joi, 8 iulie 2010

Despre colesterol

N-am sa tin aici o conferinta despre rolul jucat de acesta substanta in organism. Am sa spun doar ca la cursul de chimie organica am aflat cum se face sinteza lui, am citit cu multa placere si pe nerasuflate o carticica ale caror personaje se ocupau cu cercetarea chimica si au fost f fericite cand au reusit sa obtina fulgi de colesterol in laborator (din pacate nu mai stiu cum se numea carticica, poate e undeva in biblioteca dar mi-e cam lene sa rascolesc nenumaratele carti care colecteaza praf de la o vreme) ca este o substanta necesara pt ca imbraca teaca nervoasa dar ca e si periculoasa daca e consumata in exces pt ca poate duce la atacuri cerebrale sau la astuparea arterelor.

cAm sa copiez insa, tot din ziarul Lumina, doua articole scurte in legatura cu colesterolul, unul despre combaterea sa prin metode naturiste, altul despre un studiu consacrat acestei substante:

Răspundem cititorilor: Extractul din petale de trandafir reduce nivelul colesterolului din sânge

Iuliana T., Călăraşi: "Am citit un articol despre trandafiri, în care se menţiona faptul că aceştia ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Aş dori să ştiu mai multe despre efectele preparatelor pe bază de trandafir asupra organismului. Vă mulţumesc"

Prof. Constantin Milică: Într-adevăr, extractul hidroalcoolic din petale (3 linguriţe pe zi în cure de o lună, cu 10 zile pauză) reduce colesterolul din sânge, cu rol de prevenire a aterosclerozei şi de întărire a sistemului imunitar, rivalizând cele mai puternice medicamente de sinteză chimică. Însă, preparatele din trandafir au multe alte efecte benefice. Acţiunile farmacologice ale florilor sunt datorate, în principal, uleiului eteric, alături de alte substanţe bioactive (coloranţi antocianici, derivaţi flavonici, taninuri, acizi organici, vitamine şi săruri minerale).

Pe baza acestor proprietăţi terapeutice s-au elaborat diferite tratamente de combatere a bolilor:

- afecţiuni pulmonare: astm bronşic, bronşită, gripă, răceli, năduşeli, traheită, laringită, bronşectazie, dispnee, viroze pulmonare şi tuberculoză;

- boli oculare: conjunctivită, blefarită, oboseala ochilor, iritaţii ale ochilor, inflamaţii ale pleoapelor;

- afecţiuni bucale: afte, candidoză, glosită, stomatită, amigdalită, dureri de dinţi, fisuri ale buzelor;

- boli digestive: dureri de stomac, diaree cronică, dizenterie, hemoragii interne, hemoroizi, viermi intestinali;

- afecţiuni cardiovasculare: angină pectorală;

- boli renale şi genitale: scurgeri vaginale, leucoree, blocarea formării calculilor renali ca urmare a împiedicării reacţiilor de precipitare a sărurilor minerale (se consumă câte 2 căni infuzie pe zi timp de 10 zile pe lună);

- dureri reumatice şi de şale;

- conţinutul ridicat în principii active antidepresive şi anxiolitice permite ca maceratul la rece din petale sau pulbere uscată (un gram) plasat sublingual de 4 ori pe zi, timp de 5-7 luni, să aibă efecte clare în tratamentul depresiilor psihice, stresuri, anxietate şi cicatrizarea rănilor sufleteşti;

- cataplasmele din petale ţinute câte o oră pe zi vindecă, în proporţie de 90% ulceraţiile pielii şi arsurile produse în urma expunerii la radiaţii ultraviolete şi la radiaţii gamma;

- sub diferite forme (tincturi, macerate, oţeturi, loţiuni, ape etc) protejează pielea împotriva microorganismelor patogene care provoacă infecţii herpetice, micoze, acnee, pistrui, răni, eczeme, furunculi, urticarie, având rol antiinflamator şi de tonifiere a epidermei;

- prezenţa în petale a 8 substanţe bioactive, care acţionează ca un inhibitor în reproducerea virusului HIV, asigură o bună eficacitate a petalelor proaspete în combaterea bolii SIDA (câte o linguriţă extract alcoolic de 4 ori pe zi).

Un hormon care provoacă foamea determină concentraţia de colesterol din sânge

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cincinnati din SUA, concentraţia de colesterol din sânge este determinată de un hormon din creier care reglează pofta de mâncare. Autorii studiului consideră că descoperirea lor ar putea fi folosită pentru a pune la punct noi tratamente eficiente în reducerea concentraţiei de colesterol "rău" din sânge, care provoacă infarcte şi atacuri cerebrale. Cercetătorii au descoperit că nivelul de colesterol din sânge este reglat, de fapt, într-o zonă a creierului denumită hipotalamus, de către un hormon numit grelină, care stimulează apetitul. Milioane de adulţi folosesc statine pentru a-şi regla nivelul colesterolului şi a preveni apariţia bolilor cardiovasculare, însă aceste medicamente au efecte secundare destul de grave: disfuncţii hepatice, blocaje renale, slăbirea puterii musculare şi cataractă. Colesterolul, prezent în special în carne şi produse lactate, este vital pentru organism, însă o concentraţie prea mare de "colesterol rău" (lipoproteine cu densitate mare/HDL) produce deteriorarea arterelor. Celălalt tip de colesterol - "colesterol bun" (lipoproteine cu densitate mică/ LDL) este eficient atunci când există în doze ridicate în distrugerea HDL şi în prevenirea infarctelor şi a atacurilor cerebrale.

Niciun comentariu: