joi, 7 aprilie 2011

Capela Sixtina

De mult aveam in plan sa fac un pps pe aceasta tema. Ideea era sa prezint toate tablourile din capela, nu numai pe cele arhicunoscute ale lui Michelangelo. Documentarea mi-a luat mult timp iar ordonarea  materialului a durat si ea destul de mult dar pot sa fiu multumita pt ca, desi nu am inca multi vizitatori, deja din cei 81 de vizitatori 18 au descarcat ppsul. Initial am vrut sa-i pun si muzica, aveam un frumos Andre Rieux, dar ocupa peste 3MB din spatiu si atunci am renuntat la el.

Am pus si o scurta descriere a Capelei, am gasit pe net si cartoanele dupa care au fost facute tapiteriile lui Rafael care tapiterii se expun pe pereti la anumite ocazii iar tablourile care orneaza peretii de sud (cu scene din viata lui moise), de nord (cu scene din viata lui Iisus) si cel de la intrare le-am ordonat incat sa respecte ordinea din capela. Nu cred ca voi ajunge sa o vad vreodata "vie si naturala" dar ce am vazut la RAI Uno, cand Papa a rostit o cuvantare in fata unor oameni de cultura din mai multe tari precum si o reprezentare tridimensionala (inca nu stiu exact cum se cheama) mi-au permis, cred eu, sa inteleg de ce este atat de faimoasa.

Cel mai folositor site s-a dovedit Art Bible net unde nu numai ca am putut sa vad tablourile, dar am si citit cate o descriere a lor. Voi incerca mai jos sa va dau o idee despre ce se gaseste acolo, traducand sub unele tablouri o parte din descriere.  Aici veti vedea tablourile de pe peretele de sud, cel de nord si cel de la intrare.
Primul tablou de pe peretele de sud, pornind dinspre altar, este inspirat din Exod Pietro Perugino 1450 – 1523 Moses' Journey into Egypt. In mijloc Moise este oprit de un inger (amenintat) si atunci sotia sa a luat reprede un cutit si l-a circumcis pe fiul lor, Eiliezer, (dreapta tabloului) pt ca acest sacrificiu sa-i salveze fiul. Pt evrei aceasta carte a Exodului este importanta pt ca pe 18 Aprilie incepe Pesahul, sarbatoarea Pastilor care celebreaza eliberarea din robia egipteana.
Acest tablou, pictat de Botticelli (Sandro Filipepi) ca. 1445 – 1510 Scenes from the Life of Moses, arata in partea din dreapta jos cum Moise a ucis un egiptean care a atacat un evreu. Dupa aceasta Moise a fugit, de frica maniei Faraonului, in Midian, unde le-a ajutat pe fiicele preotului local, Jethro, sa-si spele oile. El s-a insurat ciu una din fiice, Ziporah, si a trait acolo ca pastor. In stanga sus vedem ca intr-un tufis arzand i-a aparut Dumnezeu (Iahve) si, pt ca pamantul pe care statea era sfant, Moise si-a scos incaltarile.
Cosimo Rosselli 1439 – 1507 The Crossing of the Red Sea. Traversarea marii Rosii nu cred ca are nevoie de o descriere, am sa spun doar ca stalpul din mijloc este de foc si il reprezinta pe Dumnezeu.
Tot Cosimo Rosselli 1439 – 1507 Moses and the Tables of the Law a pictat si acest tablou unde in centru moise primeste tablele legii de la Iahve in timp ce tanrul Joshua (cel ce avea sa cucereasca Ierihonul) doarme. In stanga jos Moise si Joshua prezinta poporului tablele iar in centru Moise este atat de furios cand afla ca fratele lui, Aaron, a constriut pt evrei un vitel de aur la care sa se inchine incat sparge tablele si ii pedepseste pe pacatosi.
Botticelli (Sandro Filipepi) ca. 1445 – 1510 The Punishment of Korah, Dathan, and Abiram. Cei trei si inca 250 s-au revoltat impotriva lui Moise si Iahve i-a pedepsit deschizand pamantul sa-i inghita. In dreapta Joshua ii opreste pe rebelii care voiau sa-l ucida pe Moise cu pietre. In centru Aaaron e atacat de rebelii care ii contesta preotia iar in dreapta Moise ii cere lui Iahve sa-i pedepseasca. Arcul e al lui Constantin cel mare despre care se spune ca ar fi acordat puteri Papei.

Bartolomeo della Gatta Luca Signorelli ca. 1450 – 1523 Last Acts and Death of Moses. In dreapta Moise le citeste multimilor avand la picioare Chivotul Legamantului (Ark of the Covenant) pe care se afla cele doua table ale legii. In stanga jos Moise ii preda conducerea lui Joshua. Sus in Mijloc Moise se afla pe Muntele Nebo unde un inger ii arata Pamantul Fagaduintei pe care le n-o sa-l vada niciodata pt ca va muri iar in stanga sus poporul il jeleste.
Pe peretele din nord sunt tablouri cu scene din viata lui Iisus. In pps ordinea tablourilor de pe peretele sudic e invers fata de cea din acest articol, pt ca asa am gasit atunci in documentatie. Pentru ca suntem o tara in care peste 80% din locuitori se declara crestini n-am sa descriu tablourile de pe peretele de nord.
Pietro Perugino 1450 – 1523 The Baptism of Christ  Botezul Domnului
Botticelli (Sandro Filipepi) ca. 1445 – 1510 The Temptation of Christ
Domenico Ghirlandaio 1449 – 1494 The Calling of Peter and Andrew In spatele lui Iisus stau alti doi pescari, fratii  Iacob (James) si Ioan (John)
Cosimo Rosselli 1439 – 1507 The sermon on the mount Predica de pe munte (Fericirile)
Pietro Perugino 1450 – 1523 Jesus Handing the Keys to Peter Iisus dandu-i lui Petru cheile Raiului. In spate e Templul lui Solomon in stil Renascentist, dar asta e o anomalie, templul se afla in Ierusalim iar inmanarea cheilor s-a produs in Caesarea Filippi langa unul din izvoarele Iordanului. Arcele de triumf sunt destinate sa faca legatura intre Vechiul si Noul Testament.
Cosimo Rosselli 1439 – 1507 The last supper Pentru ca tot se apropie Pastele iata si Cina cea de taina. Apostolul care sta separat de ceilalti, cu traista pe umar, e Iuda. Pe peretele din spatele mesei sunt trei scene din ceea ce avea sa urmeze: Ruga de pe Muntele maslinilor, Tradarea si Rastignirea. in fata este cupa (Graalul), ca sa se sublinieze jertfa de sange, se pare ca painea a fost impartita deja.

Matteo da Lecce-- The Defense of the Body of Moses Acest tablou reprezinta cearta ce a avut loc intre Arhanghelul Mihai si Satana care din ei sa ia corpul lui Moise si se afla pe peretele de la intrare, impreuna cu urmatorul.
Hendrik van den Broeck The Resurrection of Christ Initial pe acest perete erau doua tablouri cu aceleasi subiecte, Invierea de Domenico Ghirladaio si Diaputa asupra ramasitelor lui Moise de Lucca Signorelli dar acestea au fost distruse in urma daramarii unei parti a peretelui produsa in 1522

Un comentariu:

.✿*E LENA*✿. spunea...

Bună dimineața Viorica!
Înteresantă postare!
Să ai o zi frumoasă!
Te sărut cu mare drag!