marți, 20 iulie 2010

Norman Rockwell

Probabil n-as fi aflat niciodata ca a existat un pictor cu acest nume daca nu mi-ar fi atras atentia un articol din New York Times despre o expozitie cu lucrarile sale aflate in colectiile lui Steven Spielberg si George Lucas.

Imi plac tablourile sale, cele mai multe pline de o calma ironie dar si unele cat se poate de serioase. Despre el puteti gasi cateva randuri in Wikipedia.ro sau mai multe in Wikipedia.en.

Eu am sa copiez aici doar acel fragment din cuvantarea Presedintelui Franklin Delano Roosevelt rostita in 16 ianuarie 1941 in fata Congresului, fragment care i-a inspirat lui Norman Rockwell 4 tablouri:

In the future days which we seek to make secure, we look forward to a world founded upon four essential human freedoms.

In viitorul pe care incercam sa-l facem mai sigur (ironia sortii a facut ca acest discurs sa fie tinut cu doar cateva luni inainte ca USA sa se angajeze in ulul din cele mai devastatoare razboaie pe care le-a cunoscut omenirea) ne dorim o lume fundata pe patru libertati esentiale.

The first is freedom of speech and expression -- everywhere in the world.

Prima este libertatea cuvantului si a exprimarii-oriunde in lume (exact aceasta libertate a fost negata, prin pactul de la Ialta, lagarului socialist creat dupa razboi si cu ajutorul USA)

The second is freedom of every person to worship God in his own way -- everywhere in the world.

A doua libertate este dreptul fiecarei persoane de a-l adora pe Dumnezeu in felul sau-oriunde in lume (si aceasta libertate a fost negata de regimurile ateiste instaurate dupa al doilea razboi mondial)

The third is freedom from want, which, translated into world terms, means economic understandings which will secure to every nation a healthy peacetime life for its inhabitants -- everywhere in the world.

A treia este libertatea de vointa care, tradusa in termeni lumesti, inseamna intelegerea economica, intelegere care va asigura fiecarei natiuni uo viata sanatoasa so pasnica pt locuitorii sai-oriunde in lume. (din pacate nici de aceasta libertate nu au avut parte tarile lumii a treia)

UPDATE

Sotul meu m-a criticat aspru ca atunci cand am facut traducerea am ales pt want calitatea de verb, in sensul de a voi, a dori si nu cea de substantiv cu intelesul de lipsa materiala, saracie. Incat a treia libertate ar fi Eliberarea de Saracie.

Eu am judecat in spiritul epocii actuale, consumeriste, cand multi oameni din tarile avansate industrial si tehnologic isi pun mai degraba problema abtinerii de la mancare (ati observat ce apetisant arata curcanul?) si lupta cu kilogramele decat combaterea saraciei.

The fourth is freedom from fear, which, translated into world terms, means a world-wide reduction of armaments to such a point and in such a thorough fashion that no nation will be in a position to commit an act of physical aggression against any neighbor -- anywhere in the world.

A patra este eliberarea de frica, eliberare care, tradusa in termeni lumesti, inseamna reducere mondiala a inarmarii intr-un asemenea mod incat nici o natiune sa nu mai fie in situatia de a comite un act de agresiune fizica impotriva niciunui vecin-oriunde in lume (nenumaratele razboie de pe toate continentele, culminand cu agresiunea preemptiva, destinata sa distruga niste iluzorii arme de distrugere in masa, vorbesc de la sine despre ce a ramas din aceasta libertate, din fericire tratatele de limitare a armamentului nuclear au reusit, cel putin pt moment, sa elimine din viata planetei amenintarea unui conflict nuclear)

That is no vision of a distant millennium. It is a definite basis for a kind of world attainable in our own time and generation. That kind of world is the very antithesis of the so-called "new order" of tyranny which the dictators seek to create with the crash of a bomb.

Aceasta nu e o viziune a unui mileniu distant. Este o baza definita pt un gen de lume care poate fi implinita in timpul nostru si de generatia noastra. Acest gen de lume este antiteza asa numitei "noi ordini" a tiraniei pe care dictatorii incearca sa o creeze prin explozii de bombe. ("noua ordine comunista" nu intra pe atunci in vederile USA ca o amenintare, cel care a vazut-o astfel creind "Cortina de Fier" a fost Winston Churchil)

Mai multe date despre aceste tablouri gasiti aici.

Ppsul compus de mine cu imagini luate de pe internet il puteti vedea si descarca de pe Slideshare.


Freedom of Speech-1943

Freedom to Worship-1943

Freedom from Want

Freedom from Fear

The Golden Rule

A scout is helpfull-1941 (exista inundatii si la case mai mari)

Portrait of Norman Rockwell Painting the Soda Jerk

Spirit of America

Our heritage-1950

Girl at Mirror (este una din cele mai populare poze de pe net)

Docter and doll-1929

Cobbler studying doll's shoe-1921

Children Dancing at a Party (Pardon Me)

Electionday-1948

The Gossips-1948 (preferata nepotelei, am inventat si un joc pe aceasta tema)

Cousin Reginald Catches the Thanksgiving Turkey (as fi vrut sa auziti si voi cascadele de ras ale nepotelei de cate ori a privit aceasta poza)

Fishing (a prins muuulti peshti....in vis)

Grandpa and Me Picking Daisies

Is He Coming? (Santa, of course)

Teachers Birthday

The Music Man

The art critic-1953

The Connoiseur (tabloul este de Pollock)

Redneck Christmas Dinner (bogata masa, nu-i asa? Daca mai erau si mici puteai sa juri ca sunt romani)

Niciun comentariu: