vineri, 30 iulie 2010

World How the USA see it


Macar noi purtam eticheta Art...

Special pentru Tetris


Poate Tetris nu stie cum vad cei de la joly good jokes modul cum a aparut nickname-ul ei pe lume

Din nou despre traduceri

Am si eu un fix: nu-mi plac traducerile gresite. Nu pt ca as fi eu mare experta in tradus, dar pt ca uneori dau informatii false. Asta e si unul din motivele pt care am invatat engleza de una singura si am aprofundat franceza invatata in liceu, de ex.

Deci o sa-mi exprim inca odata indignarea ca in Giuvaerul Palatului (DJG) s-a spus in mod repetat ca printul avea pojar (adica rujeola) cand el avea variola, care este si in zilele noastre o boala f periculoasa, adesea letala, spre deosebire de varicela, care este mult mai usor suportata, mai ales de copiii care au fost alaptati. Rujeola se manifesta la inceput ca o raceala, apoi apar pe mucoasa bucala mici pete caracteristice, si in final apare eruptia, niste pete rosii, eruptie care ar putea fi confundata cu cea din scarlatina (alta boala mai grava decat pojarul, cu internare obligatorie la noi, cel putin cand erau copiii nostri mici) diferenta fiind ca la scarlatina portiunea din jurul gurii ramane alba, asa numita "masca lui Filatov".

In schimb in varicela si variola eruptia e sub forma de pustule, mici umflaturi ale pielii cu lichid la inceput clar, care dau un prurit f puternic si daca e lasat copilul sa se scarpine ii raman, mai ales pe fata, cicatrici sub forma de mici gaurele, asa numitele ciupituri de varsat. Toate simptomele descrise in serial duceau spre definirea bolii ca o forma de varsat, numai traducatorii nostri s-au incapatanat sa traduca pojar. Inteleg ca ori nu au copii, ori au avut noroc si copiii lor nu au avut asemenea boli (s-au descoperit tot felul de vaccinuri in ultima vreme, sigur exista unul pt variola).

Dar nu despre asta tineam sa spun aici ci despre o carte f artistic realizata, pt copii de cca 5 ani, dar pe care a primit-o nepotica mea de la alte rude. Cartea se cheama Monstri si creaturi fantastice. Am vazut-o si eu pe raft, are tot felul de desene, insertii si plicuri care ii dau farmec, chiar pe coperta sunt inserate cinci imitatii de pietre pretioase.

Numai ca atunci cand am vazut cuvantul monstri mi-am zis ca nu vreau nici sa aud sa daruiesc o asemenea carte, pt ca m-am saturat de invazia coplesitoare de lucruri urate, rele si deprimante de care suferim si caut sa le dau deoparte cu un dos de palma, concentrandu-mi atentia asupra lucrurilor senine si luminoase. Dar daca tot era la indemana am rasfoit-o si ce-mi vad ochii la un moment dat?

Orca este o creatura cu trasaturi atat de animal, cat si de om, piele aspra si pamantie, picioare si spinari incovoiate si brate f lungi. .....trasaturile lor cele mai rele......obiceiul de a se hrani cu carne de om.

Bun, acum hai sa vedem ce este de fapt orca, cf Wikipedia in romana (sa nu strambati din nas, articolul e corect din pdv stiintific)

Orca (Orcinus Orca- denumirea ştiinţifică/latină, balenă ucigaşă- pe înţelesul nostru) este cel mai mare membru din familia delfinilor.

Daca vreti mai multe date puteti merge la articol sau, daca stiti engleza, la mama lui, tot pe Wikipedia. Orcii i se mai spune si balena ucigasa pt ca e singura balena care e carnivora.

Monstrul la care se refera cartea e orcul (plural orcii, nu orcile) Oricine a vazut ecranizarea cartii Lords of the Rings stie cum arata, iar cei care doar au citit cartea lui Tolkien (cea mai citita carte a secolului XX) stiu despre ce vorbesc. Iar cei care nu stiu sa mearga tot la Wikipedia, unde vor gasi un articol f amplu si documentat, pe care il pot citi cu ajutorul lui Google Translate.

Ceea ce m-a mai iritat (as much about the serene side of life) e faptul ca in romana exista o notiune f apropiata de cea de orc, si anume cea de capcaun, a carui definitie din DEX suna asa:

CĂPCĂÚN, căpcăuni, s. m. Ființă fabuloasă din mitologia populară românească, închipuită cu trup de om și cu cap de câine, uneori cu două capete și cu două guri, despre care se spune că mânca oameni. ♦ Epitet dat unui om rău, crud, sălbatic. Cap1 + câine (după ngr. kinokefalos).
Sursa: DEX '98 |

Diferenta dintre orcii lui Tolkien si capcaunii romanesti este ca ai nostri nu au trasaturi antropomorfe ale capului, ci au cap de caine. Faptul ca acesta carte a fost tradusa din spaniola (nu stiu cum suna in spaniola orcs) dupa textul lui Amadeo de Santis de catre Dragos Dinulescu nu e o scuza, ci o dovada ca uneori traducerile se fac in graba si superficial. In rest cartea e, cum am spus, bine realizata.

joi, 29 iulie 2010

Anunturi autentice

Toata lumea a auzit cred, cel putin odata, anuntul "Vand cizme de piele de dama"
Din aceeasi categorie fac parte si anunturile de mai jos, trimise prin email de b. d.
Chiar daca unele sunt arhicunoscute nu strica sa mai zambim odata citindu-le:

VARZA ACRA DE VANZARE LA DOAMNA POPESCU IN FUND !


NU PRIMIM BUTELIILE CLIENTILOR CARE EXPLODEAZA.


Esti analfabet? Scrie-ne azi si te ajutam pe gratis.

Service Auto. Ridicam si livram masina gratuit. Daca ne incerci o data, nu mai pleci in alta parte.

Vand caine: mananca orice si ii plac foarte mult copiii.

Cautam barbat pentru lucru la fabrica de dinamita.Trebuie sa fie dispus sa calatoreasca.

Castron pe placul oricarei gospodine cu fund rotund pentru batere eficienta.

De vanzare: birou de epoca pentru o doamna cu picioare subtiri si sertare largi.

Prajitor de paine: Un cadou apreciat de intreaga familie. Arde painea automat.

Masini uzate: De ce sa te duci in alta parte ca sa fii pacalit? Vino aici.

Cautam un om sa aiba grija de un lot de vaci care nu fumeaza si nici nu bea.

Vand pat pentru copil cu picioare de fier.

Tanara domna, draguta, inteligenta, caracter, familie buna, doreste casatorie cu domn bine situat care sa aiba si autoturism.
Ofertele se vor adresa subsemnatei, insotite de fotografia autoturismului.

Asociatie de locatari, angajeaza fochist de inalta presiune.

Cautam femeie la fetita in varsta si nefumatoare.

Vand masina de cusut mana si picior.

Vand butelie de aragaz cu reseu si frigider.

Vand patut copil facut la comanda pentru pretentiosi.

Inchiriez camera la doua fete incadrate cu un singur pat.

Cumpar imbracaminte de dama deosebita si putin intrebuintata.

Confectionez si incaputez cizme pentru barbati cu inlocuitori de calitate..

Ofer loc de veci liberabil prin schimb.

Ofer recompensa celor care au spus nevestei lui Paul Ionescu ca l-au vazut cu o femeie in masina in ziua de 18 Iunie, pe autostrada Bucuresti-Pitesti. Va rog sa veniti sa depuneti marturie si la tribunal.

Si inca o anecdota, tot primita prin email, dar eu stiam alta varianta:

Un barbat e adus în fata judecatorului pentru ca a omorât-o pe sotia lui.
- Fapta dumneavoastra e sub orice critica. Daca aveti intentia ca tribunalul sa nu va condamne la închisoare pe viata, trebuie sa ne expuneti motive cât de cât plauzibile care sa va poata reduce pedeapsa.
- Domnule judecator, sotia mea era asa de proasta încât nu am putut sa ma controlez si a trebuit sa o arunc de la balcon.
- Declaratia dumneavoastra este o obraznicie nemaiauzita si daca nu doriti ca juratii sa va condamne înainte sa continuam procesul trebuie sa aveti argumente cu adevarat plauzibile.
- Pai sa va povestesc. Locuim într-un bloc cu 10 etaje la ultimul etaj si la parter locuieste o familie de pitici. Parintii au 1 metru si copiii, cel de 12 ani 70 de cm si cel de 14 ani are 90 de cm.
- În ziua respectiva i-am spus sotiei:
- E teribil sa fii pitic. Saracii vecini de la parter, toti sunt asa mici!
-Da, raspunde sotia sunt o adevarata specie de pirinei.
- Pigmei ai vrut sa spui!
- Nu, pigmei e ceea ce are omul în piele si de la care se alege cu pistrui.
- Aia se numeste pigment.
- Ma lasi? Pigment e chestia aia pe care scriau vechii romani.
- Ala se numeste pergament.
- Cum poti draga sa fii asa de incult? Pergament e când un scriitor publica o parte din ce a scris.
- Domnule judecator, va închipuiti ca mi-am înghitit cuvântul „fragment“ ca sa nu mai continui discutia asta aberanta. M-am asezat pe fotoliu si am luat un ziar sa-l rasfoiesc. Nici nu m-am asezat bine ca apare sotia mea lânga mine cu o carte în mana si îmi spune:
- Uite draga, asta e ceea ce scrie un scriitor si se numeste carte, daca nu aveai idee ce e aia. Ia si citeste Veranda de la Pompadur.
Iau carte în mâna si îi spun “Draga mea, asta e o carte în limba franceza Marchiza de Pompadour, nu trebuie sa interpretezi numele în româna” .
- Asta e buna draga, îmi dai tu lectii de franceza, mie care am facut meditatii cu un vector de la facultate!!
- Ala nu se numeste vector, se numeste lector.
- Esti prost, Lector a fost un erou grec din antichitate.
- Ala a fost Hector si era troian.
- Hector e unitate de masura a suprafatei blegule.
- Ala e hectar draga mea.
- Ma uimesti cu incultura ta. Hectar e o bautura a zeilor.
- Ala se numeste nectar spun eu oftând din adâncul sufletului.
- Habar nu ai, eu stiu sigur ca era si o melodie pe tema asta pe care o cântau doua prietene în duo.
- Nu se spune duo se spune duet.
- Ma scoti din sarite, cum dracu de esti asa de încuiat? Duet e când doi barbati se bat cu sabiile
- Ala se numeste duel.
- Pe dracu, duel e gaura aia neagra din munte de unde apare trenul.
- Domnule judecator, aveam tunel pe limba dar am simtit ca mi se face negru în fata ochilor si nu m-am mai putut stapâni si am aruncat-o pe geam.
Liniste în sala… judecatorul ia ciocanelul de pe masa,loveste cu el puternic si spune:
- Esti liber, a fost un caz clar de legitima aparare. Eu o aruncam deja de la Hector.

Varianta pe care o stiam eu e mai simpla:

Itzik a omorat-o pe Rashela. Asta e un fapt grav, pt ca barbatii evrei isi iubesc si isi respecta f mult sotiile si nu le-ar atinge nici cu o floare, dara-mi-te sa le omoare.
Explica Itzik:
Ascultam o opera la radio si vine Rashela si imi zice: ce frumos e duelul asta!
Nu-i duel, ii zic eu, e duet. Duel e cand doi se bat si unul din ei il omoara pe celalalt.
Ha, ha, ha, ce prost esti, habar n-ai de limba romana, ala e otel.
Nu draga, i-am spus eu, tu nu stii boaba de romana, otel e cand te duci in alt oras unde nu cunosti pe nimeni, n-ai nici un prieten si trebuie sa ramai peste noapte si te duci la o casa speciala si mai dai si bani ca sa dormi in ea.
Ala e Othelo, a zis ea. Si atunci am strans-o de gat.

miercuri, 28 iulie 2010

Cautand reteta nemuririi

Cautand sursa retetei nemuririi pe care am primit-o pe email (multumesc Suzeta) si negasind cine a tradus si a facut compilatia (a aparut pana si in Telegraf Online Constanta ca anonima) am gasit pe un forum un articol f interesant si, ce e mai important pt mine, semnat. Dar nu aceasta e cea mai mare calitate a textului care urmeaza, ci faptul ca sunt de acord 100% cu tot ce scrie acolo si consider ca respectarea sfaturilor date de buna doctorita este adevarata reteta a nemuririi, si nu sfaturile dietetice din folclorul internautic, sfaturi care pot fi gasite si ele pe acelasi forum si pe care le voi publica, pt comparatie, in continuarea articolului cu Medicina holistica, desi pe forum au aparut in ordine inversa. Ele au fost publicate de acelasi user, al carui logo apare la sfarsit, l-am publicat si eu pt ca imi place.

Si pt ca tot e vorba de nemurire sa nu uitam ca in pana si celebrii highlanderi, intre ei Sean Connery si Christopher Lambert, erau in pericol de a-si pierde nemurirea daca li se taia capul, deci nimic nu e vesnic pe lumea asta.

MEDICINA HOLISTICA, dr. Lidia Mandru

Frica micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subalimentare a tuturor organelor, ceea ce cauzeaza boli organice, cum ar fi boala coronariana (ischemia), hepatita, impotenta si frigiditatea sexuala, boli de piele, nevroze si psihoze.
Gelozia, de regula, provoaca scaderea vederii, auzului, scleroza in placi, traumatismele capului, diabet, inflamatii articulare. Daca gelozia este grevata de trufie, atunci este de doua ori mai periculoasa. Cand cineva te jigneste, nu te razbuna pe el, nu-l uri si nu te supara pe el, intrucat aceasta jignire este un dar de la Dumnezeu. Daca n-o accepti, urmeaza ca purificarea sufletului sa se infaptuiasca prin boli si nenorociri, iar daca nu esti pregatit nici pentru aceasta, ea vine prin moarte
Aceasta forma de purificare ne este data prin intermediul celor apropiati, de aceea in masura in care reusim sa-i iertam, in aceeasi masura sunt posibile schimbari interioare de profunzime. Se cuvine sa iertam nu numai in gand, ci si cu sufletul.

Cel mai mult ne leaga de trecut supararile neiertate.
Dependenta naste frica, indoiala, depresia si supararea.
Nu cautati plata, nici lauda si nici o rasplata, orice ati face. Savarsind ceva bun noi pretindem imediat recompensa. Aceste dorinte aduc ca rezultat suferinta. Cu cat veti intensifica dorintele omenesti cu atat va creste nivelul de agresivitate si se va intari programul de autodistrugere..
Orice dorinta cand se agata de tine devine stapanul tau. Cand esti manios, mania devine stapanul tau, te acapareaza complect. Astfel mania ta, in aceasta stare, va face lucruri pe care mai tarziu le vei regreta.
Sa nu vorbiti despre nenorocirile traite, pentru ca ele pot prelungi durata lor. Cand nu ii vorbim cuiva despre problemele noastre, noi ne indepartam de ele. Indepartarea de ele este primul pas pentru depasirea acestora. Esential este cand vorbiti despre problemele si emotiile dvs. sa nu cautati mila sau compatimiri.
Tantarii si furnicile apar cand este prezenta trufia. Cand tantarul va inteapa este o umilinta pentru dvs. El este de mii de ori mai mic decat dvs. si reuseste sa va intepe simtitor. In aceasta situatie daca nu va enervati trufia descreste. Deci tantarii ne pot ajuta la ameliorarea destinului si micsorarea trufiei.
Nu trebuie sa avem in casa icoane facute de hoti, puscariasi si oameni preponderent negativi, pentru ca energia stocata in aceste obiecte de cult ne ataca sistemul imunitar, ca si hainele cumparate de la second-hand, purtate de alti oameni.
Hainele, simbolul campului energetic, memoreaza si pastreaza campul energetic al stapanului. De aceea nu este bine sa daruim altor persoane hainele noastre, ci sa le ardem.
Daca aveti o mare suparare sau tristete incercati sa nu aduceti sentimente acasa. Iesiti in strada - cu deosebire in locurile inverzite – si plimbati-va.
Nu faceti din casa dvs.. o groapa de gunoi energetic. Daca locuiti de cativa ani si ati saturat spatiul cu regrete, suparari si spaime, amintiti-va momentele in care v-ati certat si suparat, asezati-va in acel loc, iertati, anulati agresivitatea fata de iubire, rugati-va.
Daca vorbim la telefonul mobil in primele 30 de secunde energia organismului blocheaza influentele negative, ulterior incepe sa cedeze lent. O convorbire telefonica ce dureaza mai mult de un minut se poate rasfrange negativ asupra sanatatii. De altfel, oricat ar parea de straniu, cel mai puternic patimeste nu zona capului, ci zona sistemului genito-urinar. Dupa o convorbire de trei minute are loc deformarea campului in zona capului, in zona sternului (adica are loc slabirea sistemului imunitar) si, de asemenea, in zona primei chakre. O convorbire telefonica care depaseste un minut este de nedorit.
Mancatul este un serviciu divin si, ca atare, nu trebuie sa se desfasoare intr-o atmosfera apasatoare. Mancarea ne poate da energii superioare daca este binecuvantata de Dumnezeu si este gatita cu devotament spiritual. Cea mai buna mancare, cel mai sanatos meniu natural, se transforma in otrava in corpul dvs. daca atmosfera in care gatiti (gandurile si sentimentele) si mancati este tensionata.
Munca nu trebuie sa ne omoare, ci sa ne dezvolte. Inseamna ca supraincarcarile nu trebuie sa fie permanente si in fiecare ocupatie sa gasim placerea. Daca nu exista placere, orice activitate se poate transforma intr-o suprasolicitare si va dauna sanatatii.
Daca un om fura si insela pe altii o viata intreaga, el va fi pedepsit sa suporte si pagubele pe care le-a facut altora. In concluzie, cel care a facut bine va recolta binele, iar cel care a facut un rau fizic sau spiritual va recolta raul fizic sau spiritual.
Atasament inseamna alipirea sufletului de ceva sau cineva (parinti, persoana iubita, copii, profesie, obiecte, daruri etc). Atasamentul fata de cele pamantesti produce un urias rau lucrului de care ne atasam, in acelasi timp sufera si cel ce se ataseaza. Daca omul se ataseaza sufleteste de: hrana, placeri sexuale, casa, avere, bani etc. sufletul lui este cuprins de lacomie, de ura si frustrare. In aceasta situatie el trebuie sa piarda toate bunurile pentru a-si purifica sufletul. Omul stie foarte bine ca nu va lua nimic cu sine in mormant.
Cu cat suntem mai atasati de stabilitate cu atat mai greu suportam schimbarile vremii si suntem mai bolnaviciosi. Atasamentul fata de dorinte duce la destramarea relatiilor familiare si a acelora din afara familiei.
In dragostea omeneasca trebuie intotdeauna sa existe o detasare de omul iubit. Cu cat aveti mai multe pretentii, iritari si nemultumiri fata de omul apropiat cu atat mai mult creste dependenta de el.Dependenta de valorile umane ne va omori incetul cu incetul si spiritul si sufletul.
Cand casatoria este bazata numai pe sentimente sexuale, ea nu poate fi indelungata. Cand sentimentele slabesc intervine inselarea, iar casnicia se destrama. Familiile care sunt intemeiate in primul rand pe prietenie si respect sunt fericite si dureaza mult.
Un sot trebuie sa evite sa o transforme pe sotie intr-o copie fidela a sa.. Fiecare om are personalitatea lui proprie si astfel de tentative sunt impotriva firii, ducand in timp la destramarea cuplului. Nu-l considerati pe celalalt ca fiind un obiect destinat sa va serveasca, ci ca pe o fiinta divina, cu individualitate si cerinte proprii.
Violenta in familie vine din nevoia de a-l controla si domina pe celalalt. Fiecare incearca astfel sa aiba controlul si sa ramana deasupra intregii situatii. Cind controlezi o alta fiinta ii iei energia, iti faci plinul pe socoteala altuia. Astfel devii vampir energetic. Ori de cate ori cadem in acest prost obicei ne deconectam de la sursa si intram in suferinta.. Racirea relatiilor dintre doi parteneri se datoreaza cresterii nivelului de agresivitate interioara. Lipsa de compatibilitate duce la lipsa de comunicare. Lipsa de comunicare duce la dezastru. Lipsa de comunicare prin iubire duce la ura.
O agresivitate subconstienta fata de barbati / femei se transforma intr-un program de autodistrugere. Daca doi parteneri abuzeaza fizic sau emotional unul de celalalt, atunci ei nu merita sa ramana impreuna...
Femeile din viata ta sunt doar inceputul experientei tale cu ele. Daca te parasesc, ia-le asa cum sunt si multumeste-le ca te-au parasit.
Casatoria trebuie studiata intai cu ochiul, apoi cu microscopul si in sfarsit cu telescopul.
Cu cat ne concentram launtric asupra vietii imbatranim si ne despartim repede de viata. Atunci cand sotia este geloasa, isi critica in permanenta sotul si e nemultumita de acesta, atunci ea amplifica brusc in propria persoana si in copiii sai posibilitatea aparitiei unor afectiuni. Gelozia si supararea unei femei genereaza tocmai acele afectiuni care ne scurteaza viata, apropiind batranetea.
Uneori la femeie gelozia, supararile si pretentiile pot fi atat de profunde, incat sotul poate muri sau se poate imbolnavi grav.
Barbatii gelosi si femeile geloase nici nu banuiesc ca ei mutileaza in primul rand sufletele copiilor lor si ca omoara copiii care inca nu au aparut pe lume. Pentru ca sa se nasca un copil armonios barbatul si femeia trebuie sa se iubeasca unul pe celalalt.
Femeia geloasa si suparacioasa ataca in plan subtil pe sotul sau. In aceasta situatie, sotul fie se va imbolnavi in permanenta, fie va deveni alcoolic, fie va divorta.
Daca sunteti gelos si va amplificati sentimentele agresive de profunzime, atunci puteti avea probleme cu orice animal, veti putea avea si alergie si boli contactate de la ele. De asemenea, veti putea deveni obiectul agresiunii din partea animalelor.
Dependenta naste agresivitatea. Iar agresivitatea produce boala. Boala purifica sufletul omului si ii fortifica sistemul imunitar. Dependenta de dorinte, frica, depresia si supararea atrag gelozia.. Cu cat este mai puternica dependenta de persoana iubita, cu atat mai numeroase sunt pretentiile noastre fata de ea.
Cearta, mania, nerabdarea emit in tacere o mare forta distructiva.
Numai prin iubire poate seca izvorul rautatilor.
Este mai bine sa plangeti decat sa urati. Daca n-ati reusit sa va invingeti pe dvs. insiva, agresiunea se acumuleaza in mod inevitabil. Atunci cand plangeti, agresiunea aparuta se distruge.
Dragostea are o mare putere de vindecare fizica, mentala, emotionala si spirituala.
Placerea de a barfi, mintii si rani alti oameni provoaca efecte karmice devastatoare pentru sufletul care critica. El se condamna singur sa traiasca in inchisoarea nelinistii interioare.
Iertand un om care ne-a jignit sau ne-a suparat ne putem vindeca de o boala grava.
Roaga-te in permanenta ca toti cei din jurul tau sa fie fericiti, sanatosi si intreaga lume sa fie binecuvantata. Aceasta rugaciune va iradia atat de multa iubire catre intreaga lume, incat iubirea se va intoarce la tine din belsug. Cum daruiesti asa primesti.
Razbunandu-te, te faci egal cu adversarul. Iertandu-l, te arati superior. Iertand ne eliberam pentru a ne putea inalta. Sa fim constienti ca iertand ii eliberam pe cei care ne-au gresit, deci iertand oferim libertate. Sa alegi calea iertarii, pentru ca numai ea desface rana inclestata in timp. Ca de nu iertati voi, nici Tatal vostru nu va va ierta voua greselile
Adevarata cauza a narcomaniei si alcoolismului este un nivel scazut de iubire. Aceasta apare din cauza unor puternice frustrari, a reprimarii dragostei fata de oameni. Omul trebuie sa inceteze sa mai poarte suparare pe lumea din jur, sa intre in armonie cu ea.
Gandirea noastra dispune de cea mai puternica forta creatoare din intregul univers. Gandul este cel care aduce pacea si linistea in sufletul nostru. Gandul este cel care atrage binele sau raul in existenta noastra. Toate gandurile emise plutesc in aer ca niste mine amenintatoare pentru a lovi pe cel ce le-a produs.
O gandire sau o actiune negativa este resimtita dureros de mii de organisme. De aceea exista o lege a naturii si a stiintei conform careia raul pricinuit altora ne face rau si noua insine. De aceea straduinta de a ierta dusmanii si de a indrepta spre ei numai ganduri de pace si iubire constituie un act protector pentru noi.
Potrivit legii bumerangului, tot ceea ce emitem in atmosfera, din punct de vedere vibratoriu: ganduri, vorbe, dorinte, fapte, sentimente etc. se intorc la noi producand efecte perturbatoare in campul nostru energetic. De aceea nimeni nu poate face rau altuia fara sa plateasca. De aceeaoricand aveti ganduri negative despre o persoana sa va rugati in permanenta pentru sanatatea ei.
Cand ne gandim la cineva se creeaza instantaneu o punte energetica intre noi si omul la care ne gandim. De aceea, orice gand rau reprezinta un atac energetic care aduce un prejudiciu omului respectiv. Astfel ne atacam si ne omoram unul pe altul in mod inconstient, de multe ori fara sa ne dam seama de acest lucru. Orice expresie dura, afirmata pe un ton categoric poate provoca un rau atat siesi cat si unui alt om.
Imaginatia are puterea de a crea realitatea.
Campul parintilor incepe sa distruga campul copilului si acesta se va naste bolnavicios, fricos, obsedat.
Faptele mamei si comportamentul in timpul sarcinii determina soarta si sanatatea viitorului copil. Parintii le transmit copiilor o informatie complecta a comportamentului lor si al stramosilor lor. Aceasta informatie sta la baza formarii destinului copilului, a corpului, caracterului si spiritului acestuia.
Principala informatie ereditara se transmite nu numai genetic, dar si prin intermediul campului. Mama este indisolubil legata prin camp de copilul sau si, de aceea, trairile emotionale ale mamei il influenteaza activ pe acesta. Daca este vorba de ura, de separare de omul iubit, acest lucru va insemna o adevarata catastrofa pentru copil. Structura negativa a campului femeii determina multe din viitoarele nenorociri ale copilului. O ura puternica, nutrita in timpul sarcinii actioneaza asupra copilului care se va naste suparacios sau pot aparea tulburari ale vederii sau auzului.
Daca o femeie isi reprima sentimentele de iubire fata de sotul ei, acest lucru se va rasfrange neintarziat asupra copilului. Sa nu uitati ca atunci cand ucideti iubirea infaptuiti o crima.
Supararea este una din cele mai raspandite incalcari ale legilor universului, care poate determina diferite neplaceri in viata, atat a celui pe care te superi, cat si in propria ta viata. Supararea copilului pe parintii sai, a parintilor pe copii creeaza ruperea si deformarea celor mai fine structuri energetice, cu consecinte din cele mai grave.
Pentru ca sa se nasca un copil armonios barbatul si femeia trebuie sa se iubeasca unul pe celalalt.
In timpul sarcinii femeia trebuie sa fie linistita si rabdatoare si nu trebuie sa se supere sau sa traiasca sentimente negative... Ea trebuie sa accepte cu seninatate realitatea, asa cum este si sa nu admita parerile de rau in legatura cu trecutul sau sa grabeasca viitorul.
Femeile gravide sa nu vizioneze filme care raspandesc violenta, intrucat agresivitatea lor subconstienta devine necontrolabila, cu efecte devastatoare asupra psihicului si trupului viitorului copil. De aceea oamenii adulti si copiii ar trebui sa vizioneze numai opere de arta, al caror nivel de agresiune subconstienta este negativ.
Nasterea cu picioarele inainte si prin cezariana reprezinta o trufie ridicata a mamei copilului. Nasterea prematura inseamna umilirea mandriei. Copiii nascuti prematur sunt deosebit de slabi si bolnaviciosi, iar aceasta inseamna aceasi blocare a mandriei.
Cand parintii aleg numele copilului acesta se fixeaza in karma copilului si ii influenteaza structurile campului. Numele se intipareste in campul bioenergetic si depinde de karma celui al carui nume il poarta copilul. Inainte, nu intamplator, copiilor li se dadeau nume de sfinti. Karma luminoasa, pura a sfintilor se unea cu karma copilului, il proteja si actiona in favoarea lui. Dandu-i copilului numele unei rude riscam, deoarece greselile si viciile sale va trebui sa le ispaseasca cel care a luat odata cu numele si o parte din karma, adica copilul.
O bunica in anii sai de tinerete a iubit un om, insa nu a dorit copilul si a facut avort. Pentru uciderea iubirii si a copilului a trebuit sa plateasca fiica si nepoata, adica urmasii ei. In cazul unei lovituri cu pumnul sufera unul singur – vinovatul, in cazul lovirii bioenergetice – intrucat omul este la nivelul biocampurilor, intr-o conexiune directa cu toate rudele sale, cu copii sai – lovitura traverseaza intregul lant de rudenie. Si, ca recul, vine pedeapsa impotriva agresorului si a familiei acestuia.
O femeie si-a sfatuit prietena sa faca un avort, la randul lui barbatul a insistat ca sotia sa avorteze. Aceasta dorinta exprimata in cuvinte sau in gand de a nimici viitorul copil este o incalcare a legilor pentru care omul plateste cu sanatatea si cu soarta sa.
O femeia s-a abandonat copilul in spital. Prin aceasta ea a savarsit o crima atat de mare incat nimeni n-o putea absolvi de pedeapsa. Dragostea fata de copii face parte din cele mai inalte legi ale universului si de aceea orice forma de incalcare a acestei iubiri, exprimata prin renegarea copilului, refuzul de a avea copii sau de a purta o sarcina, ne mai vorbind de avort, in special in fazele inaintate, renegarea omului iubit si nu numai cu faptele, cu vorba, ci chiar si cu gandul, poate duce la urmari din cele mai grave.
Sub nici un motiv sa nu spui unui copil: esti lenes, nu esti bun de nimic, esti prost etc. fiindca aceasta creeaza in el cusurul ce i se reproseaza.
Mama care spune copilului: uite daca ai sa fii cuminte, daca ai sa inveti bine iti cumpar cutare lucruface din copilul sau un sclav al carui stapan va fi lucrul promis. Daca parintele indeplineste toate capriciile copilului si incepe sa depinda de acesta, copilul se transforma intr-un tiran si poate muri.
Daca copilul este ocrotit in permanenta el se va deprinde a nu se mai pazi singur si in acest mod isi va pregati primejdii in viitor. Mamele care se sacrifica pana la umilinta pentru binele copiilor lor sfarsesc intr-o mare amaraciune. La fel si copiii, de a caror nastere parintii nu s-au bucurat, sunt profund nenorociti, intrucat traiesc intr-un chin spiritual.
Copiii tratati cu asprime nu devin buni. Ei vor vedea in parintii lor adevarati dusmani, cand acestia intrebuinteaza continuu pedepse si amenintari.
Egoismul, cruzimea inchid canalele energetice de legatura cu Dumnezeu si omul respectiv nu mai primeste energia necesara intretinerii vietii. In aceasta situatie el este nevoit sa ia energia de la alti oameni, devenind vampir energetic. Acest lucru distruge sistemul de protectie al copiilor sai. Copii incep sa fie bolnavi, pot avea tulburari psihice si alte probleme.
Cand simtiti ca cineva va fura energia, rugati-va ca aceluia sa-i fie daruita iubirea divina si energia care-l va schimba, ii va purifica sufletul si-L va uni cu Dumnezeu.
Raul nimicitor si total vine atunci cand copiii majori si capabili de munca continua sa traiasca langa mama lor, sa se bazeze pe ea, iar ea, la randul ei, permitand sa fie exploatata din toate punctele de vedere. In acest mod strazile se umplu in permanenta de copii neajutorati, incapabili de a se ingriji pe ei insasi.
Sa multumesti parintilor ceea ce esti tu astazi, iar copiii tai tie iti vor multumi pentru ceea ce vor fi ei maine .
Egoismul si interesul personal ne izoleaza de restul oamenilor si acest simt al separarii ii face pe oameni insensibili la nevoile altora.
O persoana egoista manifesta un atasament excesiv pentru ea insasi, este o plaga sociala. Egoistii au foarte putini prieteni. Cateva cunostinte si relatii superficiale le umplu viata. Contactele cu ceilalti sunt limitate. Prin felul de a gandi se inchid in lumea lor stramta. Prin gandurile voastre puteti sa schimbati un egoist facandu-l generos. Sa se emita spre el numai vibratii de generozitate si bunavointa.
Dispretul fata de noi si profunda nemultumire fata de sine constituie o agresiune fata de Dumnezeu.
Dispretul si blamarea omoara inainte de toate iubirea fata de un alt om. Orice ticalosie ar comite un om impotriva noastra noi nu avem dreptul sa respingem iubirea fata de el.
Barbatul care dispretuieste femeia se degradeaza spiritual, incepe sa sufere de diferite boli si imbatraneste mai repede ca de obicei. Trebuie sa va schimbati atitudinea fata de femei si fata de situatiile legate de ele..
Trufia si dispretul fata de oameni genereaza lipsa vointei de a trai, sentimentul pierderii sensului vietii.
Ura este o forta care te leaga de persoana pe care o urasti...
Ancorarea de intelepciune da nastere dispretului. Acesta incepe de la cap. De aceea se blocheaza biocampul in regiunea capului. In curand dispretul se intoarce impotriva propriei persoane. De aceea, se deterioreaza campul in jurul rinichilor si apare distrugerea acestora.
Nimeni nu poate strange bani daca-i dispretuieste. Zgarcenia si economia aduc boala si dezastre.
Multumesc Doamne pentru Tot ceea ce imi daruiesti!"Invatatura din constrangere nu este facuta sa ramana, dar cea care patrunde in suflet prin dragoste si bunavointa, aceea ramane acolo pentru totdeauna" Sfantul Ioan Gura de Aur

Reteta nemuririi a fost descoperita!

Specialisti din intreaga lume au cercetat zeci de ani fiecare particica a vietii noastre si au ajuns la concluzia ca nu doar "genele bune" ne tin sanatosi pana la 100 de ani, ci si cateva alte mici obiceiuri.

Afla care sunt acestea!

01.

Mananca mai multa coaja de paine!
(ai grija sa ai si o dantura in buna stare. Se stie ca romanii au mari deficiente in aceasta privinta, deci au toate sansele sa ajunga niste nemuritori stirbi)

Ea contine de pana la opt ori mai multa lizina, antioxidant care lupta impotriva cancerului, decat miezul.

02.

Fa sport cu greutati!
(femeile care ar respecta acest sfat si-ar pierde rotunjimile apetisante, se pare. Si atunci la ce mai foloseste nemurirea?)

Universitatea Michigan a demonstrat ca barbatii care fac antrenament de forta regulat si-au scazut cu opt puncte presiunea diastolica. Indeajuns pentru a reduce cu 40% riscul de atac cerebral si cu 15% pe cel de infarct!

03.

Liber la ulei de masline si otet!
(eu folosesc cu multa incredere uleiul de masline si otetul de mere, dar sunt operata de cancer, obeza si diabetica, nu si imbatranita prematur, cred eu, dar aici trebuie sa multumesc lui Dumnezeu ca a dat familiei mele gene longevive)

Pune in salata sau in mancare oricat vrei! Cu ajutorul lor vei reduce riscul de cancer, imbatranirea prematura, obezitatea si diabetul.

04.

Ia un supliment de magneziu zilnic.
(sau macar manaca mult miez de nuca. ingrasa dar te pastreaza tanar, lucru verificat)

Vei fi cu 40% mai putin predispus la deces produs de orice fel de afectiune fizica.


05.

Bea opt pahare de apa pe zi, spun cei de la Universitatea Loma Linda.

Specialistii au descoperit ca "bautorii de apa" sunt cu 55% mai putin predispusi imbolnavirilor de orice natura.

06.

Mananca zilnic un grepfruit rosu si, pe cat de des posibil, fructe de padure.
(sau orice aliment puternic colorat)

Aminoacizii si antioxidantii din ele te vor ajuta sa previi cancerul si bolile mentale.

07.

Razi mai mult!

Alege o comedie, in locul unui film de actiune sau horror, deoarece o ora de ras iti relaxeaza corpul si mintea indeajuns incat sa se regenereze dupa atacurile de stres.

08.

Casatoreste-te!
(daca exista confort psihic si protectie, daca nu, mai bine lipsa)

Contrar multora care vad viata de familie un iad, specialistii au demonstrat ca persoanele casatorite au o rata de deces mult mai apropiata de parametrii normali, decat cei care au ales burlacia! Prin urmare, datorita confortului psihic si protectiei partenerului de viata, casatoritii traiesc mai mult.

09.

Nu mai duce boala pe picioare!
(in timpul in care apar virozele care produc raceala s-ar goli biraurile si locurile de munca daca toti cei raciti ar sta la pat)

Cei care isi pun sanatatea pe locul doi si nu se menajeaza in perioada cronica a unei raceli sau altei boli sunt de doua ori mai predispusi la atacuri de cord fatale si la complicatii serioase ale afectiunilor. Daca esti racit, ramai in pat!

10.

Savureaza doua cesti de cafea pe zi, daca vrei sa previi cu pana la 55% aparitia infarctului sau a bolilor cardiovasculare.

11.

Stinge focul din stomac!

Daca suferi des de usturimi in piept, mergi la medic si trateaza-te. Aceste arsuri slabesc puterea inimii, spun specialistii de la International Journal of Cardiology.

12.

Parfumeaza-ti dormitorul cu iasomie sau trandafir, pentru a avea un somn linistit.

Cei care nu se odihnesc corespunzator sunt mult mai predispusi bolilor de inima, mentale si diabet.

13.

Nu sari de trei pahare de alcool pe zi.
(sa intelegem ca trebuie sa ne apucam de baut si sa e oprim la trei pahare de alcool? Si care ar fi concentratia de alcool permisa?)

Expertii de la Harvard spun ca aceasta este reteta ideala pentru o sanatate curata.

14.

Mananca cinci portii de legume si fructe pe zi.

Sanatatea ta va fi intacta chiar si la varsta de 100 de ani!

15.

Oamenii stresati traiesc cu 20 de ani mai putin decat un om cu o stare psihica normala.

Daca adaugam si fumatul la aceasta formula ne putem explica de ce foarte multi oameni sufera decese premature.

16.

Nu te mai stresa la munca! (mai bine fereste-te de ea :))

70% dintre sinucigasi au ales sa-si ia viata din cauza stresului de la serviciu.

Alege sa fii calm si sa nu iei problemele de lucru acasa. Astfel te vei feri de multe boli mentale.

17.

Fa miscare in aer liber si ia-ti un catel care sa te motiveze!
(de preferat sa infiezi unul maidanez, ca sa mai reduci nr lor de pe strazi si sa fie municipalitatea mai putin stresata si sa devina nemuritoare)

Vei reduce orice forma de depresie pana la 100%, iar corpul tau se va simti cu 50% mai bine!

18.

Mananca ciocolata neagra, chiar daca esti la regim.
(si daca devii obez cui ii pasa? oricum vei trai mai mult, fiind nemuritor, decat cei care se abtin)

Nu va avea efect negativ asupra dietei tale, iar partea buna este ca patru grame de cacao sporesc eficacitatea inimii cu 33%!

19.

Bea ceai de menta !
(apoi bea ceai de crusin ca sa lupti contra constipatiei)

Contine antioxidanti puternici care reduc cu 60% inflamatiile organelor si previn aparitia diabetului.

20.

O ora de somn la pranz face minuni pentru trup si suflet.
(mai ales daca esti la servici)

Efectul lui este imediat, iar remediu pentru boli sau afectiuni mai bun decat somnul nu exista!

21.

Renunta la fumat! (aici sunt absolut de acord, nu ca sa devii nemuritor, ci pt ca e cel mai rau lucru importat din lumea noua, de la amerindieni. asta si sifilisul)

Un pachet de tigari fumat zilnic, timp de 10 ani, iti reduce viata la jumatate!

_________________
Greseala tolereaza !
Zambeste, chiar daca o faci pentru un motiv ciudat!

marți, 27 iulie 2010

Viorica Fontane Danzanti

Cum am spus de ami multe ori fac si eu parte din cercul in care se invart de zor emailuri folcloristico-internautice (chiar ieri am primit unul interesant dar nu m-am invrednicit sa caut sursa) si ppsuri. Unul din aceste ppsuri provine de pe un site numit Mondo.pps. Si pt ca m-am abonat la newletterul respectivului site primesc zilnic cate un link la ppsurile publicate de ei. Unul mai recent s-a intitulat Fontane e muzica si am ramas uimita cand am vazut cum se cheama unul din anunturile puse de Google: Fontane Danzanti Viorica

Cum nu ma stiam asa de profesionista am avut curizitatea sa ies pe site si marturisesc ca, desi am vizitat doar galeria cu poze, mi-a placut grozav ce am vazut acolo. Iata cateva mostre:






Si acum privind pozele mi-am amintit ca am uitat sa pun copyright pe propriile mele poze.

Despre gandirea pozitiva

Daca nu as fi verificat ora la care am primit de la Bianca emailul pe care o sa-l public mai jos si cea la care am publicat comentariul de raspuns pt Impricinatul la articolul In gradina dupa ploaie as fi crezut ca eamilul a fost trimis ca o reactie la comentariul meu. Dar cum am scris comentariul dupa ora expedierii emailului si inainte de a-l deschide nu ramane decat sa le dau dreptate prietenelor Suzeta si Betty care cred ca nimic nu e intamplator (Doamne, ce confortabil e sa interactionezi cu atata lume stand in fund pe scaun!) .

George este tipul de om pe care ţi-ar plăcea să-l urăşti: e întotdeauna bine dispus şi are întotdeauna ceva pozitiv de spus.

Dacă cineva îl întreabă cum ii merge, el răspunde:

"Dacă ar fi mai bine de atât, ar fi nevoie de doi oameni pentru atâta bine!"

E un optimist! Dacă un coleg are o zi rea, George reuşeşte întotdeauna să-l facă să vadă partea pozitivă a situaţiei.

Am devenit curios şi într-o zi l-am intrebat:

"Nu înţeleg, nu este cu putinţă să fii optimist în toate zilele, tu cum reuşeşti?"

George îmi răspunse:

"În fiecare zi când mă trezesc, ştiu că am două posibilităţi: Pot să aleg să fiu bine dispus sau pot să aleg să fiu rău dispus. Şi aleg să fiu bine dispus. Când mi se întamplă ceva rău, pot să aleg între a fi o victimă sau pot să aleg să învăţ din ce mi s-a întâmplat. Şi eu aleg să învăţ. De fiecare dată când cineva vine la mine să se lamenteze pentru ceva, pot să aleg între a-i accepta plângerile sau pot alege să-l ajut să vadă latura pozitivă a vieţii. Şi eu aleg
întotdeauna partea bună a vieţii."

"Dar asta nu este întotdeauna aşa de usor" i-am spus.

"Ba da, zise George, întreaga viaţă este o problemă de opţiuni. Când îndepărtezi din viaţă tot ceea ce nu contează cu adevărat, totul devine o chestiune de opţiuni. Depinde de tine să
alegi cum să reacţionezi la diverse situaţii, tu trebuie să decizi cum să-i laşi pe alţii să-ţi influienţeze atitudinea faţă de viaţă. Tu alegi să fii bine sau rău dispus. Până la sfârşit tu eşti acela care decizi cum să-ţi trăieşti viaţa".

Dupa această discuţie am pierdut legătura cu George, fiindcă mi-am schimbat locul de muncă, dar adesea, când mă regăseam gândindu-mă la cuvintele lui, atunci optam pentru ceva în viaţă în loc să reacţionez la evenimente.

Apoi am aflat că George a avut un accident groaznic la locul de muncă, a căzut de la 18 metri înălţime şi după o operaţie de 8 ore şi după o îndelungată spitalizare a ieşit având o placă de oţel în spate.

M-am dus să-l văd şi l-am întrebat dacă se simte tot atât de bine.

"Vrei să vezi cicatricile mele?"

"Dar cum faci să rămâi pozitiv dupa ce ţi s-a întâmplat?

"În timp ce cădeam, primul lucru care mi-a venit în minte a fost fetiţa mea. Apoi, în timp ce zăceam pe pământ, mi-am zis că pot să aleg între a muri şi a trăi. Şi am ales să trăiesc."

"Dar nu ţi-a fost frică?"

"Atunci când m-au dus la spital şi am văzut expresiile feţelor surorilor şi doctorilor, mi-a fost frică, fiindcă era de parcă se uitau la un om mort. Apoi un infirmier m-a întrebat dacă am alergie şi am răspuns: DA! Toţi m-au privit şi atunci am urlat: sunt alergic la gravitaţie! Toţi au izbucnit în râs şi eu le-am spus: acum operaţi-mă ca pe un om viu, nu ca pe unul care e deja mort!"

George m-a învăţat că în fiecare zi avem posibilitatea de a alege să trăim o viaţă deplină. Şi este inutil să fim mereu îngrijoraţi pentru mâine, fiindcă fiecare zi vine cu problemele ei cu care trebuie să trăim, şi mâine ne vom gandi la problemele de mâine.

La urma urmei, azi este ziua de mâine pentru care îţi făceai probleme ieri.

Leapsa cu ceaiul


Draguta de Belle iar are o leapsha careia ii voi da curs, anume sa public o poza cu ultimele ceaiuri cumparate. Dar am sa adaug si cateva cuvinte.

Am baut in viata tone de ceai, atat de cel numit rusesc (uneori micul dejun se compunea din o cana de ceai si o felie de paine cu branza) cat si din cel chinezesc, ceylonez sau indian. Nu mai vorbesc de tizane, cum le spun francezii, noi le spunem tot ceai creind o oarecare confuzie, pt ca e vorba de infuzii sau decocturi de plante.

Cel mai bun ceai pe care l-am baut vreodata l-a servit Sonali, o indianca din India, o tipa f sufletista si f deschisa, plina de voiosie (fiica mea mai mica spunea ca semanam mult, in ciuda diferentei de varsta, ea si Sonali fiind de varste apropiate), nu stiu exact ce continea dar stiu ca avea si ginger. Iar cel mai bun ceai chinezesc l-am primit de la HsiangChuan, din Taiwan, o fiinta extrem de bine crescuta, ca si toata familia ei.

Ceaiul care m-a ajutat cel mai mult in timpul chimioterapiei a fost ceaiul de macese culese cu mana proprie si dezghiocate cu rabdare ca sa scot toate semintele (pe atunci nu aveam calculator :), nu va pot spune cat timp ma manca pielea pana reuseam sa curat toate cochiliile de macese, dar in acest fel ceaiul a devenit mult mai bogat in vitamina C si mai eficace in a contracara senzatia de greata.

Din "Sanatate din Farmacia Domnului" a Mariei Treben pe care mi-a imprumutat-o cineva exact la timp am aflat ca ceaiul de urzica, coada soricelului si galbenele combate cancerul la san si l-am baut cu sfintenie cativa ani, pana mi s-a aplecat.

Mai putin incantata am fost de ceaiurile pt slabit. Poate or avea efecte la altii, eu m-am impacat cu ideea ca insuficienta tiroidiana de care sufar nu se poate trata cu ceai si pun pe seama ei toate kg in plus pe care le port cu un usor sentiment de jena.

Acum daca imi poate spune cineva unde pot gasi ceai Earl Gray la cutii de 100 pliculete la un pret nu prea ridicat (ultima data am gasit la o macelarie halal) imi exprim multumirile anticipate. Acest ceai este parfumat cu bergamot si imi place f mult.

Dae Jamg Geum= Giuvaerul Palatului--Bolile Copilariei

Nu stiu daca atunci cand am vazut prima data serialul am mai scris despre asta dar si acum am fost iritata de lipsa de profesionalism a subtitrarii. Nu e suficient sa stii limba engleza, eu mi-am dat seama de asta atunci cand a venit la mine un coleg care-si cumparase, el stie cum, o masina de tricotat mai sofisticata (era pe vremea celui pe care 45% din populatie l-ar vrea inviat din morti ca sa-l alega presedinte si oamenii purtau lucruri tricotate de mana sau de masini de tricotat actionate manual sau semiautomate pt ca ori nu gaseau in magazine lucruri de calitate superioara, tricotate cu finete, ori nu si le-ar fi putut permite, pt ca se stie bine ca in raiul comunist n-a curs niciodata lapte si miere, dimpotriva) si m-a rugat sa-i traduc prospectul. Degeaba citisem eu sumedenie de romane si alte feluri de productii literare in engleza, ca la tot pasul ma impiedecam fie de termeni tehnici, fie de alegerea dintre mai multe sensuri ale aceluiasi cuvant din dictionar pt ca textul sa devina coerent iar omul sa poata lucra cu masina lui folosind instructiunile traduse de mine. pana la urma m-am descurcat, se pare destul de multumitor.

Nu acelasi lucru il pot afirma despre persoana care a subtitrat episodul de ieri din Giuvaerul Palatului. Nu stiu daca a tradus direct din coreeana sau a folosit subtitrarile din engleza care se gasesc pe net (eu am gasit subtitrari si de la azntv) dar stiu ca nu e admisibil sa faci o confuzie intre pojar (rujeola) si variola (smallpox), care e letala chiar si in zilele noastre iar vaccinul da niste reactii redutabile. Varsatul de vant e mai putin periculos (ambii mei copii au avut, cea mare o forma f usoara, cea mica o eruptie mai extinsa pt ca eu eram in spital iar sora mea, care nu are copii, i-a facut baie desi a vazut ca are pustule, dar n-a stiut ca nu e voie sa imbaiezi copii cu varsat pt ca se intind bubitele pe tot corpul, biata mea fetita a avut bubite si in cap).

Am observat ca multi actori sunt ciupiti de varsat, chiar si Kim Nam Gil, atat de apreciatul Bi-Dam din QSD (Secretele Palatului) are unele urme pe fata atunci cand e aratat in prim plan. Dar pt adultii care nu au facut bolile copilariei (fie si pojar) la vremea lor si nu au imunitate este extrem de periculos sa contracteze aceste boli, pt ca nu numai ca au complicatii f urate, dar pot sa si moara. De aceea era dramatica dorinta reginei de a fi alaturi de fiul sau si doar asa se intelege spiritul ei de sacrificiu.

Variola face ravagii in caz de epidemie, cred ca nici in ziua de azi nu i se cunoaste leacul, de aceea au insistat scenaristele pe faptul ca Jang Geum a reusit sa vindece cativa copii. Ideea e sa arate ca un fapt atat de extraordinar de a se trece peste tabuurile si limitarile impuse femeilor pt a o numi pe JG medicul regelui (e un fapt consemnat in cronici) trebuia sa aiba o justificare f solida, trebuiau sa existe imprejurari cu totul singulare (nu a mai existat nici un alt exemplu asemanator, daca istoria regatelor coreene cunoaste mai multe regine JG e unica femeie medic, si inca regal) care sa duca la o asemenea hotarare.

Credeam ca fiind reluat la un interval relativ scurt serialul nu va mai avea multi fani, judecand insa dupa sotul meu care ma anunta indatoritor ca incepe asa cum pe vremuri copiii ne indemnau sa lasam tot ca sa vedem impreuna desene animate (poate nu atat de violente ca cele de azi dar as vrea sa vad cine indrazneste sa spuna ca Tom si Jerry, care a facut deliciul fetelor noastre, e un exemplu de desen animat pasnic, si mai sunt inca si altele...) se pare ca a fost o hotarare inteleapta.

Din pacate ritmul destul de trepidant al vietii mele din ultima vreme nu mi-a mai ingaduit sa vad mai mult de doua episoade din Bad Guy si acum Alynna mi-a spus ca KNG a fost inrolat in armata, reducandu-se serialul de la 20 de episoade cat era programat la 17. Eu nu pot sa descarc filme pe calculator, nu am destula memorie, trebuie sa ma multumesc sa il urmaresc online. In acest fel nici nu ma doare capul ca as incalca vreun drept de autor.

luni, 26 iulie 2010

In gradina dupa ploaie


Merita sa mariti poza asta, trandafirul e fabulos cu multele picaturi de apa de pe petalele lui










Nu-i asa ca acesta panza de paianjen pare o dantela din basme?


Acestea sunt flori de Hibiscus, verisoare bune cu mult mai spectaculosul trandafir japonez






Multa vreme am desconsiderat nalba de gradina,. mi s-a parut prea banala. Cu timpul am inceput sa-i apreciez frumusetea si diversitatea.

O combinatie reusita: corcodusi si panza de paianjen. Dar numai dupa ploaie

Pentru ca inca mai erau nori pe cer nimeni nu putea sa spuna, precum Toparceanu "acolo era sa mor/ ca un fluture pe floare/ beat de soare/ si parlit ingrozitor"




Oleandri (popular leandri) din galetile mamitzei infloresc mereu, desi sunt cam chinuiti.

Poza aceasta e preferata mea. In copilarie imi placea sa ma joc cu matasea de porumb, sa fac din ea peruci pt papusile de carpa confectionate din bete. Mult mai tarziu am inceput sa folosesc matasea de porumb uscata in scop diuretic.

Strugurilor nu le merge prea bine pe ploaie, ei au nevoie de soare mult ca sa se coaca, umezeala excesiva duce la craparea boabelor.

Leusteanului in schimb ii trebuie apa, altfel se usuca si moare.

Are si ploaia partile ei bune. Pe langa faptul ca limpezeste aerul de praf si alti poluanti e o placere sa iesi in gradina si sa privesti perlele translucide care se odihnesc pe frunze si mai ales pe flori. Chiar si banalele frunze de iarba par mai stralucitoare cu picurii de ploaie pe ele. Nu mai spun cum arata atat de hulitele panze de paianjen (parca nicodata ca in vara asta nu am vazut atatia paianjeni, e o adevarata invazie) cu boabele diamantine prinse de firele lor, par niste tesaturi de basm facute special pt zane sau printese. Si cand ma gandesc cat s-au straduit cei de la Irfan (toata stima pt cei care lucreaza acolo practic pe nimica, dau programul gratis cerand doar donatii, daca toti internautii ar fi ca mine ei ar ramane muritori de foame) sa obtina efectul de picaturi de ploaie cu un device special...

Mai multe poze din gradina mamitei aici si aici. La mamita vin si pisicile surorii ei, care sta vis-a-vis. Una din pisici are pisoi mici , un fel de toddleri (bebelusi care abia invata sa mearga), f dragalasi si jucausi, dar inca sugari.

Trandafirii


Trandafir din gradina Mamitzei

Salvador Dali-The Meditative Rose

Salvador Dali-Madonna with a Mystical Rose

Octavio Ocampo-Canasta de Rosas

Va mai amintiti povestea Micului Print de Antoine de Saint Exupery? Va amintiti cat era el de ingrijorat ca oaia de pe micuta lui planeta o sa-i manance Floarea? Floarea care se falea cu bietii ei spini dar stia ca nu se poate apara cu ei de oaie. Si stiti ca floarea pt care se coborase el pe pamant nu era altceva decat un trandafir, valoros pt Micul Print ca pe planeta lui era unic.

Tot despre trandafiri se spune ca atunci cand a fost deschis mormantul in care a fost pusa Maica Domnului s-a gasit in locul corpului un buchet de trandafiri frumos mirositor.

Nu e un secret pt nimeni ca trandafirul rosu este un simbol al iubirii, dar dealungul timpului trandafirii au fost simboluri ale Casei de York (alb)si Casei Tudor (rosu) in Marea Britanie, rivalitatea dintre ele ducand la Razboiul Rozelor, mai aproape de vremea noastra trandafirul este simbolul national al Bulgariei (toata lumea stie de ce) dar si simbolul multor partide social-democrate.

Socialistii si-au ales si ei ca simbol trandafirul rosu, dar insotit de un pumn.

Mi-am amintit de toate astea citind gandul zilei de Omraam Mikhaël Aďvanhov trimis de Suzeta:

O tradiţie se referă la faptul că trandafirii sunt nişte entităţi care vin din planeta Venus; ei au acceptat să se încarneze pe pământ pentru a-i ajuta pe oameni. Dar cine cunoaşte această
misiune a trandafirilor? Ne folosim de ei pentru a împodobi grădinile şi apartamentele, a atrage un bărbat sau a seduce o femeie. În realitate, trandafirul există pentru a ne revela calea adevăratei iubiri. Iată rolul, mesajul trandafirului.
Dacă trandafirul este considerat regele florilor, este pentru că el ne învaţă adevărata IUBIRE, iubirea care nu întemniţează, iubirea care eliberează. În ziua în care oamenii îi vor înţelege
sacrificiul făcut ca să coboare printre ei şi îi vor accepta mesajul, poate că vor deveni asemănători lui: oriunde vor păşi, ei vor înmiresma atmosfera cu un parfum încântător.

Despre hepatitele virale

Una din bolile de care m-a ferit Dumnezeu (pana acum, da' bat in lemn) este hepatita. Si as fi avut ocazia sa o iau, si nu odata. Prima data a fost cand am fost in vizita la o buna prietena din liceu si ea s-a internat a doua zi la spitalul Victor Babes cu diagnosticul de hepatita. Am vizitat-o atunci la spital (intram pe o gaura din gard si ea cobora in curte, ca sa vedeti ce stricta era izolarea) si mi-a promis ca ma va vizita si ea la spital. A avut ocazia mai repede decat si-ar fi inchipuit vreuna dintre noi, pt ca eu am luat foc la serviciu (de la etereul de petrol pe care il evaporam in loc sa-l reciclam in aparatul Soxhlet, era o inventie nu prea recomandata a unui sef de laborator din Oltenita) si am fost internata la Spitalul de Arsi, aflat pe atunci vis-a-vis de Liceul de Informatica. Ca sa ma viziteze ea a avutnevoie de aprobare speciala de la directorul spitalului, la arsi era mai mare strictete.

Daca eu am recunoscut-o usor desi era cam galbena, ei i-a fost greu sa-si recunoasca prietena in persoana cu fatza de culoare maro (am fost arsa si pe fata, dar fiind tanara m-am refacut repede, la gat si la picior mi-au ramas un timp urme dar cel mai rau am fost arsa la mana stanga, cu care am luat balonul de sticla de la evaporat chiar in momentul cand s-au aprins vaporii, si acum mai am niste depigmentari acolo). Am asteptat cam cu emotie sa ma ingalbenesc si eu, din fericire nu a fost cazul.

Cativa ani mai tarziu s-a imbolnavit fiica mea mai mare, pt ca avea sub trei ani m-am internat si eu cu ea in spital. Mai erau cateva mame internate cu pruncii, toate, inafara mea, au contractat boala care e forma contagioasa, hepatita A. ,

Mama soacra sustine ca forma de hepatita avuta de sotul meu a fost tip B, de la o injectie, cica se transmite sexual, am scapat si de asta. In schimb am citit in Stiinta si Tehnica ca barbatii care au avut hepatita de tip B nu pot procrea baieti, studiul nu a putut preciza daca mor spermatozoizii care ar produce baieti sau fetusii nu sunt viabili. Nu stiu cum o fi la altii dar noi am avut numai fete.

La 10 ani dupa ce s-a imbolnavit fiica cea mare am aflat, dupa o saptamana de emotii cand ni s-a spus ca fata e racita (si la prima tot asa s-a manifestat in primele zile, ca o raceala) si nu se mai facea bine incat intrasem la idei ca pierdem copilul, se spunea ca exista o forma letala de gripa care se localizeaza la stomac, uitandu-ma la ochii ei si vazand ca s-au ingalbenit, ca are si ea hepatita de tip A. Am vizitat-o zinic la Colentina, primind (fara sa-i dau doctorului vreo spaga, doar asistentei) bilet de voie sa intru in salon. Si atunci ficatul meu s-a dovedit rezistent.

Faptul ca mi-am alaptat fetele pana la noua luni s-a dovedit benefic, toate bolile copilariei pe care le-au facut s-au manifestat cu forme usoare. Bineinteles ca in perioada cand au trebuit sa tina regim toata casa a tinut regim. Mi-a fost mai greu sa inteleg exact ce e permis si ce nu (de la spital am primit indicatii destul de sumare) din compilatia dezlanata, cu date uneori contradictorii, intitulata Tratat Dietetic si semnata Iulian Mincu (medicul personal al lui Ceausescu, ca tot se dezbate cu ardoare tema mortii sale si a mostenirii pe care a lasat-o familiei)

Bun, si acum o sa copiez un articol scris intr-un limbaj mai doct de dr Violeta Cristea, articol a carui lectura mi-a trezit amintirile de mai sus:

Despre hepatitele virale

dr. Violeta CRISTEA, medic specialist medicină de laborator

Hepatitele virale sunt îmbolnăviri cauzate de virusuri, cu manifestări clinice multiple şi cu răspândire universală. De asemenea, sunt cele mai comune tipuri de infecţii virale, ocupând, în prezent, primele locuri între bolile transmisibile.

Până acum sunt cunoscute şapte tipuri de hepatite virale, unele cauzate de virusuri al căror tropism hepatic este dovedit (virusurile A, B, C, D, E), altele cauzate de virusuri mai recent descoperite (virusul G şi TT).

Hepatita virală A apare ca urmare a unei infecţii produse de un picornavirus. Boala se transmite pe cale enterală şi afectează mai ales copiii, care fac forme predominant inaparente (fără simptome).

Hepatita virală B este cauzată de un virus ADN care se transmite parenteral, sexual sau de la mamă la făt. Boala are o răspândire universală pe mapamond, manifestându-se de la forme uşoare până la forme grave, fulminante. Persoanele care nu reuşesc, într-o perioadă de 6 luni de la infecţie, să elimine complet virusul din organism, trec în starea de purtători de virus, contribuind la întreţinerea endemiei. Se estimează că numărul acestor purtători a depăşit 360 de milioane la nivel mondial.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis să controleze infecţia la nivel mondial, prin vaccinarea nou-născuţilor (care este cuprinsă şi în calendarul de vaccinări al ţării noastre), concomitent cu imunizarea unor grupuri populaţionale cu risc crescut (persoanele din domeniul sanitar, armată etc).

Hepatita virală C, produsă de un virus din Familia Flaviviridae, are ca particularitate marea variabilitate genetică, din cauza căreia nu s-a putut crea, încă, un vaccin împotriva acestei maladii. Hepatita virală C are o incidenţă relativ mică, dar infecţia evoluează, în majoritatea cazurilor persistent, având tendinţă mare către cronicizare şi malignizare. Virusul C contribuie, în mare parte, şi la apariţia hepatitei posttransfuzionale.

Hepatita virală D este cauzată de un virus defectiv, care nu se poate multiplica sau iniţia infecţia decât în prezenţa infecţiei cu virus B. Astfel, se dosebesc două situaţii: „coinfecţia“, reprezentată de infecţia simultană, cu ambele virusuri, şi „suprainfecţia“, care apare la persoanele cu infecţie cronică B sau la purtătorii sănătoşi de virus hepatitic B (VHB). În timp ce coinfecţia are o evoluţie, de obicei, autolimitantă, suprainfecţia progresează în procente mari către hepatita cronică şi ciroză, uneori chiar hepatită fulminantă.

Hepatita virală E este provocată de un virus inclus în Familia Caliciviridae. Din punct de vedere epidemiologic, hepatita virală E este asemănătoare cu hepatita A, având aceeaşi cale de transmitere enterală.

Hepatita virală G este produsă de un virus descoperit recent (1995), boala evoluând acut şi persistent. Afectează, cu precădere, anumite grupuri populaţionale cu risc: hemodializaţi, politransfuzaţi, toxicomani.

Hepatita cu virusul TT este şi ea relativ recentă, virusul fiind izolat în Japonia în 1997. Se transmite prin intermediul sângelui, fiind izolat de la pacienţi cu hepatite cronice fulminante. Cercetările vor demonstra apartenenţa sau nu a acestui virus la categoria virusurilor hepatotrope, deoarece este o slabă corelaţie între prezenţa acestui virus, modificările hepatice şi nivelul transaminazelor.