De azi dimineata ascult si privesc la TV ce se intampla la Chisinau. F multi prezentatori si comentatori pretind ca manifestatia de acolo e un copycat al manifestatiei din Piata Universitatii din 1990. Am o vaga impresie ca respectivii vorbesc din auzite, ca nu au participat la manifestatie fie pt ca au fost prea tineri, fie din alte motive. E de remaract ca in 90 cam jumatate din presa romaneasca era aservita conducerii provizorie si profund ostila partidelor istorice PNTcd si PNL care reprezentau o slaba opozitie fata de FSNul omniprezent fie ca atare, fie prin interpusi (tot felul de partidulete asa zise independente dar care erau controlate de fostii comunisti). As cita printre ziare Libertatea si urmasele Scanteii Tineretului si Scanteii (actualul Adevarul). Despre TVR "Libera" nu mai e nevoie sa spun ca, fiind singurul post TV, a distorsionat si a manipulat din plin fenomenul PU inducand in mintea celor care se temeau sa mearga sa vada cu ochii lor ce se intampla sau neavand aceasta posibilitate fiind din provincie ideea ca cei de acolo sunt dusmani ai tarii, aserviti "agenturilor", niste huligani extrem de agresivi si necivilizati. In acest fel faptul ca Iliescu a fost ales cu 85% nu mai e atat de uimitor.
Menirea manifestatiei din PU era aceea de a se sprijini Proclamatia de la Timisoara, in special punctul 8 care prevedea ca activistii de partid si securistii sa nu mai aiba posibilitatea de a ocupa functii de conducere in stat. E de inteles ca Iliescu, care a complotat timp de 20 de ani sa puna mana pe putere nu putea permite ca un asemenea punct sa fie pus in aplicare, asa se explica si disparitia subita a teroristilor care au facut atatea victime in orasele mari ale tarii dupa 22 decembrie, pt ca noul lider avea nevoie de stiinta manipularii si diversiunii pe care numai securistii care au luat partea lui Iliescu (pt ca mare parte din aparatul Securitatii dorea schimbarea lui Ceausescu, dar nu neaparat venirea lui Iliescu la putere),partidul fiind mai priceput in propaganda.
Acestea fiind zise eu as asemana ce se intampla in Republica Moldova mai degraba cu ce s-a intamplat in 13 iunie 1990 si, ceva mai tarziu, in Rusia deja aflata sub conducerea lui Eltan cand s-a incercat luarea cu asalt a televiziunii Ostankino si opozitia anti Eltan a pua stapanire pe Parlament. Ma bazez pe asta tinand cont de faptul ca evenimentele se produc dupa alegeri declarate libere si democratice, deasemenea pe faptul ca intre manifestanti exista in mod evident elemente provocatoare care arunca cu pietre si indeamna la luarea cu asalt a edificiilor publice.
Dupa manifestatia opozitiei studentesti din 26 martie 1990 cand eu, spre deosebire de restul familiei, am realizat imediat ce s-a decretat ca in Piata Victoriei este ceata (pana in 29 aprilie majoritatea manifestatiilor incepeau in fata palatului Victoria) ca TVR nu este o sursa de incredere, ca e vorba de o manipulare de cea mai joasa speta, am decis ca daca vreau sa stiu ce se intampla in agitata noastra capitala e bine sa fiu, pe cat posibil, la fata locului. Inca din 12 ianuarie cand, lucru care se pare ca a fost deja uitat, Iliescu a dat un decret-lege care interzicea Partidul Comunist (Eltan acea sa faca acelasi lucru dupa puciul din 91, cu acelasi succes), decret revocat a doua zi sub pretextul ca a fost adoptat sub presiunea strazii (de remarcat modul magistral in care Petre Roman a calmat spiritele f incinse in acea seara cand, urcat pe un tanc alaturi de Dumitru Mazilu, a propus manifestantilor sa faca o plimbare sub forma de mars anticomunist pe bulevardele cantrale ale capitalei) am realizat cat de priceputi sunt cei aflati la conducere in arta manipularii si dezumflarii mamaligii. In 12 ianuarie fusesem la pranz in PV si cam stiam despre ce fel de manifestatie e vorba, nici vorba de incercare de lovitura de stat, cum s-a justificat ulterior reactia iliesciana.
Astfel s-a intamplat ca in 18 februarie am asistat la o parte din evenimentele ce au avut loc acolo, cand Palatul Victoria a fost luat cu asalt de manifestanti. Eram chiar sub ferestrele Palatului cand m-am certat cu un individ cu o figura patibulara care indemna pe cei din jur:"hai sa atacam palatul, hai sa intram inauntru". I-am spus,pe un ton cam iritat ca nu de asta ne aflam noi acolo dar el si-a continuat treaba cu si mai mult elan. L-am revazut adesea pe individ la alte mitinguri si demonstratii, tot cu indemnuri provocatoare, inclusiv in PU. In 18 februarie era clar ca "cei cu ochi albastri" si-au facut bine treaba incat TVRul a putut demonstra cu usurinta ca cei care se opun celor aflati la putere nu sunt altceva decat o ceata violenta de zurbagii, pusi pe distugeri inutile, lucru care se vede f clar ca se incearca si azi in Chisinau de catre oamenii lui Voronin.
Am citit dupa 90 cateva carti care m-au facut sa inteleg si mai bine ce s-a intamplat la noi (de aceea sprijin indemnul lui Tudor Chirila ca tinerii sa citeasca multe carti), una din ele povestea despre masacrulde la Amritsar din India colonialista in care liderii manifestantilor au fost arestati iar multimea si-a creat ea lideri ad-hoc, f violenti. Cineva comenta, din Chisinau, exact asa: "Azi in strada nu sunt liderii opozitiei, multimea si-a creat grupuri cu proprii lideri, ceea ce explica atitudinea violenta". In 13 iunie atitudinea fortelor de ordine a fost extrem de provocatoare (am vazut asta cu ochii mei), lucru care a dus la radicalizarea protestului, care incepuse pasnic, in plus circulau zvonuri cum ca Marian Munteanu ar fi fost ucis de fortele de ordine, el fiind doar arestat. A fost eliberat dupa amiaza numai pt a se pretinde ca ar fi condus manifestantii spre incendierea sediului politiei capitalei. Martorii oculari au spus ca incendiul a pornit de la un etaj superior, nici vorba sa fi ajuns vreun manifestant pana acolo.
Faptul ca Presedintia moldava si Parlamentul au putut fi ocupate azi de manifestanti face parte din aceeasi scoala de manipulare si diversiune, in 18 februarie la noi am remarcat niste tineri care se catarau pe grilajele enorme de la usi si pe ziduri cu indemanarea si viteza observata mai tarziu la demonstratiile si antrenamentele jandarmeriei, usurinta cu care s-a patruns in palat era mai mult decat suspecta, faptul ca in 21 septembrie 91 Palatul Victoria a devenit inexpugnabil desi a fost atacat cu cocteiluri Molotov imi sprijina convingerea ca in 18 februarie 90 s-a dorit intrarea in Palat. In plus inainte de atacul din 90 erau niste indivizi care pretindeau ca au venit niste mineri care sunt ostateci in Palat si sunt batuti acolo, iar o doamna s-a certat intens cu cineva care a fotografiat-o si abia seara am inteles de ce, cand la TV s-au prezentat poze ale celor ce au patruns in cladirea guvernului,pe atunci provizoriu.
Scolile acestea de manipulare au fost perfectionate de comunisti dar ele nu au fost inventate de ei, ci sunt specifice oricarui regim de teroare. Acum sunt sigura ca se asteapta caderea intunericului pt a incepe represaliile crancene impotriva manifestatiei care, sunt convinsa, s-a dorit a fi cat se poate de pasnica. Am vazut asta in 90 la noi. La Chisinau se adauga si elementul nationalist, Voronin fiind f speriat de perspectiva de a pierde puterea in favoarea partidelor care doresc apropierea de tara noastra, el fiind interesat in sprijinul Moscovei. Sa nu se uite ca in Basarabia rusificarea dureaza de aproape doua secole si chiar noi, cand mergem in piata cumparam lucruri "de la rusi", desi stim f bine ca vanzatorii vin din Republica Moldova.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu