vineri, 13 noiembrie 2009

Povestea lucrurilor importante

Inca o mostra de email care circula intr-o veselie, alcatuind ceea ce s-ar numi folclorul internautic. Am descoperit la un moment dat ca circula pe emailuri un articol al unui umorist la al carui newsletter am fost abonata dar care isi inghetase intre timp situl pt ca a publicat o carte cu toate articolele si spera sa faca ceva bani cu ea, nu stiu cat a reusit. Public emailul primit de curand pt ca mi-a placut.

"Povestea lucrurilor importante"

Un profesor de filozofie stătea în faţa clasei având pe catedră câteva lucruri. Când ora a început, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf.. I-a întrebat pe studenti dacă borcanul este plin si acestia au convenit că era.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l usor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf.. I-a întrebat din nou pe studenţi dacă borcanul era plin, iar acestia au fost de acord că era.

Profesorul a luat după aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenţi cum stătea treaba iar acestia au răspuns în cor "pliiin"!

Profesorul a scos de sub catedră două ceşti cu cafea pe care le-a turnat în borcan umplându-l de această dată definitiv. Studentii au râs. "Acum (a spus profesorul după ce hohotele s-au domolit), aş dori să înţelegeţi că acest borcan reprezintă viaţa voastră.

Mingile de golf reprezintă lucrurile importante pentru voi: familia, copiii, sănătatea, prietenii si pasiunile voastre şi că dacă totul ar fi pierdut în afară de acestea, viaţa voastră ar fi tot plină.

Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi:serviciul, casa, masina, iar nisipul e restul lucrurilor mărunte.

Dacă veti începe cu nisipul (a continuat el), nu veţi mai avea unde să puneţi mingile de golf şi pietricelele.

La fel şi în viaţă, dacă îţi irosesti tot timpul şi energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodată timp pentru lucrurile importante pentru tine.

Acordă atenţie lucrurilor importante pentru fericirea ta. Joacă-te cu copiii, fă-ţi controale medicale periodic, ieşi cu sotia în oraş la cină, joacă golf; vei avea suficient timp altă dată să faci curat sau să repari cine stie ce dispozitiv.. Ai, în primul rând grijă de mingile de golf, ele contează cu adevărat. Stabileste-ţi priorităţile, restul e doar nisip.

Unul dintre studenţi a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele două căni de cafea.

Profesorul a raspuns zâmbit: "Mă bucur că întrebi asta. Ele vor doar să arate că, oricât de plină ar părea viaţa ta, e loc întotdeauna pentru două căni de cafea, împreună cu un prieten."

Niciun comentariu: