marți, 26 aprilie 2011

De Pasti in Gradina Botanica

Ne-a rasfatat natura cu cer tare albastru si senin zilele astea. Era pacat sa stam in casa si sa ne facem capul patrat in fata televizorului. Asa ca am luat-o pe Coana-Mare de o aripa, sotul meu a pus carutul in masina si am plecat sa luam aer si sa ne clatim ochii cu frumusetea florilor de primavara. Mi-era dor de ciresii japonezi (sunt trei, mari, in GB), de magnolii, de lalele si de verdele crud al frunzelor pomilor, ca si de trilurile mierlelor si ale altor pasari care isi canta bucuria imperecherii.

Poate de aceea mi-a fost atat de usor sa trec peste greutatea cu care ne-am deplasat pe aleile atat de denivelate ale gradinii, mai ales ca multi dintre trecatori m-au ajutat sa ridic carutul atunci cand a fost cazul (scumpa jumatate a preferat sa stea in afara gradinii, deh, fiecare cu ciudateniile lui). Ne-am bucurat atat eu cat si mamita de privelistile incantatoare, desi biata de ea mai uita cateodata unde se afla si ma intreba fie "suntem in Herastrau?" cand se uita la copacii seculari, fie "suntem in Cismigiu?" cand se uita la lac. Pana la urma si-a amintit perfect ca ne aflam in Gradian Botanica, unde mergea sa citeasca o carte pe vremea cand eu nu eram nici macar in stadiu de proiect.

Ca noi nenumarati alti amatori de frumos au venit sa admire si sa fotografieze florile, multi dintre ei inarmati cu aparate cat se poate de profi, unele adevarate tunuri. Eu am incercat sa compensez prin cantitate calitatea mai slaba a pozelor, pe Picasa puteti vedea aproape 300. Am avut dificultati in a alege ce sa public pe blog, poate sunt prea multe...Am ales si eu ce mi s-a parut mai frumos. Si aproape ca am facut scurta la mana semnandu-le, pt ca in loc sa urmez sfatul lui Tetris si sa folosesc Windows Paint pt micsorarea pozelor am ramas la Irfan, pt ca mi se pare ca pozele obtinute prin redimensionare sunt de calitate mai buna la Irfan decat la Paint.

 Caldaruse
 Artar japonez
 Prun  japonez

 Florile dalebe, flori de mar...

 Liliac
Mierla (femela)
 Brad argintiu
















Anul acesta nu a mai fost bogatia de lalele franjurate de anul trecut, parca au fost chiar mai putine lalele, pesemne nu e un an bun pt ele.


Nu ma uita! Pacat ca nu se vede ce intens era albastrul florilor, aici par mai decolorate.
 Magnoliile roz si albe erau cam trecute, cea galbena inca nu a inflorit.

 Magnolie alba
 Bujori


Flori rosii de mar decorativ

Arborele Iudei. Se zice ca de un asemenea arbore s-a spanzurat Iuda. Paliurul, maracinii din care s-a facut coroana lui Hristos nu erau infloriti.



In lacul acesta am vazut alta data multe broaste testoase. Cu mamita in carutul gata sa o ia la vale n-am mai stat sa le caut. Aproape de intrare unul din cainii care isi fac veacul in gradina morfolea o broasca testoasa moarta.
Leurda inflorita
Pom ocrotit. Cred ca asta e platanul aflat vis-a vis de un stejar deasemenea f batran.











 In fiecare an abia astept sa vad acesti ciresi atat de incantatori prin bogatia buchetelor de flori.
Mamita a vrut sa fie sigura ca am fotografiat rondurile acestea cu panselute atat de viu colorate. Ma bucur ca Olympus reuseste sa redea bine culoarea galben, spre deosebire de Sony care uneori era deficitar la acest capitol.






Florile acestea sunt f mici. Cred ca sunt lalele pitice.

Daca vreti sa vedeti toate pozele de anul acesta din Gradina Botanica mergeti pe Picasa

Daca vreti sa vedeti pozele publicate anul trecut mergeti aici, unde le veti gasi divizate in patru albume.

Sunt convinsa ca nu veti regreta timpul pierdut cu vizitele acestea.

12 comentarii:

disa spunea...

Clipe de incantare alaturi de pozele tale.
O primavara fericita tie si familiei, si, in special, mamei tale.
Sa te bucuri de ea, asa cum sunt si eu fericita cu a mea!

Anonim spunea...

superbe fotografiile! B

Viorica spunea...

Multumesc pt urari si aprecieri...

tetris spunea...

Felicitari pentru poze si pentru bucuria cu care le privesti!

Cred ca ai dreptate cu calitatea obtinuta cu Irfan vs Paint. Nu m-am gandit la aspectul acesta

Viorica spunea...

Irfanul mai are o calitate, permite redimensionare tip batch, adica toate pozele dintr-un folder se reduc din cateva apasari pe butoane, daca vrei te invat cum.

tetris spunea...

Vreau :) Multumesc!

Viorica spunea...

Deschizi o poza din folder cu Irfanul. Pana aici e simplu, nu-i asa? Mergi la File/Start btch Conversion. iti apare o fereastra care pare f complicata. Paesi Advanced, apoi bifezi Resize iar in Set new sizw as percentage...pui cam cat de mare vrei sa fie poza, eu pun cam 25%. Cred ca se bifeaza automat Prezerve aspect ratio si Use Resample, ca si Apply changes to all pages. Nu cumva sa uiti sa apesi OK.
Ai grija sa-ti faci undeva un folder unde sa-ti apara pozele (eu folosesc folderul original in care creez un subfoder numit Resized) La output directory...apesi pe browse si alegi folderul unde vei stoca pozele. In dreapta apesi Add all. Apoi apesi Star Batch. Cand in casuta din sreapta apare Exit Batch apesi acel buton. Gata! Succes.
Eu am versiunea 4.27. Cred ca o sa ma duc sa vad daca a aparut ceva nou. Mi se pare ca are si niste pluggins, pe care le-am descarcat.

Viorica spunea...

Da, a aparut o versiune noua 4.28. Inca nu m-am lamurit care ar fi diferenta inafara de faptul ca am descoperit un multimedia player, insa nu sunt f incantata de el, pt ca nu vad sa aiba un buton de full ecran. Cica foloseste Multimedia lui Windows. Mersi...

Viorica spunea...

Daca nu am fost destul de explicita in tutorialul meu poti merge la

http://www.coffeedrunk.com/2008/10/08/how-to-do-a-batch-resize-using-irfanviewtutorial/

tetris spunea...

Multumesc pentru explicatii, am luat notite. E o chestie f utila, de scuteste de multa migaleala

Viorica spunea...

Eh, daca ar fi si o smecherie ca sa pot pune semnatura pe irfan. Poate ma inveti cum se pune pe Paint,cu explicatii mai detailate.

Viorica spunea...

Am uitat sa-ti spun ca in versiunea noua a lui Irfan am vazut ca are si paint. Nu stiu daca cea veche avea.