vineri, 25 septembrie 2009

Fractali in natura


Fotografiile de mai jos reprezinta colonii de microorganisme vazute la microscop

In articolele anterioare despre fractali am accentuat mai mult latura lor artistica, fara sa insist pe faptul ca natura are propria ei galerie de arta cu fractali. Am gasit in New Scientist dar si in Guardian niste minunate poze cu fulgi de zapada facute de Kenneth Libbrecht, un professor de fizica la California Institute of Technology, care a studiat fulgii de zapada, tipare de gheata, de cresterea cristalelor si formatii de gheata inca din 1997. El a infruntat temperaturi de sub zero grade pt a prinde fulgii de zapada care cadeau si i-a fotografiat si i-a iluminat folosind un foto -microscop inventat special pt asta. Aceste fotografii arata cristale de zapada care au cazut pe pamant in Northern Ontario, Alaska, Vermont, Michigan Upper Peninsula si Muntii Sierra Nevada din California, si sunt publicate in cartea sa "Snowflakes" (text tradus dupa originalul din Guardian)
Am mai gasit fotografii si la alte adrese, linkul acesta va va conduce la ele. Am gasit si un link catre indicatii cum se pot forma fractali cu sofware special. Pana si celebrul Dawkins, atat de antrenat in controversa evolutionism-noul creationism, adica Inteligent Design are o poza superba cu munti, am vazut unii asemanatori in Utah, e posibil ca poza sa fie facuta in unul din parcurile naturale de acolo, poate Bryce sau Zion.
Munti
Hens and Chicks
Ferigi
Cactus
Descarcare electrica tip Lichtenberg
Frunza
Arici de mare
Nautilus
Paun

Brocoli Romano, rezultatul incrucisarii dintre conopida si brocoli, e f mult folosita in emisiunea de la Rai Uno "Prova del cuoco"

Fotografiile fulgilor de zapada facute de Librecht am sa le pulic in urmatorul articol, pt ca nu cunosc teoria editarii HTML, o fac mai mult empiric si mi-e teama sa nu zapacesc pozele.

2 comentarii:

Florin Puscas spunea...

Ultima imagine, cea cu brocoli-conopoda, trebuie sa i-o arata sotiei mele. Ea e mare amatoare de legume. In special brocoli. :-)

Lumea e mai mult frumoasa decat urata. :-)

Viorica spunea...

Speri c-o sa-i stea matematica in gat? :D