joi, 28 aprilie 2011

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic 2011--Perechi-Programul scurt

Desi TV Mania spunea ca Eurosport incepe transmisia de la Moscova la ora 20:00 am fost inspirata sa trec mai devreme pe acest canal. Tocmai la timp ca sa vad perechea Meagan Duhamel/ Eric Radford evoluand eroic, cu fata baiatului plina de sangele care i se scurgea din nasul izbit din greseala de cotul partenerei. In ciuda accidentarii care sigur va face deliciul amatorilor de senzational cei doi au dat dovada de sange rece si si-au continuat programul, impresionandu-ma mai ales prin f buna sincronizare la piruete. Asa au reusit sa intre lejer in top ten. 

Tocmai din cauza pericolelor la care se expun patinatorii de la perechi aceasta proba are din ce in ce mai putini participanti. in plus este f greu sa se creeze acea compatibilitate, evidenta mai ales la elementele side-by-side care sa permita celor doi parteneri sa fie cat se poate de sincronizati. Iar la competiile mondiale sau olimpice pretentiile sunt f ridicate si sariturile trebuie sa fie dificile (chiar si pt patinatorii individuali) ca sa se poata obtine punctaje cat mai ridicate. spun asta pt ca si la dans sunt elemente care cer sincronizarea celor doi parteneri, si acolo ridicarile pot fi destul de periculoase dar cu toate acestea numarul perechilor de dansatori este sensibil mai mare. La Moscova la programul scurt au participat 22 perechi de figuristi din care la programul lung vor merge numai 16.

Urmatoarea pereche vine din China, Yue Zhang/ Lei Wang si, desi aruncarile carora eu le spun "marca China" iar Florin Gafencu, care a comentat alturi de Yvonne Ghita, "specialitatea casei" au fost la nivelul asteptat pe ansamblu evolutia nu a fost la nivelul cu care eram obisnuita, fata mi s-a parut ca uneori se cam grabeste sa execute elementele. Nici urmatoarea pereche chineza Huibo Dong/ Yiming Wu nu m-a dat pe spate, poate cu timpul se vor ridica si ei la nivelul predecesorilor, doar si perechea ce aspira acum la titlul mondial se clasa destul de jos in primii ani in care a inceput sa participe la CM.

In schimb atat Tatiana Volosojar, care a renuntat (si din cauza varstei partenerului) sa mai concureze impreuna cu Stanislas Morozov, care acum ii e antrenor, ba chiar a renuntat sa mai reprezinte Ucraina (parca nicaieri ca in patinaj nu e atat de evident caracterul cosmopolit al sportului) cat si Maxim Trankov, care a renuntat la Maria Muhortova (mereu mi s-a parut ca cei doi sunt nedreptatiti de arbitri) au dovedit ca au luat o hotarare buna, programul lor nefiind intrecut ca frumusete, acuratete a interpretarii, eleganta si dificultate decat de cea de a treia pereche chineza, veteranii de acum, Qing Pang/Jian Tong si de aproape imbatabilii Aliona Savcenko/Robin Szolkovy. 

Si muzica aleasa de rusi a fost inspirata, e vorba de Carmina Burana. Iar nemtii AS/RS au fost si ei pe faza cu dansul lor rusesc popular, Korobushko. Chinezii au ales muzica clasica de Bizet, pe care au interpretat-o impecabil.

Cu ocazia acestor campionate am vazut ca si antrenoarele ruse, in special Tarasova, pot trai in patinoare si fara opulentele haine de blana cu care ne-au obisnuit la alte competitii. E drept si ca a cam trecut sezonul acestor haine, chiar si in tara in care Generalul Iarna (moroz=ger) a invins atatea osti.

Si Yannick Bonheur a renuntat la indoielnica faima de a fi componentul unei perechi de culoare si a evoluat alaturi de Adeline Canac. Nu m-am asteptat la prea mult de la ei si asa nu m-am mirat nici de evolutia lor, buna dar nu stralucita, si nici de punctajul obtinut, care nu le permite sa apara in finala.

Nici debutantii  Alexandra Malakhova/ Leri Kenchadze nu au dovedit ca merita sa ajunga in finala, chiar daca au evoluat pt Bulgaria, ea provenind din Rusia iar el din Georgia. Perechea din Belarus, Liubov Bachirova/ Mikalai Kamianchuc au ales ca ilustrare muzicala Dansurile Polovtiene din opera Kneazul Igor de Borodin. Mi-am amintit cu nostalgie ce costume a desenat Nicholas Roerich pt acest spectacol si nu semanau deloc cu cele ale sportivilor, e drept ca originalele ar fi fost tare incomode.

Mi-a placut programul americanilor Amanda Evora/ Mark Ladwig, chiar daca notele obtinute nu le-au permis sa acceseze top ten, in schimb ii vom putea vedea in finala. Au ceea ce americanii numesc chemistry. Ei mi-au placut mai mult decat canadienii Kirsten Moore Towers/ Dylan Moscovitch, a caror interpretare a muzicii mi s-a parut ca a cam lasat de dorit, mai ales in partea II-a, totusi s-au clasat pe locul 10. Cred ca arbitrii nu au fost influientati de numele baiatului :)

Din pacate eforturile lui Marius Siudek de a-i antrena pe englezii Stasey Kemp/ David King nu au dat roadele dorite, ei nereusind sa se ridice la inaltimea modeluluin oferit de polonez si astfel au ajuns sa fie primii de sub linia care demarcheaza calificarile.

Un  program f frumos au oferit Vera Bazarova/ Yuri Larionov, ea impresionand prin delicatetea trasaturilor si aparenta fragilitate, dar si prin faptul ca in realitate e o patinatoare dosebit de puternica. Mi s-a parut interesant ca la sfarsit s-au aplecat sa culeaga de pe jos doua buchete de trandafiri roz splendizi , in aproape aceeasi nuanta ca si costumele. 

Mai buni decat ma asteptam s-au dovedit italienii Stefania Berton/ Ondrey Hotarek. Pana la evolutia germanilor Maylin Hausch/ Daniel Wende tocmai ma minunam ca nimeni nu a cazut, in special la sariturile side-by-side unde, daca nu ma insel, a cazut chiar si RS, cand Maytlin a luat contact cu gheata. Totusi au reusit sa treaca peste acest incident si sa se califice pt finala. 

Despre americanii Caitlin Yankowskas/ John Coughlin nu-mi amintesc nimic, as putea spune ca atunci cand eram "ofiter de serviciu" in campul muncii "raportez ca nu s-a intamplat nimic deosebit". In schimb perechea japoneza Narumi Takahashi/ Mervin Tran mi-a oferit o f frumoasa surpriza, in special ridicarea deosebit de interesanta si dificila, ea dand dovada de o mare mobilitate. Din pacate perechea mea preferata Yuko Kavaguti/ Alexandr Smirnov m-a dezamagit, am avut impresia ca ea i-a dat un sut cu genunchiul care l-a trimis lat pe gheata, intr-o cazatura destul de urata.



Result
 
FPl.NameNationPointsSPFS
1Qing PANG / Jian TONG

CHN
74.001
2Aliona SAVCHENKO / Robin SZOLKOWY

GER
72.982
3Tatiana VOLOSOZHAR / Maxim TRANKOV

RUS
70.353
4Vera BAZAROVA / Yuri LARIONOV

RUS
64.644
5Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV

RUS
62.545
6Narumi TAKAHASHI / Mervin TRAN

JPN
59.166
7Meagan DUHAMEL / Eric RADFORD

CAN
58.837
8Caitlin YANKOWSKAS / John COUGHLIN

USA
58.768
9Stefania BERTON / Ondrej HOTAREK

ITA
57.639
10Kirsten MOORE-TOWERS / Dylan MOSCOVITCH

CAN
56.8610
11Amanda EVORA / Mark LADWIG

USA
54.6411
12Maylin HAUSCH / Daniel WENDE

GER
53.9012
13Yue ZHANG / Lei WANG

CHN
52.2513
14Huibo DONG / Yiming WU

CHN
49.2914
15Klara KADLECOVA / Petr BIDAR

CZE
45.2015
16Natalja ZABIJAKO / Sergei KULBACH

EST
44.3516
17Stacey KEMP / David KING

GBR
FNR17
18Adeline CANAC / Yannick BONHEUR

FRA
FNR18
19Lubov BAKIROVA / Mikalai KAMIANCHUK

BLR
FNR19
20Danielle MONTALBANO / Evgeni KRASNOPOLSKI

ISR
FNR20
21Stina MARTINI / Severin KIEFER

AUT
FNR21
22Alexandra MALAKHOVA / Leri KENCHADZE

BUL
FNR22

Niciun comentariu: