dar am experienta altor mitinguri cand pupincuristii puterii reduceau cam la jumatate nr participantilor iar ceilalti se vedeau mai multi decat erau.

Am mai auzit de la o figura jalnica, de pe la Evz, cred ca se cheama ceva cu Marian, ca a fost o atmosfera asemantoare unei parade gay. Daca spunea asta in piata, in fata pensionarilor care stateau ei mai pe margine, dar numai fericiti nu sunt de masurile anuntate cred ca ar fi avut si el, ca si Marcel Hoara, nevoie de interventia jandarmilor pt a scapa de dispretul si chiar furia multimii. In ce il priveste pe ipochimenul amintit, care se pare ca ii enerveaza chiar si pe proprii colegi de partid prin prostiile pe care le spune, nu are scuza ca a fost invitat de madam Stoicescu si de musiu Pieleanu (ce o fi fost in capul lor nu stiu), pt ca Bogdan Hossu, cand a fost intrebat daca nu ar fi cazul sa vina premierul sa discute cu ei a raspuns ca nu l-ar sfatui, avand in vedere cat de suparati sunt oamenii pe el. Daca avea ceva in tartacuta care ii tine loc de cap ar fi declinat invitatia. Unii (ghici de la ce post TV?) au zis ca a dat dovada de curaj, fiind boxer, eu raman la parerea mea ca a fost prostie, si nu incercarea de a provoca scandal, dand astfel apa la moara consilierilor geniali de la Cotroceni, stiind prea bine cam ce stare de spirit ar trebui sa fie in randul celor afectati de scaderile de venituri (pt ca sa nu uitam ca nu e vorba doar de salarii si de pensii, ci si de subventiile la caldura si gratuitatile la transport, ca si alte surse de venit, ca doar n-or avea toti mult mediatizatul spor de zanmbet)

Aceeasi aserviti puterii, cu sufletele lor de sluga, au vazut in cei care isi scuipau plamanii in fluiere doar niste activisti. Si pt ca nu puteau spune "activisti de partid" (ce le-ar mai fi placut sa abureasca un pic diaspora cu pretinsa manipulare a sindicatelor de catre partide, pacat ca Ponta a cazut in plasa lor...) ziceau "activisti sindicali". Deh, fiecare judeca dupa cat il duce capul.

Mi-a placut ca oamenii au fost civilizati si destul de ordonati, bine pregatiti cu materiale specifice, am pozat si veti putea vedea aici cateva, mai multe imagini de la miting se pot gasi in albumul de pe Picasa.

La un moment dat din randul manifestantilor s-a indreptat spre noi un cortegiu funerar, pe cosciug scria "Aici traitti bine". Nu lipsea nici crucea aferenta pe care scria, brrr..."Basescu 2010" (n-am dorit eu nici moartea cainelui care m-a muscat atat de rau de mi-au trebuit cateva luni sa ma vindec, cum o sa-i doresc moartea unui om, oricat de negru la suflet ar fi?, pot doar sa zic "lasa-neeee, lasa-neee")



Cuiva i s-a facut rau si a fost chemata salvarea, prilej pt un lider sindical sa sublinieze acest lucru de la tribuna. Si unii vorbeau de mici si bere...

La miting a participat si Ceausescu

Dar nu a lipsit nici Basescu:


Tocmai aceste materiale mi-au trezit amintiri atat de vii despre Piata universitatii, eroii de atunci erau Iliescu (Ilici) si Razvan Theodorescu, directorul TVR, cel care era responsabil cu mistificarile de pe micul ecran.

La un moment dat pe marginea pietii si-a facut aparitia o familie cu trei copii ca trei ulcele. Tatal a vrut sa mearga spre centrul pietii, printre manifestanti, mama l-a oprit spuandu-i "vrei sa nu te ia la bataie" Am linistit-o "sunt oameni pasnici, doamna" si intr-adevar s-a relaxat, ba chiar copiii s-au capatat cu niste fluiere si sepcute cu insemnele BNS.


Acestei tinere f simpatice din poza de mai jos i-am promis ca o sa-i pun poza pe blog. Nu mi-a cerut adresa blogului, dar a zambit atat de fermecator...

