marți, 19 aprilie 2011

COLESTEROLUL, prieten sau duşman ? Part V

Pentru articolele anterioare pe acesta tema mergeti la eticheta Colesterol

Alte substanţe potenţial generatoare de ATS (în afara colesterolului) :  

HOMOCISTEINA

Este de 9-11 ori mai periculoasă decât colesterolul
Apare în special datorită deficitului vitaminic B6,9,12 (dietă lipsită de cereale integrale => pâinea albă)
Alţi factori generatori de homocisteină : cafeaua + /-  fumatul, alcoolismul cronic, obezitatea, anticoncepţionalele orale, stimularea hormonală steroidiană ilicită a creşterii musculare sau / şi a performanţelor fizice din cadrul diverselor activităţi sportive, excesul de niacină, sedentarismul. S-a demonstrat că aceşti factori cresc cantitatea de homocisteină din sânge uneori la valori enorme (de exemplu asocierea dintre cafea şi fumat la ambele sexe)
Factori care reduc drastic homocisteina sangvină : cerealele integrale din alimentaţie, hormonii estrogeni de sursă naturală sau alimentară (SOIA), exerciţiul fizic, medicamentul TamoxifenR (la persoanele care fac tratament pentru cancerul de sân)  
Efectele nefaste ale homocisteinei sunt :
-pro-coagulante, determinând formarea de cheaguri în inimă şi-n interiorul arterelor, cu un risc embolic / obturator consecutiv
-ridică la niveluri nebănuite cantitatea şi agresivitatea radicalilor liberi de la nivelul vaselor, oxidează LDL-Colesterolul
-împiedică acţiunea reparatorie a vitaminei C pe vase şi întârzie refacerea acestora după o agresiune
măreşte riscul osteoporozei
*Aportul din surse vegetariene a vitaminelor B6,9,12 dă o protecţie sigură împotriva efectelor dezastruoase ale homocisteinei
Vitaminele B6 şi B9 se distrug în proporţie de peste 50% prin fierbere sau prin procesarea alimentelor
O mare parte dintre medicii cardiologi susţin că homocisteina este responsabilă de cea mai mare parte a evenimentelor cardio-vasculare cu risc vital (infarct miocardic, accident vascular cerebral etc.) la pacienţii la care colesterolul are valori normale sau chiar scăzute
Femeile, persoanele active fizic, cât şi cele care utilizează alimente bogate în fito-hormoni estrogeni au o protecţie cardio-vasculară importantă
Există o legătură direct proporţională între frecvenţa bolii Alzheimer şi concentraţiile serice mari de homocisteină, iar o dietă bogată în acid folic (vitamina B9) ar împiedica declanşarea acestei boli teribile

Acidul miristic 


Este o substanţă de 2-4 ori mai periculoasă decât colesterolul
Există în toate preparatele lactate (e drept, că în cantităţi modeste în lapte şi iaurt), nucă de cocos, ulei de palmier, slănină, untură, margarine, avocado
După unele studii recente, se pare că acidul miristic ar fi suplimentar şi cel mai puternic factor hipercolesterolemiant cunoscut
LDL-Colesterolul > 100 mg%, substanţă de 1,5-2 ori mai periculoasă decât colesterolul, creşte la un aport alimentar colesterolic de peste 250-300 mg/zi şi-n sedentarism. În general este un marker al aportului crescut de colesterol !
HDL-Colesterolul < 35-40 mg%, este o substanţă marker al sedentarismului
Trigliceridele > 150 mg%. Surse alimentare : unt, untură, slănină, seu, smântână, brânză, margarinele (uleiurile hidrogenate), carnea de porc, somn etc. Altele : curele bruşte de slăbire, posturile prelungite, hiperlipidemiile ereditare etc.

Niciun comentariu: