vineri, 29 aprilie 2011

Amintiri din Paris-Gradina Japoneza-Herastrau

Poate cel mai frumos loc de vazut primavara in Bucuresti este Gradina Japoneza din Herastrau atunci cand infloresc sakura, ciresii roz. Sunt sigura ca asa au gandit f multi bucuresteni, astfel incat marti, cand era ultima zi inaintea mondialelor de patinaj artistic cand puteam sa facem o excursie acolo, am gasit GJ plina de oameni veniti la iarba verde. Mi-am amintit astfel de zilele atat de senine din aprilie anul trecut cand in Jardin desTuilleries, Jardin du Carusel sau pe malurile Senei era plin de tineret iesit la soare.

La noi era cam vant, incat m-am temut ca n-o sa-mi reuseasca pozele, mai ales ca nu mai testasem Olympus pe asemenea vreme, insa se pare ca mai conteaza si mana persoanei care face pozele, nu numai dotarea, pt ca doar cateva poze au iesit atat de miscate incat a trebuit sa le sterg. Acum s-ar putea ca sa am criterii nu prea elevate de apreciree, jumatatea mea de ex mereu imi spune ca trebuie sa procedez altfel, insa atunci cand i-am ascultat indicatiile am facut cele mai proaste poze de cand ma ocup cu sportul acesta.

De data asta inaintarea carutului in care se afla mamita nu a mai pus atatea probleme ca in Gradina  Botanica, poate si pt ca nu eu am facut operatia asta tot timpul. Totusi cred ca ideea celor de la drumuri sau de unde or fi fost cei care reparau sau refaceau, sau ei stiu cu ce  se ocupau, destul ca au transformat aleea de langa parc pe soseaua inspre Bordei intr-o transee de netrecut tocmai acum, cand erau atat de multi automobilisti dornici sa ajunga in parc si nu prea aveau unde-si parca masinile nu a fost cea mai inspirata. In plus am facut o adevarata excursie cu mamita in carut cu tot ca sa putem ajunge de la locul de parcare pana la intrarea in parc.

De altfel strazile orasului erau transformate in adevarate fluvii de multimea masinilor care le inunda, din fericire n-am avut parte de ambuteiaje. Vantul sufla si mmai tare si mai rece pe malul lacului (voiam s-o ducem pe mamita pe Insula Trandafirilor, insa am renuntat pt ca ar fi fost mult prea greu sa traversam podul arcuit pavat cu piatra cubica iar aleile insulei nu sunt bune pt caruturi, mamita a fost intelegatoare si a zis "lasa, mama, ca tot nu sunt infloriti trandafirii") si m-am felicitat ca am ascultat sfatul sotului meu de a-mi lua hanoracul. Mie nu mi-a fost frig pe Insula, unde am tot clickuit vazand si acolo ciresi japonezi, magnolii, meri infloriti, dar si tufisuri decorative tare frumoase. Mamita insa a folosit hanoracul. Ea si sotul au ramas sa se uite la lebede si alte oratanii de apa, dupa ce admiraseram cu totii paunii (nu stiu cine a avut ideea sa aduca numai masculi, sigur ca au pene frumoase dar in lipsa paunitelor slaba nadejde sa ne arate cozile lor rotate, cum s-a intamplat anul trecut) si i-a cam razbit frigul pana mi-am facut eu damblaua.

Pozele le-am incarcat pe Picasa, am sa pun din nou linkurile in clar. De data asta le-am divizat in mai multe albume, ca sa nu plictisesc prea tare privitorii:

https://picasaweb.google.com/vioreaforu/GradinaJaponeza26Apr2011#
https://picasaweb.google.com/vioreaforu/26Aprilie2011ExpozitieDumitruRosuDianaVulpeOlegVulpe#
https://picasaweb.google.com/vioreaforu/26Aprilie2011Herastrau#

Reamintesc ca in Gradina japoneza sunt si ciresi albi, pe care i-am fotografiat pe 13 Aprilie 2011

https://picasaweb.google.com/vioreaforu/ParculHerastrauGradinaJaponeza13Aprilie2011#

Prunul japonez roz inca nu era inflorit si arata ca o ruda saraca a ciresilor.
















Toate imaginile de mai sus sunt din Gradina Japoneza.
Locul acesta de joaca a fost total renovat. Era si cazul, dar parca imi placea mai mult conceptul anterior.
Ceva nou, dar nu stiu cat de rentabil, trenuletul pt vizitatori.
Picnic pe malul lacului
Chiparosul de balta (vizita la GB si tablita cu explicatii langa un copac asemanator de acolo mi-au imbogatit cunostintele)
Lupta centaurilor cu lapitii
Daca ati sti cat de tare batea vantul! Nu ma asteptam sa iasa poza asa de clara.
Autoportret.

Aceste frunze erau tare indragite de Hokusai. Circula o anecdota cum ca pictorul a colorat o hartie in albastru, a luat un cocos, i-a vopsit picioarele in rosu si l-a pus sa merga pe hartie intituland rezultatul "frunze rosii de artar plutind pe apa"
O pauza de vorbit la telefon, pt oamenii legii.



Nenumarati gura casca ("si noi, si noi!") se uitau la veverita. Din pacate pozele cu animalul vazut cu zoom mai mare nu sunt prea reusite.

Olympus si-a aratat "talentele" cand am pozat acest elicopter.
Aici cred ca s-ar potrivi versurile lui Arghezi din poezia pe care o indragesc f mult, "Psalmul de Taina"

Si soldul tau culcat in iarba,
pe care plantele-l cuprind
Si-asculta-n sanul tau suspinul
iubirii, cucerit murind?

Aceasta poza NU este din Gradina Japoneza
Mierloiul isi canta, spre bucuria noastra, iubirea...

2 comentarii:

sara spunea...

Aratati bine in autoportretul "Doamna cu palarie",cred ca verdele crud al ierbii va prinde bine :-)
Ciresii sunt uimitori...

Viorica spunea...

I-ai vazut si pe cei de Picasa?