Imaginatia protestatarilor a fost fecunda:






Oamenii de cultura rareori se pot descurca fara ajutor de la buget:



Unii au venit cu bicicleta:

Altii cu bastonul:

Mai era cineva in carje, dar nu mi-a reusit poza, desemenea am vrut sa inregistrez cuvantarea doctorului Florin Chirculescu, de la Spitalul Municipal, Presedintele Sindicatului Medicilor, dar n-am reusit. Am inregistrat cantecul lui CRBL ("activistul" in slujba puterii amintit mai sus, cel de la Evz, care a reusit sa o enerveze pana si pe colega lui Ioana Lupea si pe prezentatoarea cea blonda de la b1, i-as zice idiot dar il suspectez doar de rea-credinta, a auzit doar "goliti paharele", la "goliti buzunarele" si "furati tot/ furati urna de vot" si "romanul n-are noroc"a surzit subit) dar cred ca a fost inregistrat mai bine aici

Am inregistrat si cantecul cu care s-a incheiat mitingul "Dansul Pinguinilor" (bininteles ca s-au gasit tovarasi, intre care si Monica Tatoiu care a declarat ca mitingul a fost o dovada de neseriozitate, care ar fi dorit ca sindicalistii "sa se tavaleasca pe jos", asa mi-a explicat o pensionara in PV, si nu sa danseze veseli pe aceasta melodie, dar si in Piata universitatii se canta si se dansa, spre disperarea securistilor care, stiu dintr-o sursa f sigura, se infiltrasera printre manifestanti ca sa provoace violenta) dar poate fi ascultat mai clar pe youtube sau tot pe stiri.rol.ro unde sunt si niste comentarii f interesante. N-am retinut ce "om de bine" a declarat ca versurile sunt scrise de Vanghelie. Acesta ar trebui sa se umfle in pene de mandrie ca i se atribuie un cantec atat de popular in special printre ascultatorii Radio Zu si admiratorii lui Daniel Buzdugan.

In schimb am aflat de la un lider sindical ca beizadeaua prezidentiala stie SA CITEASCA in limba romana. N-am reusit sa aflu ce a citit, stiu doar ca unii au comentat la RealitateaTV ca ar fi anuntat Europei ca masurile genialului sau tata deja au fost aplicate. Am incercat sa aflu despre ce e vorba de la Realitatea.net dar se pare ca sufera de un atac electronic, au inceput sa mi se deschida multime de ferestre de IE si a trebuit sa ma deconectez ca sa scap de ele.

S-au spus si poezii de la tribuna, destul de reusite, dar au fost atentionati cei de la guvern ca nu se sfarseste totul aici, ca ar putea urma greva generala.

La intrarea la metrou era plasat strategic un cort:

Am semnat zadarnic atatea petitii incat nu am intrat in acel cort, dar n-am rezistat invitatiei pensionarului de langa scara care ducea in tunelul metroului si am dat si eu cu subsemnatul. Ce sa zic, "sa fie primit!"

In incheiere as vrea sa le spun celor mai tineri de la posturile de televiziune care sunt poate bine intentionati cand comenteaza malitios aparenta veselie a celor care si-au manifestat azi nemultumirea fata de masurile anuntate de la cel mai inalt nivel in stat sa nu se lase inselati de aparenta nonsalanta si voiosie a celor ce au fluierat si au dansat in PV, deocamdata efectele masurilor sunt ipotetice, cand vor deveni realitate oamenii vor fi sigur mai incrancenati, pt ca poporul asta nu e alcatuit numai din lasi care strang din dinti si rabda. Nu mai traim intr-un lagar, ci intr-o Uniune Europeana. Se cam uita asta de cei mai in varsta aflati la putere.

9 comentarii:

disa spunea...

Viorica, la un moment dat, te-am vazut. Doar o clipa, dar mi-am zis ca mi s-a parut. Imi pare bine c-ai confirmat participarea ta, si n-ai fost doar o iluzie optica, pentru mine.

mihaeladr spunea...

Mi-a placut postarea. Si eu am fost de aceeasi parere. Nu s-a vrut violenta.

sara spunea...

imi pare rau ca nu ne-am intalnit,mi-ar fi facut placere!Am fost si eu ca lider de sindicat din scoala mea si am venit tocmai din Neamt.Am vazut pentru prima oara Bucurestiul,dar nu pot spune ca m-a impresionat prea mult,mai frumoasa e zona mea.Oricum,a fost placut la miting,cel putin nu ne-au udat(au adus tunurile de apa)....Eu inca sper ca meseria mea sa fie respectata,pentru ca noi le-am pus creionul in mana...

sara spunea...

am uitat sa-ti spun ca nu m-am regasit prin pozele facute de tine,dar abia acum imi dau seama cati oameni au fost,pentru ca,desi stateam al treilea grup de la scena(si cu spatele la muzeul Grigore Antipa)nu vedeam nimic si nici nu m-am incumetat sa ies din grup ca...sigur nu mai ajunjeam inapoi.

Viorica spunea...

Intai va cre scuze tutror ca am publicat comentariile voastre atat de tarziu. Am fost plecata la mama mea. Cu aceasta ocazie am aflat ca si postasul din comuna mamei mele a fost prezent la miting, din partea jud. Ialomita. Bineinteles ca in marea de oameni de acolo nu ne-am intalnit.
Si am uitat sa scriu in articol cat m-au amuzat scandarile "Boc, boc, boc la usa ta/Posta si Politia!"
@Disa
Unde m-ai vazut? Ai fost si tu? Iar am fost "vedeta" la TV? Am povestit intr-un articol cum imi spuneau toti cunoscutii ca m-au vazut la Telejurnal, numai eu habar nu aveam cum arat pe micul ecran (mult mai tarziu am aflat ca "sticla ingrasa")
@mihaela.dr
Imi pare bine ca suntem pe aceeasi lungime de unda.
@ Sara
Si mie imi pare rau ca nu ne-am intalnit. Tunuri de apa zici? Le-a folosit Ceausescu in noaptea de 21/22 decembrie 89. Semnificativ, nu?
Am marturisit ca nu prea sunt umblata (desi citind jurnalele de calatorie ai crede contrariul). Nu am fost in zona ta. Poate prea multa comoditate, poate nu am avut ocazia. Bucurestiul e un oras dur, dar eu il iubesc. M-am nascut in el si am petrecut o covarsitoare parte din viata in el. Eram cat pe ce sa-l dau pt Arad, dar n-a fost sa fie. Dupa o luna deja imi era dor de "monstrul" asta.
Respect? Ai uitat ca unii dintre conducatorii din ultimii 20 de ani sunt profesori, unii universitari? Cat va respecta ei, in frunte cu primul ministru, tot profesor universitar?
Ai stat si la recitalul lui Cerebel? Am filmat cu zoom zona din apropiere de scena. Daca raspunsul e afirmativ o sa incerc sa pun videoclipul pe blog, poate te regasesti.

disa spunea...

Viorica, chiar in timpul mitingului, doar ca un flach.
Nu stiu la care din cele 2 televiziuni: Realitatea sau Antena 3, dar, sigur, ai fost tu.

Viorica spunea...

Ei, un flash mai merge, nu-i asa compromitator :D

sara spunea...

da,dar nu am dansat cum faceau alti colegi de-ai nostri ...Eu m-am dus pentru miting,pentru credintele si valorile mele,nu pentru concerte...Si apropo de ceausescu,eu aveam 3 anisori la revolutie,asa ca nu stiu prea multe decat din amintirile bunicilor mei.Chiar am vazut si in pozele tale un tablou cu EL si ma gandeam ca am si eu unul acasa,bunicul il pastreaza...cine stie cu ce ganduri?

Viorica spunea...

Eu m-am dus pentru miting,pentru credintele si valorile mele,nu pentru concerte...

Si eu am mers in Piata Universitatii pt credintele si valorile mele, dar asta nu m-a impiedicat sa ascult cu placere cantecele si sa ma amuz vazand cum danseaza tinerii (gandeste-te ca aveam 46 de ani atunci). E adevarat ca manifestatia a tinut nitel mai mult, aproape o luna...
Nu-ti poti imagina ostilitatea cu care eram priviti, in special de catre oamenii simpli, zapaciti (nu gasesc alt cuvant mai adecvat) de propaganda mincinoasa oficiala. Acolo, in perimetrul pietei, atmosfera era mai relaxata, desi fiecare stiam f bine ce vrem si cu cine avem deaface.

In ce priveste tabloul lui Ceusescu, vezi ca e util la mitinguri?
In 22 Decembrie 89 strazile din jurul CC-ului erau pline de poze de-ale lui calcate in picioare. Acum unii il regreta.
Daca se aplica punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, actuala Lege a Lustratiei, poate n-ar mai fi fost cazul sa fie regretat decat de politrucii si securistii lui, profitorii de atunci si, in destula masura, si de acum, ei si familiile lor, pt ca ei aveau bani si acces la banul public pt a-si intemeia averi fabuloase dupa schimbarea de regim.

Cand am filmat sfarsitul demonstratiei nu am ajuns atat de aproape de tribuna ca sa surprind amanunte pitoresti ca dansul pinguinului. Dar daca am promis musai sa incerc sa le public. Sa vedem daca si reusesc.