sâmbătă, 11 aprilie 2009

Tort de ananas si frisca pt diabetici



Este oreteta f rapida si usor de preparat. Se face un blat de tort tip pandishpan (pain de Spania) din 6 oua,6 linguri indulcitor Diamant praf (l-am gasit atat la hipermarketuri, ex Cora, la supermarket Ruxir cat si la unele farmacii, e cam scump dar cei ce au gustat torturile preparate cu el au declarat ca nu exista nici o diferenta de gust intre acestea si cele cu zahar, singura precautie e sa nu se consume intr-o zi mai mult de 40g de indulcitor pt ca poate da deranjamente stomacale) si 6 linguri rase de faina.

Se separa galbenusurile de albusuri(e bine ca ouale sa fie reci), se freaca bine cu indulcitorul si arome (am folosit esenta de vanilie Dr Oetker si coaja de lamaie) pana cand compozitia se albeste si creste in volum, se adauga treptat faina, apoi albusurile batute spuma tare cu un praf de sare. Albusurile se incorporeaza amestecand usor, mai mult infasurand crema in jurul albusurilor. Se toarna compozitia intr-un vas (eu folosesc o cratita emailata) uns in prealabil bine cu unt peste care se aplica o foaie de hartie speciala de copt (tot la hipermarket am gasit-o, dar si la opravalie din comuna copilariei mele) unsa deasemenea bine cu unt. Surplusul de hartie se taie cu o foarfeca. Se coace la foc destul de tare cam 20 de minute. Se verifica daca e copt cu un fir de matura f curat (nu de plastic, of course) sau cu o andrea sau o scobitoare subtire, care trebuie sa iasa curata din blat.

Cand s-a racit blatul se insiropeaza cu lichidul dintr-o cutie de ananas rondele fara zahar, indulcit dupa gust tot cu Diamant (mie imi place mai acrisor). Se pastreaza cateva rondele pt ornat (eu am taiat pe grosime cateva rondele pt ca mi s-au parut prea groase) iar restul de ananas se taie felii si se aseaza pe blatul uns in prealabil cu frisca (de data asta am pus intai ananasul, apoi frisca, nu a fost o idee buna)

Frisca am preparat-o din trei cutii de 200g fiecare de smantana Dorna 32% tinuta la rece (trebuie sa fie f rece, altfel nu se bate bine), trei linguri nu prea pline de indulcitor, arome (am folosit esenta de vanilie, de rom, si cardamom praf --cardamomul, al doilea condiment ca pret in lume dupa sofran, se foloseste, sub numele de hella, ca aromant pt cafea in lumea araba si sub forma de pastai prajite si zdrobite in bucataria asiatica, in special cea indiana--cardamomul poate lipsi) batuta cu mixerul la viteza maxima pana se intareste (atentie sa nu se bata prea tare pt ca se transforma in unt si zer). Nepoata mea a pus pt aroma si o bucatica de ananas, eu nu cred ca era neaparat necesara, dar frisca a fost buna.

Tortul se imbraca in frisca si se decoreaza cu rondele de ananas in care se pun fructe viu colorate: visine fara samburi, capsuni, sau, in cazul tortului din fotografie, afine de cultura congelate.

8 comentarii:

Dan Selaru spunea...

La multi ani! Sanatate si fericire.

Ioan Castil Valeda spunea...

La Multi Ani, Stimata Doamna, de Ziua Florilor ! :D

MULTA SANATATE ! :)

Viorica spunea...

Multumesc,la fel!

Viorica spunea...

Multumesc, vom sarbatori amandoi,impreuna cu restul familiei.

to-morrow spunea...

Pana nu se termina ziua: la multi ani, Viorica! Si cat mai multe povesti pe acest blog!

Viorica spunea...

Multumesc pt urare. Pt povesti...daca o sa fie inspiratie.

LiaLia spunea...

La mulţi ani, Floricico! :) Eşti o floare rară şi minunată şi mă simt onorată că te-am cunoscut prin scris şi aştept cât de curând să te scot şi la o cafea, în cartier :) Te pup!

Viorica spunea...

Si eu astept cu nerabdare :))